Activity

sint-martens-voeren - veurs - sint-pieters-voeren

Download

Author

Trail stats

Distance
3.88 mi
Elevation gain
669 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
577 ft
Max elevation
820 ft
TrailRank 
16
Min elevation
440 ft
Trail type
One Way
Coordinates
186
Uploaded
November 6, 2020
Recorded
November 2020
Be the first to clap
Share

near Berg, Wallonia (Belgique)

Viewed 74 times, downloaded 2 times

Itinerary description

Van: Kwinten 21, 3790 Voeren, Vlaanderen, België

Naar: Sint-Pietersstraat, 3792 Voeren, Vlaanderen, België



Routering: Wandel - mooiste

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Huize Sint-Martens-Voeren (Wentelhuis)

Het gebouwencomplex van vakwerk en silex is een verbouwde boerderij, waarvan de oudste delen uit de 16e eeuw stammen. Het oude huis - dit oudste deel van het complex is de favoriet van onze gasten! Het is een heerlijk huis, met een heel ruime woon - eetkamer. Er is een groot terras op het zuiden. De grote dubbele douche is een beleving op zich, je kunt er met z'n twee-en douchen. De slaapkamers op de verdieping ademen de oude sfeer van de middeleeuwse vakwerkboerderij die het ooit was. Alles is ook weer zeer verzorgd met natuurlijke materialen gebouwd en dat voel je! Je bevindt je hier middenin de Voerstreek, een uitstekend wandel- en fietsgebied.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint-Martinuskerk

De Sint-Martinuskerk is een kerkgebouw in Sint-Martens-Voeren in de gemeente Voeren in Belgisch Limburg. De kerk staat op een kerkheuvel aan de noordzijde van de kern van het dorp bij de Kerkstraat. Ze wordt omringd door een kerkhof die ommuurd is. Langs de kerkhofmuur stroomt het riviertje de Voer. De heuvel waarop het gebouw staat is opgeworpen, getuige de boringen die ter plaatse zijn gedaan waarbij een dikke puinlaag van een meter dik op een brandlaag aan het licht kwam. Voor de huidige toren moet hier dus een ouder gebouw hebben gestaan.
In 1728-1730 werden het schip en het koor gebouwd. Dit gebeurde in opdracht van deken Dael. De sluitsteen van het portaal getuigt hiervan met jaartal 1728.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint-Martens-Voeren

Sint-Martens-Voeren is een deelgemeente van Voeren, in het arrondissement Tongeren in Limburg . Door het dorp stroomt het riviertje de Voer.

Sint-Martens-Voeren maakte deel uit van het graafschap Dalhem, dat midden 13e eeuw onderdeel werd van het Hertogdom Brabant. Bij het Partagetraktaat van 1661 werd Sint-Martens-Voeren aan de Zuidelijke Nederlanden toegewezen. Bij de annexatie van de Zuidelijke Nederlanden door de Franse Republiek werd Sint-Martens-Voeren in 1795 opgenomen in het toen gevormde Ourthedepartement.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint-Martinus

Classicistische kerk (1728), met middeleeuwse toren. Interessant kerkhof. De kerk gelegen op een kerkheuvel, is omgeven door een ommuurde begraafplaats met 16de-18de-eeuwse stenen grafkruisen. Bij de kerktoren ligt het graf van pastoor Hendrik Veltmans, ijveraar voor het Vlaamse bewustzijn in Voeren. Na vandalisme is een nieuw monument opgetrokken van de hand van Willy Ceyssens. Op de begraafplaats liggen ook enkele Amerikaanse oorlogspiloten. De kerk uit 1728 kreeg drie beuken, met een hoofdingang naast de toren. Die is een overblijfsel van de oude 13de-eeuwse kerk. In het metselwerk zit kwartsiet en silex verwerkt. Het koor werd als laatste bijgebouwd in 1730. Het meubilair is barok. De koorbanken zijn 17de-eeuws. De altaren, de biechtstoelen en de communiebank stammen uit de 18de eeuw. De doopvont in blauwe steen is romaans en is nog afkomstig uit de 13de-eeuwse kerk. Er is een modern deksel op geplaatst in messing. In het interieur staan onder andere een beeld van de heilige Blasius (17de eeuw) en een Sint-Maarten te Paard (18de eeuw). De patroonheilige is eveneens terug te vinden op een bas-reliëf in de zuidelijke buitenmuur. Aan de ingang zijn ook Sint-Michiel en Onze-Lieve-Vrouw afgebeeld. Het dorpszicht wordt verder gedomineerd door het spoorwegviaduct (gebouwd in de Eerste Wereldoorlog).  In de buurt zijn tal van wondermooie wandelingen uitgestippeld. 

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

De Pensool

Even buiten de dorpskern van St.-Martens-Voeren ligt De Pensool, te midden van een uitzonderlijk natuurschoon met uniek uitzicht. Deze stijlvolle hoeve uit 1890 werd smaakvol gerenoveerd. Het interieur straalt in alles rust en harmonie uit. Ons Oklahoma culinair arrangement met ambachtelijk gerookte forel is een aanrader! Voor groepen worden speciale Oklahoma barbecue outdoor cooking arrangementen aangeboden. Meer info hierover op onze website.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Casa Rokado

Vakantiewoning geschikt voor 10 à 12 pers. (max. 15). Sfeervol ingericht met inbouwhaard (hout), grote leefruimte met open keuken voorzien van alle comfort. Vier slaapkamers, 2 badkamers, TV + DVD, aangenaam terras en tuin, aparte wellnessruimte met infra-rood sauna (Health Mate), zonnehemel en fitnesstoestel. Massage (Hot Stone) op aanvraag. Centrale ligging in de dorpskern, aan vertrekpunt wandel- en fietsroutes.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Bron en kalktufafzettingen

De bronvoerende holle weg, het 'Waterwegske' staat reeds op de Kabinetskaart van de Ferraris ingetekend. Waar het kalkrijke bronwater in contact komt met de lucht kan calciumcarbonaat worden afgezet op stenen, bladeren en takjes. De afzetting vormen poreuze laagjes, waar holten in kunnen zitten door rottend organisch materiaal. Dit fenomeen waar kalktuf wordt afgezet komt voor bij het ‘Waterwegske’ en bij een perceel met kalktufbronnen. Travertijn of kalktuf of bronsteen is een fenomeen dat gebonden is aan het voorkomen van de Formatie van Vaals, met bronnen met plaatselijk erg kalkrijk water.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Voerstreek

De Voerstreek groepeert zes kleine dorpjes (van west naar oost: Moelingen, 's-Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren, Sint-Pieters-Voeren, Teuven en Remersdaal) die ten zuiden van Limburg geplakt liggen tegen de Belgisch Nederlandse grens. In 1976 werden ze één fusiegemeente "Voeren". De totale oppervlakte bedraagt slechts 50 km². Je vind hier een ongerept natuurlijk leefkader. Een waar paradijs voor de wandelaar of fietser.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Holle weg van Ulvend naar Sint-Martens-Voeren

Bij het verlaten van het gehucht Ulvend in zuidelijke richting, leidt van op de hoofdweg, net voorbij de laatste hoeve, een onverharde weg tussen de weilanden. De weg is deels ingesneden en loopt tussen bermen met hakhout van Spaanse aak, es en haagbeuk. De weg loopt eerst parallel met de hoogtelijn en maakt vervolgens een bocht van 90 graden om het plateau af te dalen. Deze onverharde weg loopt min of meer parallel met de hoofdbaan en sluit hier tenslotte op aan ter hoogte van een imposante knotwilg. De weg volgt het tracé van de voormalige verbindingsweg tussen Ulvend en Sint-Martensvoeren zoals reeds aangeduid op de Kabinetskaart van de Ferraris. In de loop van de 20ste eeuw werd het traject deels verlegd, vermoedelijk in functie van een beter begaanbare route die meer het natuurlijk reliëf volgt. De huidige weg geraakte in onbruik en bleef enkel herkenbaar in het tracé van deze onverharde weg.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Krijtgroeven

De krijtgroeven komen op verschillende plaatsen in Sint-Martens-Voeren voor, onder ander aan de zuidelijke rand van het bos van Schophemerheide en het Broekbos. Ook aan de weg naar Ulvend en in het bos bovenaan de helling in Ulvend komen krijtgroeven voor. De groeven liggen voornamelijk in de omgeving van wegen of voormalige wegen. Ze zijn overgroeid met bosvegetatie, maar zijn wel in het reliëf herkenbaar als ontginningsplek. Krijt werd gebruikt in de landbouw om de akkers en weilanden te mergelen, ze vruchtbaarder te maken.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Veurs

De Veurs is een beek in de gemeente Voeren in de Belgische provincie Limburg. De beek is een rechter zijrivier van de Voer, waarin de Veurs in Sint-Martens-Voeren uitmondt. In het dal van de beek ligt verder nog het gehucht Veurs.
Door het Veursdal loopt de spoorlijn 24 waar de beek grotendeels parallel aan loopt. Ten oosten van het dal van de Veurs ligt er een heuvelrug, met daarop het Veursbos en de N648, en vormt de waterscheiding tussen de beken Gulp, Veurs en Noor.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Broekbos

Het Broekbos is een bosgebied in de gemeente Voeren in de Belgische provincie Limburg. Het bos is een hellingbos. Het ligt ten zuidwesten van De Plank en ten noorden van Veurs.
Het bos ligt op de noordhelling van het beekdal van de Veurs. Ten noordwesten van het Broekbos ligt het Veursbos op een heuvelrug. In het zuiden ligt aan het overzijde van het dal van de Veurs het Vrouwenbos. Ten westen van het Broekbos ligt een klein dalletje met beekje bij Kwinten, uitmondend in de Veurs. Daar weer ten westen van ligt de Schoppemerheide.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Remersdaal spoorwegviaduct Voeren

Het viaduct van Remersdaal kwam in oktober 2013 in het nieuws omdat hier een treinongeluk bovenop de brug gebeurde. Enkele goederenwagons ontspoorden en een aantal wagens vielen 25m lager op de valleibodem.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Spoorwegviaduct

Het 250 meter lange spoorwegviaduct heeft een gemiddelde hoogte van achttien meter en werd in de Eerste Wereldoorlog in opdracht van de Duitsers gebouwd om Antwerpen met de Ruhr te verbinden.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Helling van Planck

Helling van Planck

Beklimmingscode van RouteYou :

  • Lengte : 1.6 km
  • Stijging : 81 m
  • Gemiddelde hellingsgraad : 5 m / 100 m - 4.88 %
  • Maximale hellingsgraad : 10.08 %


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Krindaal

Krindaal is een zijdal van het Veursdal en is een droogdal, wat staat voor een dal zonder grote waterloop. In een droogdal (ook del of delle) is alleen stromend water te zien als het hard geregend heeft of als sneeuw en ijs beginnen te smelten. Onderweg maak

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

De Mot

De Mot is gelegen in de prachtige, glooiende Voerstreek. Je kunt hier naar hartelust wandelen en kuieren. Dit aangenaam plattelandsverblijf beschikt over een binnenzwembad en sauna. Er is eveneens een grote speelweide met barbecue.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

DE KRAANVOGEL

De Kraanvogel, gelegen in het kleinste dorpje van de Voerstreek is een prachtige B&B in een unieke en sfeervolle vakwerkboerderij (1732), ingericht in de Engelse Countrystijl. Het gastenverblijf beschikt over mooi aangelegde tuinen, terrassen, een binnenplaats, een amfibieënpoel en een paardenweide. In de Voerense heuvels kun je genieten van eindeloze wandelingen. Tip: In het maandblad -#34;52 weken genieten-#34; werd de KRAANVOGEL geselecteerd als één van de -#34;tien mooiste Bed & Breakfast-#34; in 2006.-#xA;Sterren:****-#xA;-#xA;Tel: +32 4 381 21 18-#xA;Website: http://www.vakantieinvoeren.be-#xA;Email: paulenlieverutten@gmail.com

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Tunnel van Veurs

De tunnel van Veurs is een 2072 m lange spoortunnel in België. Ze maakt deel uit van Spoorlijn 24, die tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitse bezetter werd aangelegd. De tunnel van Veurs ligt op het grondgebied van de gemeente Voeren in de provincie Limburg. Ze ligt ten noordoosten van Veurs, ten noordwesten van Remersdaal en gaat onder het Veursbos door. Het Veursbos ligt op de helling van een plateau dat de valleien van de Veurs en van de Gulp scheidt. Over dit plateau loopt de N648, van De Plank via Aubel naar knooppunt Battice.
De tunnel bestaat uit twee tunnelbuizen die op 18 meter van elkaar liggen en is in 6 maanden tijd aangelegd met een inzet van ruim 12.000 man, waaronder 8000 Belgische arbeiders en 2000 Russische krijgsgevangenen. Pas in december 1917 werd de tunnel in gebruik genomen. De tunnel maakt deel uit van de Montzenroute.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Veurzerbron

Gelegen midden in een bosrijke omgeving. Er passeert een wandelroute. Onze kamers hebben uitzicht op weilanden met paarden en koeien. Onze B&B hebben wij opgezet met de bedoeling onze gasten echt te verwennen met een heerlijk ontbijt met vers geperste appelsienen. 's Avonds een lekker glas wijn bij de open haard en dan genieten van de rust en de stilte in Veurs! Er staat een koelkast ter beschikking met drank o.a. streekbier, wijn, frisdranken, fruitsap, e.d. "Veurzerbron" dankt zijn naam aan het nabijgelegen riviertje. Carol en François renoveerden het vakwerkhuis tot een luxueus gastenverblijf waar gastvrijheid en gezelligheid hoog in het vaandel staan.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Holle weg naar Vrouwenbos

Bij een splitsing van wegen in Dal leidt een onverharde weg het plateau op naar het zuidoosten. De holle weg loopt tussen taluds met hakhout van hazelaar en veel knotessen. Eens op het plateau biedt de voetweg open zichten op de omliggende akkers, weilanden en op Veurs. De onverharde weg leidt naar het Vrouwenbos en volgt hier de bosrand om vervolgens over te gaan in een bosweg die door het reservaat leidt. Deze deels holle weg vormt de historische verbinding tussen Veurs en het uitgestrekte Vrouwenbos.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Huis Peters

Huis Peters vormde samen met enkele andere huizen het gehucht Daal. Merkwaardige hoeve met losstaande bestanddelen, daterend van vóór begin 19de eeuw, de gebouwen oorspronkelijk gegroepeerd rondom het in patronen geplaveide erf, dat thans gedeeltelijk schuil gaat onder het recent wegdek van de straat die over het erf loopt. In een volgend stadium, waarschijnlijk in de tweede helft van de 19de eeuw, wordt het erf naar het noorden verlegd, achter het woonhuis, waar de hoeve verder uitgroeit tot een semi-gesloten ensemble, met toevoeging van een inrijpoort en verdere stallen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Parallelweg naar Veurs

De weg naar de pastorie van Sint-Pieters-Voeren gaat, eens voorbij het gebouw, over in een half verharde voetweg die oostwaarts loopt. De weg leidt omhoog en volgt dan grotendeels de plateaurand tussen akkers, weilanden en boomgaarden met meidoornhagen. Langs de weg liggen verspreid enkele houtkanten. Op het hoogste punt komt de weg samen met een voetweg die vertrekt bij de Sint-Annakapel. De weg blijft parallel lopen aan deze voetweg en daalt het plateau af om vervolgens te eindigen bij een wegkruis aan de weg naar Dal. Van op de weg zijn er open zichten op de vallei van de Veurs en de omringende weilanden en akkers. Deze voetweg vormt de historische verbinding tussen het centrum van Sint-Pieters-Voeren en de parochiekerk en Veurs waarbij de rand van het plateau werd gevolgd. Op een landmeterskaart uit 1780 wordt deze straat aangeduid als 'straet gaende van 't heijligen huisken naer Veurs'. De heuvel waarop deze wegen samenkomen wordt 'Den Doede Man' genoemd. Vermoedelijk werd deze kerkweg ook gebruikt als lijkweg. De parallelweg vanuit Veurs is mogelijk later ontstaan als alternatieve route voor de noordelijke voetweg, in functie van een betere (seizoensgebonden) begaanbaarheid. De naam Vogelsang verwijst naar een weide waarlangs deze weg passeert.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Vrouwenbos

Het Vrouwenbos is een bosgebied in de gemeente Voeren in de Belgische provincie Limburg. Het bos is deels een hellingbos. Het ligt ten zuiden van Veurs en ten zuidoosten van Sint-Pieters-Voeren.
Het bos ligt op de zuidwesthelling van het beekdal van de Veurs en ligt op een hoogte in het landschap. Aan de westkant van het bos ligt het dal van de Voer. Aan de overzijde van het dal van de Veurs ligt het Veursbos op een heuvelrug, aan de westzijde aan de overzijde van het dal van de Voer ligt het Alsbos. Ten noorden van het Veursbos ligt aan de overzijde van het dal het Broekbos op een helling.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Voer

De Voer is een zijrivier van de Maas die door het noordoosten van België en door het uiterste zuiden van Nederlands Limburg stroomt. Zowel de Voerstreek, de gemeente Voeren alsmede de daarin gelegen plaatsen 's-Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren en Sint-Pieters-Voeren hebben hun naam aan deze beek te danken. Bij de Commanderij van Sint-Pieters-Voeren ligt de bron van het riviertje.
De Voer kent een drietal zijrivieren: de rechterzijrivier is de Veurs, die komt uit het gelijknamige gehucht van Sint-Martens-Voeren. De tweede rechterzijrivier is de Noor of Noorbeek, die komt uit het gelijknamige Nederlandse dorp Noorbeek. Noor en Noorbeek zijn neologismen . De oude naam is "Langwater". De linkerzijrivier ten slotte is de Beek, die komt uit het dorp Weerst in de provincie Luik.

Auteur:

Comments

    You can or this trail