Activity

Sint-Antelinks 11,4km

Download

Trail photos

Photo ofSint-Antelinks 11,4km Photo ofSint-Antelinks 11,4km Photo ofSint-Antelinks 11,4km

Author

Trail stats

Distance
7.1 mi
Elevation gain
276 ft
Technical difficulty
Easy
Elevation loss
305 ft
Max elevation
240 ft
TrailRank 
41
Min elevation
84 ft
Trail type
Loop
Time
2 days 2 hours 35 minutes
Coordinates
1236
Uploaded
November 15, 2011
Recorded
November 2011
Be the first to clap
Share

near Sint-Antelinks, Flemish Region (Belgique)

Viewed 3441 times, downloaded 66 times

Trail photos

Photo ofSint-Antelinks 11,4km Photo ofSint-Antelinks 11,4km Photo ofSint-Antelinks 11,4km

Itinerary description

Sint-Antelinks is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Herzele. De plaats telt ongeveer 600 inwoners en is met haar 346 ha de kleinste deelgemeente van Herzele. Het hoogste punt ligt op 82 meter en het laagste punt op 29 meter. Het dorp ligt in de Denderstreek.

Ik vertrok op stap aan de voet van de 18e eeuwse kerk, waar ik een ruime parking vond.

Het was een mistige dag, ook al waren de weersvoorspellingen zonnig. Het was tijdens mijn laatste kilometers in deze streek toen de zon echter van de partij was.

Tot tweemaal toe werd ik verrast door een elektrische shock, want tot tweemaal toe moest ik over een afgesloten draad heen, ook al stond aangegeven dat natuurpunt Vlaanderen de toegang tot dit natuurgebied openstelt voor wandelaars (als je het draadje terug afsluit toch). Dat bleek echter niet zo simpel waardoor ik toch even voelde wat de koebeesten voelen als ze tegen de draad aanlopen.




Voor de fotografen onder ons, op het traject passeer je een oude steenbakkerij, die nu ingericht is als "camera obscura", je gaat dus binnen en laat je ogen wennen aan de duisternis, waarna je door minuscule gaatjes het "buitenlandschap" geprojecteerd krijgt op de witgekalkte muren. Leuk meegenomen, maar neem je tijd, want het verraste me hoelang het duurde eer je ogen aangepast zijn.




Dan een beetje geschiedenis




In een akte uit 966 (kopie 15e eeuw) duikt de naam Ramnesbecca, dit is Ransbeek, voor het eerst op. Het is een zeer oude plaatsnaam van Germaanse oorsprong, ontstaan door de samenvoeging van raaf en beek. Het eerste lid is niet de bekende vogel, maar eerder de Germaanse persoonsnaam Raaf. De vorm becca ontstond uit Germaans baki (beek), door inwerking van de umlaut. Deze benaming vinden we heden nog terug in de "Ransbeekstraat", "Hof te Ransbeke" en in de "Ransbeek" zelf. Het is pas in 1299 dat het dorp onder zijn huidige naam tevoorschijn komt.

Haar geschiedenis loopt lange tijd parallel met die van het buurdorp Woubrechtegem. Tot 1630 waren beiden een 's graven propre dorp', onder rechtstreeks bestuur van de Graaf van Vlaanderen. Later behoorden ze als leen tot de Ninoofse abdij. Pas in 1795 werden ze, door toedoen van de Franse bezetter, een volwaardige zelfstandige gemeente.

Eeuwenlang domineerden twee boerderijen de landbouwbedrijvigheid in Sint-Antelinks. Het "Hof te Roeselare" (in de Mutsaardstraat), reeds vermeld in 1002, was bezit van de Norbertijnen van Ninove. Het "Hof te Ransbeek" (in de gelijknamige straat) behoorde tot de Nijvelse abdij. In de 12de eeuw heette dit oord nog "Ransbecca". Vanwaar de latere naam komt, is niet meteen duidelijk.

[bewerken]

Bezienswaardigheden

▪ In het centrum van het dorpje staat een kerk (1847-1848) met een toren uit ongeveer 1700. Het beschermde orgel in de kerk is gebouwd door één van de telgen van de Familie Van Peteghem, een bekend Vlaams geslacht van orgelbouwers. Een hardnekkig gerucht gaat dat toen Napoleon de streek bezette, hij de spits van de toren afbrak om zo een overzicht te hebben over de streek en eventueel oprukkende troepen. Bij helder weer kan je van de kerk de Oudenbergkapel van Geraardsbergen zien staan.

▪ Sinds 2003 is de pastorie beschermd.

▪ Buiten het dorp stond een houten windmolen uit 1427. De in 1944 beschermde windmolen Ter Rijst of Buyssemolen (lokaal genoemd naar de laatste molenaarsfamilie) stortte in de zomer van 1976 in. Restauratieplannen werden kort na de instorting opgemaakt door Ro Berteloot, architect-molinoloog. In 2005 zijn nieuwe plannen gemaakt om de staakmolen te reconstrueren. In het najaar van 2007 werden de restauratiewerken aanbesteed en een jaar later, op 21 oktober 2008, werd met het werk begonnen. Met een speciaal transport werd de molen overgebracht van West-Vlaanderen naar Sint-Antelinks. De maalvaardige molen werd plechtig ingehuldigd op 15 augustus 2009.

▪ Jules Victor Daem is geboren te Sint-Antelinks en heeft er zijn eerste prille levensjaren doorgebracht. Hij verbleef toen op een boerderij gelegen in de Mutsaardstraat 6a. Op heden is Galerie Cammu er gevestigd. Hetgeen aan die tijd doet herinneren zijn de stallingen, voederbakken en de restanten van de oorspronkelijke boerderij die nu dienst doet als tuinmuur.

▪ Op het grens van Sint-Antelinks met Sint-Lievens-Esse ligt het Duivenbos. Het bronbos is gelegen in een komvormig dal en herbergt een mooie voorjaarsflora met o.a. Bosanemoon, Daslook, Dagkoekoeksbloem, Dotterbloem. Het beheer van het bos is in handen van een lokale afdeling van Natuurpunt.

▪ Jaarlijks voert de plaatselijke toneelvereniging, Ransbecca genaamd, een theaterstuk op. Het stuk, meestal een komedie, verzamelt de inwoners van Sint-Antelinks en van de vele dorpen in de omtrek elk jaar in de parochiale zaal. Theater hé ;-)




Ha, en u wandelde waarschijnlijk graag eventjes virtueel mee?




https://plus.google.com/u/0/photos/117349327057176442750/albums/5675220181141053425

View more external

Waypoints

PictographCar park Altitude 213 ft

Vertrekpunt Antelinks

13-NOV-11 11:48:24

Comments

    You can or this trail