Activity

shirez valley دره شيرز

Download

Trail photos

Photo ofshirez valley دره شيرز Photo ofshirez valley دره شيرز Photo ofshirez valley دره شيرز

Author

Trail stats

Distance
36.45 mi
Elevation gain
2,192 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
2,539 ft
Max elevation
4,386 ft
TrailRank 
87 5
Min elevation
4,386 ft
Trail type
One Way
Coordinates
1453
Uploaded
May 4, 2017
Recorded
May 2017
  • Rating

  •   5 2 Reviews

near Dar Zemestānī, Lorestān (Iran)

Viewed 5649 times, downloaded 274 times

Trail photos

Photo ofshirez valley دره شيرز Photo ofshirez valley دره شيرز Photo ofshirez valley دره شيرز

Itinerary description

تنگه شیرز: دره ای شگفت انگیز در دل کوهدشت، لرستان

استان لرستان مملو از مناظر و دیدنی‌های طبیعت است که نمی‌توان در سفر به این استان حتی یکی از آنها را از دست داد. شاید در میان تمام جاذبه‌های لرستان تنگه شیرز به نوعی دیگر متفاوت باشد. با کجارو همراه باشید تا با این تنگه بکر و خاص آشنا شوید.

در محل تلاقی سه استان کرمانشاه، ایلام و لرستان تکه‌ای از زمین زیبایی و شگفتی‌های خود را به نمایش گذاشته است. نام این منطقه دیدنی تنگه شیرز است که همچون نگینی در میان ایران می‌درخشد. این تنگه ۵ کیلومتر طول دارد و در میان آن رودخانه‌ای در جریان است که در دهانه ورودی شیرز به رودخانه سیمره می‌پیوندد.

این مکان با دیواره‌هایی با ارتفاع ۱۵۰ تا ۲۰۰ متر محصور شده است. شیب این دیواره‌ها با ارتفاعی کمتر از ده متر در نزدیکی روستای گُدارگَه آغاز می‌شود و در پرتگاه هفت رَک و انتهای دره به اوج خود می‌رسد.

دره شیرز

همزیستی صخره‌های خشن و تیز با درختانی که در جای جای تنگه روییده‌اند بسیار جالب توجه است. فرسایش سنگ‌ها و صخره‌ها شکل خاصی را در این مکان پدید آورده‌اند. دیواره‌های آهکی چین خورده که در اثر بارندگی دچار فرسایش شده و رگه‌هایی از رنگ سیاه به خود گرفته‌اند در این دره خودنمایی می‌کنند. گاه صخره‌های سر به فلک کشیده در دوسوی تنگه به هم می‌رسند و امکان تماشای آسمان را می‌گیرند. گاه سقوط سنگ‌ها از ارتفاع، مسیر آب جاری در رودخانه را عوض کرده و شکل تازه‌ای به طبیعت بخشیده است.

موقعیت جغرافیایی

تنگه شیرز در ۵۵ کیلومتری شهر کوهدشت استان لرستان، در بخش زردلان و در منطقه‌ای به نام اولادقباد قرار دارد. این تنگه در ضلع شرقی رشته کوه وره زرد و در مجاورت رودخانه سیمره، شاخه اصلی کرخه، واقع شده است.

این تنگه از روستای گدارگه تا کناره رود سیمره با جهت جنوب شرقی – شمال غربی کشیده شده است.

نحوه شکل‌گیری تنگه شیرز
شیرز با هندسه ویژه صخره‌هایش و با پدیده زمین ساختاری کم‌نظیرش جاذبه ژئوتوریستی خاصی در چین خوردگی زاگرس به شمار می‌رود.

مقاله مرتبط:

منطقه حفاظت شده اشترانکوه؛ شاخصه زیبایی و حیات وحش طبیعت
زمین‌شناسان عقیده دارند این دره در نتیجه فرسایش سنگ‌های رسوبی با لایه‌بندی مشخص شکل گرفته است. این سنگ‌ها در دوران سوم زمین‌شناسی یا مزوزوییک در یک محیط دریایی، نهشته شده‌اند و به سازندهای آسماری شهرت دارند.

سازندهای آسماری از آهک‌های ماسه‌ایِ ضخیم‌لایه و فسیلِ نرم‌تنان تشکیل شده‌اند. ویژگی بارز این سازندها این است که علاوه بر سخت بودن بسیار انحلال‌پذیر هستند و در برخورد با آب باران و نزولات جوی اشکال زیبایی می‌آفرینند.

دره شیرز

ارزش تاریخی و جغرافیایی تنگه شیرز
تنگه شیرز، محوطه‌هایی باستانی از عهد حجر را نیز در خود دارد. این محوطه‌ها همچنین شامل آثاری از زندگی غارنشینی است که توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. این جاذبه طبیعی به عنوان یک پدیده جغرافیایی منحصربه‌فرد و یکی از جاذبه‌های ژئوتوریسم در ایران در نظر گرفته شده و به ثبت ملی رسیده است.

دیدنی‌های تنگه شیرز
غار: علاوه بر خود تنگه که به تنهایی برای گذراندن ساعاتی طولانی تفریح و لذت بردن و متحیر شدن کافی است، در میان پیچ و خم تنگه، مناظر و جاذبه‌هایی وجود دارد که بسیار درخور توجه است. یکی از این جاذبه‌ها چشمه‌های کوچک و بزرگی است که در جای جای تنگه به چشم می‌آید. یکی از این آبشارها به نام شیرز نام‌گذاری شده است.

دره شیرز

آشیانه پرندگان:‌ سنگ‌ها و صخره‌های تند و تیز که برخی یادگاری از روزگاران کهن هستند از دیگر دیدنی‌های این تنگه به شمار می‌روند. این سنگ‌ها با سوراخ‌های کوچک و مشبکی که دارند، مامن امنی برای پرندگان فراهم ساخته‌اند و آشیانه‌هایی در آنها دیده می‌شود.

پل خدا:‌ در تنگه شیرز غاری به طول ۱۵۰ متر وجود دارد که رودخانه‌ای از میان آن عبور می‌کند. آبی که در این غار جاری است تا زانو می‌رسد و از محلی به نام نیزه می‌آید. برای رفتن به داخل غار باید تن به آبی سرد زد، اما تماشای شگفتی‌های خلقت و استالاگتیت‌ها را ممکن می‌کند.

این غار یادگاری به جامانده از دوران غارنشینی در ایران است. محلی‌ها این غار را پل خدا می‌نامند.
مناره سنگی: در میان دره شیرز ستونی وجود دارد که به دست طبیعت و در طی میلیون‌ها سال به دست باد و زلزله پدید آمده است. ارتفاع این ستون از کف صخره تا راس ۸۰ متر و قطر آن ۱۰ متر است و به مناره سنگی شهرت دارد. بدون شک تماشای این صخره می‌تواند جالب و تجربه‌ای متفاوت باشد.

پیاده‌روی در میان تنگه و لذت بردن از زیبایی‌های طبیعت تجربه‌ای کم نظیر برای کسانی است که به شیرز می‌روند. صدای رودی که در طول مسیر همراه شما آواز می‌خواند، خستگی راه را از تن می‌زداید.

طبیعت تنگه شیرز
دره شیرز

درختان بلوط و چنار در طول دره شیرز دیده می‌شوند. از سوی دیگر دست پر سخاوت طبیعت در فصل‌های مختلف شما را به چشیدن طعم انگور، انجیر و گلابی وحشی مهمان می‌کند.

در گذر از شیرز شنیدن صدای پرندگان وحشی و تماشای آنها در میان صخره‌ها برای گردشگران بسیار جالب توجه است. همچنین بزهای کوهی را می‌توان در میان صخره‌ها دید که دیواره‌های بلند دره را با بازیگوشی طی می‌کنند. ماهیان رودخانه هم بخشی از این طبیعت دیدنی را تشکیل می‌دهند که با وجود آب فوق‌العاده زلال رودخانه به سادگی قابل دیدن هستند.

دره شیرز

بهترین زمان بازدید
بهترین زمان برای بازدید از تنگه شیرز در بهار و تابستان است،‌ زیرا بهار و تابستان به دلیل کوهستانی بودن منطقه هوا معتدل و مطبوع است. اما در پاییز و زمستان سرما هر روز بیشتر و بیشتر می‌شود و تا پایان زمستان ادامه دارد.

مسیر دسترسی
برای بازدید از این تنگه می‌توانید از کرمانشاه، ایلام یا لرستان به آن برسید. بهترین مسیر برای دسترسی به تنگه از طریق جاده اولادقبا است. دو کیلومتر انتهایی مسیر یک خاکی مناسب است و در نهایت به پارکینگی می‌رسید که در کنارش یک مجتمع شیلات قرار دارد. از اینجا باید با پای پیاده به داخل تنگه مسیر خود را ادامه دهید.
منبا سايت كجارو


بام سنگی "شیرز" فتح شد/ صخره نوردی در ارتفاعات دره ای رویایی

کوهدشت - خبرگزاری مهر: دره رویایی "شیرز" دارای مناره های سنگی طبیعی است که بلندترین آنها با 95 متر ارتفاع توسط یک گروه صخره نوردی لرستانی فتح شد تا این گروه بر بلای بام دره رویایی شیرز قرار گیرد.
به گزارش خبرنگار مهر، دره باستانی "شیرز" در 50 کیلومتری شمال کوهدشت و بر سر راه رودخانه سیمره واقع شده است. این دره حیرت انگیز با جاذبه های گردشگری بکر و شگفت انگیز و سرچشمه ها و آبشارها و درختان وحشی پر میوه اش آماده است تا به یکی از گردشگاههای زیبای غرب کشور تبدیل شود.
این جاذبه طبیعی در بخش "زردلان" و در منطقه ای به نام "اولادقباد" قرار دارد و دارای طبیعتی زیبا و چشمه های جاری با آب فراوان، صخره های تند و تیز و میوه های وحشی فراوان است.

آب این چشمه به رودخانه سیمره که شاخه اصلی کرخه است می ریزد. زیبایی و بکربودن منطقه شیرز برای هر بازدید کننده ای ابتدا عظمت و شوکت و ابهت این کوههای سر به فلک کشیده را مجسم می کند سپس آهنگ خوش ترنم شرشر آب خستگی را از تن بیرون می کند.
طول این تنگه چند کیلومتر است و رود کوچکی از میان آن عبور می کند. رودی با سراب ها و چشمه های زلال که در مسیر خود آبشارهای زیبایی را به وجود آورده می رود تا در دهانه ورودی شیرز به رودخانه خروشان سیمره ملحق شود.

بنابراین گزارش مناره سنگی و طبیعی "شیرز" صخره ای است به ارتفاع 95 متر در مسیر دره رویایی شیرز که به محض ورود به ابتدای این دره چشم هر بیننده ای را خیره می کند.

کارشناسان دست عوامل طبیعی از جمله عبور آب در دوران اول زمین شناسی را در به وجود آمدن این مناره سنگی دخیل می دانند.
مناره سنگی و طبیعی شیرز تنها صخره ای ست که احتمال می رود پای هیچ انسانی را تا کنون بر بلندای خود لمس نکرده باشد به طوریکه قبلا صخره نوردانی از تهران به دره شیرز سفر کرده بودند اما جنس این مناره و موقعیتش را برای میخ کوبی نامناسب دانسته و صعود از آن را کاری غیر ممکن و بسیار خطرناک اعلام کردند.
اما بالاخره صعود از این مناره که آرزوی بسیاری از صخره نوردان بود توسط گروه صخره نوردی از استان لرستان به واقعیت پیوست.

گروه صخره نوردی شیرز متشکل از فرزاد سوری از شهرستان کوهدشت، ایمان سکوند از خرم آباد و صادق و اسکندر محمودی از کوهدشت توانستند طی یک هفته پا بر فرق مناره 95متری دره باستانی شیرز بگذارند تا اولین صخره نوردانی باشند که بر این مناره ی طبیعی می ایستند.
اسکندر محمودی سرپرست این گروه صخره نوردی این صعود را بسیار سخت اعلام کرد و گفت: صخره های بسیاری را فتح کرده ایم اما صعود از مسیر دشوار مناره شیرز سخت ترین اما شیرین ترین صعود گروه ما بوده است.
وی گفت: بالا رفتن از این ارتفاع آرزوی دیرینه این گروه بود که بالاخره با یاری خداوند به واقعیت پیوست.
این صخره نورد در ادامه یادآور شد: وقتی بر بالای این ارتفاع ایستاده بودم حس کردم که این مکان بهترین جایی است که می توان با نصب "تله کابین" آن را به یکی از مناطق گردشگری و تفریحی بکر غرب کشور تبدیل کرد.
بنابر این گزارش دره باستانی "شیرز" که همواره حس شگفتی بازدیدکنندگان را برانگیخته، محل بازدید و تفریح تابستان مردم لرستان و گردشگران است.

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofUntitled Photo ofUntitled Photo ofUntitled

Untitled

Untitled

PictographWaypoint Altitude 3,384 ft
Photo ofابتداي جاده خاكي Photo ofابتداي جاده خاكي Photo ofابتداي جاده خاكي

ابتداي جاده خاكي

ابتداي جاده خاكي

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofپاركينگ و مزرعه پرورش ماهي Photo ofپاركينگ و مزرعه پرورش ماهي Photo ofپاركينگ و مزرعه پرورش ماهي

پاركينگ و مزرعه پرورش ماهي

پاركينگ و مزرعه پرورش ماهي

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofتونل آبي يا پل خدا Photo ofتونل آبي يا پل خدا Photo ofتونل آبي يا پل خدا

تونل آبي يا پل خدا

تونل آبي يا پل خدا

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofروستاي گدارگه Photo ofروستاي گدارگه Photo ofروستاي گدارگه

روستاي گدارگه

روستاي گدارگه

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofمنار سنگي Photo ofمنار سنگي Photo ofمنار سنگي

منار سنگي

منار سنگي

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofشهر كوهدشت Photo ofشهر كوهدشت Photo ofشهر كوهدشت

شهر كوهدشت

شهر كوهدشت

Comments  (12)

You can or this trail