Activity

SERRA DE FINESTRES: Castell i Sta Maria de Finestres, Puigsallança, Faig Rodó, Les Medes (Vall de Llémena)

Download

Trail photos

Photo ofSERRA DE FINESTRES: Castell i Sta Maria de Finestres, Puigsallança, Faig Rodó, Les Medes (Vall de Llémena) Photo ofSERRA DE FINESTRES: Castell i Sta Maria de Finestres, Puigsallança, Faig Rodó, Les Medes (Vall de Llémena) Photo ofSERRA DE FINESTRES: Castell i Sta Maria de Finestres, Puigsallança, Faig Rodó, Les Medes (Vall de Llémena)

Author

Trail stats

Distance
11.3 mi
Elevation gain
2,923 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
2,923 ft
Max elevation
3,396 ft
TrailRank 
55
Min elevation
1,287 ft
Trail type
Loop
Time
8 hours 41 minutes
Coordinates
1538
Uploaded
January 22, 2024
Recorded
November 2023
Be the first to clap
Share

near Sant Aniol de Finestres, Catalunya (España)

Viewed 28 times, downloaded 0 times

Trail photos

Photo ofSERRA DE FINESTRES: Castell i Sta Maria de Finestres, Puigsallança, Faig Rodó, Les Medes (Vall de Llémena) Photo ofSERRA DE FINESTRES: Castell i Sta Maria de Finestres, Puigsallança, Faig Rodó, Les Medes (Vall de Llémena) Photo ofSERRA DE FINESTRES: Castell i Sta Maria de Finestres, Puigsallança, Faig Rodó, Les Medes (Vall de Llémena)

Itinerary description

PROGRAMA “EXCURSIONS SELECTES” – 13

ITINERARI (circular):
Sant Aniol de Finestres (400 m): Raspat (756 m) – Sta. Maria de Finestres (869 m) – Castell de Finestres i Roca del Castell (957 m) – Forat de l’Ovella (858 m) – Puigsallança (1027 m) – Faig Rodó (1020 m) – Collada del Grau (889 m) – Grau Escaler (847 m) – Clot de Matabous (695 m) – La Plana (705 m) – Pla de Les Medes (718 m) – Pont del Diable (bifurcació, 638 m) – Rec de la Font de Socals (i Cova dels Trabucaires, 625-515 m) – Planta d’Aigua de Sant Aniol (bifurcació, 420 m) – retorn a Sant Aniol de Finestres.

La Serra de Finestres és una bella i solitària raconada que es troba ubicada al sud de la comarca de La Garrotxa, és part de la Serralada Transversal i separa les valls de Santa Pau al nord i de Llémena al sud. El seu nom significa guaita, mirador o talaia, tota una garantia del que ens “aguaita” en aquesta excursió on ascendirem a la seva màxima elevació al Puigsallança (1.026 m), que forma part del repte dels 100 Cims, i el seu veí i singular Faig Rodó (1.020 m). La ruta ofereix diversos al·licients, entre els quals una geologia a cavall entre els terrenys volcànics (amb els poc coneguts volcans de Les Medes, Llacunanegra i Puig Rodó) sorgint entre els materials detrítics marins (seqüències de margues amb gresos i conglomerats que formen les barres i cingleres superiors). Es suma una variada vegetació (alzinars, rouredes, fagedes...) i la tranquil·litat de la vall de Llémena solcada per la riera que neix en els frondosos vessants meridionals plens de raconades màgiques (com el Pont del Diable i la Cova dels Trabucaires). Finalment gaudirem de l’esplèndida balconada al nord damunt de Santa Pau i la Zona Volcànica de la Garrotxa que es dilata amb extenses panoràmiques cap al Golf de Roses, la Plana de l'Empordà, i bona part del Prepirineu i Pirineu Orientals, a més d'alguns elements d'interès històric, com ara les ruïnes del castell de Finestres o el Santuari de Santa Maria de Finestres que s’aixeca encinglerat com un immens vaixell enmig de la densa massa arbòria. Un gran descobriment la Serra de Finestres per degustar pas a pas!

FITXA TÈCNICA:
 Distància recorreguda: 18,2 km
 Altura máxima : 1035 m
 Altura mínima : 932 m
 Desnivell acumulat: +974 m / -961 m
 Temps total: 8:40 h
 Temps efectiu: 6:01 h
 Ritme de marxa: 3,0 Km/h
 Dificultat física: Moderada, és una ruta circular amb pujades i baixades relativament suaus, cap l’opció d’escurçar-la baixant des del Faig Rodó per la Fageda Fosca o allargar-la més enllà del Coll de Grau resseguint la carena vers l’elevació de Sant Jordi.
 Dificultat tècnica: Baixa, no hi ha cap pas tècnic. Com a molt parar compte no atansar-se a la cinglera al Puigsallança i al Castell de Finestres. El tram de baixada del rec de la Font dels Socals és el més abrupte però és molt curt (compte amb el terreny mullat). El recorregut es troba ben senyalitzat, hi ha marques grogues en gran part del recorregut i en els punts clau trobarem petits senyals fets de fusta amb les direccions.
 Índex d’esforç (IBP) = 93. Veure anàlisis complet a: https://www.ibpindex.com/ibpindex/ibp_analisis_completo.php?REF=39148615307469&LAN=es&MOD=HKG
 Aproximació: Per la via ràpida de l’AP-7 atansar-se fins a Girona, on es pren la carretera local GI-531 a Sant Esteve de Llémena i fins arribar al cul de sac de Sant Aniol de Finestres.
 Cartografia: Alpina 1:25000_Garrotxa. Zona Volcànica, 2015-2016 i edicions posteriors.

PUNTS SINGULARS DE LA RUTA:
 Sta. Maria de Finestres. Santuari encabut dalt d’un abisme als contraforts meridionals de la serra, amb grans panoràmiques. Es un edifici d’una sola nau amb campanari de dues obertures, en una de les quals es conserva una campana que data del 1840. Va quedar afectada pels terratremols del segle XVl i va ser testimoni de les guerres carlines. A la part posterior hi ha un edifici on a data de la nostra visita una de les estances està habilitada com a refugi lliure obert.
 Reserva Natural Parcial dels Volcans del Puigrodó, Puig de Les Medes i Llacuna Negra. A la isolada Serra de Les Medes es troben aquest conjunt de formacions volcàniques que forma part de l’extrem més meridional de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Destaquen els cons d’escòries i lapil·lí i una colada de lava basàltica que travessarem en el nostre recorregut. Es tracta d’una zona molt frondosa i aïllada amb la presència d’antics masos (La Plana i les cases del Pla de Les Medes), val la pena perdre´s per aquesta raconada plena d’història. Podeu trobar més informació tant geològica com histórica a:
https://parcsnaturals.gencat.cat/es/detalls/Article/14-Volca-de-les-Medes-Puig-Roig-i-Llacunagra
https://museugeologic.blogspot.com/search?q=volc%C3%A0+de+les+medes
https://theladiesofvallbona.blogspot.com/2017/04/descobrir-les-medes-de-sant-aniol-de_10.html

DESCRIPCIÓ:

La ruta s’inicia a la tranquil·la població de St. Aniol de Finestres, desfem un tram de la carretera fins a la pista que surt a l’esquerra i es dirigeix a Sta. Maria de Finestres. Nosaltres l’abandonarem als pocs metres de creuar la riera de Llémena i agafem un corriol a la dreta, inicialment una mica amagat, que ens dura en remuntada directe cap al nord fins al nostre primer objectiu que és Sta Maria de Finestres. Durant la pujada passarem per una cruïlla de camins, deixant a la dreta el camí vers la font del Cànem i que continua més enllà cap a Mieres, i poc després sortirem a la pista asfaltada que pujava de St. Aniol, a la vora de Can Raspat. Continuem sender amunt i previ a l arribada al santuari també passarem pel Turó dels Forats. Primera parada al santuari per admirar el bell i tranquil lloc i atansar-nos també a la propera i panoràmica roca del Castell amb runes apenes reconeixibles del castell de Finestres. Retornats a Sta. Maria de Finestres, la segona part de l’itinerari consistirà en assolir les màximes elevacions al Puigsallança i el veí Faig Rodó. Seguirem la carena per corriols que pugen i baixen suaument, sempre en direcció general oest. La raconada del Faig Rodó es força curiosa amb els altius arbres i al seu peu una taula i seients en semicercle ideals per fer la parada del dinar si s’escau. Nosaltres continuarem un tram més de carena fins al Coll de Grau per iniciar la tercera part de l’itinerari (deixem a occident la pujada al cim de St. Jordi) i descendre al sud pel llarguíssim Torrent de Grau, endinsant-nos encara més a les immenses fagedes de la serra (a la nostra esquerra queda la suggerent Fageda Fosca per on també es pot descendre des del Faig Rodó). A la part baixa on entronquem ja amb la riera de Llémena (Clot de Matabous), fem el descobriment de les terres volcàniques i del gran mas de La Plana. Tot plegat se'ns desperta la curiositat i ens desviem cap a la solitària raconada del Pla de les Medes on contemplarem la bella decrepitud de les antigues cases, l’ermita de Sant Joan i l’amagada alzina de la Cabanya i seguirem els rastres de les colades basàltiques. Finalment retornarem a l’eix principal de la riera de Llémena i continuarem riu avall passant a la vora del Pont del Diable (al qual no ens vam atansar per què la llum del dia anava finint més ràpidament del que desitjaven els caminants), saltant el grau que forma el Rec de la Font dels Socals i passant gairebé a les fosques per la Cova dels Trabucaires i l’arboç de Saja fins a sortir ja a la pista que passant per un parell de cases i la planta embotelladora de Sant Aniol ens retorna al poble on hàviem iniciat aquesta magnífica ruta. Us animem a caminar per aquests grans boscos i serres garrotxins!

Waypoints

PictographReligious site Altitude 1,338 ft
Photo of001 - Sant Aniol de Finestres Photo of001 - Sant Aniol de Finestres Photo of001 - Sant Aniol de Finestres

001 - Sant Aniol de Finestres

PictographBridge Altitude 1,289 ft
Photo of002 - Sender Photo of002 - Sender

002 - Sender

Deixem la pista, a la dreta surt un sender, queda amagat però està ben fressat

PictographWaypoint Altitude 2,175 ft

003 - Cruïlla

Font del Canem

PictographRuins Altitude 2,517 ft
Photo of004 - Raspat Photo of004 - Raspat Photo of004 - Raspat

004 - Raspat

PictographReligious site Altitude 2,894 ft
Photo of005 - Sta Maria de Finestres Photo of005 - Sta Maria de Finestres Photo of005 - Sta Maria de Finestres

005 - Sta Maria de Finestres

PictographCastle Altitude 3,140 ft
Photo of006 - El Castell Photo of006 - El Castell Photo of006 - El Castell

006 - El Castell

PictographMountain pass Altitude 2,807 ft
Photo of007 - Forat de l'Ovella Photo of007 - Forat de l'Ovella Photo of007 - Forat de l'Ovella

007 - Forat de l'Ovella

PictographSummit Altitude 3,396 ft
Photo of008 - Puigsallança Photo of008 - Puigsallança Photo of008 - Puigsallança

008 - Puigsallança

100cims

PictographTree Altitude 3,356 ft
Photo of009 - Faig Rodó Photo of009 - Faig Rodó Photo of009 - Faig Rodó

009 - Faig Rodó

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo of010 - Collada del Grau

010 - Collada del Grau

PictographMountain pass Altitude 2,818 ft
Photo of011 - Grau de l'Escaler Photo of011 - Grau de l'Escaler Photo of011 - Grau de l'Escaler

011 - Grau de l'Escaler

Deixem a la dreta la continuació de la carena per la Serra de St. Jordi i davallem al sud vers el Torrent del Grau

PictographTree Altitude 2,346 ft
Photo of012 - Camí de les Medes

012 - Camí de les Medes

Enllacem amb la pista foresta de Les Medes que mena també a Sta Maria de Finestres

PictographRuins Altitude 2,365 ft
Photo of013 - Mas de La Plana Photo of013 - Mas de La Plana Photo of013 - Mas de La Plana

013 - Mas de La Plana

Camp de la Trona. Hem entrat en la zona del Volcà de Les Medes, amb afloraments de greda i dipòsits de la colada de lava basàltica

PictographWaypoint Altitude 2,461 ft
Photo of014 - Pla de les Medes Photo of014 - Pla de les Medes Photo of014 - Pla de les Medes

014 - Pla de les Medes

Runes dels masos de La Gubert, la Cadavall i Cabana del Serrat

PictographReligious site Altitude 2,470 ft
Photo of015 - Alzina de la Cabana Photo of015 - Alzina de la Cabana Photo of015 - Alzina de la Cabana

015 - Alzina de la Cabana

Alzina monumental sota la cabana d'El Serrat

PictographFountain Altitude 2,156 ft

016 - Cruïlla

Deixem la pista i prenem el corriol que davalla enmig del bosc seguint l'eix de la Riera de LLemena i salvant la graonada del Pont del Diable

PictographCave Altitude 1,755 ft

017 - Pista

El corriol enllaça amb la pista de St. Aniol de Finestres seguint avall la Riera de Llémena. Passarem a la vora de la planta d'Aigua de St Aniol

PictographWaypoint Altitude 1,650 ft
Photo of018 - Arboç de Saja

018 - Arboç de Saja

Arbre peculiar

Comments

    You can or this trail