Activity

Serindere Kanyonu Doğa Yürüyüş Parkuru Rotası

Download

Trail photos

Photo ofSerindere Kanyonu Doğa Yürüyüş Parkuru Rotası Photo ofSerindere Kanyonu Doğa Yürüyüş Parkuru Rotası Photo ofSerindere Kanyonu Doğa Yürüyüş Parkuru Rotası

Author

Trail stats

Distance
2.4 mi
Elevation gain
1,332 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
1,332 ft
Max elevation
1,660 ft
TrailRank 
33
Min elevation
997 ft
Trail type
Loop
Time
3 hours 19 minutes
Coordinates
284
Uploaded
August 24, 2015
Recorded
August 2015
Share

near Örnek, Kocaeli (Türkiye Cumhuriyeti)

Viewed 5308 times, downloaded 42 times

Trail photos

Photo ofSerindere Kanyonu Doğa Yürüyüş Parkuru Rotası Photo ofSerindere Kanyonu Doğa Yürüyüş Parkuru Rotası Photo ofSerindere Kanyonu Doğa Yürüyüş Parkuru Rotası

Itinerary description

Not: Tüm rotalarım bilgisayar başında değil yürüyerek eklenmiştir. Yapacağınız tüm doğa yürüyüşlerinde ve diğer outdoor etkinliklerde eğer rotaya hakim değilseniz ve çok fazla tecrübeniz yoksa profesyonel bir ekipten yardım almalısınız.

Yaz aylarında sıcaktan bunalmış ve serin sularda serinlemek isteyenler için vazgeçilmez bir parkur “Serindere”.
Kaynağını Kartepe ve Samanlı dağlarından alarak kanyon içerisinde serinliğini koruyarak, süzüle süzüle akan bir dere…

Parkurun Özellikleri:
Yürüyüş Yönü ve Parkurun Başlangıç Noktasına Ulaşım:
Serindere doğa yürüyüşü parkuru rotasına, yani yürüyüşe başlayacağımız noktaya ulaşmak için iki ayrı yoldan da Serindere Piknik alanına (yada HES santraline) yani başlangıç noktasına gidebilirsiniz.
Kullar ve Doğantepe beldeleri üzerinden Serindere’ye gidebileceğiniz gibi,
Yuvacık üzerinden önce Yuvacık Barajı’nı daha sonra barajın sonundaki köprü geçilerek, 100 metre kadar sonra sola dönüşü ve köy tabelalarını görebilirsiniz. Aksığın, Tepecik ve Serindere köyleri tabelalarına doğru dönünüz. Aksığın, Tepecik köylerini geçtikten sonra Serindereye varabilirsiniz.
Veya baraj köprüsünden geçilerek sağa dönünüz. Ana yoldan ayrılmadan ve Camidüzü köyü istikametine devam ederek Serindere’ye ulaşabilirsiniz.
İlk defa bu rotayı kullanacaklar için Yuvacık istikameti (Camidüzü köyü rotası) tavsiyemizdir.

Daha önce de belirttiğimiz gibi Serindere doğa yürüyüşü parkuruna, Serindere vadisi içindeki alabalık çiftlikleri ve piknik alanın bulunduğu noktadan başlanır. Serindere vadisi girişinde bir Hidro Elektirk Santrali bulunmaktadır. Dilerseniz yürüyüşe buradan da başlayabilirsiniz.

Serindere vadisi içerinde dere boyunca yukarı doğru ilerledikten sonra vadi ikiye ayrılır. Serindere’yi oluşturan soldaki kol, Sulardere, (Sultaniye yününden gelir) sağdaki kol Müflisdere’sidir.
Sağ koldan (Müflisdere) ilerledikten sonra patikanın sağ tarafından yukarıya doğru Kız Kulesi (kız kalesi) zirvesine patika bir yol çıkmaktadır. Burada size rehber olacak bir taş yapı bulunuyor. Taş yapıdan yukarı doğru devam eden patikayı takip ederek Kız kulesine (kız kalesi) ulaşabilirsiniz.

Özellikle belirtmeliyim ki bu patika oldukça dik ve sık bir orman yapısından oluşmaktadır. Çıkış ve inişte profesyonel olmayan katılımcıları zorlayabileceği gibi sakatlanmalara da neden olabilir. O yüzden Kız Kulesi’ne (kız kalesi) çıktıktan sonra dönüş için daha güvenli olan Serindere – İnönü Yaylası yolundan (yaklaşık 13 km’dir.) geri dönebilirsiniz.

Eğer bu rotayı takip edecekseniz size tavsiyemiz sitemizde daha önce yayınladığımız kız kulesi (kız kalesi) parkuru rotasını inceleyiniz. Böylece hiç kanyona girmeden, toprak yoldan kız kulesine ulaşabilirsiniz.
(Detaylı bilgi için Serindere – Kız Kulesi (kız kalesi) Doğa Yürüyüş Parkuru Rotası)
Daha öncede belirttiğimiz gibi kanyon içerisinde ilerlerken yol Serindere’yi oluşturan soldaki kol Sulardere (Sultaniye yününden gelir), sağdaki kol Müflisdere’si olarak ikiye ayrılır.

Aralarında ki fark sorulduğunda öncelikle Sulardere Müflisdereye göre bariz bir şekilde daha soğuktur. Ayrıca Sulardere profesyonel ekipmanlara sahip deneyimli kişilere göre olduğunu belirtmek isterim. Bununla beraber Müflisdere her ne kadar orta zorlukta bir parkur olmasına rağmen daha rahat tamamlanabilir.
Kanyonda ilerlerken, tatlı su yengeci, kertenkele ve birbirinden güzel farklı kuş türleri ile karışılacaksınız. Lütfen siz oradan ayrıldıktan sonra da onların orada yaşayacağını unutmayın ve yanından geçtiğiniz bir taş parçasının bile yerini değiştirmemeye dikkat edin!

Dilerseniz Müsflisdere’sinden karşınıza bir taş köprü çıkana kadar (İnönü Yaylası Yolu) devam edebilir ve köprüden sola dönüp patikadan devam edebilirsiniz. Bu rotayı izleyeceksiniz yanınıza bir fener almayı unutmayın! Çünkü karşınıza geçmeniz gereken 300 metre uzunluğunda bir tünel çıkacaktır. Bu tünel içme suyu taşıyan borular için açılmıştır.

Tünel haricinde yol üzerinde geçmeniz gereken birde su geçidi vardır. Özellikle sonbahar ve kış aylarında bu su geçidinden ıslanmadan geçmek mümkün değildir.

Yada geldiğiniz yoldan yine kanyon içinde yürüyerek parkurunuzu tamamlayabilirsiniz.
Eğer yaz ayında bu parkura geldiyseniz muhtemelen sizde bizim gibi kendinizi tutamayıp, serin suların keyfini süreceksiniz. Kanyon içerisinde yüzmek için bir çok uygun alan bulunmaktadır. Harita da bunları özellikle belirttik.

Yürüyüş sırasında mola vermek için uygun alanlar bulabilirsiniz. Bu alanlarda doğal dengeye zarar vermemek için ateş yakmamaya ve mümkün oldukça yanınızda getirdiğiniz tüpler ile yemeklerinizi pişirmeye gayret ediniz. Örneğin menünüzde bizim gibi menemen bulunabilir.

Sulardere’yi tercih ederseniz yine ya kanyon içinden geri dönmeniz gerekir, yada Sultaniye köyü üzerinden geri dönebilirsiniz.
Son olarak İnönü Yaylası 20 km tabelasının da bulunduğu bir köprüden geçerek yine Kız Kulesi (kız kalesi) noktasına ulaşmak mümkündür.
Dönüşümüzü patika yoldan sağ koldaki Müflis deresine inerek yapabileceğiniz gibi sol taraftan Sultaniye yönüne doğru, toprak yolundan dere boyuna inerek, Serindere’ye dönebilirsiniz.

Bitki örtüsü: Ormanlık alan, meşe, gürgen
İstanbul’a uzaklığı: 127 kilometre
Parkurun Yapısı ve İdeal Yürüyüş Mevsimi: Patika niteliğindeki parkur, kış harici olan tüm mevsimlerde rahat yürünebilir. Bizim tavsiyemiz yaz aylarında yürünmesinden yanadır.
Su Durumu: Parkur boyunca birkaç yerde temiz su kaynağı bulunuyor.

Rotanın Farkı:
• Yürüyüşün çoğu kanyon içerisinden geçiyor, kanyon içerisinde dinlenmek ve doğayı dinlemek için mükemmel alanlar bulacaksınız.
• Kanyon içerisinde ilerlerken çoğu zaman belinize kadar gelecek suyun içinden geçmeniz gerekecektir. Ayağınızı burkmamak veya düşmemek için dikkatli olmakta fayda var.
• Dönüş yolunda patika yolu tercih ederseniz Serindere Vadisi’ne hâkim harika bir manzarası vardır.
• Eğer gücünüz tükenmediyse Müflisdere istikametinde ilerlerken dere içinden 45 dakikalık bir tırmanış ile Kız Kulesi(kız kalesi) ulaşabilirsiniz.
• Turlarımız yürüyüş turlarıdır. Orta zorluktaki parkurlarda yürüyüş süresi 3-5 saat arasında değişir. Yürüyüş sırasında fotoğraf çekebilir, gidilen yerin yaşam tarzını ve doğal kaynaklarını gözlemleyebilirsiniz.
• Turlarımızın asıl amacı yürüyüş de olsa gizli amacımız şehir yaşantısının verdiği zorluklardan kurtulup deşarj olacağımız bir hafta sonu yaşamak.

Koordinatlar:
• Örnekköy N40 38 54 E30 01 11 305 m
• Köprü N40 37 21 E30 03 02 432 m
• Kazandere N40 38 39 E29 57 26 192 m
• Kızkalesi N40 37 54 E30 01 45 601 m
• Müflis Deresi N40 37 56 E30 01 29 407 m
• Örnekköy N40 38 54 E30 01 11 305 m

Yanında Getir:
• Bilekleri saran yürüyüş botu: Sert ve tırtıklı taban tercih edilmelidir. (Topuklu, kösele, terlik ve düz tabanlı ayakkabı giymeyin.)
• Yedek ayakkabı, çorap, çamaşır ve mevsime göre yedek giyim eşyası.
• Yağmurluk veya panço.
• Tozluk ve baton.
• Göğüs ve bel destekli küçük bir sırt çantası (yiyecek, su ve kişisel ihtiyaçlarınızı karşılamak için)
• Mevsime göre çakı, fener, gözlük, şapka, bere, eldiven, güneş kremi vs…
• Kullandığınız özel bir ilaç varsa yanınızda bulundurunuz ve bunlar hakkında tur liderini ve arkadaşlarınızı bilgilendiriniz.
• Yanınızda yeterli miktarda su ve en az bir günlük yiyecek bulundurun. Ayrıca yürüyüş sırasında atıştırmak için çikolata ve kuru yemiş gibi yiyecekler bulundurunuz. Ama unutmayın ki bu tür yiyecekleri aşırı tüketmek sizi susandıracaktır.
• Hafif, kolay kuruyan, rahat ve dar olmayan giysiler giyin. (Kot giymeyin!)

Keşşaf Notu:
• Yürüyüş esnasında pozitif bir ruh halinde olmanın size çevrenizi daha iyi gözlemleme ve etkinlikten daha fazla zevk almanızı sağlayacağını unutmayın.
• Sabah iyi bir kahvaltı yapmak yürüyüşe daha iyi başlamanızı sağlayacaktır.
• Yürüyüş esnasında fazla abartmamak kaydı ile böğürtlen ve dağ çileği yemeyi ihmal etmeyin. (Daha önce tatmadığınız hiçbir şeyi yemeyin!)
• Her anı fotoğraflamaya çalışmaktansa anı yaşamaya ve keyif alamaya çalışın.
• Attığınız her adımda toprağı, dokunduğunuz her bitkiyi ve işittiğiniz her sesi hissedin!

Ayrıntılı bilgi, rehberlik ve etkinlikler için bizimle iletişime geçebilirsiniz. www.kessaf.org

Waypoints

PictographPhoto Altitude 1,129 ft
Photo ofBaşlangıç

Başlangıç

Başlangıç

PictographIntersection Altitude 1,125 ft
Photo ofSultanniye - Müflisdere yol ayrımı

Sultanniye - Müflisdere yol ayrımı

Sultanniye - müflisdere yol ayrımı

PictographLake Altitude 1,063 ft
Photo ofYüzmek için ideal

Yüzmek için ideal

Yüzmek için ideal

PictographIntersection Altitude 1,207 ft
Photo ofKız kulesi yol ayrımı

Kız kulesi yol ayrımı

Kız kulesi yol ayrımı

PictographLake Altitude 1,106 ft
Photo ofYüzmek için ideal

Yüzmek için ideal

Yüzmek için ideal

PictographPhoto Altitude 1,102 ft
Photo ofFiniş

Finiş

Finiş

Comments

    You can or this trail