Activity

Senda dels Nevaters SL-CV 122 - Abrics Rupestres del Barranc de les Coves - Neveres de Castelló de les Gerres

Download

Trail photos

Photo ofSenda dels Nevaters SL-CV 122 - Abrics Rupestres del Barranc de les Coves - Neveres de Castelló de les Gerres Photo ofSenda dels Nevaters SL-CV 122 - Abrics Rupestres del Barranc de les Coves - Neveres de Castelló de les Gerres Photo ofSenda dels Nevaters SL-CV 122 - Abrics Rupestres del Barranc de les Coves - Neveres de Castelló de les Gerres

Author

Trail stats

Distance
11.09 mi
Elevation gain
2,467 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
2,467 ft
Max elevation
2,423 ft
TrailRank 
58 5
Min elevation
995 ft
Trail type
Loop
Moving time
3 hours 55 minutes
Time
5 hours 30 minutes
Coordinates
3087
Uploaded
April 3, 2021
Recorded
April 2021
  • Rating

  •   5 1 review
Be the first to clap
2 comments
Share

near Ráfol de Salem, Valencia (España)

Viewed 396 times, downloaded 22 times

Trail photos

Photo ofSenda dels Nevaters SL-CV 122 - Abrics Rupestres del Barranc de les Coves - Neveres de Castelló de les Gerres Photo ofSenda dels Nevaters SL-CV 122 - Abrics Rupestres del Barranc de les Coves - Neveres de Castelló de les Gerres Photo ofSenda dels Nevaters SL-CV 122 - Abrics Rupestres del Barranc de les Coves - Neveres de Castelló de les Gerres

Itinerary description

SALEM - FONT EL POET - ABRICS RUPESTRES DEL BARRANC DE LES COVES - FONT DE LA BARCELLA - BARRANC DE LES COVES - CASETA DEL SASTRE - CAMÍ DEL CORRAL DE POLDO - NEVERA DEL PALLER - NEVERA DE LA BARCELLA - CORRAL DEL ROIG - NEVERA DEL BARRANC DEL LLOP - BARRANC DEL LLOP - NEVERA DEL PALMAR - CAMÍ DE LA SERRA - NEVERA DELS PORRINXONS - NEVERA DEL CAMÍ DE LA SERRA - CASTELLÓ DE LES GERRES - CALVARI DE SALEM

Ruta que partint des de la població de Salem, visitem els abrics rupestres del Barranc de les Coves i les neveres existents entre els termes de Salem i Castelló de les Gerres.

Iniciem la ruta en el panell informatiu situat a les afores del poble de Salem, on agarrem la senda SL-CV 122. Ens porta a passar per la Font del Poet i a 1 km de l'inici de la ruta arribem a la carretera CV-705 on creuem i continuem en suau ascens fins arribar a la bifurcació que porta als abrics rupestres del Barranc de les Coves. A uns 200 m de la bifurcació, molt ben assenyalat i explicat, es troba protegit per unes reixes un dels abrics rupestres. Des d'ací tenim una panoràmica a la Foia de Salem.

Deixem aquesta ubicació per a pujar fins a la font de la Barcella, i des d'ací per una estreta senda i vorejant el Barranc de les Coves, amb belles vistes al barranc, arribem a la Caseta del Sastre. Des d'aquest punt tenim unes vistes al Benicadell, Mariola i la Barcella impressionants.

Continuem senda cap amunt fins a arribar al camí del corral de Poldo, on en arribar a ell, girem cap a l'esquerra. Ens trobem baix l'Alt de la Sima, on en la seua falda es troba la Nevera de l'Alt de la Sima, però que és pràcticament impossible arribar a ella, per la quantitat de vegetació existent.

A uns 3,8 km de l'inici de la ruta arribem a una bifurcació que agarrem per a anar a visitar la Nevera del Paller. En suau ascens arribem a ella on, a part de l'explicació de la nevera, hi ha un panell informatiu que ens informa de les vistes de la Foia de Salem.

Tornem al camí del corral de Poldo i continuem direcció a la muntanyeta de la Barcella fins a arribar a un encreuament de camins amb dos pals informatius de les sendes a realitzar. Primer vorem la nevera de la Barcella, però abans d'arribar a ella hi ha un panell informatiu que ens parla del castellet que hi havia a la part alta de la Barcella, el qual és quasi inapreciable. Continuem uns pocs metres més fins a arribar a la Nevera de la Barcella, actualment rehabilitada i neta de vegetació. Des d'ací tenim unes boniques vistes a la comarca del Comtat.

Tornem a l'encreuament anterior per a agarrar la senda que ens porta direcció a Salem. A uns 400 m de l'encreuament hem de estar atents, ja que agarrem la senda que naix a l'esquerra, ja que està oculta per la vegetació. A partir d'ací ens trobem amb varies senyalitzacions que indiquen per on estem. Passem pel Corral del Roig, Mirador del Castellet, Mirador de l'Algebassó, Mirador de la Penya Blanca, fins a arribar a un punt, on amb precaució prenem una drecera que ens porta una altra senda pel Barranc del Llop. No fa falta agafar la drecera, ja que mes avant està el començament d'aquesta.

⚠️ATENCIÓ. A pocs metres de prendre aquesta senda ens desviem camp a través per a vore la Nevera del Barranc del Llop. NO BAIXAR SI NO ÉS ÚNICAMENT PER A VORE LA NEVERA. Es pràcticament inaccessible arribar a ella i hi ha moltíssima vegetació.

Continuem per la senda del Barranc del Llop fins a arribar en suau ascens fins al Colladet de la Vaca, on ens desviem a l'esquerra i passem prop de la Cova de l'Esbarzer i el Corral de Mayans, arribant a una altra bifurcació. Ens desviem a la dreta per anar a visitar la Nevera del Palmar, la qual està plena de terra en haver fet el camí més ample. S'aprecien dos murs de la nevera, els quals també estan coberts per la vegetació.

Tornem i ens dirigim cap a Castelló de les Gerres, on enfront d'un de les fites que marca el Camí de la Serra ens desviem a l'esquerra per a anar a vore la Nevera dels Porrinxons. Depòsit també cobert per la vegetació, una llàstima. Tornem a la fita anterior i ara agarrem una altra drecera per a anar tornar a agarrar el Camí de la Serra i visitar l'últim depòsit de la ruta, la Nevera del Camí de la Serra, situada als afores de la població de Castelló dels Gerres. Nevera rehabilitada i situada prop d'un parc infantil.

Tornem sobre els nostres passos en direcció a la Penya Blanca per a agarrar el camí que ens porta al Calvari de Salem. Baixem fins a la carretera, per a tornar a l'inici de la ruta, donant-la per finalitzada.

Waypoints

PictographInformation point Altitude 1,385 ft
Photo ofSL-CV 122 - La Senda dels Nevaters Photo ofSL-CV 122 - La Senda dels Nevaters Photo ofSL-CV 122 - La Senda dels Nevaters

SL-CV 122 - La Senda dels Nevaters

La singularitat del terme de Salem, enclavat en una foia als peus de l'emblemàtic penyal del Benicadell, ofereix al visitant una variada oferta de recursos naturals i patrimonials que podreu recórrer emprant la xarxa de senders de l'Ombria de Benicadell. Conegueu de primera mà el comerç de la neu endinsant-vos per la Senda dels Nevaters SL-CV 122, que recupera un vell itinerari emprat pels nevaters des del segle XVI. Especialment interessants són la font i el llavador del Poet que dóna inici al recorregut, el paratge de la font de la Barcella, la caseta del Sastre i les vistes privilegiades del cim de Benicadell. Arribareu així a les neveres del Paller i la de la Barcella, i la talaia musulmana que s'alça coronant el sender i el tossal de la Barcella, amb la seua forma troncocònica característica. Endavant!
Text del panell informatiu.

PictographFountain Altitude 1,390 ft
Photo ofFont del Poet Photo ofFont del Poet Photo ofFont del Poet

Font del Poet

La font del Poet, apareix referenciada en alguns documents dels segles XVII i XVII com a font del "Pouet", si bé la seua construcció es remunta a l'època musulmana. El naixement se situa una miqueta més amunt del barranc de la Canal on ara vos trobeu. Els sobrants de la font omplien fins a quatre basses i un assut, que regaven unes 6 fanecades d'horta distribuïdes a una banda i l'altra del barranc. El conjunt es completa amb un llavador cobert, construït l'any 1969, que s ompli dels sobrants de la font. La bassa del llavador és correguda i disposa d'una ùnica fila de llosses de pedra. L'àrea recreativa de la font i el llavador del Poet està ombrejada per una frondosa xopada que convida a fer una parada i prendre forces.
Text del panell informatiu.

PictographIntersection Altitude 1,178 ft
Photo ofEsquerra Photo ofEsquerra

Esquerra

PictographIntersection Altitude 1,208 ft
Photo ofIntersecció Photo ofIntersecció

Intersecció

PictographIntersection Altitude 1,258 ft
Photo ofDreta - SL-CV 122 Photo ofDreta - SL-CV 122 Photo ofDreta - SL-CV 122

Dreta - SL-CV 122

SL-CV 122

PictographIntersection Altitude 1,193 ft
Photo ofEsquerra Photo ofEsquerra Photo ofEsquerra

Esquerra

PictographIntersection Altitude 1,184 ft
Photo ofEsquerra Photo ofEsquerra

Esquerra

PictographInformation point Altitude 1,184 ft
Photo ofLa foia de Salem, territori arqueològic Photo ofLa foia de Salem, territori arqueològic Photo ofLa foia de Salem, territori arqueològic

La foia de Salem, territori arqueològic

Salem es troba emplaçat dins d'una foia redona tancada de muntanyes, que s'obri al Paisatge Protegit de l'Ombria de Benicadell, presidida per l'emblemàtic cim que s'enlaira fins als 1.104 m.s.n.m. Un territori arqueològic ocupat des de ben antic per diferents civilitzacions: Els primers pobladors prehistòrics ocuparen les coves i turons de les nostres serralades entre el VI i el V mil·lenni a de C, i deixaren la seua petjada en forma de pintures rupestres en diferents abrics que s'estenen per les serres de l'Ombria de Benicadell (Beniatjar, Otos, Salem.). També trobem assentament de l'Edat del Bronze i ibèrics, que donaren pas als romans, que anomenaren "Penna Catella" el Benicadell ("la penya de la Cadella"), perquè vista des de ponent el cim presenta la silueta d'una gosseta encarada al sol de migdia. El musulmans que ocuparen la foia de Salem i fundaren l'actual poble, alcavonaren els naixements d'aigua i planejarem la xarxa de séquies i basses que reguen la mil·lenária horta de Salem.
Text del panell informatiu.

Photo ofAbrics rupestres del Barranc de les Coves Photo ofAbrics rupestres del Barranc de les Coves Photo ofAbrics rupestres del Barranc de les Coves

Abrics rupestres del Barranc de les Coves

Ens envolta un paratge d'indiscutible valor arqueològic, ben conegut pels estudiosos del neolític i les pintures rupestres. Molt prop d'on ara vos trobeu, en la fita de termes entre Salem i Beniarrés, es localitza la cèlebre cova de l'Or: un dels jaciments neolítics més antics de tot l'estat espanyol. Estes comunitats habitaren aldees i practicaren una agricultura mixta de cereals i llegums, la ramaderia d'ovins i caprins, bòvids, i la caça com una activitat econòmica complementaria.
L'art rupestre va ser un mitja de comunicació entre els diferents grups humans, un indicador territorial i un mitjà d'expressió del pensament simbòlic. L'Art Esquemàtic que identifica els abrics de l'Ombria de Benicadell i les coves de Salem, és l'expressió simbòlica de les comunitats neolítiques que ocuparen este espai entre el V i el V mil·lenni a de C.
Les pintures de Salem es reparteixen en quatre abrics de poca profunditat a diferents nivells d'altura, fins un total de trenta motius. Les representacions recorren a l'abstracció com a forma de representació, i les figures se sintetitzen en els seues trets essencials, incloent figures humanes, animals, ídols i signes.

Text del panell informatiu.

PictographFountain Altitude 1,637 ft
Photo ofFont de la Barcella Photo ofFont de la Barcella Photo ofFont de la Barcella

Font de la Barcella

La naturalesa calcària i porosa de la roca del barranc de les Coves, on ara ens trobem, fa que l'aigua circule per l'interior dels tossals, i que es manifeste en forma de brolladors, com ara la font de la Barcella, molt estimada pels salemers i salemeres. El naixement de la Barcella, que aflora baix del Botgeret i enfront del crestelló de l'Almud (la roca que despunta a l'altra banda del barranc), fou freqüentat ja per l'home del neolític. Els musulmans el milloraren excavant-hi un alcavó o galeria de captació (àrab al-qabû, "la volta") i l'aprofitaren per a regar alguns bancalets de cereals i hortalisses, Durant la Guerra Civil (1938), l'ajuntament i el veïnat feren un gran esforç econòmic i humà per a portar l'aigua des d'ací fins al poble de Salem.
Text del panell informatiu.

PictographPanorama Altitude 1,733 ft
Photo ofVista al Castell de la Barcella Photo ofVista al Castell de la Barcella Photo ofVista al Castell de la Barcella

Vista al Castell de la Barcella

PictographRuins Altitude 1,912 ft
Photo ofLa caseta del Sastre Photo ofLa caseta del Sastre Photo ofLa caseta del Sastre

La caseta del Sastre

Les poques cases i corrals que existien antigament a la serra de Salem, eren construccions pensades per a servir de refugi als homes i dones que treballaven en activitats relacionades amb la muntanya. Bona part del que ara és bosc i erm, en el segle XIX estava abancalat, amb sospedrades que recolzaven llenques de terra, amb sembrats, oliveres o ametlers. Les cases com aquesta, dita 'del Sastre', disposaven d'una llar per a fer foc i cuinar, alguna dependència menor, la pallissa per als animals, un aljub i un pou per al proveïment d'aigua. Els pastors que duien ovelles i cabres a pasturar per la serra, i els nevaters que pujaven i baixaven de les neveres de més amunt, sabien que podien trobar ací un bon lloc per a descansar, refrescar i fer la xarradeta. Text del panell informatiu.

PictographIntersection Altitude 1,390 ft
Photo ofEsquerra - Camí del Corral de Poldo Photo ofEsquerra - Camí del Corral de Poldo Photo ofEsquerra - Camí del Corral de Poldo

Esquerra - Camí del Corral de Poldo

PictographIntersection Altitude 2,156 ft
Photo ofDreta Photo ofDreta Photo ofDreta

Dreta

PictographRuins Altitude 2,586 ft
Photo ofNevera del Paller Photo ofNevera del Paller Photo ofNevera del Paller

Nevera del Paller

La Nevera del Paller
Els propietaris, de les neveres, només veure que nevava, s'afanyaven a contractar jornalers per a arreplegar la neu dels voltants i prémer-la dins la cava. El gel resultant s'emmagatzemava durant mesos per a comercialitzar-lo cara a l'estiu per diferents pobles i ciutats de la comarca, o de comarques pròximes, com ara la Safor, la Costera o la Ribera de Xúquer.
El gel picat aprofitava per a conservar el peix, per a usos sanitaris (rebaixar les calentures del paludisme en terra d'arròs) i per a refresc estiuenc (aigua amb llimó, orxata, cafè gelat, etc.). El transport s'efectuava durant les hores més fresques de la nit. La nevera del Paller (l'alt de la Sima, 750 m. s.n.m.) rebia aquesta denominació pel paller que hi havia per a donar a menjar les cavalleries i embolcallar les peces de gel. Es tracta d'un pou excavat en la roca calcària i reforçat amb parets i talussos.
El pou té 1.140 m3 de cabuda, i compta amb una plataforma de 5 m. al voltant. Possiblement date de la dècada del 1720, quan el llaurador més ric de Salem, Doménec Alborc (copropietari d'algunes caves d'Agres), s'adjudicà en subhasta el proveïment de gel a la ciutat de Xàtiva. L'any 1872 pertanyia al propietari salemer Josep Cister. Poc després quedaria definitivament en desús. Les modernes fàbriques de gel la farien innecessària.


El Mirador de la Foia de Salem
La serra de. Benicadell és una de les alineacions muntanyenques més emblemàtiques i millor definides de tot el Pals Valencià. Pel que fa a la vegetació, en el vessant septentrional i ombrienc, el recaient a la Vall d'Albaida, es conserven belles pinedes i micro-reserves de flora. Els romans anomenaren Penna Catella el Benicadell, és a dir, "la penya de la Cadella", perquè vista des de ponent (Montaverner, Aielo de Malferit o Atzeneta d'Albaida), el cim presenta la silueta d'una gosseta encarada al sol de migdia. Un mirador privilegiat a la Vall d'Albaida on destaca en primer pla la Foia de Salem, presidida pel cim de Benicadell (1.104 m.s.n.m.), arrecerat pel Montcabrer (1.390 m.s.n.m.) que despunta al fons de la imatge.

Text del panell informatiu.

PictographIntersection Altitude 2,169 ft
Photo ofDreta Photo ofDreta Photo ofDreta

Dreta

PictographIntersection Altitude 2,268 ft
Photo ofDreta - El Castellet de la Barcella Photo ofDreta - El Castellet de la Barcella Photo ofDreta - El Castellet de la Barcella

Dreta - El Castellet de la Barcella

La mola del Castellet (755 m. d'altitud) s'anomena també 'la Barcella' per la figura que té d'una barcella (mesura valenciana de cabuda de grans, amb forma de caixó troncocònic) girada cap per avall.
Al capdamunt s'observen les restes dels murs i para- ments d'un castell islàmic, datat arqueològicament en els segles XII-XIII, que els musulmans de les alqueries de la foia -Rahlât 'Abdu-s-Salâm (actual Salem), Halqa (Elca) Band--Jarbin (Benigervi)- edificaren per a tractar de resistir a l'avanç de les tropes de Jaume I.
La funció fonamental d'aquesta fortalesa, anomenada pels àrabs 'Almaraién" (és a dir, al-Marîyâyn, "les Dues Fogueres, els Dos Fars") era la de donar avis de nit i de dia, en cas de perill, a les medines o centres urbans de Xàtiva (N) i Cocentaina (S).
Abandonat després de la conquesta feudal, l'any 1273 el rei Jaume I el Conqueridor ordenà a l'alcaid reial dels castells de Penacadell, Joan de Montsó, que recollira testimonis judicials de moros ancians, per a saber si el Castellet era terme del castell de Rugat (la Vall d'Albaida) o del castell i vall de Perputxent (l'Orxa, el Comtat), que aleshores pertanyia a l'orde militar dels Cavallers de Sant Joan de l'Hospital.
Les indagacions deixaren establert que el castell era fita de termes, però en posteriors particions entre senyories feudals, quedaria integrat dins la baronia de la Foia de Salem. En el segle XV, la fortalesa arruïnada era coneguda com 'lo castell de la Mola'.

PictographRuins Altitude 2,422 ft
Photo ofNevera de la Barcella Photo ofNevera de la Barcella Photo ofNevera de la Barcella

Nevera de la Barcella

La Nevera de la Barcella
En els segles XVI al XIX, quan estigué en auge el comerç del gel al País Valencià, els burgesos de nuclis urbans com València, Xàtiva, Ontinyent o Alacant, invertien fortes sumes de capital en la construcció de neveres, i en els processos d'arreplegada, emmagatzematge i transport de la neu.
La nevera del Castellet o de la Barcella es localitza a 700 m. d'altitud, entre la lloma de l'Ullastre i la mola del Castellet, vora la fita de termes entre Salem i l'Orxa. Es tracta d'un pou circular, d'11,40 m. de diàmetre interior, 8,20 m. de fondària màxima (837 m3 de cabuda), 0,60 m. d'amplada dels murs. Les arrancades de dos arcs de mig punt delaten una rústega creueria que aprofitaria per a suportar la coberta.
Les notícies documentals d'aquesta nevera escassegen, però indiquen que en el segle XVIII i la primeria del segle XIX era explotada pels mateixos empresa- ris de la nevera del Paller: els cavallers Puig d'Ontinyent, i els llauradors rics Alborc i Cortell, del poble de Salem. En la dècada del 1880, les úniques neveres que quedaven en ús eren algunes pròximes al poble: la del Frontó i la del Camí de Castelló. L'última collita de neu que es recorda a la zona s'efectuà arran de la nevassa grossa del 1926. A partir d'aquell any, les neveres passarien a ser definitivament objectes d'interés arqueològic.

Text del panellinformatiu.

PictographIntersection Altitude 2,259 ft
Photo ofDreta Photo ofDreta

Dreta

PictographIntersection Altitude 2,201 ft
Photo ofEsquerra Photo ofEsquerra

Esquerra

ATENCIÓ: En arribar a aquets punt, trenquem a l'esquerra per una senda, on el seu començament no es veu a simple vista.

PictographRuins Altitude 2,225 ft
Photo ofCorral del Roig Photo ofCorral del Roig Photo ofCorral del Roig

Corral del Roig

PictographWaypoint Altitude 2,187 ft
Photo ofMirador del Castellet Photo ofMirador del Castellet Photo ofMirador del Castellet

Mirador del Castellet

PictographWaypoint Altitude 2,067 ft
Photo ofMirador del Benicadell Photo ofMirador del Benicadell Photo ofMirador del Benicadell

Mirador del Benicadell

PictographWaypoint Altitude 1,994 ft
Photo ofMirador de l'Algebassó Photo ofMirador de l'Algebassó Photo ofMirador de l'Algebassó

Mirador de l'Algebassó

PictographWaypoint Altitude 1,988 ft
Photo ofMirador de la Penya Blanca Photo ofMirador de la Penya Blanca

Mirador de la Penya Blanca

PictographWaypoint Altitude 1,819 ft
Photo ofBarranc de les Coves Photo ofBarranc de les Coves

Barranc de les Coves

PictographIntersection Altitude 1,916 ft
Photo ofDreta

Dreta

PictographWaypoint Altitude 1,607 ft
Photo of⚠️

⚠️

⚠️ATENCIÓ. NO BAIXAR SI NO ÉS ÚNICAMENT PER A VORE LA NEVERA. Es pràcticament inaccessible arribar a ella i hi ha moltíssima vegetació.

PictographRuins Altitude 1,588 ft
Photo ofNevera del Barranc del Llop Photo ofNevera del Barranc del Llop Photo ofNevera del Barranc del Llop

Nevera del Barranc del Llop

Nevera descatalogada on gràcies als treballs de Ximo Tormo i Pasqual Boira coneguem aquesta nevera.
Depòsit de neu de forma el·lipsoidal, amb un diàmetre nord-sud de 12,30 m i un altre est-oest de 10,90 m. La construcció aprofita el declivi del vessant que cau sobre el barranc, a la part de ponent, on va ser construït un talús amb la terra que es va extraure de la part de llevant.
Pert la part que dona al barranc, el pou està revestit d'un mur interior de maçoneria de carreus de pedra calcària dels entorns travats amb amb tècnica de pedra seca; mentre que, a la part est, està directament excavat a la roca. La profunditat actual del clot és d'uns 4 m, i a l'interior hi ha una gran quantitat de terra, pedres i vegetació. És possible que tinguera un mur aeri, del qual, si mai va existir, no queda cap despulla.

PictographIntersection Altitude 1,890 ft
Photo ofEsquerra Photo ofEsquerra

Esquerra

PictographIntersection Altitude 1,741 ft
Photo ofEsquerra Photo ofEsquerra Photo ofEsquerra

Esquerra

PictographWaypoint Altitude 1,561 ft
Photo ofCova de l'Esbarzer Photo ofCova de l'Esbarzer

Cova de l'Esbarzer

PictographWaypoint Altitude 1,492 ft
Photo ofRefugi Photo ofRefugi

Refugi

PictographRuins Altitude 1,439 ft
Photo ofCorral de Mayans Photo ofCorral de Mayans

Corral de Mayans

PictographIntersection Altitude 1,299 ft
Photo ofDreta Photo ofDreta

Dreta

PictographRuins Altitude 1,370 ft
Photo ofNevera del Palmar Photo ofNevera del Palmar Photo ofNevera del Palmar

Nevera del Palmar

La Nevera del Palmar Nevera de planta circular, de la qual no és possible determinar el diàmetre, donat que es troba quasi terraplenada pels materials provinents de l'enfonsament de la coberta i per les aportacions de terra fruït de l'eixamplament del camí. Tan sols s'ha conservat el mur de la part nord.
La construcció aprofita el declivi del vessant a la part nord, i el mur del pou està construït amb maçoneria de carreus de pedra calcària dels entorns travats amb morter de calç. En l'estat actual, no és possible veure obertures entre les restes del mur aeri. A la part nord s'observa l'inici d'un arc, el qual recolzava sobre un contrafort visible a la part exterior del mur aeri. Desconeixem com degué ser la coberta, la qual se sostenia sobre, almenys, un arc.

PictographIntersection Altitude 1,374 ft
Photo ofDreta Photo ofDreta

Dreta

PictographWaypoint Altitude 1,407 ft
Photo ofAlt de l'Algelbassó Photo ofAlt de l'Algelbassó

Alt de l'Algelbassó

PictographIntersection Altitude 1,182 ft
Photo ofEsquerra Photo ofEsquerra

Esquerra

PictographRuins Altitude 1,368 ft
Photo ofNevera de Porrinxons Photo ofNevera de Porrinxons

Nevera de Porrinxons

La Nevera dels Porrinxons Depòsit de planta circular de 9 m de diàmetre exterior, construït en un suau vessant orientat cap al nord. La part nord del pou s'inscriu en un gran talús delimitat per un xicotet mur de contenció. La capacitat s'estima en uns 375 m³.
El pou mesura 8 m de diàmetre interior i té, a hores d'ara, una profunditat de 7,2 m, encara que degué ser molt superior, donada la gran quantitat de terra, blocs de pedra (per l'enfonsament de la coberta) i vegetació (figueres) que hi ha al fons. La part sud està excavada a la roca, mentre que, a la part nord, hi ha un mur de maçoneria de carreus de pedra calcària lligats amb morter de calç. El mur aeri era també de maçoneria de pedra travada amb morter de calç. A les parts nord-est i sud-est, s'observen les restes d'un arc, amb grans lloses i rajola massissa, el qual recolzava sobre dos contraforts visibles a la part exterior del mur. A la part nord-oest s'observa una obertura o possible porta d'accés.
Cal dir que desconeixem si la coberta que sostenia l'arc era una falsa volta o una sostrada de bigues i teules. Hi ha un túnel d'accés força interessant orientat cap a tramuntana, el qual mesura 6 m de longitud i 1,5 m d'amplària. El sostre és de mig canó. El túnel descendeix lleugerament cap a l'interior del pou, on s'obri 0,8 m per damunt de l'actual nivell del fons. A hores d'ara, està tapiat.

PictographIntersection Altitude 1,178 ft
Photo ofDreta

Dreta

PictographRuins Altitude 1,046 ft
Photo ofNevera del Camí de la Serra Photo ofNevera del Camí de la Serra Photo ofNevera del Camí de la Serra

Nevera del Camí de la Serra

Pou de neu de planta circular, de 12 m de diàmetre, construït en un vessant orientat cap al nord. A les parts oest, nord i nord-est va ser construït un talús amb la terra que es va extraure del clot; el qual, en la major part, està excavat a la roca a les parts sud i sud-est.
El mur del pou, quasi inexistent a les parts sud i sud-est, és de maçoneria de carreus de pedra calcària travats amb morter de calç, i té gruix d'1.20 m. Desconeixem la profunditat real del clot, que a hores d'ara és d'uns 3 m a la part est, donat que no ha estat totalment netejat. A la part oest s'observen, baix una possible porta, els buits d'una escala oberts al mur. A la part nord, hi ha indicis d'un possible túnel, cegat a hores d'ara.
De la part aèria, tan sols queden restes del mur a les parts oest, nord i nord-est. A la part oest, degué obrir-se una porta, la qual coincidia segurament amb l'escala d'accés. Amb el procés de restauració, la part aèria ha estat condicionada, i el depòsit integrat en les reformes dels entorns.

PictographIntersection Altitude 1,018 ft
Photo ofEsquerra

Esquerra

PictographIntersection Altitude 1,161 ft
Photo ofEsquerra

Esquerra

PictographWaypoint Altitude 1,316 ft
Photo ofCaseta Correu

Caseta Correu

PictographIntersection Altitude 1,394 ft
Photo ofDreta Photo ofDreta

Dreta

PictographIntersection Altitude 1,443 ft
Photo ofDreta Photo ofDreta

Dreta

PictographWaypoint Altitude 1,469 ft
Photo ofMirador de l'Estret Photo ofMirador de l'Estret Photo ofMirador de l'Estret

Mirador de l'Estret

PictographIntersection Altitude 1,550 ft
Photo ofDreta Photo ofDreta

Dreta

PictographWaypoint Altitude 1,188 ft
Photo ofCalvari de Salem Photo ofCalvari de Salem Photo ofCalvari de Salem

Calvari de Salem

El pintoresc calvari de Salem se situa en un alter privilegiat enfront del poble. Data dels anys 1729-1731, quan, acabada la primera fase de l'església de Salem (1728), el rector José Fortunyo va impulsar la seua construcció. Aixi, s'amargenaren les rampes del viacrucis, s'hi planta- ren xiprers, i s'edificaren les edicles, amb una ermiteta acabada amb tota seguretat el 1731. Entre els anys 1773-1776 es va refer l'ermita on estava entronitzat el Crist del Calvari, i es va construir una casa per a l'ermità amb 4.000 rajoles portades del rajolar de Marti de Castelló de Rugat. L'actuació millorava també les condicions de vida del cuidador del recinte, que fins aleshores vivia a l'anomenada cova de l'ermità, situada al contigu bar- ranc de les Coves. Un ermitori que va compartir devoció amb Sant Fideli a partir del 1784. Durant el segle XIX el paratge fou abandonat, i les manisetes del 1882 es van destruir posteriorment amb la revolució social de l'any 1936. Un patrimoni i un parat- ge restaurat i recuperat afortunadament l'any 2011.
Text del Panell informatiu.

Comments  (2)

  • Photo of Abdonet
    Abdonet Jul 19, 2022

     

    I have followed this trail  verified  View more

    Bona ruta

  • Photo of Taitaners
    Taitaners Jul 19, 2022

    Gràcies Abdonet per la teua valoració

You can or this trail