Activity

Sant Privat d’en Bas: Escletxes de la Freixeneda i Salt del Sallent, amb baixada pel camí dels Matxos

Download

Trail photos

Photo ofSant Privat d’en Bas: Escletxes de la Freixeneda i Salt del Sallent, amb baixada pel camí dels Matxos Photo ofSant Privat d’en Bas: Escletxes de la Freixeneda i Salt del Sallent, amb baixada pel camí dels Matxos Photo ofSant Privat d’en Bas: Escletxes de la Freixeneda i Salt del Sallent, amb baixada pel camí dels Matxos

Author

Trail stats

Distance
8.44 mi
Elevation gain
3,074 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
3,074 ft
Max elevation
4,411 ft
TrailRank 
43
Min elevation
2,063 ft
Trail type
Loop
Time
4 hours 51 minutes
Coordinates
2475
Uploaded
December 27, 2023
Recorded
December 2023
Share

near Sant Privat d'en Bas, Catalunya (España)

Viewed 160 times, downloaded 3 times

Trail photos

Photo ofSant Privat d’en Bas: Escletxes de la Freixeneda i Salt del Sallent, amb baixada pel camí dels Matxos Photo ofSant Privat d’en Bas: Escletxes de la Freixeneda i Salt del Sallent, amb baixada pel camí dels Matxos Photo ofSant Privat d’en Bas: Escletxes de la Freixeneda i Salt del Sallent, amb baixada pel camí dels Matxos

Itinerary description

Després d'haver vist 'La Travessa' de TresCat tenia ganes de visitar tant les Escletxes de la Freixenada com el salt del Sallent, així que hem fet aquesta sortida per poder-los gaudir. El punt de sortida és l'aparcament número 3 de l'àrea recreativa del Pla d'en Xurri, on s'hi arriba des de Sant Privat d'en Bas.

Es comença a caminar per la pista que hi ha a continuació de l'aparcament i que està barrada, aviat hi ha dos rètols que indiquen el salt del Sallent, un pel camí dels Matxos, i l'altre directe, però cal obviar-los perquè pel primer es farà la baixada. Es passa pel costat d'una font i el camí aviat travessar la riera per davant del gorg de l'Amat. Després de passar-lo, cal deixar la pista i prendre un corriol que surt a l'esquerra en paral·lel a la riera.

Aquest corriol poc a poc va agafant alçada, es travessa la riera de nou i llavors encara comença a pujar més, i ho serà molta estona, amb desnivells bastant pronunciats i corbes serpentejants. De fet, puja sense descans i amb pocs referents, fins que s'arriba a una pista, que cal prendre a l'esquerra. Aquesta pista porta a un mas de la Freixeneda, abandonat com a habitatge però amb activitat agrícola.

Es passa el mas i es continua recte per la pista des de la qual es veu tota una bonica vall i vistes al Pirineu. Cal seguir un bon tros de pista fins que es troba una barraca de fusta, la Cabana de l'Anglès, que està en bastant mal estat. Aquí, es deixa la pista i es pren el camí que puja a l'esquerra. Aviat aquest camí porta fins a les Escletxes de la Freixeneda, un bonic paratge de roques calcàries mig ensorrades que ofereixen camins i racons de gran bellesa. Un cop feta la visita, es continua pel bosc i aviat se surt a uns prats.

Es travessen els prats i s'arriba a una pista que es pren a la dreta, aquí caldrà fer una forta pujada per després fer una baixada molt tècnica que porta fins al coll de la Creu de la Freixeneda. Es continua recte per una pista que aviat es torna corriol i continua amb bona baixada fins que es veu tota la vall de Sant Privat. Es deixa a l'esquerra el corriol que puja des de l'aparcament i tot seguit s'arriba a la part superior del salt del Sallent. El vertigen hi és assegurat.

Es continua pel costat oposat i ben aviat hi ha un mirador que mostra la paret vertical del salt i que de nou impressiona. Es continua pel camí, que ara està indicat amb marques i rètols, que baixa fins a l'aparcament. Aquest camí és conegut com el camí dels Matxos i es pot veure com n'era d'important perquè té molts trams empedrats, alhora que impressiona perquè passa a sota d'unes parets rocoses importants. És un camí suau que potser fa volta respecte al que hi ha abans del salt, però que no presenta cap dificultat. A més, un cop s'ha enllestit, deixa ben bé a l'aparcament número 3.

És una ruta de dificultat moderada, per la llargada i sobretot per la pujada a la Freixeneda, molt dura i exigent, sense descans. Pel que fa l'orientació, excepte a la baixada, no hi ha rètols d'orientació ni marques, per tant, portar el track és indispensable.

Waypoints

PictographRuins Altitude 4,169 ft
Photo ofBarraca de l'Anglès Photo ofBarraca de l'Anglès

Barraca de l'Anglès

PictographMountain pass Altitude 4,190 ft

Coll de la Creu de Freixeda

PictographCave Altitude 4,242 ft
Photo ofEscletxes de la Freixeneda Photo ofEscletxes de la Freixeneda Photo ofEscletxes de la Freixeneda

Escletxes de la Freixeneda

PictographWaypoint Altitude 3,854 ft
Photo ofLa Freixeneda Photo ofLa Freixeneda Photo ofLa Freixeneda

La Freixeneda

PictographPanorama Altitude 3,268 ft
Photo ofMirador del salt del Sallent

Mirador del salt del Sallent

PictographRiver Altitude 2,246 ft
Photo ofGorg de l'Amat

Gorg de l'Amat

PictographWaterfall Altitude 3,265 ft
Photo ofSalt del Sallent Photo ofSalt del Sallent Photo ofSalt del Sallent

Salt del Sallent

Comments

    You can or this trail