Activity

Sant Feliu de Codines: La Sagrera

Download

Trail photos

Photo ofSant Feliu de Codines: La Sagrera Photo ofSant Feliu de Codines: La Sagrera Photo ofSant Feliu de Codines: La Sagrera

Author

Trail stats

Distance
2.18 mi
Elevation gain
295 ft
Technical difficulty
Easy
Elevation loss
295 ft
Max elevation
1,784 ft
TrailRank 
44
Min elevation
1,510 ft
Trail type
Loop
Time
48 minutes
Coordinates
262
Uploaded
October 23, 2024
Recorded
October 2024
Be the first to clap
Share

near Sant Feliu de Codines, Catalunya (España)

Viewed 33 times, downloaded 0 times

Trail photos

Photo ofSant Feliu de Codines: La Sagrera Photo ofSant Feliu de Codines: La Sagrera Photo ofSant Feliu de Codines: La Sagrera

Itinerary description

Des d'aquesta temporada, els meus fills juguen al CHP Sant Feliu i, per no estar sempre assegut al pavelló veient entrenament, intento fer rutes d'una hora o poc més per la zona per també estar una mica en forma i, de pas, anar descobrint Sant Feliu de Codines i els seus entorns, ja que mai hi he tingut massa tirada. La ruta no inclou els temps d'aturada que, segons com, poden ser considerables.

Descripció

Al Pavelló Francesc Cassart i Roca (530m) comença la ruta en sentit ascendent i gira a migjorn per la Ronda dels Esports voltant els centres escolars de Sant Feliu fins a una cruïlla de carrers on l'esmentada Ronda dels Esports continua a llevant en sentit ascendent. Abans d'arribar a la carretera, cal girar a migjorn pel carrer de la Bassella (0.48km; 542m; 0:05h). Després d'uns metres, comença a baixar i rep per gregal una pujada procedent de la carretera. Segueixo de front i mentre el carrer va tombant a garbí, hi ha un mirador sobre els Cingles de Bertí. Deixo el carrer de la Bassella a la plaça de Sant Antoni (1.08km; 503m; 0:12h), que creuo per continuar a gregal pel carrer Roger de Flor i posteriorment, pel carrer de Vic, que mor a l'Avinguda de Catalunya (la C-59) a l'alçada de l'antic ajuntament (1.24km; 492m; 0:14h). Uns metres després hi ha la plaça del Doctor Robert (1.29km; 488m; 0:15h), amb alguns edificis destacats, i giro a ponent pel carrer Joan Maragall i a la primera bifurcació de carrers segueixo la mateixa direcció pel carrer de Rocafort per creuar el carrer de la Travessia (1.41km; 482m; 0:17h), que es correspon a la BP-1241. Segueixo de front pel carrer de Mossèn Josep Rossell, a l'esquerra pel del Doctor Antoni Reig i a la dreta pel de la Fonteta, on hi ha un mural d'Eugeni Xammar, i arribo al Centre Cívic de la Fonteta (1.57km; 460m; 0:19h), on ja destaca el campanar de l'església.

Estic als peus de la Sagrera de Sant Feliu de Codines. L'entrada és per un carreró d'escales que surt entre edificis i que mena a un pas cobert que desemboca a la plaça de la Rectoria (1.70km; 472m; 0:20h) on, evidentment, l'edifici més rellevant n'és la rectoria. A tocar hi ha la plaça de l'Església (1.73km; 473m; 0:21h), amb l'església parroquial de Sant Feliu com a edifici més destacat, però on també s'hi pot contemplar ca l'Angrill, can Fonoll i la font. A migjorn, per can Bussineri, continuo pel carrer de la Sagrera fins a ca n'Ullar (1.83km; 477m; 0:24h), un gran casal des del qual es controla el sot que hi ha al costat i la codina sobre la qual s'aixeca el parc de can Xifreda i els seus encontorns, a l'altra banda. Pel carrer del Doctor Zamenhoff arribo a la carretera de Sant Llorenç (2.02km; 486m; 0:26h), que la segueixo a gregal fins la següent cantonada, la del carrer de Llevant, que mena a la plaça de la Sagrera (2.15km; 482m; 0:28h), amb orientació nord-sud, on hi destaquen can Garrigó i can Pequenyo. Al costat de can Garrigó, pel carrer de Llevant, remarcar can Santpare. Fent xamfrà amb el carrer de la Sagrera (2.18km; 481m; 0:29h), al nord de la plaça, hi ha ca n'Ebanista, i al carrer, per on seguiré vers la carretera, can Rei i can Mestres, aquesta darrera uns metres en direcció a l'església. Surto de la Sagrera al costat de can Marigó, que fa xamfrà amb la carretera de Sant Llorenç, i que està davant per davant de la casa de la senyora Dulores (2.24km; 484m; 0:31h), per on segueixo a mestral pel carrer de Gallifa, deixant enrera la Sagrera.

El carrer de Gallifa s'enfila per unes escales que no pujo, continuant pel carrer del Padró, a tramuntana, que passa rere el centre social Maria Roca Umbert (2.39km; 486m; 0:34h), i continua, amb altres noms, fins voltar el Parc dels Àlbers per la seva part superior i passar per davant de l'Hospital d'Agustí Santacruz (2.54km; 487m; 0:35h), sempre amb el campanar de l'església present quan els espais ho permeten. Segueixo pocs metres en sentit descendent el carrer Pont de Terme per deixar-lo pel carrer de Sant Climent (2.62km; 478m; 0:36h), que s'inicia amb unes escales entre unes cases, continua amb un tram de corriol i puja fortament a gregal fins el carrer de l'Era Nova (2.77km; 501m; 0:39h), que es converteix més endavant en la Ronda dels Esports, on tanco l'itinerari al pavelló (3.52km; 530m; 0:48h).

Índex IBP: 21.

Waypoints

PictographMonument Altitude 1,779 ft
Photo ofCarrer de la Bassella

Carrer de la Bassella

El carrer de la Bassella està format per un conjunt de cases construïdes entre els segles XVII i XX. Formen un front continu de carrer de traçat irregular amb un desnivell lleugerament ascendent. El primer tram (pel que no passa aquesta ruta) està definit per les façanes posteriors de les cases del carrer Sant Antoni. Les cases són eminentment entre mitgeres, de planta baixa i pis i la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. La major part de les cases presenten reformes, tot i que encara conserven finestrals i portals del segle XVIII. D'altres han estat enderrocades i substituïdes per cases d'obra nova que han alterat la uniformitat del conjunt. El tractament exterior dels murs de les cases és arrebossat i pintat.

PictographMonument Altitude 1,650 ft
Photo ofPlaça de Sant Antoni

Plaça de Sant Antoni

El conjunt urbà del carrer Sant Antoni i el seu entorn està format també pels carrer Roger de Flor, Bassella, Roger de Llúria, Marinada, Vic i plaça de Sant Antoni. Es tracta d’una zona per on passava l’antic camí ral i les cases daten d'entre els segles XVII i XVIII, tot i que moltes han estat reformades posteriorment. Les cases més destacades són can Xarper, can Xec, can Climent, el pont de Cal Quinto i el pont del carrer Sant Antoni. Està format per diferents cases entre mitgeres, de planta baixa i un pis, amb coberta de teula àrab a dues aigües rematada en un ràfec. La majoria conserven portes i finestres emmarcades de pedra. Una de les peculiaritats del conjunt és que conserva dos passos coberts en forma d'arc, i perquè el tram del carrer Bassella es defineix per les façanes posteriors de les cases del carrer Sant Antoni.

PictographMonument Altitude 1,601 ft
Photo ofPlaça del Doctor Robert Photo ofPlaça del Doctor Robert Photo ofPlaça del Doctor Robert

Plaça del Doctor Robert

És un dels centres neuràlgics de Sant Feliu de Codines, creuat per la carretera C-59. També hi ha un seguit d'edificis interessants com can Rodó, can Boter, can Basté, can Talet o can Torra. També hi trobem la font de can Talet. Can Rodó és un casal residencial de grans dimensions amb un estil eclèctic i elements classicistes, probablement derivat de diverses modificacions d'un edifici original més antic. És un edifici de planta baixa i dos pisos, de coberta superior plana envoltada d'una barana amb balustrada a la banda de la façana principal, on també hi ha un frontó amb rellotge de sol i campana. Can Boter és una casa entre mitgeres de planta rectangular. Consta de planta baixa i primera planta amb coberta a dues vessants de teula àrab, amb carener perpendicular a la façana principal. Aquesta està revestida amb morter i molt reformada posteriorment. A la planta baixa destaca la finestra emmarcada amb carreus de pedra tallats i escairats. A la planta primera hi ha dues finestres que també tenen brancals de carreus de pedra i ampits de pedra motllurada. Els carreus que suporten les llindes de pedra es decoren amb relleus en forma de tres flors, i suporten un arc decorat amb arcs polilobulats. Can Basté és un edifici en testera, amb façanes a tres carrers (C/Joan Maragall, el passatge Mules i la plaça Doctor Robert). Té una planta trapezoidal amb coberta a dues aigües i carener paral·lel al passatge Mules, i un volum cap a la plaça Doctor Robert amb una teulada a una sola aigua i carener paral·lel a la plaça. Aquesta façana sense decoracions té, a més. un cos més baix, de planta baixa porxat i amb una terrassa superior amb barana de ferro, i un cos quadrangular a la cantonada, de planta baixa i pis amb terrassa amb balustres. Can Talet és un edifici de tres façanes diferents i planta rectangular format per una planta baixa, dues plantes pis i un soterrani amb accés només des del carrer Sant Joan. Està coronat per una cornisa sobre mènsules decorades. La coberta és a la catalana amb una part inclinada per generar l'accés. L'estil general és eclèctic amb algun detall modernista. La façana principal s'encara a la plaça i disposa simètricament tres eixos amb balconeres que donen accés a un balcó corregut en tot el frontal. Can Torra consta de planta baixa i dos pisos, de forma irregular on es poden diferenciar dos cossos. La coberta és plana transitable i ventilada amb barana de pilastres i balustres rematades en cornisa. La planta baixa d'un dels cossos és una volta oberta que serveix de passatge entre la plaça doctor Robert i el carrer Baixador Torra. La façana principal la conformen dos cossos emmarcats per pilastres amb encoixinats de carreus. Les finestres es formen en eixos verticals gràcies a finestres i balcons emmarcats en pedra. Els ampits i les llosanes dels balcons són de pedra motllurats, les baranes de ferro i les persianes de llibret de fusta. Remata en un ràfec sobre mènsules decorades i acabat amb teula àrab.

PictographPhoto Altitude 1,535 ft
Photo ofMural d'Eugeni Xammar

Mural d'Eugeni Xammar

L’any 2015, l’Òmnium Cultural Vallès Nord – Cingles de Bertí va triar Sant Feliu per fer-hi un mural pictòric en defensa del dret a la llibertat d’opinió i d’expressió. El mural, que es troba al carrer Fonteta, a la baixada cap al Centre Cívic, està dedicat al gran periodista català Eugeni Xammar i Puigventós, personatge proper al Vallès Oriental. Xammar, republicà i demòcrata, va fer de corresponsal de mitjans catalans a Europa durant la Primera i la Segona Guerra Mundial. A la seva estada a Berlín, va narrar la situació d’Alemanya després de la Primera Guerra Mundial, cròniques que permeten entendre l’arribada i el triomf del nazisme i retraten una Europa en descomposició. L’elecció de la temàtica del mural va ser motivada, d’una banda, per la proximitat amb la celebració, l’any anterior, de l’any Xammar i, d’altra banda, per una voluntat de protesta contra el perill sota el qual es troben els drets i llibertats en la nostra època. El mural mostra una retrat d’Eugeni Xammar al costat del text de l’article 19 del la Declaració Universal dels Drets Humans de l’ONU: “Tota persona té dret a la llibertat d’opinió i d’expressió”. Els dissenyadors i autors d’aquesta pintura són els artistes gràfics Carles Azcón i Pere Piquer, que van realitzar l’obra a la vista dels vianants, de manera que va esdevenir també un acció d’art en viu al carrer, oberta a la participació de tot aquell que s’hi acostés.

PictographMonument Altitude 1,510 ft
Photo ofCentre Cívic La Fonteta

Centre Cívic La Fonteta

Edifici industrial de planta rectangular aïllat, antiga fàbrica reformada i actualment reconvertida en centre cívic amb funcions culturals i socials. Es tracta d'una nau amb dues plantes (planta baixa i un soterrani), amb coberta a dues aigües, aguantada per cavalls metàl·lics, i carener perpendicular a la façana. L’estructura és amb murs de maó ceràmic, amb pilars en planta soterrani. El tractament exterior dels murs és arrebossada i pintada de color verd clar amb les pilastres en color gris clar. Les façanes estan formades per grans finestrals amb arcs rebaixats que ocupen tots els murs entre pilars a les dues plantes donant molta llum a l'interior. L'accés a l'edifici es fa per la testera de la plaça a través de la porta central que té una finestra a cada banda. A la part superior remata amb una coronament ondulat d'estil noucentista. A un costat, té adossada una ampliació d'un espai cobert que permet els accessos verticals des de fora.

PictographTunnel Altitude 1,533 ft
Photo ofEntrada a la Sagrera

Entrada a la Sagrera

La Sagrera és el nucli urbà més antic de Sant Feliu de Codines i es situa a l'entorn de l'església parroquial. Està constituït per cases entre mitgeres que configuren en entramat urbà de forma radial, al voltant de l'església, amb carrerons de traçat força irregular que conflueixen en petites places. S'hi conserven diverses cases construïdes entre els segles XV i XIX, eminentment de planta baixa, pis i golfes i la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana.

PictographMonument Altitude 1,548 ft
Photo ofPlaça de la Rectoria

Plaça de la Rectoria

La Rectoria és una casa entre mitgeres amb una planta baixa i un pis, i coberta a dues aigües amb carener perpendicular a la façana principal. En aquesta façana es troba la porta principal amb arc de mig punt adovellat de pedra decorat amb l'escut i les lletres M i R. Al costat esquerra un altre portal adovellat de mig punt dona accés a un túnel que connecta amb el carrer posterior. Segons una placa instal·lada a la paret, aquest segon porta adovellat procedeix de Can Ferrer de Tall. Aquesta mateixa façana presenta dues finestres emmarcades en planta primera. A la llinda de la dreta hi ha gravada la data "1634" i un escut amb l'anagrama de Crist, una creu i un cor. En aquest punt, veiem com s'adossa en sentit perpendicular l'edifici de formigó de la nova rectoria. A la façana posterior, la composició és a base de murs de pedra arrebossats i en planta primera tres grans finestrals en forma d'arc de mig punt amb tancament de fusta i baranes de ferro que formen una mena de galeria. Aquest tancament és modern i embolcalla l'edifici original de l'antiga rectoria. Aquesta façana té un portal adovellat de pedra de recuperació, del qual es desconeix la procedència, decorat amb una orla de llorer i la inscripció Jesús i la data "1567" al centre.

PictographReligious site Altitude 1,551 ft
Photo ofPlaça de l'Església Photo ofPlaça de l'Església Photo ofPlaça de l'Església

Plaça de l'Església

L'església és d'estil barroc, construïda a la dècada de 1940 sobre l'anterior església destruïda durant la Guerra Civil. Consta de tres naus de cinc trams, transsepte coronat al creuer per una cúpula semiesfèrica i una llanterna. La nau central està coberta per una volta de llunetes sobre arcs torals de mig punt i imposta motllurada. Les naus laterals tenen voltes d'aresta i es separen de la nau central per arcs formers de mig punt sobre pilars quadrats. A l'interior es conserven els plafons d'un magnífic sagrari barroc, d'uns 57 cm d'alçada, que representa el Sant Sopar. També conserva dos capitells romànics, capelletes i fornícules de pedra, una font ceràmica i altres elements recuperats d'èpoques anteriors. La façana principal conserva la portada barroca flanquejada per pilastres toscanes adossades i un frontó circular partit amb la imatge de Sant Fèlix sobre el què s'obre un òcul. Tota la façana es corona amb un frontó triangular i una creu. El campanar està adossat a la banda de la capçalera i va ser construït el 1954. Té una alçada de 33m i està format per un cos de planta quadrada, un segon cos octogonal dividit en pisos. Es corona amb una cornisa amb gàrgoles a les cantonades i una balustrada de pedra. Ca n'Angrill és una casa en testera amb la façana principal encarada a la plaça de l'església. Està formada per una planta baixa i dos pisos. Té una coberta en la qual destaca el gran ràfec sobre bigues de fusta i maó. El tractament exterior de les façanes és amb pedra vista i rejuntat de morter. La façana principal es composta a partir de tres eixos verticals amb finestres i balcons emmarcats de pedra, i la presència de baranes de ferro als balcons i de reixes a la planta baixa. A la façana lateral destaca una escala exterior entre els balcons del primer i el segon pis, producte d'una reforma posterior. Can Fonoll, can Tura o can Coronel, és una casa en cantonada, de planta quadrada i coberta a dues aigües de teula àrab. Exteriorment els murs són de maçoneria arrebossada amb morter de calç i pintada d'ocre, excepte a la cantonera on es veuen encara els carreus de pedra, igual que als emmarcaments de portes i finestres. La façana que dóna a la plaça té dos eixos verticals d'obertures tot i que molt reformat respecte a com devia ser originalment. A la primera planta destaquen dues finestres emmarcades amb carreus de pedra i treballades i decorats amb capitells amb caps d'animals. La llinda de la finestra de la dreta té un guardapols amb relleu en forma de dos persones que suporten un escut. Entre les dues finestres de la primera planta hi ha un detall amb una creu amb dos xiprers als costats i la inscripció "1742". En aquesta façana, i just a la paret mitgera amb la casa veïna, s'adossa una font de pilars de maó ceràmic a sobre dels quals hi ha una petxina de pedra. A la façana del carrer Sagrera les finestres són més senzilles i sense emmarcar. Hi destaca l'entrada principal amb un d'arc de mig punt adovellat amb carreus de pedra. Can Bussineri és una casa entre mitgeres formada per dos cossos diferents. Un cos original de petites dimensions, i un segon cos més gran i amb un pis més. Tota la casa està arrebossada i pintada d'ocre. El cos original està format per una planta baixa i un pis amb coberta a dues aigües de teula àrab i amb el carener perpendicular al carrer. La façana principal només consta d'una porta d'accés en forma d'arc de pedra de mig punt adovellat i una finestra emmarcada a sobra. El segon cos, és una ampliació més moderna que sobresurt la línia del carrer formant angle amb el primer cos. Està formada per una planta baixa i dos pisos coberta amb teula àrab senzilla.

PictographMonument Altitude 1,566 ft
Photo ofCa n'Ullar Photo ofCa n'Ullar Photo ofCa n'Ullar

Ca n'Ullar

Masia formada per varis edificis d'origen medieval que s'ha quedat inclosa dins del context urbà actual de Sant Feliu tot i que envoltada encara de conreu i espai natural. Està ubicada en una zona amb gran desnivell entre l'accés superior i el torrent que es salva gràcies a murs de contenció que configuren feixes de cultiu on hi ha petites construccions auxiliars agrícoles. El cos principal de l'edifici consta de planta baixa, dos pisos i golfes que no deixen de ser continues ampliacions d'un cos original més petit d'origen medieval. Les cobertes actuals són a dues aigües amb teula àrab i carener perpendicular a la façana. A la part sud encara conserva una gran era enrajolada amb tova ceràmica, i també una gran pedra de molí.

PictographMonument Altitude 1,581 ft
Photo ofPlaça de la Sagrera Photo ofPlaça de la Sagrera Photo ofPlaça de la Sagrera

Plaça de la Sagrera

Can Garrigó o can Magem és una casa en cantonada composta amb dos volums diferents, amb planta baixa i dos pisos. El principal té coberta a una aigua i un ràfec de maó i teula, i l'estructura és a base de murs sense revestir amb carreus de pedra a la cantonada. El segon cos, de planta triangular, també té una coberta a una aigua cap al carrer Llevant i façana de maó. El cos principal, que dona a la plaça, conté l'accés principal en forma de porta d'arc de mig punt adovellat amb maó. A sobre hi ha una finestra emmarcada de pedra i una altre més petita al segon pis amb els brancals de maó ceràmic i la llinda i l'ampit són de pedra. El cos annex del carrer Llevant és de maó vist amb un porxo a la planta primera format per dos grans arcs sobre pilars i barana de maó en forma de gelosia. El porxo de la segona planta té llinda de fusta i una barana de ferro. Can Santpare, veïna de can Garrigó, és una casa entre mitgeres amb coberta a dues aigües, carener paral·lel a la façana i ràfec amb maó i teula. Consta de planta baixa i un pis a la seva façana principal, i planta baixa i dos pisos a la façana posterior. La façana principal és de pedra arrebossada sense pintar. A la planta baixa s'obre el porta d'accés en forma d'arc de mig punt adovellat que a la seva part central conserva un medalló o rodet, relacionat amb la professió de mestres de molí dels seus propietaris, els Umberts. A la primera planta, sobre el portal, hi ha una finestra emmarcada de carreus de pedra rematat en un arc conopial lobulat amb capitells decorats. Aquesta façana conserva també un petit rellotge de sol ceràmic. Can Pequenyo és una casa entre mitgeres formada per una planta baixa i un pis amb coberta a dues aigües de teula àrab i carener paral·lel a la façana. Actualment es veuen els murs de pedra sense revestir. Una part de la casa té accés per una altre porta de mig punt adovellada i també cegada en part, formant una L amb la façana principal. La façana a la plaça mostra una entrada principal amb un arc de mig punt adovellat avui cegat i amb una porta moderna al mig. A la planta primera hi ha dues finestres totes dues emmarcades. La que està sobre la porta té els brancals treballats, arc conopial i capitells amb caps de figures humanes i animals. L'altra finestra d'aquest pis també està decorada amb figures esculpides a la llinda lobulada. Ca n'Ebanista fa xamfrà amb el carrer de la Sagrera. Està formada per una planta baixa, un pis i golfes, amb coberta a dues aigües de teula àrab amb ràfec suportat per mènsules de fusta. Al cos principal s'afegeix un segon cos de planta baixa i pis, al lateral del carrer Sagrera, cobert a una aigua amb carener paral·lel a la façana. La façana principal és de pedra arrebossada de calç pintada tot i que fora malmès. L'accés és en forma d'art de mig punt adovellat en maó i brancals de pedra. Al primer pis sobre la porta hi ha una finestra emmarcada de pedra i emmotllurada, sobre la que hi ha una altre a l'alçada de les golfes més senzilla.

PictographMonument Altitude 1,578 ft
Photo ofCarrer de la Sagrera Photo ofCarrer de la Sagrera Photo ofCarrer de la Sagrera

Carrer de la Sagrera

Can Mestres és una casa entre mitgeres de planta irregular, seguint la alineació del carrer. Consta de planta baixa, primera planta i golfes. Mostra una coberta dues aigües de teula àrab i carener paral·lel a la façana del carrer. És notable el detall del ràfec format per biguetes sobresortint i tauler de fusta. Tota la casa està revestida i pintada de color ocre. A la planta baixa té dos accessos en forma d'arcs de mig punt adovellats, un de maó i un altre de pedra ben tallada. En aquesta planta trobem una gran finestra que podria haver estat originàriament un portal, d'arc rebaixat i emmarcat de pedra. També en aquesta planta, però a l'altre banda, es troba una petita finestra quadrangular emmarcada de pedra codina i tancada amb una reixa de ferro. A la primera planta destaquen tres finestres decorades. La que s'ubica sobre el portal de pedra està emmotllurada i decorada amb formes vegetals i formes humanes. La finestra sobre el portal de dovelles de maó és lobulada i també està decorada amb figures humanes a les mènsules. Finalment, la finestra sobre l'altre obertura de la planta baixa és lobulada i amb decoració de figures al lòbul de la llinda. Can Rei és una casa entre mitgeres de planta irregular seguint l'alineació del carrer. Consta de planta baixa i dos pisos amb la coberta de dues aigües i carener paral·lel a la façana principal, que està arrebossada i pintada d'ocre. A la façana principal es troba l'accés en forma d'arc de mig punt adovellat de pedra i al costat una finestra rectangular emmarcada, igual que la finestra que es troba més endavant en el gir de la casa que segueix la línia del carrer. A la planta primera veiem una finestra sobre el portal emmarcada de pedra amb detall d'arc amb una creu. La segona planta mostra una galeria d'arcs rebaixats tancats amb una gelosia de maó ceràmic. Can Marigó es troba al principi del carrer Sagrera. És un edifici cantoner i de planta rectangular que s'estructura en tres crugies. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants desiguals que fan el desaiguat als laterals. El frontis és compost segons tres eixos d'obertures, de les quals totes són d'arc pla excepte el portal d'arc escarser. Aquest ha estat reformat i és de factura moderna, com també ho és el finestral del costat. La resta d'obertures són de pedra carejada o bé arrebossades, una d'elles datada de "1681". El tractament exterior dels murs és arrebossat amb morter de calç original en alguns trams i en d'altres arrebossat amb ciment.

PictographMonument Altitude 1,588 ft
Photo ofCasa de la senyora Dulores

Casa de la senyora Dulores

També coneguda com can Tano, és una casa del segle XVII construïda a la cruïlla entre la carretera de Sant Llorenç i el carrer Gallifa. De planta irregular adaptada als límits viaris que l'envolten, la part posterior ha estat mutilada i presenta a molt poca distància una construcció d'obra nova. Consta de planta baixa i pis i té la coberta a un vessant que desaigua a la façana principal. Totes les obertures són d'arc pla arrebossat, excepte el portal i la finestra que hi ha s'obre el seu eix, que són de pedra carejada. La llinda del portal té una creu i un any força erosionats. El tractament exterior dels murs és arrebossat i pintat. Destaca la xemeneia, tant per la seva alçada com pel barret sobredimensionat.

PictographMonument Altitude 1,593 ft
Photo ofCentre social Maria Roca Umbert Photo ofCentre social Maria Roca Umbert

Centre social Maria Roca Umbert

Can Buixó, o el Centre Social Maria Roca Umbert, és un edifici aïllat compost de planta soterrani, planta baixa i dos pisos, amb accés des de la carretera de Sant Llorenç a la planta soterrani, des del carrer Dominguet a planta baixa i des del carrer Padró a la primera planta. La coberta de teula àrab és inclinada a diferents aigües amb ràfec suportat per mènsules. La casa es configura amb diferents volums a partir de la planta baixa. El soterrani fa de sòcol de contenció del jardí i està rematat amb una barana de ferro. La planta baixa té dos porxos amb arcs de mig punt i coberta plana amb balustres. La majoria de finestres són planes. L'interior ha estat reformat al llarg del temps per acollir diferents entitats i activitats socials. El carrer del Padró és un dels carrers històrics de Sant Feliu de Codines que encara conserva alguna casa interessant. La número 38 és de planta baixa i un pis, amb un balcó corregut a la primera planta on hi ha una finestra de pedra motllurada transformada en balconera que conserva la llinda amb la inscripció "1676". Les cases 32, 34 i 36 són de planta baixa i dos pisos: la número 32 té major amplada i absorbeix el canvi d’alineació del carrer, té un portal d’arc de mig punt amb totxo a sardinell i conserva una finestra de pedra transformada en balconera al primer pis; i les cases 34 i 36 conserven els portals de pedra amb arc rebaixat.

PictographMonument Altitude 1,599 ft
Photo ofHospital d'Agustí Santacruz

Hospital d'Agustí Santacruz

Edifici de planta quadrada orientat al sud-est que s'articula al voltant d’un pati interior. Consta de planta baixa i dos pisos. Té coberta a quatre vessants de teula ceràmica àrab i està acabada amb un ràfec, treballat amb teules i maons, a totes les façanes excepte la principal que remata en una cornisa i balustrada amb frontó central ornamentat amb pinacles i una creu. La façana principal és de composició simètrica amb cinc eixos verticals. Les obertures i les cantonades estan emmarcades amb carreus. A la planta baixa hi ha l'accés principal a l’eix central que porta al pati central, amb dues finestres a cada banda. La llinda del portal conserva una inscripció amb la data de 1753. Al primer pis hi ha un balcó amb llosana de pedra i barana metàl·lica i té dues finestres a cada banda. Al segon pis hi ha cinc finestres. La façana té un frontó al coronament, amb una creu. Les dues façanes laterals són de composició més flexible, tot i que té una estructura d’eixos verticals amb obertures emmarcades amb pedra. En una de les ales del pati hi ha la capella a la qual s'accedeix des d’una escala central i exterior. La seva façana és simètrica, formada per un eix central que conté el portal sobre el que hi ha una fornícula de pedra amb la imatge de Sant Agustí d'Hipona, seguit per un ull de bou, més amunt una finestra petita i un coronament d'una petita espadanya amb la inscripció “1779”. L’interior de la capella està molt reformat i conté les tombes d'Agustí Santacruz (1838) i Josep Umbert Ventura (1917).

PictographIntersection Altitude 1,567 ft
Photo ofCarrer de Sant Climent

Carrer de Sant Climent

Carrer esgraonat que en la seva part inferior passa en un espai entre dues cases i que s'acaba convertint en un corriol. Quan s'orienta cap a tramuntana passa a ser un carrer no massa ample que recupera l'esgraonat en una part, ja que és força costerut.

PictographSports facility Altitude 1,740 ft
Photo ofPavelló Francesc Cassart i Roca

Pavelló Francesc Cassart i Roca

El 1977 es va inaugurar al poble una Pista Poliesportiva Municipal. S'hi practicava el patinatge i el hoquei, cada esport amb un Club de nom propi a Sant Feliu. El 1983 es va aconseguir cobrir la pista i es va passar a tenir Pavelló Municipal, el Pavelló Francesc Cassart, que, amb reformes i millores, fins avui dia ha acollit competicions en el més alt nivell. Té una capacitat d'unes 500 persones i compta amb un total de sis vestidors, quatre pels jugadors i dos pels àrbitres, la zona d'infermeria i el bar del pavelló.

Comments

    You can or this trail