Activity

RUTA WIKILOC

Download

Trail photos

Photo ofRUTA WIKILOC Photo ofRUTA WIKILOC Photo ofRUTA WIKILOC

Author

Trail stats

Distance
2.81 mi
Elevation gain
69 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
69 ft
Max elevation
50 ft
TrailRank 
44
Min elevation
-2 ft
Trail type
Loop
Moving time
38 minutes
Time
50 minutes
Coordinates
638
Uploaded
December 19, 2023
Recorded
December 2023
Be the first to clap
Share

near Barri Gòtic, Catalunya (España)

Viewed 15 times, downloaded 1 times

Trail photos

Photo ofRUTA WIKILOC Photo ofRUTA WIKILOC Photo ofRUTA WIKILOC

Itinerary description

Santa Àgata


La Capella de Santa Àgata de Barcelona és un edifici d'arquitectura gòtica de l'any XIV, situat a la plaça del Rei al bell mig del barri gòtic de barcelona. Actualment, el Saló del Tinell, juntament amb la Capella de Santa Àgata, formen part del Museu d'Història de Barcelona.

Va ser manada construir pel rei Jaume II d'Aragó i la seva esposa Blanca de Nàpols per formar part del Palau Reial Major i substituir l'antic oratori que hi havia a palau.

El mestre d'obres Bertran Riquer va ser l'encarregat de començar-ne la construcció, seguit l'any 1316 per Jaume del Rei i més tard per Pere d'Olivera. La construcció va seguir sota el regnat de Pere el Cerimoniós que va fer la capella de les Reines al creuer de l'església; pel rei Martí I l'Humà es va realitzar la capella que servia de baptisteri, als peus de la nau. La seva dedicació primitiva va ser en honor de Santa Maria, fins a l'any 1601 que a causa de guardar a l'interior les relíquies de santa Àgata, es va rebre una butlla papal per al canvi d'advocació.

La capella va patir la desamortització del 1835 i va ser destinada a diversos usos, el 1856 es va iniciar una restauració per l'arquitecte Elías Rogent. A partir de 1879 s'hi va crear el Museu Provincial d'Antiguitats amb un gran fons lapidari.1 A la dècada de 1990 es va realitzar una nova restauració pels arquitectes Jordi Casadevall i Alfred Pastor, amb obres a la coberta, el sostre, la il·luminació i finalment la consolidació del campanar.

L´arquitectura és d´estil gòtic català de l´any XIV construïda sobre una muralla romana. Consta d´una sola nau de planta rectangular amb un absis poligonal, un petit creuer amb la capella de les Reines, on es poden veure els escuts de Maria de Navarra i de Leonor de Sicília, esposes del rei Pere el Cerimoniós. Als peus de la nau hi ha una petita capella que servia de baptisteri. La nau està coberta amb doble vessant amb un enteixinat de fusta policromat. L'absis està cobert amb voltes de creueria i darrere seu hi ha la sagristia excavada dins la muralla romana. Situats entre els contraforts hi ha els vitralls amb traceries gòtiques que il·luminen l'espai interior.



Descripció tècnica

Entre els contraforts hi ha els vitralls amb traceries gòtiques que il·luminen l'espai interior.
En la foto podem observar una gran torre que acaba en forma de corona, i això ens diu que era la capella reial


També podem observar un arc ogival davant de l’entrada. I uns grans finestrals als costats i damunt de l’entrada

Després podem veure una rosassa a sobre de l’arc ogival

En aquesta foto podem observar una petita rosassa amb forma de sol, també podem observar un arc de volta de creueria bastant gran


En aquesta foto podem observar 2 finestrals a la dreta de la torre i també dalt de la torre, seguidament podem observar una corona damunt la torre i això ens diu que es la capella reial(Es on anaven els reis i nobles a esmorzar)


En aquesta imatge de santa àgata podem observar com una balcó fora de lo normal i es pot veure com hi ha una rosassa al mig que es veu preciosa i a sota una petita finestra.


En aquesta foto podem observa unes finestres d’estil gòtic i també hi han de romàniques.

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 23 ft
Photo ofSanta Maria del Mar Photo ofSanta Maria del Mar Photo ofSanta Maria del Mar

Santa Maria del Mar

SANTA MARIA DEL MAR Cronologia: 1329 - 1383 Autor: Merenguer de Montagut Podem observar una girola que connecta amb els pilars i amb volta de creueria, però apareix una magnífica rosassa que fa que brilli/entri llum en l’església. També hi ha un finestral amb obertura d'arc apuntat. A l’entrada de l’església si mirem de lluny i de dalt és preciós, ja que des de lluny connecta perfecte amb els finestrals i amb aquestes obertures d’arc apuntat. Aquest punt de vista és espectacular, perquè aquí podem veure de tot, pilars, finestrals amb obertures d’arc apuntat, una girola. On hi ha l’alta és molt alta perquè és el més important i ha de donar impressió, lluminós és preciós. En aquesta façana de l'església santa maria del mar, podem observar que hi ha unes gàrgoles que representa una forma humana, juntament amb les obertures de la porta d’arc apuntat amb moltes capes per donar-li importància sobre la gàrgola. Es pot observar a l'entrada de l'església a dalt hi trobarem una preciosa rosassa que dona vida total per quan entres per la porta. També hi ha gàrgoles i uns detalls en la rosassa de naturalesa. Aquí podem observar els bastaixos que van posar els calés per transportar les pedres i construir la santa maria del mar. Agafaven les pedres des de Montjuïc que és on hi havia les pedreres. Descripció Temàtica: Descripció tècnica. A partir del segle XII, a la mateixa platja, es formà l’àrea portuària i marinera. Als segles XII i XIII armadors, mercaders i descarregadors de port van construir les seves cases al voltant de l’església Santa Maria de les Arenes, dita així perquè estava construïda a l’arenal. Estava situada en el camí del mar (actual carrer de l’Argenteria). Aquest nucli aviat va adquirir molta importància, i al segle XIV la Vilanova de la Mar seria un dels més rics i poblats de Barcelona. Els artesans van decidir construir la catedral per “competir” contra les catedrals de la noblesa. En un principi els parroquians van assumir totes les despeses de la construcció, però també caldria esmentar els gremis. Destaca la contribució dels macips de ribera o bastaixos de capçana, la feina els quals consistia a transportar mercaderies, que van traslladar gratuïtament la pedra necessària per a l'obra. Després de la crisi i la pesta de mitjan segle XIV foren decisives les aportacions del rei per acabar l’obra. Arquitectònicament, Santa Maria del Mar destaca per la seva simplicitat. Una carcassa que delimita un espai interior de gran amplitud, potenciada per les superfícies llises i contínues, amb una escassa ornamentació escultòrica.

PictographWaypoint Altitude 36 ft
Photo ofCatedral de barcelona Photo ofCatedral de barcelona Photo ofCatedral de barcelona

Catedral de barcelona

Catedral de Barcelona L’autor: Josep Oriol Mestres i Esplugues, August Font Carreras Cronologia: La catedral és gòtica i es va començar a construir a finals del segle XIII (1298). Descripció temàtica Però la façana va quedar inacabada i durant molts segles la catedral va tenir com a façana principal una paret llisa fins que a final del segle XIX la família Girona va pagar les obres de la façana. Es troba al cor del barri gòtic i de la gran ciutat moderna. Consta que en un mateix lloc van existir tres catedrals. La primera fou la paleocristiana, de la qual es troba a uns quatre metres de profunditat als peus de l’actual temple. L’any 599 la catedral fou dedicada a la Santa Creu i reformada un altre cop. La destrucció de l’esmentada catedral, va produir que es construís una segona catedral el 1058, la romànica. Com acollia les relíquies de santa Eulàlia va rebre el títol conjunt de la santa creu i de la santa Eulàlia. Descripció tècnica A la imatge podem veure una porta amb molts arcs ogivals. A la mateixa imatge podem veure un pinacle amb gablets. La seva obertura de la porta és d’arc ogival amb molts gablets En aquesta imatge podem veure grans finestrals per on entre la llum i per al vespre amb aquell color taronjós del sol s'il·lumina tot. Per tota la façana està ple de detalls per avisar que és una catedral gòtica i no romànica En la imatge podem veure unes gàrgoles que semblen uns dimonis o cares de persones. En la imatge podem veure a Santa Helena a dalt de tot de la catedral. La van posar allà perquè era la mare de l’emperador Constantí el gran. Juntament amb pinacles al voltant per donar-li l’estil més gòtic. En la imatge podem veure unes escultures de persones que representen arcàngels, profetes i sants. Aquesta imatge ha sigut extreta de Google, ja que no ens van deixar entrar a la catedral. Podem veure un arc de volta amb una girola.

PictographWaypoint Altitude 33 ft
Photo ofSanta maria del pi Photo ofSanta maria del pi Photo ofSanta maria del pi

Santa maria del pi

Abans del segle X, al barri del Pi hi havia horts que ocupaven tot l’espai exterior de les muralles fins més enllà de la Rambla. Per aquest lloc passava la riera del Pi, que a afavorir l’accés a l’aigua per regar els horts. A finals del segle X, hi havia un altre nucli anomenat Vila Nova del Pi que es desenvoluparia al voltant d'una petita església, de la qual no ens han quedat restes. Aquesta vila nova es formà al voltant de la muralla de Ponent, a l’espai que va de la porta Bisbal (Plaça Nova) fins a la porta de Ponent. Els habitants de la Vila nova del Pi eren pagesos, ferrers, mestres de cases, picapedrers, paraires, pesadors, mercaders i ataconadors. Molts s’agruparien en gremis i tindrien la seva capella a Santa Maria del Pi. Des que es té notícia de l’existència de l’església aquesta sempre ha portat el nom de Santa Maria, amb l’afegit “del Pi”. La titular de l’església sempre ha estat de molt amic, la Mare de Déu, concretament Santa Maria Assumpta del cel. La construcció es va iniciar l’any 1320 i es va finalitzar l’any 1391. Al centre de la façana trobem una rosassa de grans dimensions (10 metres de diàmetre) i què té fama de ser la més gran del món. La rosassa, de gran riquesa cromàtica, provoca a l’interior un gran impacte visual de colors lluminosos. Descripció tècnica Aquí podem observar alguns finestrals que entra llum de colors per les vidrieres, també al sostre hi ha dues giroles, al sostre també hi ha la volta de creueria. Podem veure aquest finestral que a diferència de la foscor a l’art romànic aquí representa llum i amb dibuixos de Vidreres explicant història sobre l’església. En l’entrada de l’església es veu la porta d’arc apuntat i una rosassa gegant que és la més gran del món perquè com que és petita impressiona molt més de si és molt gran l'església. Aquí podem veure la capella sencera i Jesús al centre. També hi ha una altra gàrgola al centre de la capella. Hi ha una finestra amb una obertura d’arc ogival amb vidreres pintades de colors. En la façana podem veure des de baix que té una obertura d’arc apuntat i a la part esquerra gàrgoles que segurament representa animals fantàstics. Està detallat amb diferents capes per donar-li més importància per a quan entres a l’església.

PictographWaypoint Altitude 46 ft
Photo ofPlaça del rei Photo ofPlaça del rei Photo ofPlaça del rei

Plaça del rei

Plaça del rei Cronologia: Segle XII Autor: L'arquitecte és Guillem Carbonell. Descripció temàtica: El nom prové del palau reial dels comtes de Barcelona i de la seva capella, Santa Àgata. Hi podem observar diverses gàrgoles a dalt de tot de la façana, seguidament trobem tres petites rosasses a dalt de tres finestres. A l’altra banda observem bastants finestres d’arc apuntat una més petita que les altres i una també podem veure una torre que la seva part de dalt té forma de corona reial. La plaça del Rei és un dels llocs més emblemàtics de la ciutat de Barcelona, situada al barri Gòtic. Conserva la disposició rectangular derivada del projecte d'urbanització que es va dur a terme durant el regnat de Martí l'Humà, a la segona meitat del segle XIV. Aquest projecte es proposava fer una plaça allargada on poder celebrar torneigs i eliminar, així, el mercat que s'hi feia tradicionalment. La plaça del Rei ha estat la seu històrica del poder comtal i reial a la ciutat. Residència dels comtes catalans des del segle XIII fins a principis del segle XV. Descripció tècnica Hi podem observar diverses gàrgoles a dalt de tot de la façana i cadascuna té diferent forma com un animal fantàstic, i per això fa d’estil gòtic. Les finestres tenen un detall per sobre d’elles i t’hi fixa més per veure-les I podem veure una part que és romànica per les seves finestres d’arc de mig punt i unes quantes gàrgoles més amb la seva aparença d’animal fantàstic. A sota veiem dues rosasses petites. Les seves finestres són allargades, però no gaire amples amb la part de dalt de les finestres té una forma de bolet, i la seva porta és d’arc de mig punt. Podem veure tres rosasses que a sobre de dues té dos mini finestres i també hi ha una porta que també és de mig punt i la part de quan acabes de pujar les escales és un arc apuntat.

Comments

    You can or this trail