Activity

Ruta dels Castells. Segona edició, del Castell de Montesquiu al Castell de Besora (Osona)

Download

Trail photos

Photo ofRuta dels Castells. Segona edició, del Castell de Montesquiu al Castell de Besora (Osona) Photo ofRuta dels Castells. Segona edició, del Castell de Montesquiu al Castell de Besora (Osona) Photo ofRuta dels Castells. Segona edició, del Castell de Montesquiu al Castell de Besora (Osona)

Author

Trail stats

Distance
6.76 mi
Elevation gain
1,483 ft
Technical difficulty
Easy
Elevation loss
1,483 ft
Max elevation
3,229 ft
TrailRank 
81 5
Min elevation
1,911 ft
Trail type
Loop
Moving time
2 hours 30 minutes
Time
6 hours 23 minutes
Coordinates
1938
Uploaded
January 13, 2020
Recorded
January 2020
  • Rating

  •   5 1 review

near Montesquiu, Catalunya (España)

Viewed 3257 times, downloaded 111 times

Trail photos

Photo ofRuta dels Castells. Segona edició, del Castell de Montesquiu al Castell de Besora (Osona) Photo ofRuta dels Castells. Segona edició, del Castell de Montesquiu al Castell de Besora (Osona) Photo ofRuta dels Castells. Segona edició, del Castell de Montesquiu al Castell de Besora (Osona)

Itinerary description

[Cat] + [Es]

>> Català:

Segona Edició de la "Ruta dels Castells". En aquesta ocasió us proposo una interessant ruta de senderisme que va del Castell de Montesquiu al Castell de Besora, a cavall entre les poblacions de Sant Quirze de Besora i Santa Maria de Besora, en la comarca d'Osona.

La Primera Edició d'aquesta "Ruta dels Castells", del Castell de Centelles al Castell de Castellcir o la Popa, va inaugurar aquesta proposta de visitar aquests apassionants testimonis del passat, al mateix temps que fem una bona estona d'exercici saludable.

Aquí teniu el track de la Primera Edició, per si voleu fer-li una ullada:

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/ruta-dels-castells-del-castell-de-sant-marti-de-centelles-al-castell-de-castellcir-o-la-popa-osona-33505099

Un traçat de poc més de 10 km. i 450 m. de desnivell positiu són els responsables d'aquesta agradable caminada que ens obsequiarà amb un ventall de bonics paisatges 360º al voltant nostre.

La dificultat de la ruta l'he catalogat de fàcil per a persones acostumades a caminar per entorns rurals i de muntanya i no requereix cap preparació ni equipament especial. Només comentar un pas amb una petita dificultat en el Collet de la Mongia, on trobareu un esglaó de roca que hem de descendir d'un metre d'alt i un passadís tot seguit una mica aeri, però sense gaire dificultat. La resta és de bon fer per camins amples i alguns trams de senderes més estretes.

Aquest recorregut compta amb molts atractius però segurament els espectaculars paisatges que trobarem a banda i banda de camí siguin el plat fort del dia.

Emili Juncadella, darrer propietari del Castell de Montesquiu, va donar la propietat a la Diputació de Barcelona l'any 1976. El castell guarda tot el seu llegat històric, mobles, decoració, estris, pintures, escultures, curiositats de l'època, etc. que poden contemplar-se en una de les visites guiades que ofereix.

El Castell de Besora, documentat en el segle IX i contemporani de Guifré el Pilós, va ser el centre històric i de poder de la comarca fins que va ser enderrocat en l'època de les Guerres Carlines. Actualment es troba en procés de restauració i de exploració arqueològica.

Una recomanació, porteu la carmanyola o l'entrepà, aquest és un fantàstic lloc on fer una parada i fonda per a menjar mentres contemplem unes impressionants vistes panoràmiques.

El camí de tornada el farem desfent el mateix camí que hem fet. Hi ha una alternativa de ruta circular però l'hem descartat per la presència de gel en aquesta època de l'any. A l'estiu és més agraïda ja que transcorre per l'ombra d'un frondós bosc fins arribar a la primera bassa que hem trobat després del Castell de Montesquiu.

Estic segur que us encantarà aquesta proposta, us animo a descobrir-la.

En els comentaris dels waypoint i peu de les fotos trobareu més informació d'interés de cada lloc, consulteu-la!

Salut i senderisme!


>> Castellano:

Segunda Edición de la "Ruta dels Castells". En esta ocasión os propongo una interesante ruta de senderismo que va del Castell de Montesquiu al Castell de Besora, a caballo entre las poblaciones de Sant Quirze de Besora y Santa Maria de Besora, en la comarca de Osona.

La Primera Edición de la "Ruta dels Castells", del Castell de Centelles al Castell de Castellcir o la Popa, inauguró esta propuesta de visitar estos apasionantes testigos del pasado, al mismo tiempo que hacemos un buen rato de ejercicio saludable.

Aquí tenéis el track de la Pimera Edición, por sí queréis darle un vistazo:

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/ruta-dels-castells-del-castell-de-sant-marti-de-centelles-al-castell-de-castellcir-o-la-popa-osona-33505099

Un trazado de poco más de 10 km. y 450 m. de desnivel positivo son los responsables de esta agradable caminata que nos obsequiará con un abanico de bonitos paisajes 360° alrededor nuestro.

La dificultad de la ruta la he catalogado de fácil para personas acostumbradas a andar por entornos rurales y de montaña y no requiere ninguna preparación ni equipamiento en especial. Solo comentar un paso con una pequeña dificultad en el Collet de la Mongia, donde encontraréis un peldaño de roca que tenemos que descender de un metro de alto y un pasillo a continuación un poco aéreo, pero de baja dificultad. El resto es de buen hacer por caminos anchos y algunos tramos de senderos más estrechos.

Este recorrido cuenta con muchos atractivos pero seguramente los espectaculares paisajes que encontraremos a ambos lados de camino sean el plato fuerte.

Emili Juncadella, último propietario del Castell de Montesquiu, dio la propiedad a la Diputación de Barcelona en 1976. El castillo guarda todo su legado histórico, muebles, decoración, enseres, pinturas, esculturas, curiosidades de la época, etc. que pueden contemplarse en una de las visitas guiadas que ofrece.

El Castell de Besora, documentado en el siglo IX y contemporáneo de Guifré el Pilós, fue el centro histórico y de poder de la comarca hasta que fue derrocado en la época de las Guerras Carlistas. Actualmente se encuentra en proceso de restauración y de exploración arqueológica.

Una recomendación, llevad la fiambrera o el bocadillo, este es un fantástico lugar donde hacer una parada y fonda para comer mientras contemplamos unas impresionantes vistas panoràmicas.

El camino de vuelta lo haremos deshaciendo el mismo camino que hemos hecho. Hay una alternativa de ruta circular pero la hemos descartado por la presencia de hielo en esta época del año. En verano es más agradecida puesto que transcurre por la sombra de un frondoso bosque hasta llegar a la primera balsa que hemos encontrado después del Castell de Montesquiu.

Estoy seguro que os encantará esta propuesta, os animo a descubrirla.

En los comentarios de los waypoint i pie de las fotos encontraréis más información de interés de cada lugar, consultadla!

Salud y senderismo!

Waypoints

PictographCar park Altitude 1,911 ft
Photo ofInici ruta. Pàrquing Castell de Montesquiu (652 m) Photo ofInici ruta. Pàrquing Castell de Montesquiu (652 m)

Inici ruta. Pàrquing Castell de Montesquiu (652 m)

PictographCastle Altitude 1,938 ft
Photo ofCastell de Montesquiu (662 m) Photo ofCastell de Montesquiu (662 m) Photo ofCastell de Montesquiu (662 m)

Castell de Montesquiu (662 m)

> Documentació: "Castell de Montesquiu. El Castell de Montesquiu és una construcció fortificada situada a Osona, Catalunya. La primera documentació és del 1285, on figura com a casa fortificada i després passaria a denominar-se castell, primer com a 'de Colobrer' i després 'de Montesquiu'. Amb el de Besora i el de Saderra, formaven un triangle defensiu. És un edifici declarat bé cultural d'interès nacional.[2] Durant el segle XIV hi viuen els Besora. Fou reformat per primera vegada per aquesta família al segle XVII. Una segona renovació es féu al segle XIX, amb el castell en mans dels Juncadella, afegint-hi una escala gòtica, una cisterna, una font i un jardí. Al segle XX s'ha convertit en mansió residencial en perfecte estat però molt modificat respecte a l'edifici original. Des del 1976 és propietat de la Diputació de Barcelona, que hi celebra diversos esdeveniments i presentacions. És la seu principal del Parc del Castell de Montesquiu, creat l'any 1986. Descripció. Edifici rectangular amb merlets, refet al segle XVII.[2] Construcció de planta quadrada, amb planta baixa i dos pisos. Té l'entrada principal al sud, a través de la qual s'accedeix a una ampla entrada, on hi ha l'escala d'accés al primer pis, noble. L'actual edifici és el resultat del progressiu creixement des de la domus del segle XIV, ampliada primer pels Descatllar al segle XVII, els quals li donaren l'aspecte casteller i posteriorment pels Juncadella al segle XIX i XX, que hi construïren la galeria de tramuntana i el pis de servei. Els merlets que el coronen amaguen una teulada de diversos vessants, en curs de restauració. Els materials constructius emprats foren la pedra lligada amb argamassa i la teula àrab. També hi trobem elements provinents d'altres construccions, aportats pels Juncadella.[2] La part més antiga del castell es pot observar les espitlleres a la planta baixa, tant a les façanes est com oest del cos de migdia. En aquest mateix cos s'hi adossa una petita capella d'una sola nau dedicada a Santa Bàrbara.[2] Història. La casa forta o domus de Montesquiu consta documentalment a partir del 1337 amb motiu d'una venda oferta per Ramon de Conanglell a Jaume de Besora, a causa probablement d'un empenyorament. Aquesta casa forta fou inicialment, i amb tota probabilitat, una torre de vigilància, situada estratègicament prop del camí que conduïa al monestir de Ripoll. Depenia del castell de Besora i en el transcurs dels segles esdevingué un casal on acabaren residint els senyors de Besora. Posteriorment, les famílies dels Canet i dels Peguera esdevingueren senyors de Besora. Durant la guerra entre la Generalitat i el rei Joan el Sense Fe, el castell visqué jornades agitades amb l'ocupació dels pagesos el 1462 i dos anys després pels capitostos Verntallat i Vilacetrú, que feien costat als remences i al rei. El sotsveguer de Vic organitzà aleshores una expedició per apoderar-se del castell, però fracassà per la seva condició inexpugnable. Acabada la guerra, el rei Joan el Sense Fe (1463) manà respectar els drets de Bernat de Peguera, senyor de Besora i Montesquiu, i dictà que la família Descatllar no fos mai desposseïda dels seus drets sobre «casa e força de Montesquiu». Els Descatllar acabaren essent senyors del castell, Narcís de Descatllar esdevingué marquès de Besora, vers el 1699. Durant la Guerra de Successió Espanyola, el castell de Montesquiu es va fer servir per tancar-hi presoners del bàndol borbònic. Per exemple, el 1714, en plena Guerra dels catalans, els supervivents valons del combat d'Arbúcies hi van ser retinguts.[3] La família dels Santa Coloma passà a tenir la possessió del patrimoni Descatllar el 1770. El casal de Montesquiu va ser comprat pel barceloní Jeroni Juncadella i Casanoves, essent restaurat del 1917 al 1920 pel seu fill Emili Juncadella. La seva bona conservació també ha estat afavorida per haver estat habitat durant molt de temps i fins a èpoques ben recents. Aquest castell-casal passà a poder de la Diputació de Barcelona l'any 1972 per voluntat de la seva darrera propietària Mercè Juncadella. Avui forma part d'una àrea anomenada Parc Natural del Castell de Montesquiu, integrada dins la xarxa de parcs de la Diputació de Barcelona." Font: https://ca.wikipedia.org/wiki/Castell_de_Montesquiu

PictographPicnic Altitude 2,015 ft
Photo ofÀrea d'esplai de la Font del Castell Xic (670 m) Photo ofÀrea d'esplai de la Font del Castell Xic (670 m) Photo ofÀrea d'esplai de la Font del Castell Xic (670 m)

Àrea d'esplai de la Font del Castell Xic (670 m)

PictographPanorama Altitude 2,353 ft
Photo ofVistes a Osona amb boira (775 m) Photo ofVistes a Osona amb boira (775 m) Photo ofVistes a Osona amb boira (775 m)

Vistes a Osona amb boira (775 m)

PictographLake Altitude 2,614 ft
Photo ofPetita bassa (855 m) Photo ofPetita bassa (855 m) Photo ofPetita bassa (855 m)

Petita bassa (855 m)

PictographIntersection Altitude 2,727 ft
Photo ofCruïlla, continuarem per la dreta (887 m) Photo ofCruïlla, continuarem per la dreta (887 m) Photo ofCruïlla, continuarem per la dreta (887 m)

Cruïlla, continuarem per la dreta (887 m)

PictographPanorama Altitude 2,929 ft
Photo ofVistes al Castell, Pirineu i Plana d'Osona (947 m) Photo ofVistes al Castell, Pirineu i Plana d'Osona (947 m) Photo ofVistes al Castell, Pirineu i Plana d'Osona (947 m)

Vistes al Castell, Pirineu i Plana d'Osona (947 m)

PictographPanorama Altitude 2,947 ft
Photo ofCami en el Pla del Revell (947 m) Photo ofCami en el Pla del Revell (947 m) Photo ofCami en el Pla del Revell (947 m)

Cami en el Pla del Revell (947 m)

A la dreta del camí tenim els Cingles del Pla del Revell. Baixarem per un petit grau i continuarem camí de baixada direcció al Collet de la Mongia

PictographPanorama Altitude 2,863 ft
Photo ofMirador (925 m) Photo ofMirador (925 m)

Mirador (925 m)

PictographMountain pass Altitude 2,817 ft
Photo ofCollet de la Mongia (910 m) Photo ofCollet de la Mongia (910 m) Photo ofCollet de la Mongia (910 m)

Collet de la Mongia (910 m)

PictographPhoto Altitude 2,809 ft
Photo ofCamí en la Valona (920 m) Photo ofCamí en la Valona (920 m)

Camí en la Valona (920 m)

Ens endinsem pel bosc, el camí es fa més estret i humit (estem en la cara nord), però no té pèrdua

PictographIntersection Altitude 2,854 ft
Photo ofContinuarem per la dreta i cap amunt (920 m) Photo ofContinuarem per la dreta i cap amunt (920 m) Photo ofContinuarem per la dreta i cap amunt (920 m)

Continuarem per la dreta i cap amunt (920 m)

A partir d'aquest punt el camí resulta una mica perdedor, es creua amb algun camí més i fa despistar. Pujarem en ziga-zaga, superant esglaons de roca fins arribar al camí definitiu, una mica cap a la dreta i endinsant-se de nou en el bosc. Comença una pujada en ziga-zaga amb una mica de desnivell fins arribar al castell

PictographPhoto Altitude 3,110 ft
Photo ofEscala de fusta de pujada (1012 m) Photo ofEscala de fusta de pujada (1012 m) Photo ofEscala de fusta de pujada (1012 m)

Escala de fusta de pujada (1012 m)

PictographCastle Altitude 3,162 ft
Photo ofPlana i Castell de Besora (1050 m) Photo ofPlana i Castell de Besora (1050 m) Photo ofPlana i Castell de Besora (1050 m)

Plana i Castell de Besora (1050 m)

> Documentació: "Castell de Besora (Osona). El Castell de Besora és un edifici romànic de Santa Maria de Besora (Osona) declarat Bé Cultural d'Interès Nacional. Corona un turó, situat a ponent del poble de Santa Maria de Besora, i a una altitud de 1.023 metres, a la comarca d'Osona, del qual avui tan sols en queden les runes. Va ser el centre històric del territori dels actuals municipis de Santa Maria de Besora, Sant Quirze de Besora i Montesquiu.[1] L'historiador Carreras Candi publicà el 1892 una sèrie de dades sobre el castell de Besora i la seva decadència física, la qual s'ha anat agreujant amb el pas del temps fins a quedar només restes de murs del castell i de l'església romànica que encara conserva l'absis i algunes faixes llombardes al cos lateral. Descripcio. Del castell només queden restes molt malmeses de fragments de murs. Les úniques restes ben visibles són les que corresponen a l'església del castell, dedicada a Santa Maria, i que ens permeten veure que era una construcció d'una nau capçada a l'est per un absis semicircular. La nau i l'absis, precedit per un tram presbiterial, eren coberts per voltes de canó.[2] Al costat meridional hi havia el portal d'entrada, protegit per un atri, i el campanar de torre, que ara només es conserva fins al primer pis d'alçada i que en un segon moment va ser adaptat com a capella. L'absis i els murs tenen el mateix tipus de decoració amb arcuacions llombardes que es divideixen en sèries de quatre arcs entre lesenes. L'absis té una finestra de doble esqueixada; n'hi ha una altra al mur del presbiteri i al campanar. Un gran arc aparedat s'observa a la façana meridional. A continuació del campanar hi ha un atri o galilea a manera de passadís d'un claustre, format per grans arcs i cobert primitivament de teulada d'un únic vessant, que precedia l'antiga porta d'entrada.[2] L'actual portal d'entrada és situada a la façana oest, coronada per un ull de bou. Les restes de l'església van ser reformades al segle XVI, tal com s'observa a la clau de volta de l'entrada. L'església va tenir funcions parroquials fins al segle XIX. Al voltant de l'església s'ha documentat una necròpolis amb diverses fases d'enterraments, des del segle XIX fins als medievals.[2] Pel que fa a les restes del propi castell, Es pot observar les restes de la muralla de tancament a la zona nord del turó, entorn de la zona de l'accés i entrada al castell. En aquesta mateixa zona septentrional, apareixen restes de diverses habitacions del castell. També es localitza una possible cisterna en aquest sector. A la part central, hi hauria una bassa, documentada durant els treballs d'excavació de les campanyes de 2006-2010. A la zona sud, a tocar amb el precipici, també es localitzen fragments molt arrasats de la muralla de tancament.[2] Història. El castell és esmentat l'any 895. El seu terme comprenia els actuals termes municipals de Sant Quirze, Santa Maria de Besora i Montesquiu. Els comtes de Barcelona el van donar en feu a una família de vicaris comtals anomenats Besora. Gombau de Besora va ser el personatge més conegut d'aquesta família, ja que va intervenir activament al costat del comte de Barcelona Ramon Borrell.[2] L'església de Santa Maria, documentada el 898, era possessió del monestir de Sant Joan de les Abadesses i tenia funcions parroquials.[2] A finals del segle XIV el castell i les seves terres van passar a mans d'una branca lateral de la família Besora, i al segle XV apareix vinculat a la família Canet. Durant la guerra remença l'edifici va ser més fortificat, però al segle XVII, durant la Guerra dels Segadors, el castell ja es trobava en mal estat. Els comtes de Santa Coloma, els Queralt, van ser els darrers senyors del castell fins al segle XIX. Durant aquest segle, la utilització continuada del castell per les tropes carlines va provocar que l'any 1839 els liberals el fessin enderrocar, com també l'església de Santa Maria.[2] L'església fou transformada i renovada al segle XIV i novament el 1590, quan es construí el portal i l'ull de bou del mur de ponent, i encara al llarg del segle XVII, quan s'obriren als murs de la nau les capelles de la Mare de Déu del Roser i de sant Isidre. La volta devia ser refeta potser a causa dels terratrèmols del segle XV i l'interior fou arrebossat.[2] La capella deixà de ser parròquia el 1759, quan es construí la nova parroquia al Pla de Teia, tot restant com a santuai marià.[2]" Font: https://ca.wikipedia.org/wiki/Castell_de_Besora_(Osona)

PictographPanorama Altitude 3,213 ft
Photo ofVistes des del cim (1031 m) Photo ofVistes des del cim (1031 m) Photo ofVistes des del cim (1031 m)

Vistes des del cim (1031 m)

PictographCastle Altitude 3,213 ft
Photo ofCastell en reconstrucció (1025 m) Photo ofCastell en reconstrucció (1025 m) Photo ofCastell en reconstrucció (1025 m)

Castell en reconstrucció (1025 m)

Segons informa el cartell de l'entrada, s'estan realitzant, a més de la restauració, excavacions arqueològiques

PictographCar park Altitude 1,969 ft
Photo ofFinal ruta. Castell de Montesquiu (652 m) Photo ofFinal ruta. Castell de Montesquiu (652 m)

Final ruta. Castell de Montesquiu (652 m)

Comments  (2)

  • Photo of manuel haba.
    manuel haba. Mar 1, 2020

    I have followed this trail  verified  View more

    Me ha sorprendido esta ruta muy agradablemente. He bajado por el sendero alternativo más vertical desde el Castillo de Besora. Gracias por compartir

  • Photo of Joan Rover
    Joan Rover Mar 1, 2020

    Muchas gracias manuel haba. por escoger la ruta y por tus comentarios y valoración. Celebro que te haya sorprendido, seguro que tanto como a mi la primera vez que la hice. Un placer compartirla.
    Saludos y hasta pronto,
    Joan Rover

You can or this trail