Activity

Ruta de la Vall Salina de Cardona.

Download

Trail photos

Photo ofRuta de la Vall Salina de Cardona. Photo ofRuta de la Vall Salina de Cardona. Photo ofRuta de la Vall Salina de Cardona.

Author

Trail stats

Distance
4.88 mi
Elevation gain
781 ft
Technical difficulty
Easy
Elevation loss
781 ft
Max elevation
1,933 ft
TrailRank 
75 4.3
Min elevation
1,531 ft
Trail type
Loop
Moving time
one hour 31 minutes
Time
one hour 49 minutes
Coordinates
1365
Uploaded
May 30, 2021
Recorded
May 2021
  • Rating

  •   4.3 1 review
Share

near Cardona, Catalunya (España)

Viewed 1502 times, downloaded 89 times

Trail photos

Photo ofRuta de la Vall Salina de Cardona. Photo ofRuta de la Vall Salina de Cardona. Photo ofRuta de la Vall Salina de Cardona.

Itinerary description

Ruta amb motiu de la 1a. Festa de la Sal de Cardona.

Ruta que surt de la plaça de la Fira, va fins el Parc Cultural de la Muntanya de Sal i fa un recorregut circular per sobre de la Vall Salina amb unes vistes magnífiques de la Muntanya de Sal.
Sortim des del monument a Borrell II que hi ha a la plaça de la Fira, baixem els cinc esglaons que ens condueixen al carrer de la Fira i girem a la dreta per continuar carrer avall fins a trobar-nos unes altres escales a la dreta, que ens portaran a la ctra. del Miracle, davant del pavelló poliesportiu. Creuem per girar a la dreta i continuar per la vorera, passarem pel costat del camp de vida activa (camp de futbol) i enfilarem la carretera que ens porta a la Muntanya de Sal. Passarem pel costat del parc urbà de salut, i tot seguit comença la vorera de fusta coneguda com a vial-balconada de la Vall Salina. En un passeig de poc més de 780 metres arribarem a l'entrada del Parc Cultural de la Muntanya de Sal. Abans, però, passarem per un petit mirador que hi ha a la nostra esquerra, des d'on podrem contemplar el que queda del runam salí, conseqüència de l'explotació de la sal.
Un cop siguem a la porta del Parc Cultural continuem pel camí de l'esquerra, que va vorejant les instal•lacions. Veiem a la nostra dreta els edificis de l'antiga explotació minera i una torre metàl•lica, que és el castellet d'un dels pous d'extracció de la potassa. Aquest pou, estava batejat pels miners amb el nom de Pou Maria Teresa. Uns metres més endavant ens trobarem un nou panell direccional de les rutes saludables, i seguim pel corriol de l'esquerra que ens portarà a una nova bifurcació de camins. Trobats aquí, continuem pel camí de la dreta, creuarem el camp i continuarem per un corriol que de pujada ens portarà al camí de Tresserres, i girarem a l'esquerra. A partir d'aquí fem el mateix recorregut que la ruta saludable vermella: trobarem fites i seguirem per aquest camí, que no abandonarem mai fins arribar a un altre panell direccional, on abandonarem el camí de Tresserres per girar a l'esquerra i anar al mirador del Runam Salí, on podreu contemplar unes boniques vistes del poble de Cardona, així com també el que queda després de l’explotació finalitzada l’any 2011 del runam nou, l’últim dipòsit de residus que va generar l’activitat minera a Cardona. Des del mirador mateix deixem de seguir la ruta saludable i passarem pel costat esquerra de la barana per continuar per un corriol, que creuant per on hi havia el runam, arribarem a un corriol on ens trobarem una fita de les rutes saludables. A partir d'aquí ja podem anar seguint aquests senyals que ens portaran al Mirador de la Bòfia de la Sal Roja, on podrem gaudir de les vistes. A sota nostre, la Muntanya de Sal i tota la Vall Salina, i enfront, el castell coronant-ho tot. Un cop haguem gaudit del moment, continuem uns metres fins a trobar un altre cop una bifurcació de camins que hem fet al principi de la ruta, i a partir d'aquí ja només ens queda desfer el camí d'anada per arribar a la plaça de la Fira, lloc on hem començat la ruta.

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 1,809 ft
Photo ofPunt de sortida i arribada. Plaça de La Fira. Photo ofPunt de sortida i arribada. Plaça de La Fira. Photo ofPunt de sortida i arribada. Plaça de La Fira.

Punt de sortida i arribada. Plaça de La Fira.

Sortim de la plaça de la Fira on hi trobem l'escultura eqüestre del comte Borrell II. Obra commemorativa de la figura del comte Borrell II de Barcelona i el lliurament de la Carta de Població a la vila, l’any 986. L’autor és Josep Maria Subirachs i fou inaugurada l’any 1986. L’escultura està feta amb pedra de travertí que procedeix de les pedreres d’Almeria. Estàtua eqüestre en un sol bloc, que per un costat apareix buidat i per l’altre ple, en alt relleu, llevat de la figura del comte, que és plena i esquemàtica pels dos cantons.

PictographWaypoint Altitude 1,808 ft
Photo ofPunt d'interès. Photo ofPunt d'interès.

Punt d'interès.

A l'esquerra, un xic amagada, ens queda l'església de Sant Miquel amb la part del cementiri clos tocant a l'antic carreró de l'Església, recentment restaurat i, sens dubte, un dels racons més pintorescos de la vila; el gran casal de Cal Moliner Vell hi destaca fent cantonada amb el carrer per on passem, Si parem atenció al terra que xafem, hi veurem unes petites canals longitudinals buidades en el formigó; són reminiscències de quan hi havia circulació de carros tibats per animals de ferradura i servien per evitar les relliscades d'aquests i així poder permetre el seu avanç, sobretot quan arrossegaven pesades càrregues.

PictographIntersection Altitude 1,632 ft
Photo ofBaixem les escales de la dreta.

Baixem les escales de la dreta.

PictographIntersection Altitude 1,627 ft
Photo ofGirem a la dreta i continuem per la vorera.

Girem a la dreta i continuem per la vorera.

PictographSports facility Altitude 1,606 ft
Photo ofParc urbà de salut.

Parc urbà de salut.

Aquest parc té com a objectiu la salut i no el rendiment esportiu. Els aparells que formen aquest parc estan enfocats a realitzar un treball de prevenció, millora i / o manteniment dels moviments necessaris en la vida diària per tal de millorar la qualitat de vida de les persones.

PictographWaypoint Altitude 1,582 ft
Photo ofPanell Informatiu.

Panell Informatiu.

Es poden trobar al llarg de les diferents rutes saludables que es poden fer a Cardona. Al llarg d'aquest recorregut en trobarem 6, cadascun d'ells amb un gravat dedicat al lloc que fa referència. Cal dir que són obra de Pere Torrent Peret, reconegut dissenyador gràfic, il·lustrador i escultor barceloní.

PictographPanorama Altitude 1,610 ft
Photo ofMirador. Photo ofMirador.

Mirador.

Petita balconada sobre el torrent de Cantallops amb un parell de bancs. Un bon lloc per seure una miqueta, prendre el solet i contemplar el que encara queda del runam salí.

PictographMine Altitude 1,623 ft
Photo ofParc Cultural de la Muntanya de Sal. Photo ofParc Cultural de la Muntanya de Sal. Photo ofParc Cultural de la Muntanya de Sal.

Parc Cultural de la Muntanya de Sal.

Us trobeu a l’antic recinte de la Mina Nieves, una mina de sal potàssica que funcionà des de 1929 fins a 1990. Avui el vell recinte miner és el Parc Cultural de la Muntanya de Sal. L’any 1912, l’enginyer Emili Viader i Solé, descobrí que a les entranyes de la Vall Salina de Cardona hi havia sal potàssica. Un preuat mineral que s’utilitza per a l’obtenció de fertilitzants inorgànics. L’any 1923, Unión Española de Explosivos S.A comprava les Salines de Cardona pel preu de 3,5 milions de pessetes de l’època als Ducs de Cardona. L’any 1925, aquesta societat endegava un nou projecte per a l’extracció de clorur potàssic que incloïa l’obertura d’una nova mina amb dos pous mestres (Maria Teresa i Albert), una fàbrica per al tractament del mineral, fusteria, taller mecànic, central elèctrica i serveis per al personal amb un pressupost de 19,5 milions de pessetes. L’any 1926, s’iniciaven els treballs de profundització dels pous i al 1929 la nova mina ja era una realitat. Quan al setembre de 1990 es va procedir al segellat dels dos pous, de l’interior de la terra s’havien extret un total de 37.874.843 tones de mineral i l’explotació havia assolit els 1.308,7 m de profunditat, essent la mina més profunda dels país.

PictographWaypoint Altitude 1,611 ft
Photo ofCasa del Facultatiu. Photo ofCasa del Facultatiu.

Casa del Facultatiu.

Casa d'estil alsacià que ha estat restaurada i que ofereix la possibilitat de poder visitar-hi dues exposicions fixes: "Sal: ramaderia, transhumància,carrerades i salaons" i "Cardona i l'adhesió a la causa austriacista". Tot i estar tancant, hi ha la possibilitat de visitar-les demanant la clau a recepció.

PictographIntersection Altitude 1,622 ft
Photo ofIntersecció amb panell informatiu. Continuem pel corriol de l'esquerra.

Intersecció amb panell informatiu. Continuem pel corriol de l'esquerra.

PictographIntersection Altitude 1,675 ft
Photo ofSeguim per la dreta. Photo ofSeguim per la dreta.

Seguim per la dreta.

En aquest punt continuem pel camí de la dreta, uns metres més endavant creurem un camp i pujarem per un bonic i costerut corriol fins a trobar-nos el camí de Tresserres.

PictographIntersection Altitude 1,805 ft
Photo ofGirem a l'esquerra i seguim per la pista. Camí de Tresserres. Photo ofGirem a l'esquerra i seguim per la pista. Camí de Tresserres.

Girem a l'esquerra i seguim per la pista. Camí de Tresserres.

Al final del corriol sortim al camí de Tresserres, hem de girar a l'esquerra i continuar per aquest camí fins a trobar-nos el plafó informatiu del Mirador del Runam Salí. Des d'aquí fins al Mirador podem seguir les fites amb punts vermells que ens anirem trobant, senyals de la Ruta Saludable Vermella.

PictographWaypoint Altitude 1,864 ft
Photo ofRestes d'una petita barraca de vinya. Photo ofRestes d'una petita barraca de vinya.

Restes d'una petita barraca de vinya.

PictographIntersection Altitude 1,894 ft
Photo ofSeguim pel camí de Tresserres. Barraca de vinya a l'esquerra. Photo ofSeguim pel camí de Tresserres. Barraca de vinya a l'esquerra. Photo ofSeguim pel camí de Tresserres. Barraca de vinya a l'esquerra.

Seguim pel camí de Tresserres. Barraca de vinya a l'esquerra.

PictographIntersection Altitude 1,866 ft
Photo ofSeguim a l'esquerra.

Seguim a l'esquerra.

PictographIntersection Altitude 1,871 ft
Photo ofSeguim recte.

Seguim recte.

Seguim recte, cap a la dreta aniríem a la casa de Tresserres.

PictographIntersection Altitude 1,751 ft
Photo ofGirem a l'esquerra. Photo ofGirem a l'esquerra. Photo ofGirem a l'esquerra.

Girem a l'esquerra.

PictographIntersection Altitude 1,732 ft
Photo ofSeguim recte.

Seguim recte.

En aquest punt deixem tenir com a referència les fites amb el punt vermell. Ens arribem al Mirador del Runam Salí i continuem pel corriol que hi ha a l'esquerra de la barana.

PictographPanorama Altitude 1,727 ft
Photo ofMirador del runam Salí. Continuem pel corriol de l'esquerra. Photo ofMirador del runam Salí. Continuem pel corriol de l'esquerra.

Mirador del runam Salí. Continuem pel corriol de l'esquerra.

Des d’aquest mirador una gran àrea de terreny, avui en vies de restauració paisatgística on s’hi abocà la sal comuna residual de l’antiga Mina de Cardona. El runam salí s’hi diposità entre 1972 i 1990. Al fons podeu contemplar una de les millors imatges del Castell de Cardona. Hi veiem la façana de migdia. Els testimonis de cultura material ens permeten constatar l’explotació del salí des del Neolític mitjà (4.000 a.C). Tanmateix, l’ocupació de la muntanya del castell no es va esdevenir fins a l’iberisme, a l’entorn del 300 a.C., en el marc d’una societat jerarquitzada que cercava un indret fàcil de defensar, que possibilités alhora el control del salí. Amb el desembarcament dels romans i la posterior conquesta i pacificació del territori, aquest nucli va perdre importància en favor d’altres hàbitats més propers a l’explotació feta de la sal. I així va romandre fins l’any 798, quan Lluís el Pietós ordenà la seva ocupació i fortificació com a preludi de la pressa de Barcelona i la formació de la Marca Hispànica, o frontera sud de l’imperi carolingi amb al-Andalus. Dominar Cardona significava disposar de la millor sal a l’abast i el control de les comunicacions. És per això mateix que, de bon començament i en la mesura que els monarques carolingis organitzaren el govern de la frontera a través de delegats comtals, aquests darrers manifestessin el seu interès per controlar Cardona. Vers el 872, Guifré el Pilós concedia una primera carta de franqueses als homes del castell. Continuada després per una segona carta atorgada l’any 986 per Borrell II amb un seguit d’avantatges fiscals per atreure nous pobladors. Es concedia als habitants de Cardona un privilegi singular “cada dijous podreu per sempre més arrencar sal per a vosaltres”. Així començava, al segle XI, la gènesi de l’urbanisme de l’actual centre històric de Cardona. Una vila de mercaders, traginers negociants a l’ombra del poderós senyor de la Sal. La nissaga que habitava el Castell de Cardona va senyorejar sobre bona part de la conca del Cardener mercès als guanys de la sal. Ascendiren de vescomtes a comtes i després a Ducs de Cardona. Això comportà que el Castell esdevingués un dels epicentres polítics del Principat. En arribar el tombant de l’edat mitjana, els Ducs de Cardona havien esdevingut cap i senyera de la noblesa catalana dins una política d’obediència a la Corona. Eren els rics senyors de la sal, coneguts com a “reis sense corona”.

PictographPanorama Altitude 1,684 ft
Photo ofVista panoràmica. Photo ofVista panoràmica.

Vista panoràmica.

PictographIntersection Altitude 1,682 ft
Photo ofGirem a l'esquerra.

Girem a l'esquerra.

PictographIntersection Altitude 1,660 ft
Photo ofGirem a la dreta. Tornem a la ruta Saludable. Photo ofGirem a la dreta. Tornem a la ruta Saludable.

Girem a la dreta. Tornem a la ruta Saludable.

PictographPanorama Altitude 1,625 ft
Photo ofVista panoràmica de Sant Onofre. Photo ofVista panoràmica de Sant Onofre.

Vista panoràmica de Sant Onofre.

Podem observar el collet de Sant Onofre i el castell al fons. A la part baixa del collet hi ha la boca de la rampa per la que es podia accedir a l'interior de la mina.

PictographPanorama Altitude 1,640 ft
Photo ofVista panoràmica de la Muntanya de Sal.

Vista panoràmica de la Muntanya de Sal.

PictographPanorama Altitude 1,619 ft
Photo ofVista panoràmica de la Muntanya de Sal.

Vista panoràmica de la Muntanya de Sal.

PictographWaypoint Altitude 1,659 ft
Photo ofRestes d'una antiga caseta dels guardes de la sal.

Restes d'una antiga caseta dels guardes de la sal.

PictographIntersection Altitude 1,665 ft
Photo ofPugem el corriol de la dreta.

Pugem el corriol de la dreta.

PictographPanorama Altitude 1,688 ft
Photo ofMirador de la Bòfia de la Sal Roja. Photo ofMirador de la Bòfia de la Sal Roja. Photo ofMirador de la Bòfia de la Sal Roja.

Mirador de la Bòfia de la Sal Roja.

Des d’aquest mirador una gran àrea de terreny, avui en vies de restauració paisatgística on s’hi abocà la sal comuna residual de l’antiga Mina de Cardona. El runam salí s’hi diposità entre 1972 i 1990. Al fons podeu contemplar una de les millors imatges del Castell de Cardona. Hi veiem la façana de migdia. Els testimonis de cultura material ens permeten constatar l’explotació del salí des del Neolític mitjà (4.000 a.C). Tanmateix, l’ocupació de la muntanya del castell no es va esdevenir fins a l’iberisme, a l’entorn del 300 a.C., en el marc d’una societat jerarquitzada que cercava un indret fàcil de defensar, que possibilités alhora el control del salí. Amb el desembarcament dels romans i la posterior conquesta i pacificació del territori, aquest nucli va perdre importància en favor d’altres hàbitats més propers a l’explotació feta de la sal. I així va romandre fins l’any 798, quan Lluís el Pietós ordenà la seva ocupació i fortificació com a preludi de la pressa de Barcelona i la formació de la Marca Hispànica, o frontera sud de l’imperi carolingi amb al-Andalus. Dominar Cardona significava disposar de la millor sal a l’abast i el control de les comunicacions. És per això mateix que, de bon començament i en la mesura que els monarques carolingis organitzaren el govern de la frontera a través de delegats comtals, aquests darrers manifestessin el seu interès per controlar Cardona. Vers el 872, Guifré el Pilós concedia una primera carta de franqueses als homes del castell. Continuada després per una segona carta atorgada l’any 986 per Borrell II amb un seguit d’avantatges fiscals per atreure nous pobladors. Es concedia als habitants de Cardona un privilegi singular “cada dijous podreu per sempre més arrencar sal per a vosaltres”. Així començava, al segle XI, la gènesi de l’urbanisme de l’actual centre històric de Cardona. Una vila de mercaders, traginers negociants a l’ombra del poderós senyor de la Sal. La nissaga que habitava el Castell de Cardona va senyorejar sobre bona part de la conca del Cardener mercès als guanys de la sal. Ascendiren de vescomtes a comtes i després a Ducs de Cardona. Això comportà que el Castell esdevingués un dels epicentres polítics del Principat. En arribar el tombant de l’edat mitjana, els Ducs de Cardona havien esdevingut cap i senyera de la noblesa catalana dins una política d’obediència a la Corona. Eren els rics senyors de la sal, coneguts com a “reis sense corona”.

PictographIntersection Altitude 1,704 ft
Photo ofSeguim a la dreta i desfem el camí d'anada. Photo ofSeguim a la dreta i desfem el camí d'anada.

Seguim a la dreta i desfem el camí d'anada.

A partir d'aquí només ens queda desfer el camí d'anada per tornar a la plaça de la Fira, lloc de la sortida.

Comments  (2)

  • Photo of silverbtt
    silverbtt Oct 10, 2021

    I have followed this trail  verified  View more

    Ruta muy interesante para cumplimentar la visita a la minas de Sal.

  • Photo of Centre Excursionista de Cardona
    Centre Excursionista de Cardona Oct 11, 2021

    Moltes gràcies silverbtt per la teva valoració i comentari, un plaer que t'hagi agradat.

You can or this trail