Activity

Ruta d'Art Rupestre: Benialí - Jaciment de Benialí IV (La Vall de Gallinera)

Download

Trail photos

Photo ofRuta d'Art Rupestre: Benialí - Jaciment de Benialí IV (La Vall de Gallinera) Photo ofRuta d'Art Rupestre: Benialí - Jaciment de Benialí IV (La Vall de Gallinera)

Author

Trail stats

Distance
1.81 mi
Elevation gain
614 ft
Technical difficulty
Easy
Elevation loss
614 ft
Max elevation
1,367 ft
TrailRank 
31 4
Min elevation
869 ft
Trail type
Loop
Coordinates
267
Uploaded
June 28, 2021
Recorded
June 2021
  • Rating

  •   4 1 review
Share

near Beniali, Valencia (España)

Viewed 985 times, downloaded 28 times

Trail photos

Photo ofRuta d'Art Rupestre: Benialí - Jaciment de Benialí IV (La Vall de Gallinera) Photo ofRuta d'Art Rupestre: Benialí - Jaciment de Benialí IV (La Vall de Gallinera)

Itinerary description

La costera dels Victorinos era un dels antics camins que anava de Benialí a Vilallonga. Era camí d’animals, la qual cosa volia dir ample i còmode per al pas d’un animal equí carregat amb la collita. La comunicació entre els diferents pobles de la Vall i el poble de la Safor era bastant freqüent, cosa que feia que aquestes senderes estigueren sovint ben transitades. El tràfec, però, era més habitual entre els pobles i els bancals per tal de fer les tasques agrícoles segons l’època de l’any. La solana de l'Almirant té unes característiques climàtiques i edàfiques excepcionals per al cultiu de secà, però té també un factor desfavorable: el relleu, les pendents escarpades. Açò va propiciar, en èpoques en què els rics tenien les terres més planes i fèrtils, la posada en cultiu de grans extensions de muntanya aspra que van saber domesticar, abancalar i traure bones collites. Un bon exemple de treball d’abancalaments i creació d’espai agrícola, guanyat a la muntanya, el trobem en aquesta ruta, tant a l’anada com a la tornada. El barranc de les Basses del Racó i la costera dels Victorinos són dos bons exemples de superació, d’aprofitament del territori i de lluita contra la destrucció de sòl fèrtil.
Eixirem de Benialí, en direcció al camí de la Solana. Una vegada allí, el creuarem i anirem en direcció al camí de la depuradora. Quan la passem, ens desviarem a l’esquerra per l’assagador que voreja un barranc, ombrejat de carrasques i que ens duu al riu, el qual travessarem i enfilarem lleugerament a la dreta on connectarem amb el camí de l’Art Rupestre que ve de Benirrama i continuarem cap a l’esquerra. Aviat passarem per les antigues pedreres d’extracció de calcària, des d’on s’hauran extret moltes de les peces de carreus i portals de cases i voreres. S'hi poden observar els processos de talla i extracció de pedra.

Continuarem en direcció a ponent, vorejant antics bancals de secà, ara assilvestrats, on ullastres, carrasques i garroferes troben el seu millor ambient. Passarem per un corral molt gran; si pensem en tots els corrals que anem trobant en el nostre recorregut o distribuïts per la Vall ens adonarem del volum de pastura que tenien aquestes muntanyes.

Ben prompte trobarem un encreuament i seguirem a la dreta. El de l’esquerra el farem servir per a la tornada. Per fi ens trobem en una bifurcació i al punt d’inici i final del recorregut circular. Pujarem per l’esquerra i seguirem per dins del barranc de les Basses del Racó, veurem les canalitzacions d’aigua picades a la pedra per recollir l’aigua de pluja i les basses, ara reblertes de terra i pedres, que donen nom al barranc. En el recorregut trobarem dues fontanes, petites surgències, sumalls d’aigua que omplin bassiolets per poder beure, una d’elles a l’aire, l’altra amb una cúpula de protecció.
Per fi arribem a l’abric, tot i que ja haurem gaudit, en la distància, de les vistes dels gravats de l’abric que està just a l’esquerra del reguer picat a la pedra, al qual no s’hi pot accedir.

El barranc de les Basses del Racó és un dels barrancs més prolífics quant a abrics amb art rupestre de la Vall de Gallinera, ja que ací trobem cinc abrics amb representacions d’art macroesquemàtic, esquemàtic, llevantí i gravats, ubicats als dos vessants del barranc. Només és visitable l’abric IV que disposa de panells per a la visita autoguiada.
Per a la tornada seguirem barranc amunt, pel sender que portàvem a la pujada fins que arriba al coll i canvia de vessant. Passarem per l’era i el corral del tio Alberto i baixarem al camí de tornada per la costera dels Victorinos.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

La costera de los Victorinos era uno de los antiguos caminos que iba de Benialí a Vilallonga. Era camino de animales, lo que significaba ancho y cómodo para el paso de un animal equino cargado con la cosecha. La comunicación entre los diferentes pueblos de la Vall y el pueblo de la Safor era bastante frecuente, lo que hacía que estos senderos estuvieran a menudo bien transitados. El tránsito, sin embargo, era más habitual entre los pueblos y los bancales para hacer las tareas agrícolas según la época del año. La solana de L’Almirant tiene unas características climáticas y edáficas excepcionales para el cultivo de secano, pero tiene también un factor desfavorable: el relieve, las pendientes escarpadas. Esto propició, en épocas en las que los ricos tenían las tierras más llanas y fértiles, la puesta en cultivo de grandes extensiones de montaña áspera a las que supieron domesticar, abancalar y sacar buenas cosechas. Un buen ejemplo de trabajo de bancales y creación de espacio agrícola, ganado a la montaña, lo encontramos en esta ruta, tanto en la ida como en la vuelta. El barranco de Les Basses del Racó y la cuesta de los Victorinos son dos buenos ejemplos de superación, de aprovechamiento del territorio y de lucha contra la destrucción de suelo fértil.
Saldremos de Benialí, en dirección al camino de La Solana. Una vez allí, lo cruzaremos e iremos en dirección al camino de la depuradora. Cuando la pasemos, nos desviaremos a la izquierda por la cañada que bordea un barranco, sombreado de carrascas y que nos lleva al río, que cruzaremos y subiremos ligeramente a la derecha donde conectaremos con el camino del Art Rupestre próximo a Benirrama y continuaremos hacia la izquierda. Pronto pasaremos por las antiguas canteras de extracción de caliza, desde donde se habrán extraído muchas de las piezas de sillares y portales de casas y aceras. Se pueden observar los procesos de corte y extracción de piedra.
Continuaremos en dirección hacia poniente, bordeando antiguos bancales de secano, ahora asilvestrados, donde acebuches, encinas y algarrobos encuentran su mejor ambiente. Pasaremos por un corral muy grande; si pensamos en todos los corrales que vamos encontrando en nuestro recorrido o distribuidos por la Vall nos daremos cuenta del volumen de pasto que tenían estas montañas.
Pronto encontraremos un cruce y seguiremos a la derecha. El de la izquierda lo usaremos para la vuelta. Por fin nos encontramos en una bifurcación y punto de inicio y final del recorrido circular. Subiremos por la izquierda y seguiremos por dentro del barranco de “les Basses del Racó”, donde veremos las canalizaciones de agua picadas en la piedra para recoger el agua de lluvia y las balsas, ahora rellenas de tierra y piedras, que dan nombre al barranco. En el recorrido encontraremos dos fontanas, pequeños surtidores de agua que llenan pequeños charcos para poder beber, una de ellas al aire, la otra con una cúpula de protección.
Por fin llegamos al abrigo, aunque ya habremos disfrutado, en la distancia, de las vistas de los grabados del abrigo que está justo a la izquierda del reguero picado en la piedra, al que no se puede acceder.
El barranco de Les Basses del Racó es uno de los barrancos más prolíficos en cuanto a abrigos con arte rupestre de la Vall de Gallinera, ya que aquí encontramos cinco abrigos con representaciones de arte macroesquemático, esquemático, levantino y grabados, ubicados en ambos lados del barranco. Solo es visitable el Abrigo IV que dispone de paneles para la visita autoguiada.
Para la vuelta seguiremos el barranco hacia arriba, por el sendero que llevábamos en la subida hasta llegar al cuello y cambiar de vertiente. Pasaremos por la era y el corral del tío Alberto y bajaremos al camino de vuelta por la cuesta de los Victorinos.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

La Costera dels Victorinos (the slope of the Victorinos) was one of the old roads that went from Benialí to Vilallonga. It was a path for animals, which meant that it was made to be wide and comfortable for the passage of an equine animal loaded with the farmer's harvest. Communication between the various villages of La Vall de Gallinera and Vilallonga, belonging to the La Safor area, was quite frequent, which meant that these paths were often fairly busy. However, traffic was more common between the villages and the cultivated terraces on the surrounding slopes, so as to carry out the agricultural tasks necessary depending on the time of the year. The Solana area of the mountain range called L'Almirant has exceptional climatic and edaphic characteristics for dryland agriculture, but it also has an unfavourable factor: the relief, the steep slopes. This led to the cultivation of large swathes of rough mountains that were subdued, terraced and cultivated with good harvests, during periods when the rich had the flattest and most fertile lands. A good example of work on terraces, and the creation of agricultural space in mountainous terrain otherwise impossible to cultivate, can be found along this route both on the way up and on the way back. The ravine called Basses del Racó and the slope known as La Costera dels Victorinos are two good examples of overcoming problems, of making the most of the available territory and of fighting against the destruction of fertile land.
The trail starts in Benialí, setting off in the direction of the road known as Camí de La Solana. Once there, it is necessary to cross the road and go towards the path of the sewage treatment plant. After the plant, the trail deviates to the left along the cattle path that lies next to a ravine, which is shaded by holm oaks and leads to the river. The river has to be crossed in order to then climb slightly to the right where the trail connects with the Rock Art trail that comes from Benirrama, and at that point it is necessary to continue walking to the left. After a short while, the trail passes by the old limestone quarries, from where the inhabitants of the valley extracted many of the pieces of ashlars and the portals of houses and the sidewalks that can be seen in La Vall de Gallinera. It is possible to see signs of the stonecutting and extraction processes used in the past.
The trail continues going in a westerly direction, skirting old dryland terraces which have become wild forested areas, where olive trees, holm oaks and carob trees have optimal surroundings. The trail passes by a very large livestock pen and, if one thinks about all the corrals along the route or distributed throughout the valley, it is easy to perceive that there was a huge number of pasturing animals on these mountains.
Soon after there is a crossroads and from there the trail continues to the right. The path on the left will be used for the return, and therefore this is the fork for the start and end of the circular route. From there, the hike proceeds upwards and continues inside the Basses del Racó ravine, where it is possible to appreciate the water canals, cut into the stone to collect rainwater, and the ponds (or “basses”, in Valencian) which give the name to the ravine but are now filled with earth and stones. Along the way, there are two small springs that fill up basins for drinking, one of them open while the other has a protective dome.
Then, finally, the trail reaches the shelter, although before getting there it is possible to enjoy, from a distance, the views of the engravings of the shelter that lies just to the left of the ditch cut into the stone, a shelter which can not be accessed.
The Basses del Racó ravine is one of the most prolific ravines in terms of shelters with rock art in La Vall de Gallinera, seeing that there are five shelters with representations of macro-schematic, schematic, Levantine and engraved art, located on both sides of the ravine. Only shelter IV, which has panels for self-guided tours, can be visited.
The return trail follows the ravine upwards, along the earlier path that went uphill, until reaching the pass and changing to the other slope. The trail passes by Uncle Alberto's thrashing square and livestock pen and goes down by way of La Costera dels Victorinos.

Comments  (1)

  • Photo of JuanferLopez
    JuanferLopez May 19, 2024

    I have followed this trail  verified  View more

    La ruta está en sentido contrario a la explicación y la recomendación de turismo. Es mejor subir el barranco que bajarlo. Por lo demás una ruta muy recomendable.

You can or this trail