Activity

Rondje Daknam

Download

Author

Trail stats

Distance
5.16 mi
Elevation gain
26 ft
Technical difficulty
Easy
Elevation loss
26 ft
Max elevation
36 ft
TrailRank 
14 3.7
Min elevation
3 ft
Trail type
Loop
Coordinates
184
Uploaded
February 18, 2020
Recorded
February 2020
  • Rating

  •   3.7 1 review
Be the first to clap
1 comment
Share

near Daknam, Flanders (Belgique)

Viewed 295 times, downloaded 9 times

Itinerary description

Mooie wandeling rond Daknam

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Station Daknam

Station Daknam is een voormalige spoorweghalte langs spoorlijn 77A in Daknam, een deelgemeente van de stad Lokeren.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Station van Daknam

Voormalig stationnetje op de thans gedesafecteerde lijn Lokeren-Zelzate. Bakstenen gebouw uit midden 19de eeuw, van het standaard-type met drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak met brede overstek (Vlaamse pannen). Steekboogvensters met natuurstenen dorpels, onder waterlijst met gestrekte uiteinden. De dorpels van de bovenvensters zijn door een bakstenen rollaag tot een kordon verbonden. Blinde zijpuntgevels.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Twee opgaande olmen

Twee opgaande olmen staan op de wegberm van de Kriktestraat, ten noorden van nummer 41. De twee bomen zijn mogelijk welkomstbomen bij de boerenwoning dat ten zuiden van de bomen staat. Dit gebouw dateert uit 1923, het is mogelijk dat de bomen uit dezelfde periode dateren. Om een leeftijd van 92 jaar te hebben zouden de groeiringen gemiddeld 0,5 cm breed moeten zijn. Voor een solitaire olm zijn dit aannemelijke waarden. Om de exacte leeftijd te kunnen bepalen is dendrochronologisch onderzoek nodig.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Burgerhuis

Alleenstaand dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw, maar in het eerste kwart van de 20ste eeuw voorzien van een nieuw parement van witte baksteen met lichtblauwe banden ter hoogte van de dorpels. Lijstgevel op arduinen plint. Rechthoekige deur en vensters met arduinen dorpels en segmentbogig timpaan met tableau van faïencetegels (grotesken en arabesken). Gevel beëindigd op houten kroonlijst met modillons. 19de-eeuwse zijgevel met typische rondbogige zoldervensters met oorspronkelijke ramen en radtracering in het bovenlicht.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Hoogland



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

De Beuk

HOOGLAND is een domein met 2 verblijfsmogelijkheden: "De Beuk" voor 52 personen. Grote groepen kunnen deze twee gebouwen samen huren. Hoogland heeft ook voldoende speelweides en ligt vlakbij 60 ha bossen en park.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Hoogland : Vertrek

HOOGLAND is een domein met 2 verblijfsmogelijkheden: "De Beuk" voor 52 personen en "De Wingerd", voor 40 personen. Grote groepen kunnen deze twee gebouwen samen huren. Hoogland heeft ook voldoende speelweides en ligt vlakbij 60 ha bossen en park. Meer info op www.hooglandlokeren.be

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

De Wingerd

HOOGLAND is een domein met 2 verblijfsmogelijkheden: "De Wingerd",voor 40 personen. Grote groepen kunnen deze twee gebouwen samen huren. Hoogland heeft ook voldoende speelweides en ligt vlakbij 60 ha bossen en park.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kopkapel Lokeren

Kapel ter ere van O.-L.-Vrouw, z.g. "Kopkapel". Neogotische wijkkapel van 1899 n.o.v. architect A. de Pauw (Brugge) omgeven door een rijke groenaanplanting met hoogstammige bomen. Ruime bidplaats, die de vervangster is van een kapel uit XVI die in 1719 totaal vernieuwd en in 1756 vergroot werd. Rechth. beuk van drie trav. en smaller en lager koortje van één trav. met driezijdige absis. Baksteenbouw op arduinen plint, afgedekt door zadeldaken (leien) met kleine, slanke dakruiter. Voorgevel met spitsboogportaal en erboven drielingvenster. Langsgevels met markerende steunberen en lancetvensters; kruiswegstaties onder de vensters. Baksteenfriezen als gevelbekroning. Interieur onder houten spits tongewelf.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw

Kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw, zogenaamd "Kopkapel". Neogotische wijkkapel van 1899 naar ontwerp van architect Alfons de Pauw (Brugge) omgeven door een rijke groenaanplanting met hoogstammige bomen. Ruime bidplaats, die de vervangster is van een kapel uit de 16de eeuw die in 1719 totaal vernieuwd en in 1756 vergroot werd. Rechthoekige beuk van drie traveeën en smaller en lager koortje van één travee met driezijdige absis. Baksteenbouw op arduinen plint, afgedekt door zadeldaken (leien) met kleine, slanke dakruiter. Voorgevel met spitsboogportaal en erboven drielingvenster. Langsgevels met markerende steunberen en lancetvensters; kruiswegstaties onder de vensters. Baksteenfriezen als gevelbekroning. Interieur onder houten spits tongewelf. VAN DRIESSCHE R., VERSTEGEN V., Waardevol Lokeren, Lokeren, 1977, p. 103. VAN VLIERBERHE J., Annalen van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas, 48/1, 1936, p. 7/9.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Daknamse Meersen

Kenmerkend voor de Daknamse Meersen is zijn kleinschalige landschap: kleine percelen hooiland en grasland worden begrensd door grachten met open water of begroeid met verlandingsvegetaties, al dan niet omzoomd door knotwilgen en elzenstruiken. Het gebied herbergt bovendien enkele zeldzame plantensoorten.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Daknamstadion

Het Daknamstadion is een voetbalstadion, gelegen in de Lokerse deelgemeente Daknam te België. Het ontleent zijn naam aan deze deelgemeente. Het stadion is de thuisbasis van de Belgische voetbalclub Sporting Lokeren. Het stadion biedt plaats aan 12.000 toeschouwers. In de hoogtijdagen van Sporting Lokeren had het stadion een capaciteit van 18.000 plaatsen.
Sinds de jaren ´50 van de 20e eeuw is het huidige Daknamstadion in gebruik voor sportevenementen. Net na de ingebruikname van het stadion, toentertijd droeg het de naam Het Stedelijk Stadion en was het eigendom van de Gemeente Lokeren, werden er hondenkoersen georganiseerd en vonden er atletiekwedstrijden en amateurvoetbal wedstrijden plaats. Al snel werd het stadion in de volksmond het Daknamstadion genoemd, wat snel de officiële naam van het complex werd. In 1956 werd een tribune gebouwd, die plaats bood aan 600 à 700 toeschouwers. Na de fusie tussen Koninklijke Racing Club Lokeren en Standaard FC Lokeren, in 1970, tot KSC Lokeren, betrok de nieuwe fusieclub de velden van het Daknamstadion.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Drie dorpswoningen

Drie aaneensluitende enkelhuisjes van twee traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw. Beraapte voorgevel op hoge, gepikte plint. Licht verhoogde begane grond, tevens merkbaar aan de hoge deurdorpels. Beluikte, rechthoekige benedenvensters op gecementeerde, bakstenen lekdrempels. Halve bovenvensters, niet aanwezig boven de rechthoekige deur.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kasteel van Duyse

Het zogenaamde Kasteeltje van Duyse werd in 1892 opgericht naar ontwerp van de Oost-Vlaamse provinciale architect Stephane Mortier in opdracht van de Lokerse industrieel en politicus Hendrik Van Duyse (1857-1907). In de geest van het Sint-Lucasinstituut ontwierp Mortier de villa in een neotraditionele bak- en natuursteenstijl, met kenmerken van een neogotisch getint eclecticisme. Architectuurhistorisch werd dit ontwerp reeds door ingenieur-architect Louis Cloquet omschreven in zijn "Traité d'architecture" (1905) als een typevoorbeeld van een moderne landelijke villa.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Eenheidsbebouwing naar ontwerp van Alfons de Pauw

Eenheidsbebouwing, in 1901 ontworpen door architect Alfons de Pauw in opdracht van de industrieel van Duyse-Blanquaert en bestaande uit acht enkelhuisjes met voorpuntgevel afgeboord door houten windborden. De vier middenste huisjes zijn iets kleiner dan de overige en springen op de rooilijn achteruit, zodat een kleine voortuin ontstaat. Baksteenarchitectuur met toepassing van de zogenaamd "Brugse travee" (nummer 21, 23, 27, 31) waarin de rondboog overheerst.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kapel Heilig Hart

Op de hoek van de Vredegerechtstraat en Bergendriesstraat staat een neogotisch kapelletje, dat samen met het domein van het Kasteeltje van Duyse is geconcipieerd, naar ontwerp van architect Stephane Mortier.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Hoekhuis in neotradionele stijl

Hoekhuis van 1928 in neotraditionele stijl; twee bouwlagen onder mansardedaken. Baksteenbouw met natuurstenen muurbanden, negblokken en dorpels. Afgeschuinde hoektravee en laatste traveeën elk met trapgevelbekroning. Voorts in- en uitzwenkende topgevel met driehoekig fronton en siervaas. Rechthoekige deur en vensters; laatst genoemde op de bovenverdieping met rechte tussendorpel en getoogde ontlastingsboog; reliëfs in de boogvelden.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

VVW Lokeren

In "VVW Lokeren" kunnen watersporten beoefend worden. Het is gelegen in Lokeren.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Fietsen langs de Durme

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

moervaart

aanlgsteiger

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Daknambrug

Daknambrug in Daknam, deelgemeente van Lokeren. Deze charmante draaibrug over de Durme ligt op de plaats van een vroeger veerpont op de oude heirweg Rijsel-Tilburg. Zo’n veerpont fungeerde als een brug waarmee mensen, vee, paarden en voertuigen werden overgezet. De bestaande draaibrug vervangt sinds de jaren 1930 een houten bruggetje. In die tijd werd de Durme hier tussen de samenvloeiing van Zuidlede en Moervaart aan Spletterenbrug tot aan de bocht ter hoogte van de Middendam rechtgetrokken. In de zomer kan je de bruggenwachter hier de brug zien opendraaien om de plezierboten door te laten die van of naar Lokeren varen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Boerenburgerhuis Mijn droom

Alleenstaand boerenburgerhuis zogenaamd "Mijn droom" (naam op tegelpanelen), in art-nouveaugetinte stijl van 1907. Bakstenen constructie van drie traveeën en twee bouwlagen onder speelse afgewolfde zadeldaken (leien). Deurtravee boven de kroonlijst opgaand in vierkante toren met helmvormige spits. Geveloppervlak is verlevendigd door anders gekleurde muurbanden en ontlastingsbogen, natuurstenen kordons en enkele tegelpanelen met art-nouveaumotieven (slingerende lisbloemen, klaprozen, enzomeer) op borstweringen en in boogvelden. Eerste travee met rechthoekige erker op de verdieping. Rechthoekige deur en vensters, onder natuurstenen latei, steekbogig tot korfbogig ontlast. Rechts aanbouw van één bouwlaag zonder noemenswaardigheden; muuropeningen onder I-lateien met rozetten. Links en haaks op het woonhuis een dwarsschuur. Voortuin met gietijzeren inrijhek.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Hoeve met losse bestanddelen

Boerderij uit het vierde kwart van de 18de eeuw bestaande uit woonhuis, dwarsschuur en poortgebouw. Begraasd voorerf met enkele bomen en van de straat afgesloten door hekwerk van beton. Toegang tot het erf door eenvoudige poort bestaande uit twee vierkante gecementeerde bakstenen pijlers op sokkel en met kwarthol geprofileerde zandstenen dagkanten. Een zadeldekje (Vlaamse pannen) overdekt de doorgang. Arduinen jaarsteentjes (ANNO 1785) op de pijlers. Woonhuis van vijf traveeën en één bouwlaag, thans onder geknikt zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Verankerde gewitte gevel op gepikte plint. Gewijzigde rechthoekige vensters. In eerste en vierde travee een identiek segmentboogdeurtje met imposten, sluitsteen en gekorniste, rechte waterlijst. Geprofileerde band onder de dakrand. Haaks op het huis, ten noorden ervan: grote bakstenen dwarsschuur onder zadeldak (golfplaten) met brede overstek.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Gekandelaarde kapellinde op kruispunt van wegen

Op een kruispunt van wegen staat een gekandelaarde Hollandse linde. Tegen de stam van de boom is een boomkapel bevestigd. De boom bevindt zich tevens op de grens van de kadastrale gemeenten Daknam en Lokeren. Op dit kruispunt dringt een gedeelte van Daknam via een driehoekige spie in Lokeren door. Deze grenssituatie doet vermoeden dat de linde waarschijnlijk ook fungeerde als grensboom.

Auteur:

Comments  (1)

  • S van S Dec 27, 2020

     

    I have followed this trail  verified  View more

    Voetbalpleinen kan je niet zomaar oversteken 😉

You can or this trail