Activity

RİZE YAYLALARI - KAÇKARLAR

Download

Trail photos

Photo ofRİZE YAYLALARI - KAÇKARLAR Photo ofRİZE YAYLALARI - KAÇKARLAR Photo ofRİZE YAYLALARI - KAÇKARLAR

Author

Trail stats

Distance
41.69 mi
Elevation gain
6,158 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
15,427 ft
Max elevation
10,529 ft
TrailRank 
53
Min elevation
2,841 ft
Trail type
One Way
Time
5 days 32 minutes
Coordinates
461
Uploaded
December 5, 2020
Recorded
July 2016
Share

near Ulutaş, Erzurum (Türkiye)

Viewed 2351 times, downloaded 28 times

Trail photos

Photo ofRİZE YAYLALARI - KAÇKARLAR Photo ofRİZE YAYLALARI - KAÇKARLAR Photo ofRİZE YAYLALARI - KAÇKARLAR

Itinerary description

AMLAKİT YAYLASI
AVUSOR YAYLASI
BADARA YAYLASI
ÇAT VADİSİ
ÇEYMAKÇUR YAYLASI
ÇİÇEKLİ YAYLASI
ELEVİT YAYLASI
GİTO YAYLASI
HAÇİVANAK YAYLASI
HAZİNDAK YAYLASI
HUSER YAYLASI
PALOVİT YAYLASI
POKUT YAYLASI
PALOVİT ŞELALESİ
SAL YAYLASI
SAMİSTAL YAYLASI
ŞENYUVA KÖPRÜSÜ
TAR ŞELALESİ
TROVİT YAYLASI
VERÇENİK YAYLASI
YUKARI KAVRUN
ZİL KALE
KAÇKAR YAYLASI
KOÇDÜZÜ YAYLASI

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofAMLAKİT YAYLASI Photo ofAMLAKİT YAYLASI Photo ofAMLAKİT YAYLASI

AMLAKİT YAYLASI

AMLAKİT YAYLASI Amlakit, Rize ilinin, Çamlıhemşin ilçesin bağlı bir yayladır. Yaylanın rakımı 2400 ila 2500 metre arasında değişmektedir. Yayladaki ev sayısı 100 ile 120 arasındadır. Varvator Şenlikleri ile ünlüdür. Yerel mimari örnekleri ile görülmesi gereken yaylalardandır.

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofAVUSOR YAYLASI Photo ofAVUSOR YAYLASI Photo ofAVUSOR YAYLASI

AVUSOR YAYLASI

AVUSOR Y. Avusor veya Avusör, Rize ilinin Çamlıhemşin ilçesine bağlı bir yayla durumundadır. 2700 rakımdadır ve 300 civarı ev barındırır. Avusor yaylası, Rize ilinin Çamlıhemşin ilçesine bağlı bir yaylasıdır. Yayla bir vadi içerisinde kurulmuştur. Gösterişli Kaçkar dağlarının devamı olan altıparmak dağlarının eteklerindedir. Yaylada hala hayvancılıkla uğraşılmaktadır. Yayla da konaklayabileceğiniz iki pansiyon bulunmaktadır. benim tavsiyem ise eğer çadır kurmayacaksanız gitmeden önce bu pansiyonlarla iletişim kurmanız sizin faydanıza olur. Genel olarak yaylalar arasında trans geçit yapan dağcıların ortak buluşma dilenme noktasıdır. Yayla beklide Türkiye de adı en çok tanınmış yayla olan Ayder yaylasının üst kısımlarında kalmaktadır. Ayder yaylasına 11 km mesafededir, yolun stabilize oluşundan dolayı yaylaya ulaşım yaklaşık Ayder yaylasından 1 saat sürmektedir. Avusor yaylasına gidilirse kesinlikle yapılacak nedir diye içinizden geçirirseniz tabi ki Avusor Gölü’ne ortalama 1 saat sürecek bir patika yürüyüş ile ziyaret etmek derim. Bunu siz siz olun sakın yapmamazlık etmeyin biraz tepeden bakılınca bir kalp şekli oluşturan göle biraz cesursanız ve soğuktan çekinmezseniz girebilirsiniz. Göl yaylanın kuzeydoğusunda kalmaktadır. Yayladan birilerine sorarsanız size patikayı tarif ederler.

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofBADARA YAYLASI Photo ofBADARA YAYLASI Photo ofBADARA YAYLASI

BADARA YAYLASI

BADARA Y. Bu yaylamız Gito Yaylasının gölgesinde kalmış bir yayla. Yaylada fotograflar için küçük birde gölet mevcut. Badara Yaylası konum olarak Rize’nin Pazar ilçesinin Hemşin beldesi ile Çamlıhemşin ilçe sınırlarının kesiştiği noktada kalmakta. Görkemli çam ağaçları ile çevrili, yılın her ayı başı karlı ve dumanlı dağ manzarası ile bu güzel yaylaya hayran olmamak mümkün değil. Badara yaylası Trabzon Havaalanına 249 km, Rize şehir merkezine 109 km, Çamlıhemşin ilçe merkezine 42 km dir. Eğer geliş yönünüz Trabzon ise izleyeceğiniz istikamet şöyle olacaktır. Trabzon havaalanından çıkarak Araklı, Sürmene, Of, İyidere, Derepazarı Rize merkez, Çayeli, Pazar, Ardeşen, ve son olarak Çamlıhemşin ilçe merkezinden Zilkale yönüne devam ettikten sonra yolun devamında Gito Badara Yaylaları sapağından ilerliyoruz.

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofÇAT VADİSİ Photo ofÇAT VADİSİ Photo ofÇAT VADİSİ

ÇAT VADİSİ

ÇAT VADİSİ Çat Vadisi'nin düzlüğünde, etrafı dağlarla çevrili çayırın çevresinde Çat evlerine rastlayabilmek mümkündür. Asırlık ahşap konaklardan oluşan bu birkaç katlı evlerin bazıları pansiyon olarak hizmet vermektedir. İsmini derenin üstünde kurulan eski Çat Köyü'nden alan Çat Vadisi, kamp kurmak içinde oldukça elverişli bir alana sahiptir. Köy halkı geçimini hayvancılıkla sağlamaktayken, bir süre sonra halkın büyük bir kısmı dere kenarına taşınarak Çat Köyü'nün var olmasına sebep olmuşlardır. Karadeniz'in eşsiz doğal güzelliklerinden biri olan Çat Vadisi, özellikle doğaseverlerin uğrak noktalarından biridir. Siz de Karadeniz'e bir gezi düzenlemeye karar verirseniz, Çat Vadisi'ni de görmenizi tavsiye ediyoruz. Şimdiden keyifli ve güzel bir tatil geçirmenizi dileriz. -Çat Vadisi’ne girişteki Toşi’de ya da ilerisindeki Cancık’ta konaklayın ve yemek yiyin. -Vadiyi bir taç gibi süsleyen Çat Köprüsü’ne çıkıp dereyi izleyin.

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofÇEYMAKÇUR YAYLASI Photo ofÇEYMAKÇUR YAYLASI Photo ofÇEYMAKÇUR YAYLASI

ÇEYMAKÇUR YAYLASI

ÇEYMAKÇUR Y Çeymakçur, Rize ilinin, Çamlıhemşin ilçesine bağlı yayla. Yaylacılığın hâlen sürdüğü sınırlı sayıdaki yerlerden biridir. 2200-2300 rakımdadır ve 10-15 ev barındırır. Çamlıhemşin ilçesi sınırlarında yer alan bir yayladır. Ayder yaylasını geçtikten sonra Galler Düzü mevkiğinden devam edilerek bu yaylaya ulaşılabilir. Yukarı Çeymakçur Yaylası Rakım:2300 Ayder Yaylası'ndan 13 km. olup Galer Düzü'nden sola doğru giden yoldan çıkılıyor. Konaklama ve lokanta bulunmamaktadır. Aşağı Çeymakcur’un 2.5 km. güneydoğusunda 2250 m. rakımda aynı vadi içerisinde kurulmuş bir yayladır. İki mahalleden oluşmuştur. Aşağı Çeymakcur’a kadar gelen araç yoluna 2.5 km. İlçe merkezine ise 28 km. mesafededir. Aşağı Çeymakcur ile Yukarı Çeymakcur taşlardan yapılmış tarihi bir patika ile birbirine bağlanmaktadır. Tamamı taş kaide üzerine kurulmuş ahşap evlerden oluşmaktadır. Aşağı Çeymakçur Yaylası Rakım:2100 Ayder Yaylası'ndan 10 km. olup Galer Düzü'nden sola doğru giden yoldan çıkılıyor. Konaklama ve lokanta bulunmamaktadır. Milli park sınırları içerisinde olan Aşağı Çeymakcur Yaylası, milli parkın kuzeydoğu sınırını oluşturan Palakcur Yaylası'nın hemen önündeki buzul vadisi tabanında 2050 m. rakımda kurulmuştur ve 3 mahalleden oluşmaktadır. Çamlıhemşin İlçesine 25.5 km uzaklıktadır.

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofÇİÇEKLİ YAYLASI Photo ofÇİÇEKLİ YAYLASI Photo ofÇİÇEKLİ YAYLASI

ÇİÇEKLİ YAYLASI

ÇİÇEKLİ YAYLASI Çiçekli Yaylası, Rize ilinin, Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir yayladır. Rakımı 2400 metredir. Çamlıhemşin'e uzaklığı 55-60 kilometredir. Yaylaya araçla ya da yaya olarak ulaşma imkânı vardır. Çamlıhemşin'den 55-60 km uzaklıktadır. Yaylaya araçla veya yaya olarak ulaşım mümkündür. Çat yolundan Fırtına Vadisi'ni geçerek Kale köyüne ulaştıktan sonra sağa giden araç yolunu takip ederek Çiçekli Yaylası'na ulaşılır.

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofELEVİT YAYLASI Photo ofELEVİT YAYLASI Photo ofELEVİT YAYLASI

ELEVİT YAYLASI

ELEVİT Y Elevit Yaylası, Rize ilinin, Çamlıhemşin ilçesine bağlı bir yayladır. Yörede muhtarlığı bulunan tek yayladır ve 1800 rakıma sahiptir. Karadeniz'de Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından koruma öncelikli 200 ekolojik bölge arasında gösterilen Fırtına Vadisi'nin geçilerek ulaşıldığı Çat Vadisi'nde, Kaçkar Dağları'nın eteklerinde yer alan 1800 rakımlı Elevit Yaylası, bölgeye akın eden yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra doğa tutkunların yeni gözdesi.

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofGİTO YAYLASI Photo ofGİTO YAYLASI Photo ofGİTO YAYLASI

GİTO YAYLASI

GİTO YAYLASI: Rize Çamlıhemşin’e gelmeniz gerekiyor. Rize’nin turistik noktası Zil Kale’den sonra yaklaşık 20 km mesafededir. Mesafe rakamsal olarak kısa görünse de 2070 metre yükseklikteki Gito Yaylasına çıkmak hiç de kolay olmayacaktır. Zil Kale’den sonra yol bir süre düzgün görünecektir. Bu düzgün yoldan sonra zorlu bir tırmanış sizleri bekliyor. Gito Yaylası, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı bir yayladır. Bu yaylaya Fırtına Vadisi'nden güney yönüne doğru manzaralı bir orman yolundan ulaşılır. Manzaralı ve hakim konumlu bir yayladır. Oraya vardığınızda kendinizi bulutların üzerinde kaybedebileceğiniz eşsiz doğasıyla bilinen bir yayladır. Bu yayla turizme yeni kazandırılmış noktalardan biri olup, ziyaretçilere her adımda en can alıcı manzaralarını sunar. Bulutların evidir adeta. Buradaki sisler öyle yoğun olur ki gökyüzünden yeryüzüne bulutlar indi zannedersiniz. Ayaklarınızın altında beyaz bir örtü olan Gito Yaylası, bu manzarasıyla yeşili de maviyi de bir başka gösterir. Muhteşem bir doğanın şehre hakimiyetini görmek sizi fantastik bir dünyaya taşıyacaktır.

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofHAÇİVANAK YAYLASI Photo ofHAÇİVANAK YAYLASI

HAÇİVANAK YAYLASI

HAÇİVANAK Y Haçivanak Yaylası, Rize ilinin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir yayladır. Rakımı 2640 metredir. Yaylaya araçla ulaşılabilmektedir. Haçivanak Yaylası, Rize ilinin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir yayladır. Rakımı 2640 metredir. Yaylaya araçla ulaşılabilmektedir.

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofHAZİNDAK YAYLASI Photo ofHAZİNDAK YAYLASI Photo ofHAZİNDAK YAYLASI

HAZİNDAK YAYLASI

HAZİNDAK YAYLASI 1900 rakımdadır ve 25 civarında ev barındırır. Hazindak’da girişdeki evler diğer yaylalara oranla biraz daha farklı. Bu evleri gördüğümde burada jet sosyete yaylacılar yaşıyor dedim kendi kendime. Evlerdeki ahşap işçiliği diğer yaylalarda görülenlerden farklı olarak oldukça süslü. Yanlış anlamayın sakın yayla çok güzel bu evler sadece yaylanın girişinde bir kaç evden ibaret elbet. Yaylanın geri kalanı görmeye alışık olduğumuz klasik ahşap evlerden oluşuyor. Bu klasik evlerde Ermeni ustaların taş ve ahşap işçilikleri görülüyor.

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofHUSER YAYLASI Photo ofHUSER YAYLASI Photo ofHUSER YAYLASI

HUSER YAYLASI

HUSER YAYLASI Çamlıhemşin ilçesi sınırlarındadır. Huser Yaylası, Ayder'in girişinin sol tarafını tutan dağlarda yerleşmiştir. Rakımı ve konumu açısından Ayder'e bağlı tüm yaylalar ve sıralı Kaçkar Dağları'nın eşsiz manzarasını görme imkânı sunmaktadır. Bölgenin en iyi manzaralı yaylası olup, genelde ziyaretçilerin en çok keyif aldığı gezilerden biridir. Hele bir de hava güneşli ise bakmaya doyamayacağınız bir manzaraya sahiptir. Güneyde Kaçkar Altıparmak Dağları'ndan başlayıp, Kaçkar Kemerli, Kaçkar Kavrun ve Kaçkar Verçenik Dağları'na kadar kesintisiz bir manzaraya sahiptir. Ayaklarınızın altında Palakçur, Avusor, Çeymakçur ve Kavrun Vadileri, arkanızda Karadeniz sahil şeridi, karşınızda Hazindak ve Pokut Sal sırtları, yani 0 m den 4000m ye kadar her yeri görebiliyorsunuz. Ayder'den günübirlik gezi için mükemmel bir rotadır.

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofPALOVİT YAYLASI Photo ofPALOVİT YAYLASI Photo ofPALOVİT YAYLASI

PALOVİT YAYLASI

PALOVİT YAYLASI Çamlıhemşin ilçe merkezine araç ile 4 saat mesafede bulunan Palovit Yaylasının yüksekliği 2338 m’dir. Geleneksel taş yayla evleri dikkat çeken Palovit Yaylası, Kaçkar Dağları’nın kuzeybatı yamacında, bir yanı tümüyle ormanlarla kaplı, diğer yanı ise dağ yamacına dayalı Karadeniz’in en güzel yükseltilerinden biridir

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofPOKUT YAYLASI Photo ofPOKUT YAYLASI Photo ofPOKUT YAYLASI

POKUT YAYLASI

POKUT YAYLASI Çamlıhemşin’e 15 km mesafedeki Pokut Yaylası, Fırtına ve Hala derelerinin oluşturduğu vadi arasında bulunan Sal-Hazindağ yayla dizisinin ilkidir. Doğa yürüyüşü yapmak, fotoğraf çekmek ve dinlenmek için ideal bir ortama sahip olan yayla, zengin biyolojik çeşitliliğinin yanısıra özgün mimarisiyle de dikkat çeker. Sisli manzaraları ve otantik ahşap evleri Pokut’a masalsı ve otantik manzaralar sunar. Yaylada pansiyon olarak hizmet veren yayla evlerinde konaklama imkânı bulunmaktadır. 15 dakika uzaklıktaki Sal Yaylası’na buradan geçilebilir. Bu yayla özellikle Ağustos ayında gelen yaylacılarla Ekim ayına kadar hareketliliğini korumaktadır. Pokut’a ulaşım için Samistal-Kavron-Maçkun Boğazı güzergâhı kullanılırsa doğal yaşlı ormanlar ve kaynak sularıyla bezeli gizemli bir parkur tercih edilmiş olur.

PictographWaterfall Altitude 0 ft
Photo ofPALOVİT ŞELALESİ Photo ofPALOVİT ŞELALESİ Photo ofPALOVİT ŞELALESİ

PALOVİT ŞELALESİ

PALOVİT ŞELALESİ Palovit Şelalesi, Türkiye'nin Rize ilinin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir şelaledir. Şelale 15 metre yüksekten akmaktadır. Rize'de bulunan debisi en yüksek şelalelerinden biridir. Kaynağı Palovit Deresi'dir. Kaçkar Dağları Millî Parkı sınırları içerisinde yer alır. Yaklaşık 15 metreden aşağı dökülen sular insanın gözlerinin doyamayacağı bir manzara çıkarıyor ortaya. Bölgenin en yüksek debisine sahip olan Palovit Şelalesi kayaların arasından adeta bir gelin duvağı gibi bembeyaz dökülüyor aşağı.

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofSAL YAYLASI Photo ofSAL YAYLASI Photo ofSAL YAYLASI

SAL YAYLASI

SAL YAYLASI Sal Yaylası, Rize ilinin, Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir yayladır. Rakımı 2070'dir. Pokut Yaylası'nın yanında yer almaktadır. Yaylada bulunan evler Hemşin mimarisine göre inşa edilmiştir. Yaylanın bulunduğu bölgede herhangi bir dere ya da nehir bulunmamaktadır.

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofSAMİSTAL YAYLASI Photo ofSAMİSTAL YAYLASI Photo ofSAMİSTAL YAYLASI

SAMİSTAL YAYLASI

SAMİSTAL YAYLASI Çamlıhemşin ilçesinden 2508 m yükseklikte bulunan yayla, sal şeklindeki büyük taş kütlelerinden oluşan ve geçmişi eskiye uzanan yöresel mimari özellikleri ile dikkat çeker.

PictographBridge Altitude 0 ft
Photo ofŞENYUVA KÖPRÜSÜ Photo ofŞENYUVA KÖPRÜSÜ Photo ofŞENYUVA KÖPRÜSÜ

ŞENYUVA KÖPRÜSÜ

ŞENYUVA KÖPRÜSÜ Karadeniz bölgesinin coğrafyasına ve iklim şartlarına uygun olarak inşa edilen taş köprüler genelde tek gözlü olarak tasarlanırlar. Çamlıhemşin’in Şenyuva Köyü'nde, Fırtına Deresi üzerinde bulunan Şenyuva Köprüsü, bu tarz kemer köprülere güzel bir örnektir. 40 metre uzunluğunda ve 20 metre yüksekliğindeki Şenyuva Köprüsü’nün kemer kısmı düzgün kesme taş, ayakları ise moloz taş kullanılarak inşa edilmiştir. Şenyuva köylülerine göre, köprünün kitabesi 1946 yılında yaşanan selde kaybolmuştur. Çamlıhemşin’e 7 kilometre mesafede yer alan köprünün girişindeki tabelada, yapım tarihi 1696 olarak belirtiliyor. Kemeri orta noktasında sivrileşen bir formda inşa edilen köprü Anıtlar Kurulu tarafından tescil edilmiştir. Şenyuva Köprüsü’nden karşıya geçerek izleyeceğiniz toprak yol sizi Bilginler ve Yoğurtlu mahalleleri üzerinden Ülkü Köyü'ndeki Mollaveyis Köprüsü’ne götürecektir. Yol boyunca yöreye özgü konakların yanı sıra Çat Vadisi’nin doğal güzelliklerini de izleme fırsatı bulacaksınız.

PictographWaterfall Altitude 0 ft
Photo ofTAR ŞELALESİ Photo ofTAR ŞELALESİ Photo ofTAR ŞELALESİ

TAR ŞELALESİ

TAR ŞELALESİ Türkiye’nin en yüksek şelalesi unvanını taşıyan Bulut’a, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine 11, Ayder Yaylası’na ise 7 kilometre mesafede bulunan Kaplıca köyü Tolikço Mahallesi'nden 2 kilometrelik bir patikayla ulaşılıyor. Yaklaşık 250 metrelik bir yükseklikten dört kademede düşen şelalenin tamamını görmek neredeyse imkânsızdır. Sisin olmadığı günlerde bile şelalenin tepesi bulutlarla yarışıyor. Bulut Şelalesi’nin döküldüğü Tar Deresi’nin maceralı yolculuğu Kaçkar Dağları’nın yamaçlarından başlıyor. Kaçkar dağ silsilesinin en önemli doruklarından biri olan Altıparmak (3492 m) zirvesinden eriyerek gelen kar suları, farklı dereciklerle birleşerek Tar Deresi’ni meydana getiriyor.

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofTROVİT YAYLASI Photo ofTROVİT YAYLASI Photo ofTROVİT YAYLASI

TROVİT YAYLASI

TROVİT YAYLASI Trovit Yaylası (Ermenice:Տիրովիտ -Tirovit ), Rize ilinin merkezine 64 km uzaklıkta olduğu Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir yayladır. 2520 rakımdadır. Çok güzel dere manzarası vardır.Bütün evlerin pencereleri dereye ve karşısında ki Palovit aşıtına bakmaktadır.Yapılaşma burada çok hızlı gelişmekte. Çat -Elevit üzeri araba ve yaya gidilebilir.Araba ile 2,5 saat.

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofVERÇENİK YAYLASI Photo ofVERÇENİK YAYLASI Photo ofVERÇENİK YAYLASI

VERÇENİK YAYLASI

VERÇENİK YAYLASI Verçenik, Rize ilinin, Çamlıhemşin ilçesine bağlı bir yayladır. 2600 rakımdadır ve 40-50 ev barındırır Çamlıhemşin İlçe merkezine yaklaşık 60 km mesafede olan yayla 2618 m rakıma sahiptir. Çevresinde 10’dan fazla göl bulunur. 3711 metreyle Kaçkar zirvesinden sonraki en yüksek nokta yayla sınırları içindedir. Bu yükseltisi ile ülkenin en yüksek 12 tepesinden biri olma özelliğine sahiptir. Yaylaya Çamlıhemşin-Çat yolu kullanılarak ulaşılabilmektedir.

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofYUKARI KAVRUN Photo ofYUKARI KAVRUN Photo ofYUKARI KAVRUN

YUKARI KAVRUN

YUKARI KAVRUN Kaçkar Dağları eteklerinde kurulu yaylalardan olan Yukarı Kavron Yaylası 2267 m, Aşağı Kavron Yaylası da 1953 m rakımda yer alır. İki yayla arasında yaklaşık 1,5 km mesafe bulunmaktadır. Yeme-içme ve konaklama imkânı bulunan yaylanın yaz aylarında turizm potansiyeli oldukça yüksektir. Kaçkarlara yapılacak yürüyüş ve tırmanışların son çıkış noktası olma özelliğindedir. Aynı zamanda Kaçkar bölgesi göllerine yapılan yürüyüşlerin de en çok kullanılan başlangıç noktasıdır.

Photo ofZİL KALE Photo ofZİL KALE Photo ofZİL KALE

ZİL KALE

ZİL KALE Zil kalesi, günümüzde Çamlıhemşin ilçesinin yaklaşık olarak 12 km güney kesiminde, Fırtına Vadisi'nde bulunan bir geçide hakim olan ve de Avup Dağı'nın üzerinde yer alan tarihi bir kaledir. Bu kale dere yatağından yaklaşık olarak 100 m, denizden ise yaklaşık olarak 750 metre yükseklikte konumlanmıştır. Zil Kalesi Özellikleri Nelerdir? Karadeniz bölgesinde yer alan tarihi zil kalesi 8 burç ile birlikte bir gözetleme kulesinden oluşmaktadır. Bu zil kalesi, savunma hendeği durumunda olan Zil deresine merdiven ile inilmekte olan bir kale olup, tam olarak kesin kalesinin yapım tarihi bilinmemektedir. Fakat her sene binlerce yerli ya da yabancı olan turistler tarafından sık sık ziyaret edilmektedir. Zil Kalesi Tarihi ve Hikayesi Nedir? Zil kalesinin tarihine ve de zil kalesinin muhteşem hikayesine bakılacak olursa zil kalesi, Varoş Kalesi, Pazar Kalesi ilk bakış olarak aynı elden çıkmış ve de aynı amaç ile yapılmış izlenimi vermektedirler. Bryer, Trabzon İmparatorluğu’nun döneminde bizzat merkezi bir yönetimce ve İmparatorluğa bağlı olan yerli derebeyleri (örneğin Zil Kalesi için Hemşin derebeyi olan Arhakel) tarafından da yapıldığını öne sürmektedir. Fakat bu yapının boyutu ve de niteliği, özellikle en çok mali açıdan o dönemin varolan yerel bütün imkanları ile de pek mümkün olmayacak gibi göründüğünden öncelikle ilk olasılık daha güçlü olmaktadır. Bıjışkyan, 1871 yılında Kayalığın üzerinde bulunmakta olan ve Zil kale adlı eski bir kalenin içerisinde insana şaşkınlık veren çok kemerli binalar ve de büyük bir kule bulunmaktadır. Kalenin en alt ucu, tepelerin üstünde başka kalelere ve de eski kilise kalıntıları bulunmuş olan Fırtına Deresine kadar uzanır. Diyerek kendi gözlemlerini anlatmıştır. Osmanlı’nın bölgeyi fethettikten sonrasında da Kale-i Zir adı ile askeri amaçlar ile kullanılmış, 1979 yılında kale içinde bulunan yaklaşık olarak 26 cm uzunlukta ve yaklaşık olarak 4 cm çapında pirinç döküm olan iki el topu da bu müzeye getirilmiştir. Bu nedenle tarihte çok önemli bir yeri vardır.

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofKAÇKAR YAYLASI Photo ofKAÇKAR YAYLASI

KAÇKAR YAYLASI

KAÇKAR YAYLASI Kaçkar, Rize ilinin, Çamlıhemşin ilçesine bağlı bir yayladır. 2600 rakımdadır ve 15-20 civarı ev barındırır.

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofKOÇDÜZÜ YAYLASI Photo ofKOÇDÜZÜ YAYLASI Photo ofKOÇDÜZÜ YAYLASI

KOÇDÜZÜ YAYLASI

KOÇDÜZÜ YAYLASI Koçdüzü Yaylası ya da yerli halk tarafından kullanılan adıyla Sarikançeni, Rize ilinin, Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir yayladır. İlçenin kuzeybatısında yer alır. Rakımı 2400 metredir. Çamlıhemşin'e yaklaşık 40 kilometre uzaklıktadır Çamlıhemşin üzerindeki yaylalar genelde Hemşin yaylası olarak bilinse de bu yayla bir Laz yaylasıdır. 2400 rakımda bulunan Koçdüzü yaylasını, Dikkaya ve Çayırdüzü köyleri kullanmaktadır. Yaylada ortalama 300 hane bulunmaktadır. Bu doğa harikası yaylada en güzel nokta hiç şüphesiz cennet-cehennem tepesidir. Yerel halk tepeye Samaile adını veriyor, bir tarafı uçurum diğer tarafı yemyeşil bir alan olan tepe yaylayı izlemek için en güzel noktadır.

Comments

    You can or this trail