Activity

RECORREGUT PER L´ESPELT. CAL BARRAB, COSTA DELS FRARES, MIRADOR DE L´ELNA, FONT DE CA L¨ESTRUC, CAL DIABLÓ, CAL BARRAB

Download

Trail photos

Photo ofRECORREGUT PER L´ESPELT. CAL BARRAB, COSTA DELS FRARES, MIRADOR DE L´ELNA, FONT DE CA L¨ESTRUC, CAL DIABLÓ, CAL BARRAB Photo ofRECORREGUT PER L´ESPELT. CAL BARRAB, COSTA DELS FRARES, MIRADOR DE L´ELNA, FONT DE CA L¨ESTRUC, CAL DIABLÓ, CAL BARRAB Photo ofRECORREGUT PER L´ESPELT. CAL BARRAB, COSTA DELS FRARES, MIRADOR DE L´ELNA, FONT DE CA L¨ESTRUC, CAL DIABLÓ, CAL BARRAB

Author

Trail stats

Distance
3.8 mi
Elevation gain
535 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
535 ft
Max elevation
1,981 ft
TrailRank 
71 5
Min elevation
1,446 ft
Trail type
Loop
Coordinates
573
Uploaded
April 7, 2021
  • Rating

  •   5 1 review
Be the first to clap
1 comment
Share

near L'Espelt, Catalunya (España)

Viewed 468 times, downloaded 20 times

Trail photos

Photo ofRECORREGUT PER L´ESPELT. CAL BARRAB, COSTA DELS FRARES, MIRADOR DE L´ELNA, FONT DE CA L¨ESTRUC, CAL DIABLÓ, CAL BARRAB Photo ofRECORREGUT PER L´ESPELT. CAL BARRAB, COSTA DELS FRARES, MIRADOR DE L´ELNA, FONT DE CA L¨ESTRUC, CAL DIABLÓ, CAL BARRAB Photo ofRECORREGUT PER L´ESPELT. CAL BARRAB, COSTA DELS FRARES, MIRADOR DE L´ELNA, FONT DE CA L¨ESTRUC, CAL DIABLÓ, CAL BARRAB

Itinerary description

RECORREGUT CIRCULAR DE RECERCA GEOLÒGICA I AMBIENTAL PELS VOLTANTS DE L´ESPELT (ÒDENA) I DE RUBIÓ, COMARCA D´ANOIA: DES DEL VOLTANTS DE CAL BARRAB, A LES IMMEDIACIONS DE L´ESTRUC A CAL DIABLÓ I DE NOU A CAL BARRAB, PER LA SERRA DELS FRARES / 05 D´ABRIL DEL 2021

Per Josep M. MATA – PERELLÓ i Josep HIDALGO CAÑERO

ADVERTIMENT PREVI

A l´igual que en altres ocasions, en altres recorreguts de RECERCA GEOLÒGICA I MINERALÒGICA ..., si es disposa del temps suficient, poden efectuar-se passant per totes les parades i filloles.

Pel que fa al recorregut de l’itinerari, cal dir que la seva major part s’efectuarà per camins que es troben en bon estat de conservació. Tot i així, aquest recorregut caldrà efectuar-lo totalment a peu. També cal dir que pot haver algunes dificultats, als trams de pujada i de baixada de la Costa dels Frares, però es poden anar fent, amb cura i poc a poc. Per d´altra banda, recomanem la màxima cura, en travessar o en recórrer els vials amb certa circulació.

Finalment, i per d’altra banda, recomanem tenir una especial cura de respecte a la natura, al llarg de tot el recorregut.

BREU INTRODUCCIÓ GEOLÒGICA

El recorregut de l´itinerari que ara presentem discorrerà, en la seva totalitat per la Depressió Geològica de l´Ebre (i més concretament pel seu sector corresponent a la seva Depressió Central).

Al llarg del recorregut, s´aniran trobant afloraments dels materials cenozoics que reblen la depressió per aquests indrets. No cal oblidar que la comarca d´Anoia es troba totalment situada, dintre d´aquesta depressió. Així, per arreu, afloren els materials cenozoics de l´Eocè Superior i de l´Oligocè. Així, els afloraments més antics, els de l´Eocè (del Priabonià es situen als meridionals, fonamentalment. Mentre que els materials del trànsit de l´Eocè a L´Oligocè, es situen als sectors més septentrionals.

Per d´altra banda, pel que fa a aquests materials cal dir que son eminentment continentals. Entre aquests materials trobarem afloraments de calcolutites i gresos de tonalitats rogenques, sovint amb presència de paleocanals. Al trams superiors, també hi ha nivells de uixos lacustres i calcolutites grisenques, també lacustres. Aquests materials formen part de la denominada Formació Artés.

Per d´altra banda, de vegades, ocasionalment sobre aquests materials, es situen els materials detrítics recents del Pleistocè i de l´Holocè (les terrasses fluvials de les rieres i barrancs, molt heteromètriques i el depòsits de vesant). Aquests materials no sempre es troben cartografiats.

Per d´altra banda, en tots aquests materials que hem esmentat abans, els de l´Eocè, tenen un clar cabussament generalitzat cap al NW, entre 4 i 8 graus. Tot això es pot veure als ESQUEMES 1 i 2, que ara adjuntem a continuació.

BREU INTRODUCCIÓ GEOGRÀFICA

La totalitat del recorregut d´aquest itinerari es desenvoluparà per la Catalunya Central, per la comarca d´Anoia, concretament Així, el recorregut transitarà pels termes municipals d´Òdena i de Rubió; tot i que la major part del recorregut es farà pel primer dels dos termes; concretament pel seu agregat de l´Espelt. Això és, pels sectors llevantins de la comarca abans esmentada; en bona part dintre de l´anomenada subcomarca de la Conca d´Òdena.

També cal dir que aquest recorregut es troba plenament situada a la conca del Riu Anoia (que dona nom a la comarca) concretament al Torrent de Cal Gasparó i al Torrent de Mas Arnau, un pels indrets occidentals i l´altre pels més orientals. Tots dos duen les seves aigües al Riu Anoia.

OBJECTIUS FONAMENTALS

Els objectius generals del present itinerari, es centraran en els següents aspectes geològics.

1.- Observació i reconeixement de l´estructura de la Depressió Geològica de l´Ebre o Conca Geològica de l´Ebre (i més concretament del seu sector de la Depressió Central), per la qual circularà al llarg de tot el recorregut d´aquest itinerari.

2.- Observació, a distancia dels relleus dels Altiplans Meridionals (concretament dels relleus de Montserrat). Aquests relleus formen part de la Depressió Geològica de l´Ebre (MATA – PERELLÓ, 1984). Aquests relleus es veuran al llarg de diferents indrets del recorregut.

3.- Es reconeixeran els materials cenozoics que constitueixen el rebliment de la Depressió Central, per aquests indrets. Així, al llarg de tot el recorregut de l´itinerari, es trobaran afloraments dels materials de l´Eocè i del trànsit de l´Eocè a l´Oligocè. La major part d´aquests materials seran continentals, d´origen fluvial; així veurem nivells de calcolutites i gresos de tonalitats rogenques. Tot i així, als trams superiors, també veurem materials continentals lacustres, amb nivells de calcolutites grisenques i de guixos. Tots aquests materials pertanyen fonamentalment a la Formació Artés.

4.- Observació dels materials cenozoics recents, del Pleistocè i de l´Holocè, els quals constitueixen les terrasses dels diferents barrancs. Tot i que també trobarem depòsits de vessant, d´origen clarament gravitacional. Molt sovint, aquests materials no es troben representats al mapa geològic.

5.- Observació de diversos indrets relacionats amb el nostre Patrimoni Geològic, que es vagin trobant al llarg del recorregut de l´itinerari. Dintre d´aquest context, ens centrarem en els diferents relieves en cuesta, que anirem trobant al llarg de tot el recorregut de l´itinerari.

6.- Observació de diferents indrets relacionats amb el nostre Patrimoni Miner, que es vagin trobant al llarg de tot el recorregut de l´itinerari. Aquest és el cas de la important teuleria de Cal Diabló.

ANTECEDENTS BIBLIOGRÀFICS

No coneixem l´existència de cap itinerari que discorri per aquests indrets de la comarca d´Anoia. Així, el que ara presentem constitueix una primícia.

En relació amb els trets geològics generals, i dels relacionats amb el recorregut de l´itinerari, farem esment dels següents treballs: GUIMERÁ et altri (1992) i RIBA et altri (1976).

Per d´altra banda i pel que fa als trets mineralògics dels indrets mineralitzats que trobarem al llarg del recorregut, farem esment dels treballs de MATA-PERELLÓ (1990 i 1991), el primer dedicat a tota la comarca d´Anoia i el següent referit a la totalitat de Catalunya. Tanmateix, farem esment d´un altre treball nostre MATA – PERELLÓ (1984) dedicat a la Depressió Geològica de l´Ebre i als seus diferents sectors geomorfològics.

Tots aquests treballs, es trobaran reverenciats, a l’apartat dedicat a les REFERÈNCIES BIBLIOGRÀFIQUES.

RECORREGUT DE L´ITINERARI

Aquest recorregut, caldrà iniciar-lo per les immediacions del poble de l´Espelt, concretament a Cal Barrab, a tocar de la carretereta que es dirigeix cap a Rubió. Des d´aquest indret, caldrà pujar cap a la Costa del Frares, per anar després a les immediacions de l´Estruc, entrant així al terme de Rubió.

Després, caldrà tornar cap a la Costa dels Frares, per tal de baixar cap a Cal Diabló, retornant després cap a Cal Barrab, per on finalitzarà aquest recorregut, al mateix indret on ha començat, completant així un recorregut circular.

Tot aquest recorregut, es pot veure també al trajecte de wikilok: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/recorregut-per-lespelt-cal-barrab-costa-dels-frares-mirador-de-lelna-font-de-ca-lestruc-cal-diablo-69994154

Tot això es pot veure al MAPA DEL TRAJECTE DEL RECORREGUT (del qual n´hem adjuntat dues versions). Així, es pot veure que el recorregut tindrà una longitud d´uns 6´11 Km aproximadament, a través del qual es faran deu aturades.

El recorregut començarà a una alçada de 441´8 metres, per les immediacions de Cal Barrab, que serà la cota més baixa de tot el recorregut de l´itinerari. Ara, després de planejar suaument, començarà a pujar, primer poc a poc i després més ràpidament, fins arribar al Mirador de l´Elna, a la Costa dels frares, a on s´arribarà a una alçada de 604´2 metres, que serà la màxima alçada de tot el recorregut de l´itinerari.

Després, en haver arribat a l´altiplà de la Costa dels Frares, lleugerament decantat cap al Nord, s´anirà baixant lleugerament mentre ens anem aproximant a l´Estruc, arribant-se a una alçada de 573´2 metres.

Posteriorment, en retornar a la Costa dels Frares, es tornarà a pujar, ara fins als 588´2 metres. A partir d´aquí, anirà baixant contínuament fins retornar a Cal Barrab, a la mateixa cota inicial, després concloure el recorregut circular.

DESCRIPCIÓ DE L´ITINERARI

En aquest recorregut hem situat, com ja és habitual en tots els itineraris, una sèrie d´ESTACIONS o de PARADES, que anirem veient a continuació. En cada cas, els hi donarem una denominació que podrà correspondre a algun paratge proper. També indicarem el terme municipal i la comarca on es troba.

Per d’altra banda, en cadascuna de les parades, indicarem entre parèntesi el número del mapa topogràfic a escala 1:50.000, on es troba situada la parada considerada. En aquesta ocasió sols utilitzarem un full, concretament el 391 (o d´Igualada).

___________________________________________________________________________________

REFERÈNCIES BIBLIOGRÀFIQUES

GUIMERÀ, J. et altri (1992).- Geologia (II), Història Natural dels Països Catalans, Vol.2, 547 pag. Enciclopèdia Catalana, S.A. Barcelona

MATA-PERELLÓ, J,M. (1986).- Depressió Geològica de l´Ebre, o Depressió Central Catalana?. Revista Dovella, nº 35, pp. 85-90, Manresa

MATA-PERELLÓ, J.M. (1990a).- Inventari Mineralògic de la comarca d’Anoia. Revista Xaragall, nº 24, 40 pag. Manresa

MATA-PERELLÓ, J.M. (1991).- Els Minerals de Catalunya. Arxius de la Secció de Ciències, t. XCIII, 442 pag. Institut d´Estudis Catalans. Barcelona.

RIBA, O. et altri (1976).- Geografia Física dels Països Catalans, Edit. Ketres. 205 pag. Barcelona.

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 1,455 ft
Photo ofP1 CAMÍ DE CAL BARRAB A CAL AJUT, BARRACA DE VINYA DE CAL BARRAB Photo ofP1 CAMÍ DE CAL BARRAB A CAL AJUT, BARRACA DE VINYA DE CAL BARRAB

P1 CAMÍ DE CAL BARRAB A CAL AJUT, BARRACA DE VINYA DE CAL BARRAB

PARADA 1. CAMÍ DE CAL BARRAB A CAL AJUT, BARRACA DE VINYA DE CAL BARRAB, (l´Espelt, terme municipal d´Òdena, comarca d´Anoia, Conca d´Òdena, Anoia). (Full 391). Alçada: 443 metres. El recorregut de l´itinerari s’iniciarà per les immediacions de Cal Barrab, a tocar de la carretereta que condueix des de l´Espelt cap al Pla de Rubió. Així, el recorregut l´iniciarem just a la cruïlla d´aquesta carretereta amb el camí que condueix cap a Cal Ajut. Poc després d´iniciar el recorregut, a uns 100 metres i escaig, farem la primera aturada. En aquest breu recorregut, hem anat trobant afloraments dels materials cenozoics de l´Eocè Superior, concretament els nivells de gresos i de calcolutites de tonalitats rogenques, d´origen continental, fluvial. Aquests materials formen part dels afloraments de la Formació Artés, que predominen per aquests indrets. Aquí hi ha una barraca de vinya (una de les Cal Barrab). Està construïda amb gresos procedents dels afloraments propers dels materials de la Formació Artés., que acabem d´esmentar. FOTOGRAFIES 1 i 2 FOTOGRAFIES 1 i 2. PARADA 1 La barraca de vinya de Cal Barrab. Està construïda amb gresos dels afloraments propers de la Formació Artés. Depressió Geològica de l´Ebre

PictographWaypoint Altitude 1,556 ft
Photo ofP2 CAMÍ DE CAL BARRAB A CA L´ESTRUC, BARRACA DE CAL VALLÈS, BASE DE LA COSTA DE L´ESTRUC Photo ofP2 CAMÍ DE CAL BARRAB A CA L´ESTRUC, BARRACA DE CAL VALLÈS, BASE DE LA COSTA DE L´ESTRUC

P2 CAMÍ DE CAL BARRAB A CA L´ESTRUC, BARRACA DE CAL VALLÈS, BASE DE LA COSTA DE L´ESTRUC

PARADA 2. CAMÍ DE CAL BARRAB A CA L´ESTRUC, BARRACA DE CAL VALLÈS, BASE DE LA COSTA DE L´ESTRUC, (l´Espelt, terme municipal d´Òdena, comarca d´Anoia, Conca d´Òdena, Anoia). (Full 391). Alçada: 474 metres. Després de fer l´aturada anterior, cal continuar el recorregut cap a Ca l´Ajut; però ben aviat, per la dreta trobarem l´antic camí de carro que es dirigia cap a Ca l´Estruc. Més endavant, després de trobar la cruïlla d´un camí que es dirigeix cap a Cal Diabló, per l´esquerra, veurem una barraca de vinya situada al costat d´un marge. Aquí farem una aturada, a uns 0´6 Km de la parada anterior. En aquest trajecte, hem anat trobant afloraments dels materials rogencs, d´origen continental, els quals pertanyen a l´Eocè i a la Formació Artés, concretament. Aquests materials es fan palesos per arreu, entorn de la parada. En aquest lloc hi ha una interessant barraca de vinya. Aquesta es troba al costat d´un marge. Tant la barraca com el marge, es troben construïts amb gresos procedents dels afloraments de la Formació Artés. FOTOGRAFIES 3 i 4.

PictographWaypoint Altitude 1,942 ft
Photo ofP3 MIRADOR DE L¨ELIA, CARENA DE LA COSTA DELS FRARES Photo ofP3 MIRADOR DE L¨ELIA, CARENA DE LA COSTA DELS FRARES Photo ofP3 MIRADOR DE L¨ELIA, CARENA DE LA COSTA DELS FRARES

P3 MIRADOR DE L¨ELIA, CARENA DE LA COSTA DELS FRARES

PARADA 3. MIRADOR DE L´ELIA, CARENA DE LA COSTA DELS FRARES (l´Espelt, terme municipal d´Òdena, comarca d´Anoia, Conca d´Òdena, Anoia). (Full 391). Alçada: 592 metres. Després de fer l´aturada anterior, cal continuar el recorregut cap amunt, amb la idea d´arribar a la part alta de la Costa dels Frares (continuació cap a ponent de la Costa de l´Estruc), concretament al Mirador de l´Elia. En arribar a dalt, farem una aturada, després de fer un recorregut d´uns 0´9 Km, en el cas de fer el trajecte més curt; i de 1´8 Km, en el cas de fer el recorregut més llarg. En efecte, hi ha la possibilitat d´arribar a dalt agafant un recorregut, per un camí que surt per l´esquerra, a uns 100 metres de la parada anterior. Aquest camí va pujant primer suaument, però després es va enfilant, amb una forta pendent, sent un trajecte de vegades dificultós. També hi ha la possibilitat de continuar el recorregut pel camí de Cal Barrab a Ca l´Estruc, arribant dalt de la cinglera i agafant després un corriol cap a l´esquerra. Tot i que aquest la inclinació d´aquest camí és més suau, doncs era un antic camí de carro (fins i tot es veuen les roderes), es un camí molt malmès, que s´ha convertit en un immens pedregam, per on es difícil caminar en alguns dels trams. Així, cal dir que les dues possibilitats d´arribar a la carena, són força dificultoses, però gairebé, són les úniques possibles, venint des de sota. En aquest trajecte, inicialment hem trobat afloraments dels materials continentals, d´origen fluvial, que pertanyen a la Formació Artés. Així, hem anat trobant nivells de gresos i de calcolutites. Tot i així, a mida que es va pujant cap a la Costa del Frares, comencen a veure´s materials cada vegada més detrítics. Així, es van trobant gresos i nivells de conglomerats, que van formant esgraons. Aquests són els materials que configuren la part alta de la cinglera, la cuesta, per on es troba el mirador. FOTOGRAFIES 5 i 6. Per d´altra banda, des de la part alta de la cinglera, des de diferents indrets, i en especial des del Mirador de L´Elia, es pot gaudir d´una immillorable observació de diferents indrets de la comarca d´Anoia, pels seus sectors meridionals i orientals alhora. Així, mirant cap al SE, es poden veure els relleus de Montserrat (Altiplans Meridionals de la Depressió Geològica de l´Ebre), així com de la Serra de la Fembra Morta (Serralada Prelitoral Catalana). També, mirant cap al Sud, es pot fer una bona observació de la Depressió Geològica de l´Ebre, pels voltants de la Pobla de Claramunt i de diferents indrets meridionals de la comarca d´Anoia. FOTOGRAFIA 7 i 8.

PictographWaypoint Altitude 1,949 ft
Photo ofP4 LES BARRAQUES BESONES DE VINYA, PLA DE CA L´ESTRUC Photo ofP4 LES BARRAQUES BESONES DE VINYA, PLA DE CA L´ESTRUC

P4 LES BARRAQUES BESONES DE VINYA, PLA DE CA L´ESTRUC

PARADA 4. LES BARRAQUES BESSONES DE VINYA, PLA DE CA L¨ESTRUC, (l´Espelt, terme municipal d´Òdena, comarca d´Anoia, Conca d´Òdena, Anoia). (Full 391). Alçada: 594 metres. Després de fer l´aturada anterior, cal continuar el recorregut de l´itinerari. Així, ara ens caldrà anar cap al Nord, cap a Ca l´Estruc; així aviat trobarem un camí més ample que hi va. Però en trobar-lo, ens caldrà fer una petita fillola cap a ponent d´uns 100 metres. Així, arribarem a un indret on hi ha dues barraques bessones, a l´esquerra del camí. Aquí farem una aturada, a uns cinc cents me tres de la parada anterior, aproximadament. En aquest trajecte, en mig del bosc, no hem trobat afloraments. Tot i així, sabem que ens estem movent per una superfície estructural decantada suaument cap al Nord, com els estrats que hi ha sota, els nivells detrítics de la Formació Artés, que formen part de la cuesta de la Costa dels Frares, de la que hem parlat a la parada anterior. En aquest lloc hi ha dues barraques, molt properes l´una de l´altra. Son gairebé iguals. A la més llevantina es fa ben palesa la porta, però no a l´occidental, os es fa palesa una finestra. Podria ser que les dues constitueixin un mateix habitacle, fet que no hem pogut corroborar, en trobar-se parcialment esfondrada la més llevantina. En tots dos casos, els materials emprats per a la construcció han estat fragments dels gresos que afloren per les proximitats, els quals pertanyen a la Formació Artés. FOTOGRAFIES 9 i 10.

PictographWaypoint Altitude 1,913 ft
Photo ofP5 IMMEDIACIONS DE CA L¨ESTRUC I DE LA CARRETERA DE L´ESPELT AL PLA DE RUBIÓ Photo ofP5 IMMEDIACIONS DE CA L¨ESTRUC I DE LA CARRETERA DE L´ESPELT AL PLA DE RUBIÓ Photo ofP5 IMMEDIACIONS DE CA L¨ESTRUC I DE LA CARRETERA DE L´ESPELT AL PLA DE RUBIÓ

P5 IMMEDIACIONS DE CA L¨ESTRUC I DE LA CARRETERA DE L´ESPELT AL PLA DE RUBIÓ

PARADA 5. IMMEDIACIONS DE CA L´ESTRUC I DE LA CARRETERA DE L´ESPELT AL PLA DE RUBIÓ, (terme municipal de Rubió, comarca d´Anoia). (Full 391). Alçada: 583 metres. Després de fer l´aturada anterior, ens caldrà continuar, desfent la fillola que ens ha dut a la parada anterior. Tot seguit, ens caldrà continuar cap al Nord. Així, ens anirem apropant a Ca l´Estruc. Poc abans d´arribar-hi, a una cruïlla de camins, farem una aturada. La farem a uns 0´7 Km de la parada anterior. En aquest trajecte, hem anant caminant per la plana estructural esmentada a la parada anterior. Aquesta plana està decantada cap al Nord, tal com ho estan els estrats detrítics que hi ha sota, les quals son els materials detrítics de la Formació Artés, els que formen la cuesta. Precisament Ca l´Estruc es troba al sector septentrional d´aquesta plana, ja en contacte amb els materials lacustres. FOTOGRAFIA 11. Ara, en arribar prop de la casa, es fan evidents uns materials blanquinosos, que corresponen a un important i potent tram lacustre de la Formació Artés. Així, prop de Ca l´Estruc afloren uns nivells de guixos. També hi ha uns nivells de calcolutites grisenques, perles immediacions de la casa. Així, des d´aquest lloc, mirant cap al NW es veu la important explotació dels guixos esmentats per les immediacions de Jorba. També, al Nord d´on som, prop de la casa, es fan palesos aquests materials. FOTOGRAFIA 12, 13 i 14.

PictographWaypoint Altitude 1,886 ft
Photo ofP6 FONT DE POU DE CA L¨ESTRUC, CAMÍ DE CA L¨ESTRUC A CAL DIABLÓ Photo ofP6 FONT DE POU DE CA L¨ESTRUC, CAMÍ DE CA L¨ESTRUC A CAL DIABLÓ

P6 FONT DE POU DE CA L¨ESTRUC, CAMÍ DE CA L¨ESTRUC A CAL DIABLÓ

PARADA 6. FONT DE POU DE CA L¨ESTRUC, CAMÍ DE CA L¨ESTRUC A CAL DIABLÓ, (terme municipal de Rubió, comarca d´Anoia). (Full 391). Alçada: 575 metres. Una vegada feta la parada anterior, cal continuar el recorregut de l´itinerari. Així, ara agafarem el camí que condueix des de Ca l´Estruc cap a Cal Diabló. Seguint aquest camí, arribarem al Font de Ca l´Estruc (o a la Font de Pou de Ca l´Estruc). Aquí farem una aturada. La farem aproximadament a uns 0´4 Km de la parada anterior. En aquest trajecte, hem anat caminant (com als darrers trajectes) per la superfície estructural de la Costa dels Frares. Ve determinada per uns nivells de materials detrítics de la Formació Artés. Aquests materials donen lloc a la cuesta de l´esmentada superfície. Ara, en arribar a aquest lloc, es fa palesa una important font. Aquesta està relacionada amb una fractura. Cal dir que es tracta d´una típica font de pou. FOTOGRAFIES 15 i 16.

PictographWaypoint Altitude 1,871 ft
Photo ofP7 CINGLERA DE CAL DIABLÓ, COSTA DELS FRARES, CAMÍ DE CA L¨ESTRUC A CAL DIABLÓ Photo ofP7 CINGLERA DE CAL DIABLÓ, COSTA DELS FRARES, CAMÍ DE CA L¨ESTRUC A CAL DIABLÓ

P7 CINGLERA DE CAL DIABLÓ, COSTA DELS FRARES, CAMÍ DE CA L¨ESTRUC A CAL DIABLÓ

PARADA 7. CINGLERA DE CAL DIABLÓ, COSTA DELS FRARES, CAMÍ DE CA L¨ESTRUC A CAL DIABLÓ, (l´Espelt, terme municipal d´Òdena, comarca d´Anoia, Conca d´Òdena). (Full 391). Alçada: 570 metres. Després de fer la parada anterior, ens cal continuar el recorregut, anant ara cap a Cal Diabló. Així, ens anirem apropant a la cinglera de la Costa dels Frares situada per sobre de la casa abans esmentada. En arribar a la cinglera, farem una aturada, just abans de començar a baixar. Així, des de la parada anterior, haurem recorregut uns 0´5 Km i escaig. Com als anteriors recorreguts, aquest trajecte l´hem fet per sobre de la superfície estructural delimitada pels materials detrítics que constitueixen la part alta de la Costa dels Frares; es a dir, els materials detrítics de la Formació Artés, uns nivells de gresos i conglomerats, els quals formen paleocanals. Aquests materials afloren aquí mateix, a l´indret per on fem aquesta aturada. Des d´aquest lloc, pot gaudir-se d´una bona observació de bona part de la comarca d´Anoia, situada als nostres peus. FOTOGRADFIES 17 i 18.

PictographWaypoint Altitude 1,583 ft
Photo ofP8 TEULERIA DE CAL DIABLÓ. SISTEMA HIDRÀULIC DE LA TEULERIA I DE LA CASA Photo ofP8 TEULERIA DE CAL DIABLÓ. SISTEMA HIDRÀULIC DE LA TEULERIA I DE LA CASA Photo ofP8 TEULERIA DE CAL DIABLÓ. SISTEMA HIDRÀULIC DE LA TEULERIA I DE LA CASA

P8 TEULERIA DE CAL DIABLÓ. SISTEMA HIDRÀULIC DE LA TEULERIA I DE LA CASA

PARADA 8. TEULERIA DE CAL DIABLÓ. SISTEMA HIDRÀULIC DE LA TEULERIA I DE LA CASA, (l´Espelt, terme municipal d´Òdena, comarca d´Anoia, Conca d´Òdena). (Full 391). Alçada: 482 metres. Després de fer la parada anterior, ens cal començar a baixar cap a Cal Diabló, la casa que es sota de la cinglera de la parada anterior. En arribar a les immediacions de la casa, farem una aturada. La farem a uns 0´6 Km de la parada anterior, aproximadament. En relació amb aquest tram de baixada, cal tenir la màxima cura, ja que hi ha alguns trams dificultosos i força espatllats per les roderes de les motos. Així, cal tindre la màxima cura. Però, en cas de dubte, cal retrocedir, per tal de buscar un corriol que baixa pel marge esquerre del Torrent de Cal Gasparó. I si s´escau, anar a la carretera de l´Espelt al Pla de Rubió, per tal de trobar un camí ample que baixa per la riba dreta d´aquest barranc, que va cap a Cal Gasparó, cap a Cal Cornet, anant després des d´aquesta casa cap a Cal Diabló, fent una certa volat. En aquest, tram, si hem fet la baixada per la costera, hem anat trobant afloraments dels materials rogencs de la Formació Artés. Així, hem trobat nivells de calcolutites i de gresos. Sovint, aquests formen paleocanals i van fent esgraons a la baixada. Aquests materials són els quins apareixen a l´indret de la parada, per on predominen ara les calcolutites. En aquest indret, hi ha les restes d´una important teuleria. En aquesta s´utilitzaven els nivells de calcolutites roges, que afloren per les immediacions. Aquests materials van ésser explotats prop de la teuleria. Aquesta teuleria constitueix un important patrimoni miner de l´Espelt i del terme d´Òdena. FOTOGRAFIES 19 i 20. Per d´altra banda, en aquest indret, hi havia també un important sistema hidràulic, que també constitueix un element important del Patrimoni Miner. Per una bada, s´utilitzaven les aigües d’escorrentia i a tal efecte hi ha les restes d´una basa, sobre de la casa. Per d´altra, s’utilitzaven les aigües d´uns pous bessons i sota de la casa hi ha una altra bassa. Les aigües s´empraven a la teuleria, a la casa i per regar els camps. FOTOGRAFIES 21 i 22.

PictographWaypoint Altitude 1,577 ft
Photo ofP9 CAMÍ DE CAL DIABLÓ A CAL BARRAB I A LA CARRETERA D¨ESPELT AL PLA DE RUBIÓ Photo ofP9 CAMÍ DE CAL DIABLÓ A CAL BARRAB I A LA CARRETERA D¨ESPELT AL PLA DE RUBIÓ Photo ofP9 CAMÍ DE CAL DIABLÓ A CAL BARRAB I A LA CARRETERA D¨ESPELT AL PLA DE RUBIÓ

P9 CAMÍ DE CAL DIABLÓ A CAL BARRAB I A LA CARRETERA D¨ESPELT AL PLA DE RUBIÓ

PARADA 9. CAMÍ DE CAL DIABLÓ A CAL BARRAB I A LA CARRETERA D¨ESPELT AL PLA DE RUBIÓ, (l´Espelt, terme municipal d´Òdena, comarca d´Anoia, Conca d´Òdena). (Full 391). Alçada: 481 metres. Després de fer la parada anterior, ens cal continuar el recorregut de l´itinerari pel camí que condueix des de Cal Diabló cap a Cal Barrab. Més endavant, a la base de la costa dels Frares, farem una aturada. La farem a uns 0´9 Km de la parada anterior. En aquest trajecte, hem anat trobant afloraments dels materials rogencs continentals, els quals pertanyen a la Formació Artés, de l´Eocè Superior en trànsit cap a l´Oligocè. Així, hem vist nivells de calcolutites i de gresos rogencs. Aquests son els materials que apareixen a l´indret de l´aturada i pels seus voltants. Des d´aquest lloc, es pot gaudir d´una bona observació de la Costa dels Frares, per on es fa ben palès un típic relieve en cuesta. En efecte, i com ja sabem, a la part alta de la cuesta, hi ha uns nivells detrítics de gresos, tot formant un paleocanal. FOTOGRAFIES 23 i 24. Per d´altra banda, des d´aquest indret, mirant cap al Sud i cap al SE, es fan ben palesos els relleus més meridionals de la comarca d´Anoia, i tanmateix de la Catalunya Central. Així, per una banda, es fan ben ostensibles els relleus del Puig Aguilera i el de Montserrat al darrere. FOTOGRAFIA 25. Tanmateix, es poden observar, des d´aquest indret, els relleus meridionals de la comarca d´Anoia, amb la Serra d´Orpí, entre altres sectors. FOTOGRAFIA 26.

PictographWaypoint Altitude 1,481 ft
Photo ofP10 CAMÍ DE CAL DIABLÓ A CAL BARRAB, IMMEDIACIONS DE LA VINYA DE L¨AGUSTÍ, Photo ofP10 CAMÍ DE CAL DIABLÓ A CAL BARRAB, IMMEDIACIONS DE LA VINYA DE L¨AGUSTÍ,

P10 CAMÍ DE CAL DIABLÓ A CAL BARRAB, IMMEDIACIONS DE LA VINYA DE L¨AGUSTÍ,

PARADA 10. CAMÍ DE CAL DIABLÓ A CAL BARRAB, IMMEDIACIONS DE LA VINYA DE L¨AGUSTÍ, (l´Espelt, terme municipal d´Òdena, comarca d´Anoia, Conca d´Òdena). (Full 391). Alçada: 451 metres. Després de fer la parada anterior, ens cal continuar el recorregut de l´itinerari pel camí que condueix des de Cal Diabló cap a Cal Barrab. Més endavant, prop de la cruïlla d´aquest camí, amb el que ve de Ca l´Ajut, farem una aturada. La farem a uns 0´4 Km de la parada anteriorment efectuada. En aquest trajecte, hem anat trobant afloraments dels materials rogencs, els quals pertanyen a la Formació Artés. Son materials continentals, fonamentalment calcolutites i gresos. Aquests son els materials que apareixen a l´indret de l´Aturada. Prop d´aquest indret, es fa palesa una construcció feta amb dos nivells. Es tracta de l´anomenada Cub i celler de la Vinya de l´Agustí. Aquesta edificació consisteix en un cub situat als sector més septentrional i d´una boixa i un celler situat als sectors meridionals, més baixos. FOTOGRAFIA 27 i 28. FOTOGRAFIES 27 i 28. PARADA 10 El Cub i el celler de la Vinya de l´Agustí EN AQUEST LLOC FINALITZA EL RECORREGUT DE L´ITINERARI. Tot i així, ens caldrà fer un recorregut, d´un 0´5 Km, per tal de tornar a l´indret on hem iniciat el recorregut de l´itinerari. En aquest tram, fins arribar al punt inicial del recorregut, s´han vist pocs aflorament, en estar circulant per una zona urbana, construïda

Comments  (1)

  • Photo of indifoll3
    indifoll3 Oct 24, 2021

    I have followed this trail  verified  View more

    Gràcies per aquesta ruta.

You can or this trail