Activity

RECORREGUT PEL TERME DE SANTPEDOR: PELS VOLTANTS DEL POLÍGON INDUSTRIAL DE SANTA ANNA DE CLARET

Download

Trail photos

Photo ofRECORREGUT PEL TERME DE SANTPEDOR: PELS VOLTANTS DEL POLÍGON INDUSTRIAL DE SANTA ANNA DE CLARET Photo ofRECORREGUT PEL TERME DE SANTPEDOR: PELS VOLTANTS DEL POLÍGON INDUSTRIAL DE SANTA ANNA DE CLARET Photo ofRECORREGUT PEL TERME DE SANTPEDOR: PELS VOLTANTS DEL POLÍGON INDUSTRIAL DE SANTA ANNA DE CLARET

Author

Trail stats

Distance
2.6 mi
Elevation gain
102 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
102 ft
Max elevation
1,054 ft
TrailRank 
32
Min elevation
963 ft
Trail type
Loop
Coordinates
269
Uploaded
May 14, 2024
Be the first to clap
Share

near Santpedor, Catalunya (España)

Viewed 49 times, downloaded 3 times

Trail photos

Photo ofRECORREGUT PEL TERME DE SANTPEDOR: PELS VOLTANTS DEL POLÍGON INDUSTRIAL DE SANTA ANNA DE CLARET Photo ofRECORREGUT PEL TERME DE SANTPEDOR: PELS VOLTANTS DEL POLÍGON INDUSTRIAL DE SANTA ANNA DE CLARET Photo ofRECORREGUT PEL TERME DE SANTPEDOR: PELS VOLTANTS DEL POLÍGON INDUSTRIAL DE SANTA ANNA DE CLARET

Itinerary description

RECORREGUT CIRCULAR, GEOLÒGIC I AMBIENTAL PEL TERME DE SANTPEDOR (AMB UNA PETITA FILLOLA PEL TERME DE SANT FRUITÓS DE BAGES), PER LA COMARCA DEL BAGES. RECORREGUT PELS VOLTANTS DEL POLÍGON INDUSTRIAL DE SANTA ANNA DE CLARET, (GEOPARC DE LA CATALUNYA CENTRAL / 1 DE JUNY DEL 2024

Josep M. MATA-PERELLÓ i Josep GIRABAL GUITART

ADVERTIMENT PREVI

Com en altres recorreguts de RECERCA GEOLÒGICA I MINERALÒGICA ..., (a l’igual que als de RECERCA GEOAMBIENTAL... ), si es disposa del temps suficient, poden efectuar-se passant per totes les parades i filloles. En cas contrari, recomanem prescindir de les anomenades PARADES - CONDICIONALS.

Pel que fa als camins per on transitarà el recorregut de l’itinerari, que es farà totalment a peu, cal dir que en general es trobaran en bones condicions. Tot i així, sempre que sigui possible, recomanem demanar la màxima informació, en relació al estat real dels camins. També cal dir que seran camins de recorregut senzill, tot i que com sempre, caldrà tenir la màxima cura possible, en tots els aspectes. Cal fer esment que en aquest recorregut caldrà fer uns 2 Km per la vorera del ferrocarril de Sallent a Manresa, per la qual cosa, caldrà tindre una extrema cura.

En qualsevol cas, cal tenir una cura molt especial de respecte a la natura, al llarg de tot el recorregut; de l’itinerari.

BREU INTRODUCCIÓ

El recorregut de l’itinerari discorrerà, en la seva totalitat per la Depressió Geològica de l’Ebre (i més concretament pel seu sector corresponent a la seva Depressió Central). Tot i així, part del recorregut transitarà en part per la denominada Zona de l´Avant-Pais Pirinenc. Així, es veuran algunes de les estructures que la constitueixen pels voltants de Santpedor i del Polígon Industrial de Santa Anna.

Tot i així, en diverses aturades del recorregut, si s’escau, es faran observacions a distancia d’altres sectors de la pròpia Depressió Geològica de l’Ebre, com és el cas dels Altiplans Meridionals.

En aquest recorregut, es trobaran exclusivament materials cenozoics, fonamentalment del trànsit de l´Eocè a l´Oligocè; concretament, n la major part del recorregut, aquests materials pertanyen a la Formació Artés. Així, trobarem nivells de calcolutites i gresos, fonamentalment; tot i que també trobarem nivells de calcàries. Per d´altra banda, sovint aquests materials, poden trobar-se recoberts per materials detrítics més recents, del Pleistocè i de l´Holocè.

Per d´altra banda, aquest sector està situat a ponent i també al Sud de la coneguda Falla del Guix, que per les immediacions dels indrets per on discorri el recorregut de l´itinerari, s´ha dividit en dues branques. Dintre del recorregut de l´itinerari, hi ha petites alineacions E - W, fonamentalment sinclinals i un petit anticlinal. Tot això es pot veure als ESQUEMES 1 i 2.

BREU INTRODUCCIÓ GEOGRÀFICA

La totalitat del recorregut d´aquest itinerari es desenvoluparà per la comarca del Bages (dintre de la Catalunya Central), concretament pel terme municipal de Santpedor (fent-se una petita fillola pel Sant Fruitós de Bages, a la PARADA 7), dintre de l´anomenat Pla de Bages, que constitueix una comarca natural, dintre del Bages.

Per d´altra banda, també tot el recorregut, transitarà pel Geoparc de la Catalunya Central, on es troba situada quasi tota la comarca del Bages. Efectivament, els dos municipis esmentats formen part de l´esmentat geoparc.

Per d´altra banda, aquest recorregut es troba situat ala zona de Inter confluència dels rius Llobregat i Cardener, que circulen a llevant i a ponent del recorregut de l´itinerari, respectivament. Per aquests indrets, concretament, les aigües van a parar a Riu Riudor, afluent del Llobregat, al terme de Sant Fruitós de Bages.

OBJECTIUS FONAMENTALS

A través d’aquest recorregut es tractaran diferents aspectes geoambientals, geomorfològics, ... o tectònics. Així doncs, els objectius fonamentals d’aquest recorregut es centraran en els següents aspectes:

1.- S’observarà l’estructura de la Depressió Geològica de l’Ebre (i més concretament del seu sector de la Depressió Central), per la qual circularà al llarg de tot el recorregut de l´esmentat itinerari.

2.- Es reconeixeran els materials cenozoics que constitueixen el rebliment de la Depressió Central. per aquests indrets; en concret ens centrarem en la Formació Artés (que veurem en bona part del recorregut), situada al trànsit de l´Eocè a l´Oligocè (tot i que per aquests sectors, es situarà més aviat a l´Eocè). Així, al llarg del recorregut trobarem els afloraments dels gresos i de les calcolutites rogenques d´aquesta formació. Ocasionalment, també trobarem nivells de calcàries lacustres, lignits i guixos, entre els materials d´aquesta formació. Alhora, també trobarem afloraments dels materials detrítics del Pleistocè i de l´Holocè, els quals cobreixen ocasionalment als anteriors, en diversos indrets, aquests materials generalment seran col·luvials.

3.- Si s’escau, també es faran observacions a distancia d’altres sotsunitats que formen part de la Depressió Geològica de l’Ebre. En concret dels Altiplans Meridionals (amb els relleus de Montserrat, del Montcau, i de Sant Llorenç de Munt).

4.- Observació, si s´escau, de les explotacions mineres que es vagin trobant al llarg del recorregut. I, tanmateix, observació dels impactes produïts per les explotacions mineres sobre el Medi Natural i sobre el Medi Ambient; i si s´escau, de les correccions d’aquests impactes.

5.- Observació de diversos indrets relacionats amb el nostre Patrimoni Geològic, entre els quals destaquen els plecs que trobarem dels materials cenozoics, al llarg de la línia del ferrocarril de Manresa a Sallent.

6.- Observació de diversos indrets relacionats amb el nostre Patrimoni Miner, entre els quals destaca el ferrocarril miner entre Manresa i Sallent.

ANTECEDENTS BIBLIOGRÀFICS

Hi ha un antecedent bibliogràfic, que cal esmentar; es tracta del recorregut de MATA-PERELLÓ i HIDALGO CAÑERO (2020), del qual, el que ara presentem es una modificació i alhora una reducció de trajecte. Tret d´aquest, no coneixem cap altre antecedent bibliogràfic, pel que fa als itineraris que puguin discórrer per aquests indrets.

Com antecedents de caire general, corresponents als trets geològics bàsics, considerarem els treballs de: GUIMERÀ et altri (1992), així com el de RIBA (1976), ambdós relatius al conjunt dels Països Catalans. Dintre d’aquest context, també farem esment del treball monogràfic de COLLDEFORNS (1986), corresponent a la geologia de la comarca del Bages. Per d’altra banda, també farem esment d’altres treballs com són els següents: IGME (1974 i 1975), MATA-PERELLÓ (1986) i RIBA et altri (1967).

Dintre dels caràcters mineralògics dels indicis per on discorrerà l’itinerari, farem esment d’un antecedent mineralògic general, referit a l’àmbit de Catalunya: MATA-PERELLÓ (1991). Igualment es pot esmentar el treball de MATA-PERELLÓ i COLLDEFORNS (1988), de caràcter més comarcalista, referit a la pròpia comarca del Bages, per on discorrerà la major part del recorregut.

Tots aquests treballs, i d’altres, es trobaran relacionats a l’apartat dedicat a les REFERÈNCIES BIBLIOGRÀFIQUES, al qual ens remetem.

RECORREGUT DE L’ITINERARI

El recorregut de l’itinerari s’iniciarà per les immediacions de les Piscines Municipals de Santpedor, a tocar del Polígon Industrial de Santa Anna de Claret (de les quals es troben separades pel riu Riudor). Des de l´indret anterior, es farà un recorregut d´uns 2 Km pel costat de la via del tren de Manresa a Sallent, d´anada i de tornada (per la qual cosa s´haurà d´anar amb cura extrema). En aquest trajecte es faran les primeres aturades.

Després, caldrà retornar cap a les immediacions del Polígon Industrial de Santa Anna de Claret, iniciant-se un recorregut per la part septentrional d´aquest, fins arribar a l´Ermita de Sant Anna, sobrepassant-la lleugerament, entrant al terme de Sant Fruitós de Bages, per on es farà la darrera aturada. Així, en aquest recorregut pels contorns del polígon, es faran quatre aturades. Finament, e recorregut retornarà fins a l´indret on ha començat, sense fer cap parada més, completant així, un recorregut més u menys circular. Tot aquest recorregut, es pot veure també al trajecte de wikilok https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/recorregut-pel-terme-de-santpedor-pels-voltants-del-poligon-industrial-de-santa-anna-de-claret-170783065

Així, la totalitat del recorregut serà d´uns 4´18 Km (en realitat, el recorregut efectiu serà de 3 Km; ja que la resta del trajecte és el que caldrà fer, per retornar al lloc d´inici de l´itinerari). Al llarg d´aquest recorregut es faran set aturades. El trajecte, s´iniciarà a una alçada de 303 metres. A partir d´aquí el trajecte oscil·larà entre una alçada mínima de 294 i de 321 metres. És a dir: hi haurà molt poca variació d´alçades, essent el desnivell positiu i l negatiu, de tant sols 31 metres. Tot això, es pot veure a les FIGURES 3, 4 i 5.

DESCRIPCIÓ DE L’ITINERARI

Com ja es habitual, s’estructurarà en una sèrie d’estacions (parades o aturades), en les qual es faran descripcions geològiques o mineralògiques, segons s’escaigui. En cada cas s’indicarà el número del mapa topogràfic a escala 1:50.000 on es troba l´indret. En aquest cas, el recorregut de l’itinerari discorrerà per un sol full, el següent: 363 (o de Manresa), del "Mapa Topográfico" de l´Instituto Geográfico y Catrastral de España (IGC), realitzat a l´escala de 1:50.000. Així doncs, la relació general de les aturades que composen el recorregut de l’itinerari, és la següent:

________________________________________________________________________________

REFERÈNCIES BIBLIOGRÀFIQUES

COLLDEFORNS, B. (1986).- Estudi Geològic del Bages. Publicacions EUPM, 399 pàgines. Manresa

GUIMERÀ, J. et altri (1992).- Geologia (II), Història Natural dels Països Catalans, Vol. 2, 547 pag. Enciclopèdia Catalana, S.A. Barcelona

IGME (1974).- Mapa Geológico de España a Escala 1:50.000 (2ª Sèrie). Full i Memòria nº 330 (Cardona). Inst. Tecnológico y GeoMinero de España. Minist. Indus. Ener. Madrid.

IGME (1975).- Mapa Geológico de España a Escala 1:50.000 (2ª Sèrie). Full i Memòria nº 363 (Manresa). Inst. Tecnológico y GeoMinero de España. Minist. Indus. Ener. Madrid.

MATA-PERELLÓ, J,M. (1986).- Depressió Geològica de l’Ebre, o Depressió Central Catalana?. Revista Dovella, nº 35, pp. 85-90, Manresa

MATA-PERELLÓ, J.M. (1991).- Els Minerals de Catalunya. Arxius de la Secció de Ciències, t. XCIII, Institut d´estudis Catalans. Barcelona

MATA-PERELLÓ, J.M. i COLLDEFORNS, B. (1988).- Inventari Mineralògic de la comarca del Bages, Xaragall, nº 23, 32 pagines. Manresa

MATA-PERELLÓ, J.M. i HIDALGO CAÑERO, J. (2020).- Recorregut circular, geològic i ambiental per la comarca del Bages, pels termes municipals de Santpedor, Sallent i Sant Fruitós de Bages; pels voltants del Polígon de Santa Anna), (Geoparc de la Catalunya Central): des de la piscina de Santpedor a Sant Ponç (Can Grau) a Claret (Santa Anna) i a la piscina de Santpedor. Inèdit. 22 pàgines. Manresa

MATA-PERELLÓ, J.M. i SANZ BALAGUÉ, J. (1988).- Guia d´Identificació de Minerals (Països Catalans i d’altres). Edit. Parcir, 205 pag. Manresa.

RIBA ARDERIU, O. (1967).- Resultado de un estudio sobre el terciário continental de la parte Este de la Depr. Central. Acta Geol. Hispànica, t. II, nº 1. pp. 3-4. Barcelona.

RIBA ARDERIU, O. Et altri. (1976).- Geografia física dels Països Catalans. Edit Ketres. Barcelona.

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 983 ft
Photo ofP1 PONT SOBRE EL RIU RIUDOR. FERROCARRIL MINER DE MANRESA A SALLENT. IMMEDIACIONS DEL Km 10 Photo ofP1 PONT SOBRE EL RIU RIUDOR. FERROCARRIL MINER DE MANRESA A SALLENT. IMMEDIACIONS DEL Km 10 Photo ofP1 PONT SOBRE EL RIU RIUDOR. FERROCARRIL MINER DE MANRESA A SALLENT. IMMEDIACIONS DEL Km 10

P1 PONT SOBRE EL RIU RIUDOR. FERROCARRIL MINER DE MANRESA A SALLENT. IMMEDIACIONS DEL Km 10

PARADA 1. PONT SOBRE EL RIU RIUDOR. FERROCARRIL MINER DE MANRESA A SALLENT, (terme municipal de Santpedor, comarca del Bages). (Full 363). Alçada: 303 metres El recorregut de l´itinerari el començarem per les immediacions de les instal·lacions esportives de Santpedor i del Polígon Industrial de Santa Anna de Claret, a tocar de la via del Ferrocarril Miner de Manresa a Sallent, molt prop del seu Km 10. FIGURA 6 Després, ens caldrà fer un breu recorregut, per tal d´anar cap al proper pont, mitjançant el qual la via del ferrocarril travessa el Riu d´Or. Aquí, per sobre el pont, farem la primera aturada del recorregut d´aquest itinerari. La farem a uns 270 metres del seu inici, aproximadament. En aquest trajecte, hem trobat afloraments dels nivells de gresos i calcolutites rogenques, les quals formen part de la Formació Artés, que es situen al trànsit de l´Eocè Superior a l´Oligocè Inferior; tot i que per aquets indrets son de l´Eocè Superior. Aquests materials es troben força inclinats cap cap al Nord, prop del Km 10´2; mentre que ara, prop del pont, els veiem inclinats cap al Sud. Efectivament, entre uns i altres i ha un petit sinclinal (concretament el Sinclinal de Santa Anna de Claret: VEURE LA FIGURA 2). FIGURES 7 i 8.

PictographWaypoint Altitude 1,042 ft
Photo ofP2 IMMEDIACIONS DEL Km 11. FERROCARRIL MINER DE MANRESA CAP A SALLENT Photo ofP2 IMMEDIACIONS DEL Km 11. FERROCARRIL MINER DE MANRESA CAP A SALLENT

P2 IMMEDIACIONS DEL Km 11. FERROCARRIL MINER DE MANRESA CAP A SALLENT

PARADA 2. IMMEDIACIONS DEL Km 11. FERROCARRIL MINER DE MANRESA A SALLENT, (terme municipal de Santpedor, comarca del Bages). (Full 363). Alçada: 319 metres Després d´efectuar la parada anterior, cal realitzar un nou recorregut pel costat de la via del Ferrocarril Miner de Manresa a Sallent, anant sempre amb moltíssima cura. Més endavant, a uns 730 metres des de la parada anterior (aproximadament), n´efectuarem una altra. En aquest trajecte s´ha empitjorat el camí, però es pot anar caminant per l´esquerra de via, doncs hi ha un corriolet, de vegades enverdescat. Així, ara, prop del Km 11, farem una altra aturada. En aquest trajecte, hem anat trobant afloraments dels materials rogencs de la Formació Artés, els quals per aquests indrets es situen a l´Eocè Superior, al Priabonià. Així, hem trobat nivells de calcolutites i de gresos de tonalitats rogenques, clarament d´origen continental, fluvial o lacustre, segons els indrets. Aquests materials, són clarament continentals. Aquests materials els hem vist força inclinats cap al Sud, en passar per les immediacions del Km 10´4, tot formant part del flanc septentrional del sinclinal que hem esmentat a l´aturada anterior. Més endavant, aquests materials s´han anat posant en una posició horitzontal, com es fa palès per les immediacions del Km 10´9, del recorregut que estem fent pel costat de la via. Tot i això, ara, en arribar a l´indret de l´aturada, es fa ben palès, al costat esquerre de la via, un petit plec, però molt interessant. Al costat dret, també hi és, però es troba força enverdissat. Es tracta de l´anomenat Plec de Santpedor. Aquest plec te una direcció aproximada WNW-ESE. Aquest plec, te una lleugera vergència septentrional, la qual cosa ens indica que te una connotació lleugerament pirinenca, tot i que molt suau. Evidentment és una de les estructures d´origen pirinenc, més meridional, de les situades al Geoparc de la Catalunya Central. FIGURES 9 i 10.

PictographWaypoint Altitude 1,050 ft
Photo ofP3 PROXIMITATS DEL Km 11´3. FERROCARRIL MINER DE MANRESA CAP A SALLENT Photo ofP3 PROXIMITATS DEL Km 11´3. FERROCARRIL MINER DE MANRESA CAP A SALLENT

P3 PROXIMITATS DEL Km 11´3. FERROCARRIL MINER DE MANRESA CAP A SALLENT

PARADA 3. PROXIMITATS DEL Km 11´3. FERROCARRIL MINER DE MANRESA A SALLENT, (terme municipal de Sallent, comarca del Bages). (Full 363). Alçada: 320 metres Després de realitzar la parada anterior, ens cal fer un nou recorregut pel corriol que va seguint la via del tren. En aquest trajecte, com als dos anteriors que hem pel costat de la via, cal anar amb la màxima cura possible. Una mica més endavant, farem una altra aturada, aproximadament a 0´3 Km de la parada anterior. En aquest trajecte, hem anat trobant afloraments dels materials que hem vist anteriorment, els quins pertanyen a la Formació Artés, que per aquests indrets pertanyen a l´Eocè Superior, concretament al Priabonià; tot i que el conjunt dels materials es situen al trànsit de l´Eocè Superior a l´oligocè inferior. Per d´altra banda, en aquest recorregut, poc després de sobrepassar el plec que hem vist a la parada anterior, s´han fet palesos dos plecs més petits. Situats cap a les immediacions del Km 11´150 i 11´3, aproximadament. En aquests dos plecs, s´ha posat de manifest el diferent comportament dels materials de la Formació Artés al moment de replegar-se. FIGURAS 11 i 12.

PictographWaypoint Altitude 1,022 ft
Photo ofP4 SENDER PRC-313, IMMEDIACIONS DEL Km 10´45 DEL FERROCARRIL MINER DE MANRESA A SALLENT

P4 SENDER PRC-313, IMMEDIACIONS DEL Km 10´45 DEL FERROCARRIL MINER DE MANRESA A SALLENT

PARADA 4. SENDER PRC-313, IMMEDIACIONS DEL Km 10´45 DEL FERROCARRIL MINER DE MANRESA A SALLENT, (terme municipal de Santpedor, comarca del Bages). (Full 363). Alçada: 312 metres Finalment, després de realitzar la parada anterior, cal fer un nou recorregut, anant cap a llevant, retrocedint quasi fins a les immediacions de l´indret on hem fet la PARADA 1. Abans d´arribar-hi, ens caldrà agafar un camí per la dreta, que va baixant, quasi cap a ponent (en sentit invers al recorregut que hem fet des de la parada anterior). Aquest camí, després gira cap al Sud i passa per sota de la via. Just després, ens caldrà agafar un corriol ascendent que puja amunt, quasi fins arribar a la via, tot fent una curta fillola. Aquí, farem una aturada. La farem a uns 0´6 Km de la parada anterior. En aquest curt trajecte, des de la parada anterior i des del Polígon Industrial, hem vist afloraments dels materials rogencs de la Formació Artés. Així hem vist nivells de calcolutites i de gresos de tonalitats vermelles. Aquest fet es posa de manifest per la tonalitat rogenca dels sediments, en els quals el ferro es troba oxidat, amb valència 3, constituint el mineral HEMATITES, que dona el seu color als sediments. Aquí, aquests materials es troben inclinats cap al Sud i cap a l´Est. Formen part dels plecs que hem vist a les primeres aturades del recorregut d´aquest itinerari. Així, formen part del flanc septentrional del sinclinal del que hem parlat a les dues primeres aturades, (del Sinclinal de Santa Anna de Claret, FIGURA2), FIGURA 13.

PictographWaypoint Altitude 1,014 ft
Photo ofP5 AFLORAMENT DELS MATERIALS DE LA FORMACIÓ ARTÉS, , POLÍGON INDUSTRIAL DE SANTA ANNA. SENDER PRC-313

P5 AFLORAMENT DELS MATERIALS DE LA FORMACIÓ ARTÉS, , POLÍGON INDUSTRIAL DE SANTA ANNA. SENDER PRC-313

PARADA 5. AFLORAMENT DELS MATERIALS DE LA FORMACIÓ ARTÉS, POLÍGON INDUSTRIAL DE SANTA ANNA. SENDER PRC-313, (terme de Santpedor, comarca del Bages). (Full 363). Alçada: 309 metres Després de realitzar la parada anterior, cal baixar al camí per on hem passat per sota de la via. Després. Ens caldrà seguir, per aquest camí, amb la finalitat de entrar al Polígon Industrial de Santa Anna de Claret. En entrar-hi, seguirem un carrer ample, continuació del camí. Al començament del camí, farem una atura, a un aflorament dels materials de la Formació Artés. Així, des de la parada anterior, haurem fet un recorregut d´uns dos cents metres, poc més u menys. En aquest trajecte, no hem vist afloraments dels materials geològics, en trobar-se tot construït. Tot i així, ara hem vist uns afloraments dels gresos i calcolutites de tonalitats rogenques la Formació Artés. Aquí, aquests materials, com es de la parada anterior, es troben inclinats cap al Sud. Com aquells, formen part del plac septentrional del sinclinal, del qual n´hem parlat a les dues primeres aturades del recorregut d´aquest itinerari. Així, aquí, els materials de la Formació Artés es troben ben inclinats cap al Sud. FOTOGRAFIA 14.

PictographReligious site Altitude 1,024 ft
Photo ofP6 INMEDIACIONS DE L¨ERMITA DE SANTA ANNA DE CLARET. LIMIT DEL POLÏGON INDUSTRIAL DE SANTA ANNA DE CLARET Photo ofP6 INMEDIACIONS DE L¨ERMITA DE SANTA ANNA DE CLARET. LIMIT DEL POLÏGON INDUSTRIAL DE SANTA ANNA DE CLARET

P6 INMEDIACIONS DE L¨ERMITA DE SANTA ANNA DE CLARET. LIMIT DEL POLÏGON INDUSTRIAL DE SANTA ANNA DE CLARET

PARADA 6. INMEDIACIONS DE L¨ERMITA DE SANTA ANNA DE CLARET, (terme municipal de Santpedor comarca del Bages). (Full 363). Alçada: 312 metres Després de fer la parada anterior, ens cal continuar el recorregut pels carrers del Polígon Industrial de Santa Anna de Claret, amb la intenció d´apropar-nos a l´indret on hi ha l´ermita. Així, passarem per la bora de diverses instal·lacions industrials. Precisament, cap al final, passarem i bordejarem les de la Catalana de Perforacions. Finalment, arribarem als voltants de l´Ermita de Santa Anna de Claret, per on farem una aturada. La farem a 0´9 Km, de la parada anterior, a tocar del terme de Sant Fruitós de Bages. En aquest trajecte, hem trobat pocs afloraments, en caminar per una zona urbanitzada. Tot i així, hem tornat a trobar afloraments dels materials rogencs de la Formació Artés. Aquests són els materials que es veuen per arreu., per aquests indret; tot i que sovint els hem vist recoberts per materials detrítics recents de l´Holocè. Precisament, aquests materials rogencs, són els quins es troben pels voltants de l´ermita. FIGURA 15. En aquest recorregut, ens apropar-nos a l´indret de la parada, hem tingut ocasió de fer una observació dels relleus de Montserrat. Com hem, molt sovint., aquests relleus formen part dels Altiplans Meridionals de la Depressió Geològica del Ebro. FIGURA 16

PictographWaypoint Altitude 1,035 ft
Photo ofP7 POU D´AIGUA DE FUNCIONAMENT EÒLIC, IMMEDIACIONS DE SANTA ANNA DE CLARET Photo ofP7 POU D´AIGUA DE FUNCIONAMENT EÒLIC, IMMEDIACIONS DE SANTA ANNA DE CLARET

P7 POU D´AIGUA DE FUNCIONAMENT EÒLIC, IMMEDIACIONS DE SANTA ANNA DE CLARET

PARADA 7. POU D´AIGUA EÒLIC, IMMEDIACIONS DE SANTA ANNA DE CLARET, (terme municipal de Sant Fruitós de Bages, comarca del Bages). (Full 363). Alçada: 315 metres Després de ferla parada anterior, ens cal continuar cap el NE, pel camí que s´adreça al sectors septentrionals del Polígon Industrial dels Plans de Santa Anna (del terme de Sant Fruitós de Bages), apropant-nos a la Planta de tractament d´àrids de l´empresa Graves Alsina del Bages – Formigons Alsina. Abans d´arribar-hi, farem una aturada, la darrera d´aquest itinerari. La farem a uns 0´3 Km de la anterior. En aquest recorregut, hem vist molts pocs afloraments de materials, ja que en bona part hem circulat per una zona urbanitzada. Ocasionalment, hem vist afloraments dels materials rogencs de la Formació Artés. Ara, en aquest lloc, hem vist una antiga captació d´aigües subterrànies, accionada eolicament, per l´acció del vent sobre les aspes d´un molí. Evidentment, en tractar-se d´un aprofitament d´aigües subterrànies, s´ha d´interpretar com una activitat minera. Així, tant l´aprofitament com el molí són uns elements que s´ha de considerar que formen part del Patrimoni Miner. FIGURA 17. Per d´altra, en aquest recorregut, molt prop de Santa Anna de Claret, hem pogut fer una bona observació dels relleus del Montcau i de la Serra de l´Obac, mirant cop al Sud. Aquests relleus formen part dels Altiplans Meridionals de la Depressió Geològica de l´Ebre (MATA – PERELLÓ, 1986). FIGURA 18. ________________________________________________________________________ EN AQUEST INDRET FINALITZA EL L´ITINERARI Tot i així, després de fer l´aturada anterior, cal fer un recorregut per tal de retornar a l´indret per on hem iniciat el recorregut d´aquest itinerari. Així, ara ens caldrà passar a l´altra banda de la via pel túnel que passa per sota. Així, des de la parada anterior, fins al punt final (que també és l´inicial) haurem recorregut uns gairebé 1 Km. ______________________________________________________________

Comments

    You can or this trail