Activity

RECORREGUT GEOLÒGIC PEL TERME DE SANT MATEU DE BAGES: COLL DE COANER, LA ROVIRA, DOLMEN DE CASTELLTALLAT

Download

Trail photos

Photo ofRECORREGUT GEOLÒGIC PEL TERME DE SANT MATEU DE BAGES: COLL DE COANER, LA ROVIRA, DOLMEN DE CASTELLTALLAT Photo ofRECORREGUT GEOLÒGIC PEL TERME DE SANT MATEU DE BAGES: COLL DE COANER, LA ROVIRA, DOLMEN DE CASTELLTALLAT Photo ofRECORREGUT GEOLÒGIC PEL TERME DE SANT MATEU DE BAGES: COLL DE COANER, LA ROVIRA, DOLMEN DE CASTELLTALLAT

Author

Trail stats

Distance
4.41 mi
Elevation gain
709 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
709 ft
Max elevation
2,772 ft
TrailRank 
39
Min elevation
2,218 ft
Trail type
Loop
Coordinates
420
Uploaded
December 10, 2020
Be the first to clap
Share

near Sant Mateu de Bages, Catalunya (España)

Viewed 770 times, downloaded 17 times

Trail photos

Photo ofRECORREGUT GEOLÒGIC PEL TERME DE SANT MATEU DE BAGES: COLL DE COANER, LA ROVIRA, DOLMEN DE CASTELLTALLAT Photo ofRECORREGUT GEOLÒGIC PEL TERME DE SANT MATEU DE BAGES: COLL DE COANER, LA ROVIRA, DOLMEN DE CASTELLTALLAT Photo ofRECORREGUT GEOLÒGIC PEL TERME DE SANT MATEU DE BAGES: COLL DE COANER, LA ROVIRA, DOLMEN DE CASTELLTALLAT

Itinerary description

RECORREGUT GEOLÒGIC A PEU PER LA COMARCA DEL BAGES, PEL TERME MUNICIPAL DE SANT MATEU DE BAGES (GEOPARC DE LA CATALUNYA CENTRAL): DES DEL COLL DE COANER, A LA ROVIRA, A LES IMMEDIACIONS DEL BORRELL, AL DOLMEN DE CASTELLTALLAT, I AL COLL DE COANER / 10 DE DESEMBRE DEL 2020


Josep M. MATA-PERELLÓ i Josep HIDALGO CAÑERO


ADVERTIMENT PREVI

Com en altres recorreguts de RECERCA GEOLÒGICA I MINERALÒGICA ..., (a l’igual que als de RECERCA GEOAMBIENTAL... ), si es disposa del temps suficient, poden efectuar-se passant per totes les parades i filloles. En cas contrari, recomanem prescindir de les anomenades PARADES - CONDICIONALS.

Pel que fa als camins per on transitarà el recorregut de l’itinerari, que es farà totalment a peu, cal dir que en general es trobaran en bones condicions. Tot i així, sempre que sigui possible, recomanem demanar la màxima informació, en relació al estat real dels camins. També cal dir que seran camins de recorregut senzill, tot i que com sempre, caldrà tenir la màxima cura possible, en tots els aspectes. Hi haurà un tram que probablement potser caldrà fer per carretera, cap al final del recorregut, aquí caldrà anar amb molta cura, amb armilles i caminant per l´esquerra de la carretera.

En qualsevol cas, cal tenir una cura molt especial de respecte a la natura, al llarg de tot el recorregut; de l’itinerari.


BREU INTRODUCCIÓ

El recorregut de l’itinerari discorrerà, en la seva totalitat per la Depressió Geològica de l’Ebre (i més concretament pel seu sector corresponent a la seva Depressió Central). Tot i així, part del recorregut transitarà per la denominada Zona de l´Avant-País Pirinenc. Així, es veuran algunes de les estructures com l´important Anticlinal de Súria – Serra de Castelltallat. Aquesta important estructura, la trobarem a diferents indrets de la part central del recorregut de l´itinerari.

Tot i així, en diverses aturades del recorregut, si s’escau, es faran observacions a distancia d’altres unitats geològiques, fonamentalment del Sistema Pirinenc, que veurem de lluny, en alguns indrets del recorregut.
En aquest recorregut, es trobaran materials cenozoics, fonamentalment de l´Eocè; a la major part del recorregut, aquests materials pertanyen a la Formació Artés. Així, trobarem nivells de calcolutites i gresos de tonalitats rogenques, fonamentalment; tot i que trobarem nivells de calcàries. Sovint aquests materials, poden trobar-se recoberts per materials detrítics més recents, del Pleistocè i de l´Holocè. Tot això es pot veure als ESQUEMES 1 i 2, que adjuntem a continuació.


BREU INTRODUCCIÓ GEOGRÀFICA

La totalitat del recorregut d´aquest itinerari es desenvoluparà per la comarca del Bages (dintre de la Catalunya Central), concretament pel terme municipal de Sant Mateu de Bages (concretament per indrets del seu agregat de Coaner).

Per d´altra banda, també la major part del recorregut, transitarà pel Geoparc de la Catalunya Central. Efectivament, el municipi acabat d´esmentar, es troba plenament situat dintre de l´esmentat Geoparc.

Per d´altra banda, aquest recorregut es troba situat a la conca del riu Cardener. Efectivament, tota la zona per on discorrerà el recorregut de l´itinerari, es tributaria de la Riera de Coaner (a través del Torrent de Gobianes i del Barranc del Semir). L´esmenta Riera de Coaner és afluent a Súria, del Cardener.


OBJECTIUS FONAMENTALS

A través d’aquest recorregut es tractaran diferents aspectes geoambientals, geomorfològics, ... o tectònics. Així doncs, els objectius fonamentals d’aquest recorregut es centraran en els següents aspectes:

1.- S’observarà l’estructura de la Depressió Geològica de l’Ebre (i més concretament del seu sector corresponent a la Depressió Central), per la qual circularà al llarg de tot el recorregut de l’itinerari.

2.- Es reconeixeran els materials cenozoics que constitueixen el rebliment de la Depressió Central. per aquests indrets; en concret ens centrarem en la Formació Artés (situada al trànsit de l´Eocè a l´Oligocè). Així, dintre dels seus afloraments trobarem nivells de lutites i de gresos, de tonalitats rogenques; també trobarem nivells de calcàries. Alhora, també trobarem afloraments dels materials detrítics del Pleistocè i de l´Holocè, els quals cobreixen ocasionalment als anteriors, en diversos indrets, aquests materials generalment seran de depòsits de vesant.

3.- Si s’escau, també es faran observacions a distancia de les altres unitats que formen part del subsòl de Catalunya, en concret dels Pirineus.

4.- Observació a distancia, de de diferents explotacions mineres, antigues i més recents, que anirem veient al llarg del recorregut de l´itinerari. Especialment de les explotacions de potassa, que veurem a certa distancia.

5.- Observació dels impactes produïts per les explotacions mineres sobre el Medi Natural i sobre el Medi Ambient; i si s´escau, de les correccions d’aquests impactes.

6.- Observació de diversos indrets relacionats amb el nostre Patrimoni Geològic, que anirem trobant al llarg del recorregut. Aquest és el cas de les diferents estructures tectòniques, especialment de l´Anticlinal de Súria – Serra de Castelltallat

7.- Observació de diversos indrets relacionats amb el nostre Patrimoni Miner, que anirem trobant al llarg del recorregut.

8.- Observació, d´elements del Patrimoni Cultural, com el Dolmen de Castelltalat.
ANTECEDENTS BIBLIOGRÀFICS

No existeix cap antecedents relacionat amb la totalitat del recorregut d´aquest itinerari. Hi ha, però, diversos antecedents pel que fa a les primeres aturades del recorregut de l´itinerari. Tant sols hi ha un antecedent parcial, referent a l´indret del Dolmen de Castelltallat a: MATA –PERELLÓ i PUIG ORIOL (2020).

Com antecedents de caire general, corresponents als trets geològics bàsics, considerarem els treballs de: GUIMERÀ et altri (1992), així com el de RIBA (1976), ambdós relatius al conjunt dels Països Catalans. Dintre d’aquest context, també farem esment del treball monogràfic de COLLDEFORNS (1986), corresponent a la geologia de la comarca del Bages. Per d’altra banda, també farem esment d’altres treballs com són els següents: IGME (1975), MATA-PERELLÓ (1986) i RIBA et altri (1967). També cal fer esment del treball FÀBREGA (2004), referit al Patrimoni Geològic i a la Geologia de Súria.

Dintre dels caràcters mineralògics dels indicis per on discorrerà l’itinerari, farem esment d’un antecedent mineralògic general, referit a l’àmbit de Catalunya: MATA-PERELLÓ (1991). Igualment es pot esmentar el treball de MATA-PERELLÓ i COLLDEFORNS (1988), de caràcter més comarcalista, referit a la pròpia comarca del Bages, per on discorrerà la major part del recorregut.

Tots aquests treballs, i d’altres, es trobaran relacionats a l’apartat dedicat a les REFERÈNCIES BIBLIOGRÀFIQUES, al qual ens remetem.


RECORREGUT DE L’ITINERARI

El recorregut de l’itinerari s’iniciarà per les immediacions del Km 11 de la carretera local BV-3003. Des d´aquest indret, caldrà anar cap al Coll de Coaner, per on es farà la primera aturada del recorregut d´aquest itinerari. Després, caldrà continuar, anant cap al NW, cap al Coll de Gobianes, per on es farà una altra aturada.

Després, el recorregut es dirigirà cap a ponent, fent se una altra aturada prop del Coll de Rubió (veure la NOTA 1, de peu de pàgina). Després, continuant cap a ponent, es farà una fillola pel camí de Cal Rovira, anant despès de tornar al Coll de Rubió, cap al Coll de la Sensada. En aquests darrers trams, es faran diverses aturades.

Posteriorment, continuant el recorregut cap a ponent, caldrà arribar fins a l´indret per on es troba el Dolmen de Castelltallat. En aquest darrer tram, es faran dues aturades més. Tot seguit, el recorregut retornarà cap a llevant, fins a les immediacions del lloc on s´ha iniciat el recorregut. En aquest darrer trajecte, es farà la darrera aturada, abans de finalitzar el recorregut.

Tot aquest recorregut, es pot veure també al trajecte de wikilok https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/recorregut-geologic-pel-terme-de-sant-mateu-de-bages-coll-de-coaner-la-rovira-dolmen-de-castelltall-62001511

Per d´altra banda, també representarem aquest recorregut als dos MAPES DEL RECORREGUT DE L´ITINERARI (ESQUEMES 3 i 4), que adjuntarem a continuació. Així, es pot veure que el recorregut total d´aquest itinerari, serà de 7´1 Km. A través d´ells es faran vuit aturades. Així, el recorregut començarà a una alçada de 683´5 metres, a l´inici de la carretera, prop del Km 11 de la carretera BV- 3003. Després, es pujarà fins als 723´7 metres, en arribar al Coll de Coaner, per a baixar fins als 676 metres, a la capçalera del Barranc de Gobianes (aquest, serà l´indret més baix de tot el recorregut).

Posteriorment, s´anirà pujant, amb diverses fluctuacions, fins arribar als 843´5 metres, que s´assoliran a l´indret on hi ha el Dolmen de Castelltallat (aquí, s´haurà arribat a la cota màxima de tot el recorregut). A partir d´aquí, s´anirà baixant contínuament, fins arribar a l´indret on s´ha iniciat el recorregut, de nou, a una alçada de 683´5 metre.



DESCRIPCIÓ DE L’ITINERARI

Com ja es habitual, s’estructurarà en una sèrie d’estacions (parades o aturades), en les qual es faran descripcions geològiques o mineralògiques, segons s’escaigui. En cada cas s’indicarà el número del mapa topogràfic a escala 1:50.000 on es troba l´indret. En aquest cas, el recorregut de l’itinerari discorrerà per full, el següents: 362 (de Sant Joan de Vilatorrada o de Calaf), del "Mapa Topográfico" de l´Instituto Geográfico y Catrastral de España (IGC), realitzat a l´escala de 1:50.000.
________________________________________________________________________________

REFERÈNCIES BIBLIOGRÀFIQUES

COLLDEFORNS, B. (1986).- Estudi Geològic del Bages. Publicacions EUPM, 399 pàgines. Manresa

GUIMERÀ, J. et altri (1992).- Geologia (II), Història Natural dels Països Catalans, Vol. 2, 547 pag. Enciclopèdia Catalana, S.A. Barcelona

IGME (1975).- Mapa Geológico de España a Escala 1:50.000 (2ª Sèrie). Full i Memòria nº 362 (Calaf). Inst. Tecnológico y GeoMinero de España. Minist. Indus. Ener. Madrid.

MATA-PERELLÓ, J.M. (1986).- Depressió Geològica de l’Ebre, o Depressió Central Catalana?. Revista Dovella, nº 35, pp. 85-90, Manresa

MATA-PERELLÓ, J.M. (1991).- Els Minerals de Catalunya. Arxius de la Secció de Ciències, t. XCIII, Institut d´estudis Catalans. Barcelona

MATA-PERELLÓ, J.M. i COLLDEFORNS, B. (1988).- Inventari Mineralògic de la comarca del Bages, Xaragall, nº 23, 32 pagines. Manresa

MATA-PERELLÓ, J.M. i PUIG ORIOL, J.S. (2020).- Recorregut de recerca geològica i minera per les comarques del Bages i del Solsonès: des de Callús i Sant Mateu de Bages cap a Castelltallat, Prades de la Molsosa, i els Quadrells. Inèdit. 18 pàgines. Manresa

MATA-PERELLÓ, J.M. i SANZ BALAGUÉ, J. (1988).- Guia d´Identificació de Minerals (Països Catalans i d’altres). Edit. Parcir, 205 pag. Manresa.

RIBA ARDERIU, O. (1967).- Resultado de un estudio sobre el terciário continental de la parte Este de la Depr. Central. Acta Geol. Hispànica, t. II, nº 1. pp. 3-4. Barcelona.

RIBA ARDERIU, O. Et altri. (1976).- Geografia física dels Països Catalans. Edit Ketres. Barcelona.

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 2,370 ft
Photo ofP1 IMMEDIACIONS DEL COLL DE COANER, CAMÏ DEL Km 11 DE LA CARRETERA NV-3003, AL COLL DE CAL BORRELL

P1 IMMEDIACIONS DEL COLL DE COANER, CAMÏ DEL Km 11 DE LA CARRETERA NV-3003, AL COLL DE CAL BORRELL

PARADA 1. IMMEDIACIONS DEL COLL DE COANER, CAMÏ DEL Km 11 DE LA CARRETERA NV-3003, AL COLL DE RUBIÓ, (Coaner, terme municipal de Sant Mateu de Bages, comarca del Bages). (Full 362). Alçada 722 metres. El recorregut d´aquest itinerari, que efectuarem totalment a peu, el començarem per les immediacions del Km 11 de la carretera local BV-3003. A uns 100 metres d´aquesta fita, venint des de Sant Mateu de Bages, trobarem un camí que es dirigeix cap al Coll de Coaner, cap on ens caldrà anar. Poc abans d´arribar trobarem un trencall per la dreta que baixa cap a Coaner i cap a Súria. Tot així, nosaltres hem d´anar amunt, cap al coll. En arribar-hi, farem una aturada, a uns 0´5 Km de l´inici del recorregut. En aquest recorregut, hem anat trobant afloraments dels materials continentals que pertanyen a la Formació Artés. Així, hem vist nivells de calcolutites i de gresos, de tonalitats rogenques . També hem trobat intercalacions de materials carbonatats, que ara, a l´indret de l´aturada son força freqüents. Aquests materials tenen un fort cabussament cap al SSE. Formen part del flanc meridional de l´Anticlinal de Súria – Serra de Castelltallat. Aquest anticlinal te una direcció WSW-ENE. Així, prop del coll es veu un aflorament dels materials acabats d´esmentar. FOTOGRAFIA 1.

PictographWaypoint Altitude 2,252 ft
Photo ofP2 COLL DE GOBIANES. CAMÍ DEL Km 11 DE LA CARRETERA BV-3003 AL COLL DE CAL BORRELL Photo ofP2 COLL DE GOBIANES. CAMÍ DEL Km 11 DE LA CARRETERA BV-3003 AL COLL DE CAL BORRELL

P2 COLL DE GOBIANES. CAMÍ DEL Km 11 DE LA CARRETERA BV-3003 AL COLL DE CAL BORRELL

PARADA 3. IMMEDIACIONS DEL COLL DE GOBIANES, (Coaner, terme municipal de Sant Mateu de Bages, comarca del Bages). (Full 362). Alçada 686 metres. Després d´efectuar la parada anterior, cal realitzar un nou recorregut per la pista (en irregulars condicions), que es va dirigint cap ara cap al NW, amb la intenció d´apropar-nos al Coll de Gobianes i posteriorment al Coll de Cal Borrell. En arribar al primer, efectuarem una parada. La farem a uns 0´5 Km de parada anterior. En aquest trajecte. Hem anat trobant afloraments dels materials cenozoics de la Formació Artés. Així, hem vist nivells de calcolutites i de gresos de tonalitats rogenques, continentals. Alhora, entre aquests materials, tanmateix hem anat trobant calcaries d´origen lacustre, que es fan més freqüents en arribar al coll. Efectivament, estem descendint en la sèrie estratigràfica. Aquest descens, es debut a que ens estem aproximant al nucli de l´Anticlinal de Súria – Serra de Castelltallat. L’eix d´aquest plec, es troba precisament prop del coll. És a dir, aquí s´ha produït una inversió del relleu. FOTOGRAFIA 2. Per d´altra banda, molt prop del coll, agafant el trencall que es dirigeix cap al Nord, ascendint lleugerament, es pot veure un aflorament dels nivells calcolutitics i carbonatats, amb un fort cabussament cap al Sud. Efectivament, encara estem al flanc Sud de l´anticlinal i els estrats es troben força inclinats cap el SSE. FOTOGRAFIA 3.

PictographWaypoint Altitude 2,352 ft
Photo ofP3 IMMEDIACIONS DEL COLL DE CAL BORRELL. CRUILLA DE CAMINS. DEL CAMÏ DEL Km 11 AL COLL DE CAL BORRELL, AMB EL CAMÍ DE LA ROVI Photo ofP3 IMMEDIACIONS DEL COLL DE CAL BORRELL. CRUILLA DE CAMINS. DEL CAMÏ DEL Km 11 AL COLL DE CAL BORRELL, AMB EL CAMÍ DE LA ROVI

P3 IMMEDIACIONS DEL COLL DE CAL BORRELL. CRUILLA DE CAMINS. DEL CAMÏ DEL Km 11 AL COLL DE CAL BORRELL, AMB EL CAMÍ DE LA ROVI

PARADA 3. IMMEDIACIONS DEL COLL DE CAL BORRELL, (Coaner, terme municipal de Sant Mateu de Bages, comarca del Bages). (Full 362). Alçada 717 metres. Després de realitzar la parada anterior, cal efectuar un nou recorregut, anant cap al NW i cap a l´Oest. Amb aquest recorregut ens anirem apropant al Coll de Cal Borrell, per on farem una aturada. En aquest cas, la realitzarem a uns 0´54 Km de la parada anterior, aproximadament. Hi ha, la possibilitat d´anar cap al Nord, en arribar al Coll, així, més u menys arribaríem (ja que el camí esta molt esborrat i conreat) a Cal Borrell, on van tenir lloc els luctuoses fets que hem esmentat a la nota del peu de pagina 1. En aquest trajecte, hem anat trobant afloraments dels materials rogencs de la Formació Artés. Tot i així, hem anat trobant molts afloraments de roques carbonatades en aquest trajecte, com aquí mateix on ara som. Per d´altra banda, en aquest tram, ens hem estat desplaçant per les proximitats del pla axial de l´Anticlinal de Súria – Serra de Castelltallat. Tot i que gairebé sempre hem estat al flanc meridional i hem trobat afloraments amb els materials molt inclinats cap al SSE, de forma similar a com els hem vist a la parada anterior. Així, per les immediacions del Coll de Borrell, aquests materials estan força inclinats. FOTOGRAFIA 4 Poc abans d´arribar a l´indret de l´aturada, hem trobat un camí, per la dreta, transitable però molt dolent, que va donant la volta a la muntanya i pot arribar a Cal Rovira. En el cas d´anar-hi transitaríem pel flanc septentrional de l´anticlinal abans esmentat i trobaria mels materials lleugerament inclinats cap al NNW, amb molta menys inclinació que els que ara estem veient cap al SSE. Això és conseqüència de tractar-se d´un plec asimètric. Per d´altra banda, en el cas d´anar per aquest camí, podem gaudir d´una bona observació dels relleus pirinencs, tot mirant cap al Nord. FOTOGRAFIA 5.

PictographWaypoint Altitude 2,323 ft
Photo ofP4 CAMÏ DES DEL COLL DE CAL BORRELL CAP A LA ROVIRA (CAL ROVIRA)

P4 CAMÏ DES DEL COLL DE CAL BORRELL CAP A LA ROVIRA (CAL ROVIRA)

PARADA 4. CAMÍ DEL COLL DE CAL RUBIÓ CAP A LA ROVIRA, (Coaner, terme municipal de Sant Mateu de Bages, comarca del Bages). (Full 362). Alçada 708 metres. Després de fer l´aturada anterior, si s´escau, podem efectuar una fillola, anant pel camí que es dirigeix cap a la Rovira. Així, ens caldrà agafar el vial que hi va, en molt bon estat, i que hem trobat a la cruïlla de la parada anterior. Poc després, farem una aturada. La farem al final d´aquesta fillola, a uns 0´2 Km de la parada anterior. En aquest trajecte, hem anat trobant afloraments dels materials que pertanyen a la Formació Artés. Però, ara aquests són més calcolutitics que els que hem vist a la parada anteriorment efectuada. Tanmateix, com enllà, també es troben molt inclinats cap al SSE, ja que formen part del flanc meridional de l´anticlinal de Súria – Serra de Castelltallat; i com abans, també estem en una posició molt propera al pla axial del plec. FOTOGRAFIA 6. FOTOGRAFIA 6. PARADA 4 Aflorament de les calcolutites i dels gresos de la Formació Artés. Camí del Coll de Cal Borrell a la Rovira. Flanc Meridional de l´Anticlinal de Súria – Serra de Castelltallat

PictographWaypoint Altitude 2,485 ft
Photo ofP5 IMMEDIACIONS DEL COLL DE LA CENSADA. CAMÏ DEL COLL DE CAL BORRELL AL DOLMEN DE CASTELLTALLAT

P5 IMMEDIACIONS DEL COLL DE LA CENSADA. CAMÏ DEL COLL DE CAL BORRELL AL DOLMEN DE CASTELLTALLAT

PARADA 5. IMMEDIACIONS DEL COLL DE LA CENSADA, (Coaner, terme municipal de Sant Mateu de Bages, comarca del Bages). (Full 362). Alçada 757 metres. Una vegada realitzada la parada anterior, cal retornar al Coll de Cal Borrell, per tal de continuar el recorregut pel camí que es dirigeix cap al Coll de la Sensada, passant per sobre de la casa de la Rovira. Així, primer hem de sortir del Coll de Cal Borrell per camí que es dirigeix cap a la carretera BV-3003; però immediatament trobarem per la dreta el camí (no gaire bo) que es va dirigint cap a ponent, cap a la Censada. Poc abans d´arribar-hi, farem una aturada. La farem a uns 0´7 Km de la parada anterior, aproximadament. En aquest recorregut, hem anat trobant afloraments dels materials que hem vist a les aturades anteriors. Així, hem vist els nivells de calcolutites i gresos de la Formació Artés. També hem trobat afloraments dels materials carbonats, intercalats amb els anteriors. Tot i així, ara son els quins predominen en aquest lloc, ja que ens hem aproximat molt al nucli del plec que hem comentat a les altres aturades. En aquest indret, afloren els materials carbonatats. Aquests es situen al flanc meridional de l´Anticlinal de Súria – Serra de Castelltallat. El cabussament es molt pronunciat, ja que pràcticament som al pla axial del plec. FOTOGRAFIA 7.

PictographWaypoint Altitude 2,771 ft
Photo ofP6 DOLMEN DE CASTELLTALLAT. CAMÏ DEl PUIG DE LA CREU ESCAPSADA

P6 DOLMEN DE CASTELLTALLAT. CAMÏ DEl PUIG DE LA CREU ESCAPSADA

PARADA 6. DOLMEN DE CASTELLTALLAT, CAMÍ DEL PUIG DE LA CREU ESCAPÇADA, (Castelltallat, terme municipal de Sant Mateu de Bages, comarca del Bages). (Full 362). Alçada 845 metres. Després de fer l´aturada anterior, cal acabar d´arribar fins al proper Coll de la Censada. Després, caldrà continuar pel camí que queda més a l´esquerra. Aquest ens conduirà fins a un dipòsit d´aigua, situat al costat d´on s´inicia el camí cap al Puig de la Creu Escapçada, que ens caldrà agafar. Més endavant arribarem a l´indret on hi ha el Dolmen de Castelltallat (o de la Creu Escapçada). Aquí farem una aturada, a quasi 1 Km de la parada anterior. En aquest recorregut, hem continuat trobant afloraments dels materials carbonatats que hem vist a l´aturada anterior. Aquests son els quins apareixen a l´indret per on fem la present aturada. Així hem trobat els materials carbonatats, i també afloraments de les calcolutites i dels gresos de la Formació Artés. Per d´altra banda, ens hem estat desplaçant, com als anteriors desplaçaments, pel flanc meridional de l´Anticlinal de Súria – Serra de Castelltallat. Ara, en arribar a aquest lloc, es fa força palès un dolmen (el Dolmen de Castelltallat o Dolmen de la Creu Escapçada). Ha estat construït amb gresos (en realitat calcarenites), procedents dels afloraments propers de la Formació Artés. FOTOGRAFIA 8. Per d´altra banda, cal dir que des d´aquest indret, mirant cap al ENE, es pot observar una bona part de la comarca del Bages, dels voltants de Súria, i tanmateix del runam de les mines de potassa de Súria, mirant ara cap a l´ENE.

PictographWaypoint Altitude 2,722 ft
Photo ofP7 CAMÍ DEL DOLMEN DE CASTELLTALLAT, CAP A LA CARRETERA BV-3003

P7 CAMÍ DEL DOLMEN DE CASTELLTALLAT, CAP A LA CARRETERA BV-3003

PARADA 7. CAMÍ DEL DOLMEN DE CASTELLTALLAT, CAP A LA CARRETERA BV-3003, (Castelltallat, terme municipal de Sant Mateu de Bages, comarca del Bages). (Full 362). Alçada 830 metres. Després de fer la parada anterior, cal torna a baixar cap a la carretera i cap al dipòsit de l´aigua. De baixada, farem una aturada en aquest camí, per on hem passat anteriorment, de pujada. Aquesta aturada la farem a uns 0´2 Km de la parada anterior. En aquest trajecte, hem tornar a trobar els materials que hem vist abans, com es natural. Però ara de baixada, mirant cap Nord, podem fer una bona observació dels relleus pirinencs. FOTOGRAFIA 9. FOTOGRAFIA 9. PARADA 8 Els relleus pirinencs, des de prop del Dolmen de Castelltallat. Al fons es veu la serra del Port de Compte (a la dreta). Al centre es veu la serra del verd i el Pedraforca, nevats.

PictographWaypoint Altitude 2,343 ft
Photo ofP8 CAMÍ DE LA SOLANA DE CAL ROIG

P8 CAMÍ DE LA SOLANA DE CAL ROIG

PARADA 8. CAMÍ DE LA SOLANA DE CAL ROIG, (Coaner, terme de Sant Mateu de Bages, comarca del Bages). (Full 362). Alçada 714 metres. Després de fer l´aturada anterior, cal acabar d´arribar al dipòsit d´aigua, per on hem passat abans. Després ens caldrà anar cap a la carretera BV-30030, per la qual caldrà fer un curt recorregut, fins prop del Km 12. Aquí, ens caldrà agafar el camí de la Rovira, per seguir després per un corriol paral·lel a la carretera. En quest corriol farem la darrera aturada , a 1´7 Km de l´anterior. En aquest trajecte, hem anat trobant afloraments dels materials que hem descrit als desplaçaments anteriors, Així hem vist els materials continentals de la Formació Artés. Per d´altra banda, des d´aquest indret, mirant cap al Sud, he pogut fer una bona observació dels relleus de Montserrat i de la Serra de l´Obac. FOTOGRAFIA 10. _________________________________________________________________________________ EN AQUEST INDRET FINALITZA EL L´ITINERARI Després de fer l´aturada anterior, cal encara fer un darrer recorregut, per tal de tornar cap els voltants del Km 11 de la carretera BV-3003. Així, primer arribarem al camí que baixa del Coll de Coaner (per on hem fet la PARADA 1). Després, seguint aquest camí que hem trobat, arribarem a la carretera, al lloc on hem iniciat aquest recorregut. Per tal d´arribar-hi, des de la parada anterior, haurem recorregut uns 0´8 Km. En aquest trajecte, hem nat trobant els materials continentals de la Formació Artés. Els nivells de calcolutites i de gresos, de tonalitats rogenques, amb intercalacions de materials carbonatats. Aquests materials formen part del flanc meridional de l´Anticlinal de Súria – Serra de Castelltallat. Presenten un clar cabussament cap el SSE, d´uns 30 – 40 graus, aproximadament.

Comments

    You can or this trail