Activity

Pla de Sant Joan - Volcà de la Banya del Boc - Coll de l’Escaleta - Coll de la Creu d’en Llong - Bosquerós

Download

Trail photos

Photo ofPla de Sant Joan - Volcà de la Banya del Boc - Coll de l’Escaleta - Coll de la Creu d’en Llong - Bosquerós Photo ofPla de Sant Joan - Volcà de la Banya del Boc - Coll de l’Escaleta - Coll de la Creu d’en Llong - Bosquerós Photo ofPla de Sant Joan - Volcà de la Banya del Boc - Coll de l’Escaleta - Coll de la Creu d’en Llong - Bosquerós

Author

Trail stats

Distance
8.14 mi
Elevation gain
1,850 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
1,850 ft
Max elevation
2,270 ft
TrailRank 
71 5
Min elevation
798 ft
Trail type
Loop
Time
3 hours 32 minutes
Coordinates
2213
Uploaded
December 6, 2023
Recorded
December 2023
 • Rating

 •   5 1 review
Share

near Les Serres, Catalunya (España)

Viewed 187 times, downloaded 10 times

Trail photos

Photo ofPla de Sant Joan - Volcà de la Banya del Boc - Coll de l’Escaleta - Coll de la Creu d’en Llong - Bosquerós Photo ofPla de Sant Joan - Volcà de la Banya del Boc - Coll de l’Escaleta - Coll de la Creu d’en Llong - Bosquerós Photo ofPla de Sant Joan - Volcà de la Banya del Boc - Coll de l’Escaleta - Coll de la Creu d’en Llong - Bosquerós

Itinerary description

Una ruta per la zona de la serra de Boratuna, que delimita els municipis de Sant Martí de Llémena i Canet d'Adri i és una avantsala de Rocacorba. Una cosa positiva d'aquesta zona és que hi ha un sender que recorre tota la serra i diversos colls per accedir-hi. Aquí es fa una proposta amb uns punts de visita interessants. El punt de sortida és el Pla de Sant Joan, on hi ha una zona d'aparcament.

La ruta comença amb la pujada al volcà de la Banya del Boc, una pujada amb una gredera al principi i que amb unes zigues-zagues puja bastant, fins que s'arriba a dalt de tot on hi ha el cràter en un bonic planer. Es travessa i es baixa pel costat oposat fins que s'arriba a una casa i aquí hi ha un indicador que marca la pujada al coll de l'Escaleta, un corriol al costat d'una pista.

El corriol va pujant amb uns trams bastant drets al principi, però que després planeja i arriba al coll de l'Escaleta, primer hi ha un creuament de camins i el coll queda al costat, val la pena arribar-hi perquè hi ha molt bones vistes. Cal retornar a la cruïlla de camins i prendre el camí que indica el coll de la Creu d'en Llong. Al principi baixa i passa pel costat d'una bonica cinglera, en un lloc fins i tot està partida i és molt interessant. Després de la cinglera comença la part més dura de la jornada, una bona pujada que va seguint la serra. Sempre es passa per dins del bosc i no hi ha cap tipus de referència, simplement que cal pujar.

Fins que s'arriba a les Roques Altes, aquí hi ha un moment que el camí s'obre una mica i hi ha referències visuals. També, a partir d'aquí, el camí suavitza bastant. Per aquest corriol s'arriba al coll de la Creu d'en Llong, que queda ben enfonsat i sense cap referència excepte el camí que el creua.

La ruta continua recte, es passa un trencall i cal agafar el camí de l'esquerra i ben aviat hi ha la Roca Foradada, una bonica formació geològica que consisteix en una penya amb forats causats per l'erosió. Es continua pel camí i s'arriba a una mena d'enderrocs on hi ha un mirador sobre tota la vall del Llémena, el pla de Girona i de la Selva. En tota aquesta zona hi ha diverses places carboneres que mostren l'aprofitament que es feia dels boscos en èpoques passades.

El sender continua, baixa bastant per tornar a pujar fins al coll de Valents. Aquí, cal girar a l'esquerra i iniciar una bona baixada, primer una mica tècnica, després de més bon fer que porta fiins al petit nucli de Bosquerós. A mig camí es travessa dues vegades la riera i al final, just abans d'arribar a les cases, un altre cop.

Des de Bosquerós arribar al punt de sortida no té cap dificultat, ni d'orientació ni tècnica, ja que cal agafar una pista i seguir-la, sempre de baixada. Aquí hi ha bones vistes de la cinglera de Sant Roc. Aquesta pista desemboca a la que pujava al volcà de la Banya del Boc i llavors ja només cal desfer el camí.

Abans d'acabar, però, val molt la pena fer l'anar i tornar fins a l'església de Sant Joan, un bonic exemple de l'arquitectura tradicional de la zona, construïda amb pedres volcàniques.

És una ruta que requereix una certa exigència física a la zona de la pujada dels colls, la resta és de molt bon fer. Pel que fa a l'orientació, tot i que els camins estan ben marcats i molt ben indicats, sempre està molt bé portar un bon track al GPS. Cal agrair molt l'entitat que ha col·locat tot de rètols indicadors a tot arreu que són d'una gran ajuda.

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 1,366 ft
Photo ofBosquerós Photo ofBosquerós

Bosquerós

PictographMountain pass Altitude 2,165 ft
Photo ofColl de la Creu d'en Llong Photo ofColl de la Creu d'en Llong Photo ofColl de la Creu d'en Llong

Coll de la Creu d'en Llong

PictographMountain pass Altitude 2,158 ft
Photo ofColl de Valents Photo ofColl de Valents

Coll de Valents

PictographMountain pass Altitude 1,434 ft
Photo ofCollet de l'Escaleta Photo ofCollet de l'Escaleta Photo ofCollet de l'Escaleta

Collet de l'Escaleta

PictographReligious site Altitude 869 ft
Photo ofEsglésia de Sant Joan Photo ofEsglésia de Sant Joan Photo ofEsglésia de Sant Joan

Església de Sant Joan

PictographPanorama Altitude 2,115 ft
Photo ofMirador

Mirador

PictographCave Altitude 2,152 ft
Photo ofRoca Foradada Photo ofRoca Foradada

Roca Foradada

PictographMountain pass Altitude 2,156 ft
Photo ofRoques Altes Photo ofRoques Altes

Roques Altes

PictographSummit Altitude 1,258 ft
Photo ofVolcà de la Banya del Boc Photo ofVolcà de la Banya del Boc Photo ofVolcà de la Banya del Boc

Volcà de la Banya del Boc

Camino

Comments  (2)

 • Photo of Josep M Fusté
  Josep M Fusté Apr 10, 2024

  I have followed this trail  verified  View more

  Avui l'hem feta amb una petita variació per acabar d'arribar al cingle de Rocafesa, un mirador excel·lent sobre el volcà de la Banya del Boc.
  L'hem gaudit moltíssim. Moltes gràcies per compartir-la.
  Salut i bones rutes!

 • Photo of ebassegoda
  ebassegoda Apr 10, 2024

  Em fa molt content aquest comentari, Josep M Fusté. I també que us hagi agradat. Conec el cingle de Rocafresa i és un lloc poc conegut, però molt bonic.

You can or this trail