Activity

PARC NATURAL DE L'ALT PIRINEU: Georuta 18 - Port de Cabús

Download

Trail photos

Photo ofPARC NATURAL DE L'ALT PIRINEU: Georuta 18 - Port de Cabús Photo ofPARC NATURAL DE L'ALT PIRINEU: Georuta 18 - Port de Cabús Photo ofPARC NATURAL DE L'ALT PIRINEU: Georuta 18 - Port de Cabús

Author

Trail stats

Distance
3.35 mi
Elevation gain
2,208 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
131 ft
Max elevation
7,548 ft
TrailRank 
37
Min elevation
5,471 ft
Trail type
One Way
Coordinates
115
Uploaded
July 11, 2023
Recorded
July 2023
Share

near Tor, Catalunya (España)

Viewed 386 times, downloaded 14 times

Trail photos

Photo ofPARC NATURAL DE L'ALT PIRINEU: Georuta 18 - Port de Cabús Photo ofPARC NATURAL DE L'ALT PIRINEU: Georuta 18 - Port de Cabús Photo ofPARC NATURAL DE L'ALT PIRINEU: Georuta 18 - Port de Cabús

Itinerary description

Aquesta georuta està inspirada en una de les propostes del llibre de Lluís Ardèvol titulat Meravelles geològiques del Pallars Sobirà. 10 itineraris geoturístics per gaudir de la natura aprenent (Arola Editors, 2005). Es tracta d’una ruta de dificultat moderada, que es pot fer en unes 3h 30min.
La ruta s’inicia a la població de Tor, on s’hi arriba des d’Alins. Pràcticament fins al poble la carretera està asfaltada, però més enllà del poble la pista forestal es pot complicar. De Tor al Port de Cabús s’hi pot arribar caminant, en bicicleta de muntanya o en 4x4.
Tingueu en compte que aquesta ruta passa per una zona de fauna sensible, d’espècies amenaçades i protegides del nostre territori. Preguem el màxim silenci al llarg de tot el seu recorregut i no sortir del camí senyalitzat. Si porteu gos, ha d’anar lligat en tot moment. Si trobeu un niu, no el toqueu, allunyeu-vos-en ràpidament i aviseu al Parc Natural de l’Alt Pirineu (973 622 335 o pnaltpirineu@gencat.cat).

Waypoints

PictographPanorama Altitude 6,713 ft
Photo ofParada 1: Mirador 360° Photo ofParada 1: Mirador 360°

Parada 1: Mirador 360°

La primera parada es troba al Roc de Llumeneres. Aquest indret és un excel·lent mirador de 360 graus, ja que al N hi ha vistes del Monteixo i del Pic de Norís, a l’E un magnífic exemple d’una esllavissada al Bosc Negre, i al SW el circ glacial de Bassiets i la seva corresponent vall glacial. Aquest circ constituïa la capçalera de la glacera de Tor, una de les poques glaceres de Vallferrera, que no confluïen amb la glacera principal que arribava fins a Llavorsí. De fet, es pot apreciar la forma de U de la vall per la qual transita aquesta georuta, característica de les valls glacials. En canvi, arribant a Tor, la vall es va estretint i agafant forma de V, típica d’una vall fluvial.

PictographWaypoint Altitude 6,820 ft
Photo ofParada 2: Toves calcàries Photo ofParada 2: Toves calcàries Photo ofParada 2: Toves calcàries

Parada 2: Toves calcàries

A partir d’aquest punt, en lloc de pujar per la pista forestal, es puja camp a través fins a trobar un caminet marcat, freqüentat per cavalls i vaques. A mig camí hi ha una petita surgència d’aigua on es poden observar alguns precipitats de calcària formant toves. En aquest tipus de surgència, les aigües subterrànies entren en contacte amb l’aire i alliberen el CO2 que portaven dissolt. Això permet que precipitin carbonats i es formin roques calcàries. Si les aigües tenen temperatures superiors als 20°C, aquesta roca s’anomena travertí. En canvi, si les temperatures són inferiors s’anomena tuf calcari o tova. En aquest cas, la surgència presenta alguns precipitats vora la vegetació (tal com es veu a una de les imatges), i la temperatura de les aigües és inferior a 20°C. Addicionalment, tot i que és estrany trobar-les i només en certs mesos de l’any, es poden veure violes d’aigua (Pinguicula vulgaris), unes plantes carnívores que en tocar-les deixen anar una substància enganxifosa (similar a la cola).

PictographWaypoint Altitude 7,546 ft
Photo ofParada 3: Port de Cabús (2306 m) Photo ofParada 3: Port de Cabús (2306 m) Photo ofParada 3: Port de Cabús (2306 m)

Parada 3: Port de Cabús (2306 m)

Després cal seguir pujant fins a retornar a la pista forestal, la qual es tornarà a deixar a la primera corba que es trobi, ja que es torna agafar el camí. Aquest ens durà fins a l’última parada (Port de Cabús). Al Port de Cabús hi ha dues litologies ben diferenciades: unes calcàries del Devonià (359-372 Ma), d’un aspecte més clar i que són més resistents (es troben al N del coll); i unes pissarres fosques del Silurià (419-444 Ma), on està situat el coll. Aquestes litologies en altres indrets del Pirineu són molt riques en fauna fòssil, però en aquest aflorament només se n’observen de crinoïdeus a les calcàries del Devonià. A la família dels crinoïdeus hi pertanyen els lliris de mar i les plomes de mar actuals. Actualment, aquests organismes no són abundants i predominen les formes de vida lliures respecte a les fixades, però han sigut una fauna marina molt important des de fa uns 500 milions d’anys. Els crinoïdeus es caracteritzen per tenir una simetria pentaradial, de la mateixa manera que les estrelles de mar. Per aquest motiu, els anells de tija/peduncle que s’observen, presenten una cavitat central que en alguns casos té forma d’estrella de cinc puntes.

Comments

    You can or this trail