Activity

Nieuwegein, verkeersarm

Download

Author

Trail stats

Distance
5.57 mi
Elevation gain
3 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
3 ft
Max elevation
30 ft
TrailRank 
19
Min elevation
-6 ft
Trail type
Loop
Coordinates
191
Uploaded
October 23, 2020
Recorded
October 2020
Be the first to clap
Share

near Vianen, Utrecht (Nederland)

Viewed 171 times, downloaded 6 times

Itinerary description

De wandelroute start op de parking.
Vogels fluiten, blaadjes ritselen, humus ruikt ... en jij wandelt genietend door het bos (IJsselbos). Wat wil een mens nog meer? Ontdek een snuifje geschiedenis tijdens deze route. Je wandelt namelijk langs een kasteel (Huis Oudegein). Tijdens deze route wandel je met plezier.

gedownload op https://www.routeyou.com/nl-nl/route/view/6919667/wandelroute/nieuwegein-verkeersarm

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 24 ft

A2 over de Lek

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 10 ft

Nieuwegein-Zuid

De sneltramhalte Nieuwegein-Zuid is het eindpunt van sneltram 60 in de Nederlandse gemeente Nieuwegein.

De sneltramhalte ligt tegen het Winkelcentrum Hoog-Zandveld aan, in de gelijknamige wijk Hoog-Zandveld. Aan de overkant van de Zandveldseweg ligt het congres- en partycentrum 't Veerhuis.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 5 ft

TOP Ponthoeve

Een Toeristisch Overstappunt (TOP) is een startpunt waar u de auto kunt achterlaten om vandaar heerlijk te fietsen of te wandelen in een landelijke omgeving. Vanaf elke TOP kunt u bewegwijzerde of beschreven routes volgen, die u laten kennismaken met de mooiste plekjes. Een TOP is herkenbaar aan een groene stalen halm van ca. 5 meter hoog. TOP Ponthoeve is gelegen bij de gelijknamige pannenkoekenboerderij De Ponthoeve direkt bij de aanmeerplaats van de veerpont Vrevia die Vianen over de lek verbindt met Vreeswijk (Nieuwegein).

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 17 ft

VREESWIJK



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 16 ft

Oude Sluis

De Oude Sluis of Vaartse sluis is een dubbele schutsluis in het Nederlandse Vreeswijk, in vroegere tijden een belangrijke plaats in de binnenvaart. De sluis verbindt de rivier de Lek met de Vaartsche Rijn.

Tot 1821 bevonden zich vanuit de middeleeuwen op en rond deze locatie meerdere voorgangers. Tussen 1821 en 1824 is de huidige sluis aangelegd naar ontwerp van de waterbouwkundig ingenieur Jan Blanken. De sluis is een rijksmonument evenals de nabijgelegen sluiswachterswoning en een of meer balkenloodsen. Ten westen ligt de Koninginnensluis die eind 19e eeuw is gebouwd om de Oude Sluis te ontlasten. Tussen de Oude Sluis met ten oosten ervan Fort Vreeswijk ligt ook nog de Rijkshulpschutsluis uit 1817. In 1886 werd ten westen van de Oude Sluis de Koninginnensluis in gebruik genomen.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 16 ft

Rijksbeschermd gezicht Vreeswijk

Gezicht Vreeswijk is een van rijkswege beschermd dorpsgezicht in het Nieuwegeinse Vreeswijk in de Nederlandse provincie Utrecht.

Het beschermd gezicht beslaat een oppervlakte van 3 hectare en ligt in de oude kern van Vreeswijk. Centraal erin bevindt zich de Oude Sluis en daarnaast de aan weerszijden gelegen bebouwing inclusief het deel ter hoogte van de Nederlands Hervormde kerk aan de Molenstraat. De procedure voor aanwijzing werd gestart op 21 november 1962. Het gebied werd op 4 augustus 1966 definitief aangewezen. Een jaar later volgde de aanwijzing van het Rijksbeschermd gezicht Vreeswijk Uitbreiding. Hiermee werd het beschermd gebied vooral uitgebreid tot aan de Oranjestraat in het noorden en Fort Vreeswijk in het oosten.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 10 ft

Emmabrug

De Emmabrug of Hogebrug is een dubbele ophaalbrug in Vreeswijk in Nieuwegein in de Nederlandse provincie Utrecht.

In de jaren 1880 werd het Merwedekanaal gegraven. Boven de rivier de Lek werd daarom in Vreeswijk, toen nog een afzonderlijk dorp en gemeente, de Koninginnensluis in de jaren 1882-1886 gemaakt. Aan de noordkant van de schutsluis werd de Wilhelminabrug gebouwd en over het zuidelijk sluishoofd de Emmabrug, van staal met klink-verbindingen. Omdat de Wilhelminabrug lager is staat de Emmabrug ook bekend als Hogebrug, Hoge Brug of Hoge brug.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 8 ft

Koninginnensluis

De sluis heeft twee kolken, achter elkaar, van elk 120 meter lengte, wijdte 11,85 m, schutkolkwijdte 24 m, diepte noordelijke en middendrempel KP -3,29 m , zuidelijke drempel NAP -2,25 m CEMT-klasse Va
Aan weerszijden van de sluis liggen twee bruggen die naar Nederlandse vorstinnen zijn genoemd, vandaar de naam van de Koninginnensluis:


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 15 ft

Rijksbeschermd gezicht Vreeswijk Uitbreiding

Gezicht Vreeswijk Uitbreiding is een van rijkswege beschermd dorpsgezicht in het Nieuwegeinse Vreeswijk in de Nederlandse provincie Utrecht. De procedure voor aanwijzing werd gestart op 30 juli 1965. Het gebied werd op 17 mei 1967 definitief aangewezen. Het beschermd gezicht beslaat een oppervlakte van 10,1 hectare.

Panden die binnen een beschermd gezicht vallen krijgen niet automatisch de status van beschermd monument. Wel zal de gemeente het bestemmingsplan aanpassen om nieuwe ontwikkelingen in het gebied te reguleren. De gezichtsbescherming richt zich op de stedenbouwkundige en cultuurhistorische waardering van een gebied en wil het toekomstig functioneren daarvan veiligstellen.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 15 ft

Sint-Barbarakerk

De Sint-Barbarakerk is een rooms-katholieke parochiekerk in Vreeswijk, gemeente Nieuwegein. De kerk is gewijd aan de heilige Barbara van Nicomedië. Het kerkgebouw aan de Koninginnenlaan werd ingewijd in 1910 door mgr. Van de Wetering. Het verving een ouder kerkgebouw uit 1806. Het gebouw en de geloofsgemeenschap maken samen met acht omliggende kerken deel uit van de Parochie van de Heilige Drie-eenheid.

In de middeleeuwen beschikte Vreeswijk over een eigen kerk met een eigen pastoor. Toen in 1580 de beoefening van de katholieke godsdienst werd verboden, bleef de pastoor vasthouden aan het oude geloof. Na twee jaar werd hij alsnog door Utrechtse regenten gearresteerd. Het kerkje ging over op de protestanten. De katholieken van Vreeswijk gingen toen kerken in schuilkerkjes op de omliggende landgoederen.
Toen in 1688 Jutphaas een nieuwe grotere schuilkerk kreeg, kreeg Vreeswijk van hieruit ook een eigen pastoor. Een eigen kerkgebouw kwam pas in 1797. Een voormalige kostschool aan de samenvloeiing van de vaart met de Lek werd van binnen omgebouwd tot kerkzaal en pastorie. De parochie wordt gewijd aan de heilige Barbara. Vanwege de groeiende bevolking werd de kerkruimte al snel te klein en in 1806 werd op deze plek een grotere kerk gebouwd. De eerste steen werd door de negenjarige Mathijs den Hartog gelegd. Deze steen is in het voorportaal van de kerk te zien. In 1848 wordt deze kerk nog eens uitgebouwd. Ook deze kerk werd al spoedig te klein.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 3 ft

Wiersdijk

De halte is genoemd naar de Wiersdijk, een oude weg in Nieuwegein-Zuid gelegen op de grens van de wijken Zandveld en Fokkesteeg. De halte maakt deel uit van lijn 60: Utrecht - Nieuwegein-Zuid. De halte ligt in het zuiden van Nieuwegein, tussen de haltes Fokkesteeg en Nieuwegein-Zuid in.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 12 ft

Museumwerf Vreeswijk

Museumwerf Vreeswijk is de voortzetting van de voormalige Scheepswerf Buitenweg in het vroeger zelfstandige dorp Vreeswijk, in de huidige gemeente Nieuwegein in de provincie Utrecht. De "werkende werf" van het museum richt zich op de restauratie, reparatie en het onderhoud van oude binnenvaartschepen.

Scheepswerf Buitenweg was gedurende 145 jaar het eigendom van de familie Buitenweg. Eind 2001 heeft de gemeente Nieuwegein de helling met alle gebouwen en terreinen, inclusief machines en gereedschappen, van de firma Buitenweg overgenomen. In maart 2002 was de overdracht aan de gemeente, waarna er vier jaar lang gewerkt werd aan de ombouw van de scheepswerf tot museumwerf. De opening als museum vond plaats in mei 2006.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 13 ft

Fokkesteeg

De halte maakt deel uit van lijn 60: Utrecht - Nieuwegein-Zuid. De halte ligt in het zuiden van Nieuwegein, tussen de haltes Wiersdijk en Merwestein in.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 10 ft

Molenstein

Molenstein is een buitenplaats in Driebergen-Rijsenburg in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.
Molenstein staat tegenover Leeuwenburg aan de Langbroekerdijk 34 aan de zuidkant van de Langbroekerwetering.

In de 15e eeuw was de familie Van Zuylen van Nievelt eigenaar van de grond waarop Molenstein later zou worden gebouwd. Het huis staat waarschijnlijk op de funderingen van een ouder huis of een gedeelte daarvan. In de 17e-eeuw kwam de douairièrewoning in bezit van de familie Van Reede. Nadien wordt het huis bij het bezit van Moersbergen gevoegd. Als de eigenaar van Moersbergen Johan Gerard van Oostrum overgaat tot het katholicisme wordt Molenstein tot 1672 als schuilkapel gebruikt. Na financiële problemen kwam het achtereenvolgens in bezit van de eigenaren van Hindersteyn en van Hardenbroek. In 1821 wordt de eigenaar van Leeuwenburg A.J. de Beaufort de nieuwe eigenaar. Het 16de-eeuwse huis werd toen beschreven als een huis genaamd Molenstein met drie daggelderswoningen onder één dak, benevens een hofstede.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 14 ft

Huis Oudegein

Huis Oudegein is een kasteel en landgoed in Oudegein, een wijk van Nieuwegein.
Het kasteel of landhuis Oudegein is gelegen in het noorden van Oudegein, dat met het aangrenzende gebied ten noorden hiervan tot 1971 onderdeel was van de gemeente Jutphaas. Het huis en landgoed grenst aan Park Oudegein. Het huis is niet vrij toegankelijk. Het hoofdgebouw en enkele andere elementen hebben de status van rijksmonument. In 2015 is landgoed Oudegein opengesteld als vergaderlocatie.

De oudste vermelding dateert van 1211. In 1382 werd het gebouw in brand gestoken waarna het werd hersteld. In 1536 werd het door de Staten van Utrecht erkend als ridderhofstad.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 15 ft

Doorslag

De Doorslag is een kanaal in de provincie Utrecht dat een verbinding vormt tussen het Merwedekanaal en de Hollandse IJssel.

De Doorslag is een deel van de vroegere Vaartsche Rijn, die de stad Utrecht via de bovenloop van de Hollandsche IJssel met de rivier de Lek verbond. De Hollandse IJssel was een zijtak van de Lek, die bij Vreeswijk begon. Om verschillende redenen werd in 1285 op deze plaats in de Hollandse IJssel een dam gebouwd, zodat deze rivier niet meer kon worden gevoed met water uit de Lek. Ongeveer gelijktijdig werd de bestaande dam tussen de Vaartsche Rijn en de Hollandse IJssel doorgeslagen. De naam Doorslag voor het meest zuidelijke deel van de oorspronkelijke Vaartsche Rijn herinnert hieraan.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 3 ft

Oudegeinse molen

De molen is oorspronkelijk in 1640 in het voormalige Jutphaas gebouwd en heeft daar tot 1982 de polder Oudegein bemalen, de laatste jaren op vrijwillige basis. De onderhoudstoestand van de molen werd zo slecht, evenals de molenbiotoop dat in dat jaar de molen is stilgezet. In 1988 werden de roeden verwijderd en in 1993 het bovenhuis. Tien jaar later is de ondertoren van de molen naar het Park Oudegein verplaatst en daar is de molen geheel gerestaureerd en in 2006 weer op vrijwillige basis in gebruik genomen. Het scheprad is nog niet compleet, maar na completering hiervan kan de molen een circuit in het park bemalen. De molen is thans eigendom van de Stichting De Utrechtse Molens die op haar beurt een onderdeel is van Het Utrechts Landschap. Het wiekenkruis is voorzien van oudhollands hekwerk met zeilen.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 8 ft

Watertoren

De Watertoren van Nieuwegein of Watertoren van IJsselstein is ontworpen door architect Roelof Kuipers en werd gebouwd in 1911. De watertoren heeft een hoogte van 28,5 meter en ligt aan het Hooglandse Jaagpad in de Hoge Landen. Het waterreservoir heeft een inhoud van 150 m³. De toren werd gebouwd in opdracht van het gemeentelijke waterleidingbedrijf van IJsselstein. Na grenswijziging in 1990 staat de watertoren in Nieuwegein


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 8 ft

Watertoren Nieuwegein

De toeristische plaats "Watertoren Nieuwegein" is gelegen in Nieuwegein.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 13 ft

Verzorgingsplaats Jutphaas

Verzorgingsplaats Jutphaas is een verzorgingsplaats, gelegen langs de A2 Maastricht-Amsterdam tussen afrit 10 en 9 nabij Nieuwegein. Bij de verzorgingsplaats liggen nog steeds de resten van de voormalige afrit Jutphaas.

De verzorgingsplaats dankt haar naam aan de voormalige gemeente en dorp Jutphaas dat op 1 juli 1971 met de gemeente Vreeswijk werd samengevoegd om de nieuwe gemeente Nieuwegein te vormen. Tegenwoordig maakt Jutphaas deel uit van de Nieuwegeinse wijk Jutphaas-Wijkersloot en Zuilenstein.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 13 ft

IJsselbos

Het IJsselbos bij Nieuwegein in de provincie Utrecht is ongeveer 19 hectare groot en wordt begrensd door de Kromme- en Hollandse IJssel. Langs het riviertje Kromme IJssel heeft zich moerasbos ontwikkeld. Het gebied wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Het bos is rond 1980 aangelegd als een uitvloeisel van een ruilverkaveling in de Lopikerwaard waar het deel van uitmaakt. Destijds zijn duizenden meest snelgroeiende bomen aangeplant. De bomen staan na verloop van jaren erg dicht op elkaar.

In percelen waar essen en eikenbomen staan hebben medewerkers van het Staatsbosbeheer in 2009 zogenaamde toekomstbomen geselecteerd. Deze krijgen meer ruimte uit te groeien tot vitale en gezonde bomen. Bij elke toekomstboom zijn een of meer nabij staande bomen weggenomen om te zorgen voor meer licht en ruimte. Hierdoor is meer openheid ontstaan, wat betere voorwaarden schept voor planten en dieren.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 12 ft

Zendtoren IJsselstein



Auteur:

Comments

    You can or this trail