Activity

Natuur tussen Sinaai en Belsele

Download

Author

Trail stats

Distance
5.6 mi
Elevation gain
26 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
26 ft
Max elevation
66 ft
TrailRank 
10
Min elevation
0 ft
Trail type
Loop
Coordinates
231
Uploaded
September 2, 2019
Recorded
September 2019
Be the first to clap
Share

near Molenhoek, Flanders (Belgique)

Viewed 41 times, downloaded 2 times

Itinerary description

Prachtig stuk natuur tussen Sinaai en Belsele

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 0 ft

De Boogscheut - Sinaai

VolksCafé geselecteerd voor een reportage over volksCafés in Vlaanderen van het Nieuwsblad.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Burgerhuis

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit het vierde kwart van de 18de eeuw; bovenverdieping mogelijk toegevoegd in de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op donker geschilderde plint. Drie nauw aansluitende middentravee en bredere zijtravee. Rechthoekige vensters, op de begane grond beluikt en voorzien van 19de-eeuwse ramen, op de bovenverdieping gevat in een geriemde omlijsting met versierde sluitsteen. Rechthoekige deur in vlakke arduinen omlijsting met jaartal 1793 op de gestrekte tussendorpel; rechte waterlijst. Klassieke gevelbekroning.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Stadswoning

Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, cementpannen), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Parement van gele machinesteen en arduinen plint. Licht vooruitspringende venstertravee met hoeklisenen, horizontaal met elkaar verbonden door een steekboogfries. Deur en vensters onder rechte I-balk met rozetten, en steekbogig ontlast. Geveleinde met gekorniste kroonlijst op consoles.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Burgerhuis

Dubbelhuis met ontpleisterde lijstgevel uit de 19de eeuw van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Arduinen plint. Rechthoekige vensters in geprofileerde omlijsting, op de verdieping bekroond door een kroonlijst op twee consoles, evenals deuromlijsting recent vernieuwd. Spiegelboogdeur met imposten, sluitsteen en gekorniste waterlijst.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Dorpswoning

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) uit de eerste helft van de 19de eeuw. Verankerde bakstenen lijstgevel op gecementeerde plint. Rechthoekige vlak omlijste vensters met arduinen lekdrempels; luiken op de begane grond. Rechthoekige deur in geprofileerde omlijsting. Gevel beëindigd op gelede architaaf en houten kroonlijst.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Filva Ballooning

Filva Ballooning, de specialist in ballonvaarten, verzorgt al uw ballonvaarten in binnen- en buitenland, zowel voor particulieren als bedrijven. Onze full-time piloten hebben ruime ervaring. Beleef je luchtdoop reeds vanaf 125 euro. Ook cadeaubons zijn verkrijgbaar. Alle info vindt u terug op onze website.

Voor bijkomende informatie klik hier.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

natuur-tussen-sinaai-en-belsele

16

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

natuur-tussen-sinaai-en-belsele

Burmstraat

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

natuur-tussen-sinaai-en-belsele

Boskapel - Maria Troost In Nood ( Sinaaiwegel )
Deze kapel is herbouwd en gewijd op 8 september 1920
Aannemer: A. Smet.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Boskapel of Kapel OLV van Bijstand

Kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van bijstand, temidden van de bossen staand en omgeven door lindebomen. Ertegenover een kruisweg als ommegang aangelegd. Bakstenen kapel van twee traveeën en driezijdige absis, in neogotische stijl opgetrokken door aannemer A. Smet na de eerste wereldoorlog, ter vervanging van een ouder heiligdom. Voorgevel met hoeksteunberen en segmentboogdeur met gevelhoog timpaan met opdrachtbanderol (O.L.Vrouw Troost in Nood. B.V.O.). Zijgevels en absis met spitsboogvensters. Binnen: gedenksteen: "Deze kapel is herbouwd door de inwoners der gemeente Sinay, Belcele en Puyvelde ter gedachtenis der bevrijding van de oorlog 1914-18. Bestuur: H.E.Hellebaut, W. Vercauteren, Vr. A. De Strooper. Aannemer A. Smet. Gewijd den 8 september 1920".

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

natuur-tussen-sinaai-en-belsele

Kouterstraat
4

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Station Belsele

Station Belsele is een spoorwegstation langs lijn 59 in Belsele, een deelgemeente van de stad Sint-Niklaas. Belsele is een stopplaats in de eenvoudigste soort. Er is geen verbindingsgang onder de sporen, maar gezien de locatie nabij een overweg is dit ook niet echt nodig.
De stopplaats werd geopend in 1899 en heette Belsele-Noord om ze te onderscheiden van het toen reeds lang bestaande station Belsele langs de voormalige spoorlijn 56. Zie Station Belsele-Dorp. Vanaf de zomer van 1957 werden de stoptreinen tussen Sint-Niklaas en Gent vervangen door autobussen en stopten er geen treinen meer in Belsele-Noord. In 1973, na de elektrificatie van de lijn, werd de stopplaats heropend en kortweg Belsele genoemd. Spoorlijn 56 was toen immers al gesloten voor reizigersverkeer.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Drie gekandelaarde linden bij herberg 't Uitzicht

Drie geleide lindebomen beschermen herberg ‘t Uitzicht aan de zuid-westzijde. De bomen zijn gekandelaard, een traditioneel snoeibeheer waardoor de bomen een scherm vormen en ze op deze wijze het huis beschermen tegen zon, weer en wind.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Domein Groenhof

Het neoclassicistisch landhuis met bijgebouwen en omringende tuin is typerend voor de midden 19de-eeuwse burgerlijke architectuur. De tuin in landschappelijke stijl met uitgegraven vijvers, slingerpaden, beplante heuvels, bomengroepen en doorkijken is een representatief voorbeeld van tuinaanleg uit de tweede helft van de 19de eeuw. De Japanse tuin met exotische architectuurelementen, zoals het theehuis, de poorten en bruggen en de rotspartijen in cementrustiek, is een uitzonderlijk voorbeeld van tuinarchitectuur uit het interbellum.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

St.-Andreas & Gislenuskerk

Belsele is één van de oudste Wase nederzettingen wat je ook merkt aan de parochiekerk. Deze gaat in de kern terug tot de 10de eeuw. Er werden herhaaldelijk herstellingswerken uitgevoerd in gotische stijl. Sporen van de romaanse architectuur vindt u terug in de benedenkerk en de torenbasis. Belseledorp 9111 Belsele (Sint-Niklaas) Voorbij de kerk passeert u het hof van Belsele, het groene en historische hart van de gemeente. Het kasteel zou dateren uit de 13de eeuw maar werd grondig verbouwd omstreeks 1745 en 1904. Men noemt het ook het 'Bisschoppelijk Kasteel' omdat het lange tijd een rustoord was voor priesters. Nu is het privébezit.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint-Andreas en Sint-Ghislenuskerk

Parochiekerk Sint-Andreas en Gislenus Georiënteerde gotische kruiskerk in het centrum van het dorp. Ten Noorden ervan, parkeerplaats ter vervanging van het sinds 1943 gedesafecteerde kerkhof. Arduinen hekstijlen en een deel van het ijzeren hek werden herbruikt in de Kerkstraat (confer infra). Ten Oosten en Zuiden bloemperken met onder meer oorlogsgedenkteken en grafstenen. Dorpskerk met ingewikkelde bouwgeschiedenis in kern opklimmend tot X. De romaanse driebeukige, transeptloze kerk van vijf traveeën met vermoedelijk recht gesloten koortje, van Doornikse kalksteen, kende in XIIIA een eerste wijziging: de bovenlichtmuren werden met baksteen hoger opgetrokken, voorzien van vroeggotische spitsboogvensters en afgewerkt met een kroonlijst op kraagstenen met rollijstprofiel; als binnenafdekking verving men de vlakke zoldering door een houten tongewelf met ziende dakkap terwijl men het vloerpeil verhoogde en belegde met kleurrijke geglazuurde tegels. De bouw van een stenen Westelijke toren, mogelijk eveneens nog in XIII te situeren, betekende een volgende belangrijke wijziging aan het oorspronkelijk kerkgebouw. Men verlengde tevens de zijbeuken langsheen de torenvoet en voorzag de zijbeukmuren van een buitenparement van Ledische zandsteen. De hele benedenkerk was aldus in gotische stijl omgevormd. Na een langdurige onderbreking, vatte men pas in 1432 de werkzaamheden aan de OOstelijke partij aan. Het romaans koor werd in dat jaar gesloopt en vervangen door een hoger en ruimer gotisch koor met beschilderd houten spitstongewelf. Vervolgens werden circa 1450 de transeptarmen aangebouwd en eveneens overwelfd door houten spitsbogige tongewelven. Nog in XV bouwde men de toegevoegde travee aan weerszijden van de torenvoet uit tot zijkapellen door de muren te verhogen en af te dekken met een afzonderlijk lessenaarsdak. Ook XVI kende belangrijke veranderingen. Rond 1533 verhoogde men de zijbeukmuren, wat een verhoging van de bedaking met zich meebracht waardoor meteen de bovenlichten in onbruik raakten en de kerk een pseudo-basilicale opstand kreeg. De sterk vergrote zijbeukvensters zorgden nu voor voldoende lichttoevoer terwijl de zijkapellen thans afgedekt werden door een haaks zadeldak. De beeldenstorm van 1578 liet het kerkgebouw in zulke bouwvallige toestand achter, dat belangrijke herstellingen zich opdrongen. Het ganse interieur veranderde nu van aanblik: de romaanse pijlers maakten plaats voor gotische zuilen, de scheibogen werden spitsbogig uitgewerkt en de hele benedenkerk werd overkluisd door bakstenen kruisribgewelven; het vloerpeil werd verhoogd en belegd met langwerpige rood gebakken tegels in visgraatverband; de zuilen en muren werden beschilderd met heiligenfiguren en apostelen. Buiten verwijderde men de haakse zadeldaken tegen de torenvoet, verhoogde nogmaals de zijbeukmuren en bracht de midden- en zijbeuken onder een gezamenlijk zadeldak. In 1644 werd nu ook het koor overkluisd met stenen kruisribgewelven door Nicolaas Bocquereau. Voorts voegde men in 1653 een Noordelijke bergplaats toe, die in 1829 merkelijk vergroot werd naar ontwerp van architect J. Bresous (Sint-Niklaas); in 1856 werd naar ontwerp van architect J. De Somme-Servais (Sint-Niklaas) ten Zuiden van het koor een sacristie aangebouwd. Na een wegens geldgebrek mislukte poging tot vergroting van de kerkruimt in 1880 naar ontwerp van architect P. Van Kerkhove (Gent), kende het gebouw enkel nog restauraties, onder meer in 1906 onder leiding van de architecten K. Van Namen en O. Van Bogaert (Belsele). Restauratie onder leiding van de architecten A. Bressers en M. Hoste (Gent) in uitvoering.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Brouwerij Boelens

In Brouwerij Boelens worden tal van bieren gebrouwen. Eén daarvan is de Prins van Hornse die zijn oorsprong heeft in Overijse. Het bier is een initiatief van de biervereniging Vryheytscamme uit Overijse die de biertraditie van Overijse wil laten herleven. Na tal van proefbrouwsels was de biervereniging in 2014 klaar met een eerste eigen recept. Dat viel zo goed mee dat er beslist werd om dat bier op grotere schaal (400 liter) te laten brouwen door brouwerij Boelens uit Belsele: de Prins van Horne was geboren! De eerste batch Prins van Horne werd op 18 juni 2014 gebrouwen naar een eigen recept op basis van drie moutsoorten, uitgelezen hoppen en abdijgist. Het is een amberkleurig bier van hoge gisting met hergisting op fles en met een alcoholgehalte van 7,9%. Op de marktdag van de Druivenfeesten in Overijse (augustus 2014) en de jaarmarkt van Hoeilaart kon het grote publiek voor het eerst kennismaken en proeven van het bier. De Prins viel zodanig in de smaak van bierliefhebbers, familieleden en vrienden dat de voorraad na een paar weken al volledig op was.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint-Andreas en Gislenuskerk

Georiënteerde gotische kruiskerk in het centrum van het dorp. Ten noorden ervan, parkeerplaats ter vervanging van het sinds 1943 gedesafecteerde kerkhof. Arduinen hekstijlen en een deel van het ijzeren hek werden herbruikt in de Kerkstraat. Ten Oosten en Zuiden bloemperken met onder meer oorlogsgedenkteken en grafstenen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Boelens (Belsele)

De Waaslandse Brouwerij Boelens ontstond uit het huwelijk van twee brouwersfamilies. Ze brouwt vandaag zo’n 1.000 hl bier per jaar. De best verkochte bieren zijn het Bieken, het bruine honingbier Dubbel Klok, de blonde Waaslander en de amberkleurige Waase Wolf.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Hof van Belsele

Zogenaamd "Hof van Belsele" of "Bisschoppelijk kasteel", rustoord voor priesters, in de 18de eeuw aangekocht door bisschop Maximiliaan van der Noot, die het in 1754 gedeeltelijk herbouwde. In 1904 grotendeels verbouwd en met verschillende andere gebouwen uitgebreid door bisschop Antonius Stillemans naar ontwerp van architect Stephan Mortier. In 1906 kwamen de Zusters van de Heilige Engelen van Lokeren naar Belsele om de rustende priesters te verzorgen. Het geheel bestaat uit een kasteel met (voormalig) koetshuis en hovenierswoning; voorts horen verschillende vrij grote herenhuizen bij het complex. Laatstgenoemde zijn gebouwd met rechtstreekse toegang van en tot de straat (zie Belseledorp nummers 108-110, 114- 116, 118-120) terwijl de andere gebouwen gelegen zijn in een uitgestrekt, omgracht park met monumentale bomen, grasvelden, vijver, moestuin. Langs wandelpaden zijn verschillende specimina van kleinarchitectuur aanwezig: achtzijdig tuinpaviljoentje uit de tweede helft van de 18de eeuw van baksteen op cementplint en beëindigd op een bepleisterd hoofdgestel. Afdekking door middel van helmvormig dakje (leien). Hoge rechthoekige vensters met schuiframen en kleine roedeverdeling. Gecementeerde grot met heiligenbeeld en arduinen gedenksteen: "Memento confratrum defm. 1935". Sierlijke gietijzeren brug. Prieel op een duidelijke verhevenheid gebouwd (in de tuin van Belseledorp nummer 110) met lindestronken en afgedekt door een rieten dakje.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Dikke kastanje

Bij het kruispunt van de Vijverstraat met Belseledorp staat in een tuin een dikke tamme kastanje. Hij heeft een stamomtrek van 466 cm en heeft een mooi ontwikkelde groeivorm.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Neoclassicistisch getinte bakstenen kapel op geschilderde plint, rechthoekige met driezijdige absis onder zadeldak (kunstleien). Voorgevel met rechthoekige nis waarin een rondbogige vleugeldeur met houten waaier, geflankeerd door gekoppelde pilasters. In de geveltop kleine arduinen steen met chronogram (1816): "MatrI pULChre DILeCtIonIs Ita restItUor". Rondboogvensters in de zijgevels. Bekronend ijzeren kruis. VAN VLIERBERGHE J., Annalen van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas, 46/2, 1934, p. 45-46.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sinaai

Het treinstation van "Sinaai" is gelegen in Sint-Niklaas.
Meer informatie op Wikipedia

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Station Sinaai

Het station van Sinaai werd aan het einde van de 19de eeuw gebouwd door een privé-maatschappij en vergroot door de Staatsspoorwegen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Belsele - Treinstation Sinaai

Stationsgebouw Sinaai gebouwd in 1895 ... staat eigenlijk op het grondgebied van Belsele

Auteur:

Comments

    You can or this trail