Activity

Mooi Herselt

Download

Author

Trail stats

Distance
7.69 mi
Elevation gain
161 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
161 ft
Max elevation
115 ft
TrailRank 
21 4.7
Min elevation
0 ft
Trail type
Loop
Coordinates
357
Uploaded
August 26, 2018
Recorded
August 2018
  • Rating

  •   4.7 1 review
Be the first to clap
1 comment
Share

near Snepken, Flanders (Belgique)

Viewed 109 times, downloaded 6 times

Itinerary description

Een mooie lus doorheen Herselt. Een route waar je je zeker niet verveelt. Deze route kan je eigenlijk gelijk waar starten maar het kasteel (Kasteel van Westerlo) is zeker een goede startplaats (en rustplaats). Kort samengevat, een aanrader!

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Dreef

Eeuwenoude dreven kenmerken het domeinbos Hertberg. Vroeger functioneerden deze dreven als privéweg voor de Prinsen de Merode tussen het kasteel van Westerlo en de abdij van Averbode. Meestal waren ze in véél betere staat dan de omliggende openbare wegen die dikwijls in een modderpoel waren herschapen door de smalle karrenwielen. Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kapel van de Maarschalk

Kapel van De Maarschalk De kapel van de Maarschalk werd opgericht ter nagedachtenis van veldmaarschalk Jan-Filips-Eugeen de Merode, heer van Herselt en Westerlo (1674-1732). Als onderdeel van de bossen van de Merode werd de kapel in 2004 aangekocht door de Vlaamse landmaatschappij. Delen van het domein werden doorverkocht aan verschillende partners die het als natuur- en recreatiegebied beheren. Natuurpunt werd onder andere eigenaar van deze kapel. De kapel is geklasseerd als monument. Ze dateert uit de achttiende eeuw en is toegewijd aan Maria. De bouwstijl is vereenvoudigd laatbarrok met classicerende inslag. Dit soort kapel is zeldzaam in de omgeving. Door de ligging in het centrum van Bergom en langs de recreatief belangrijke Diestsebaan kan de kapel een ontmoetingsplaats worden voor bewoners en passerende recreanten. De drie eigenaars van de kapel en de omliggende grond, de gemeente Herselt, de N.V. Genicro en Natuurpunt kwamen overeen om deze site te herstellen en op te waarderen. Nieuwe groenaanplantingen en rustbanken werden voorzien. De heemkring Ansfried is bereid het interieur van de kapel te onderhouden en gaf advies bij de buiteninrichting. Het project werd uitgevoerd in overleg met Monumenten en landschappen. Een mooi voorbeeld van samenwerking tussen verschillende verenigingen en overheden. Op deze manier wordt het cultureel erfgoed van deze mooie streek bewaard. Lindebomen Kleinbladige linde of winterlinde werd traditioneel bij kapelletjes aangeplant. De status van de lindeboom dateert al uit voorchristelijke tijden. De Germanen en Kelten hadden een diepe verering voor bomen. In de lindeboom woonde de Germaanse godin Freya. Die moest echter, bij de komst van het christendom haar koffers pakken en haar woonplaats afstaan aan Maria. Nog heel lang leefde de boomcultus sterk in het volksgeloof en werden er op belangrijke plaatsen linden en eiken aangeplant. Een linde heeft hartvormige bladeren. In het voorjaar kan je de bloesem plukken voor thee. De bomen kunnen honderden jaren oud worden. Bron; informatiepaneel Natuurpunt Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

De Walenman

Standbeeld De Walenman van kunstenaar Jos Wouters uit Olen. Ingehuldigd op 15 september 2012 ter ere van de seizoensarbeiders uit de zuiderkempen die gingen werken in Wallonië en Noord Frankrijk. Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Maarschalkkapel

Kapel van De Maarschalk Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

IJskelder van het Kasteel de Merode

Ijskelder van het Kasteel de Merode. Momenteel schuilplaats van o.a. vele soorten vleermuizen, maar niet interessant voor spechten. De ijskelder is niet toegankelijk. Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Boswachtershuis Hoge Dreef

Boswachtershuis Hoge Dreef; één van de vele boswachtershuizen die gebouwd werden op het eind van de 19e, begin 20e eeuw voor de huisvesting van de boswachters in dienst van de familie de Merode. Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Lourdesgrot

Nadat Bernadette Soubirous in 1858 Maria had zien verschijnen in een grot te Lourdes, waren dergelijke Mariagrotten zeer populair. De Lourdesgrot, met onderin een ruimte voor kaarsen en bovenin een nis met Mariabeeld, werd in Vlaanderen talrijke keren in miniatuuruitvoering nagebouwd. Deze werd gebouwd in 1874 en is vandaag een populaire rustplaats voor wandelaars en fietsers. Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

'Trammetje'

"Trammetje" (1874) mobiele dam als sluis- of stuwsysteem. Meer uitleg ter plaatse. Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kasteel van Westerlo

Het kasteel van Westerlo, ook wel kasteel De Merode of De Merodekasteel, is een kasteel te Westerlo in de provincie Antwerpen. In 1484 kwam het kasteel in het bezit van de familie de Merode, die het nog steeds bewoont. Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kasteel de Merode

Kasteel de Merode (midden 13e eeuw) met een Engels park van 12 hectaren. Aan de zuidkant van de Grote Nete een park (in Franse stijl aangelegd) van 50 hectaren met een 400 meter lange vijver "Het Canard". Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

POLITIE ZK

WESTERLO Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Info

Beeltjens en Kwarekken De Beeltjens en de Kwarekken zijn eigenlijk twee bosgebieden die van elkaar gescheiden zijn door de baan die Westerlo-centrum verbindt met dorp Zoerle-Parwijs. Het 162 hectare grote boscomplex is sinds 2006 eigendom van de vzw Kempens Landschap. Het bosgebied de Beeltjens vormt eigenlijk de achtertuin van de gemeente Westerlo. Heel typisch is het patroon van de dreven in de vorm van een ster en de dubbele rij bomen aan beide kanten van de monumentale Beeltjensdreef. Die dreef werd aangelegd vanaf 1721 door markies Jean-Philippe-Eugene de Merode. Vooral in het weekend genieten wandelaars en Joggers er van de natuur en het landschap. Er liggen nog kansen om te grijpen om de kwaliteit van het landschap te verhogen. Op sommige plaatsen is het bos wat eentonig, met weinig variatie aan planten en dieren. De dreven kunnen beter zichtbaar gemaakt worden door de bosrand iets terug te laten wijken. De gaten die met de jaren hier en daar in de dreven zijn ontstaan, kunnen opnieuw aangeplant worden. Op enkele plaatsen vinden wij in de Beeltjens nog typische oude bosplanten zoals dalkruid, meiklokje en salomonszegel. Vermeldenswaardig is ook het voorkomen van koningsvaren. De oude bomen in de hoofddreef bieden voor heel wat dieren een onderkomen: een kauwenkolonie, boomklevers, bosuilen, verschillende soorten vleermuizen en eekhoorns. Een buitenbeentje is de Koreaanse grondeekhoorn, een soort die vroeger is ontsnapt uit private verzamelingen en die zich wel eens verraadt door een schril geluid te maken. In de Kwarekken (afgeleid van kreken) gaat het van hoog en droog naar laag en nat. Van de droge Asberg, helemaal in het zuiden van de Beeltjens op de grens met de Kwarekken, gaat het naar de vallei van de Grote Nete. In de laag gelegen delen treffen we nog restanten van het elzenbroekbos aan, met dotterbloem en een enkele inlandse vogelkers. Op de hogere delen gaat opnieuw het verhaal van de Beeltjens op: meer ruimte voor loofbos en heide zou het landschap verrijken. Dat kan van de Asberg een nog mooiere pleisterplaats maken. Op de oude landduin staat een enorme wintereik, die spijtig genoeg al tekenen van aftakeling vertoont. Tot het einde van de eerste Wereldoorlog werd in de Kwarekken nog moerasijzererts ontgonnen. De vzw Kempens Landschap, eigenaar van het gebied, werd opgericht in november 1997 en stelt zich tot doel om allerhande waardevolle landschapselementen in de provincie Antwerpen te verwerven, te beschermen, te herstellen en op te waarderen. Bron: informatiepaneel vzw Kempens Landschap Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Domeinbos Beeltjes

Gebied: Domeinbos Beeltjes Eigenaar: Vlaams Gewest Toegang: 1 jan - 31 dec Auteur:

Comments  (1)

  • Photo of WouterN
    WouterN Jun 25, 2021

    I have followed this trail  View more

    Easy and very enjoyable hike with a few highlights along the way.
    Expect some mud after rainy periods.
    Use some product against mosquitos in the hot season, you'll be following a few waterways where these little bastards frequent a lot :)
    Highly recommend!

You can or this trail