Activity

Montblanc - Ermita de Santa Anna de Montornès - Montblanc

Download

Trail photos

Photo ofMontblanc - Ermita de Santa Anna de Montornès - Montblanc Photo ofMontblanc - Ermita de Santa Anna de Montornès - Montblanc Photo ofMontblanc - Ermita de Santa Anna de Montornès - Montblanc

Author

Trail stats

Distance
7.91 mi
Elevation gain
466 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
466 ft
Max elevation
1,328 ft
TrailRank 
58
Min elevation
1,000 ft
Trail type
Loop
Moving time
2 hours 34 minutes
Time
2 hours 46 minutes
Coordinates
2180
Uploaded
March 1, 2022
Recorded
March 2022
Share

near Montblanc, Catalunya (España)

Viewed 822 times, downloaded 58 times

Trail photos

Photo ofMontblanc - Ermita de Santa Anna de Montornès - Montblanc Photo ofMontblanc - Ermita de Santa Anna de Montornès - Montblanc Photo ofMontblanc - Ermita de Santa Anna de Montornès - Montblanc

Itinerary description

Ruta circular amb sortida des de l'Oficina de Turisme de Montblanc. De dificultat moderada. El primer tram recorre part del recinte emmurallat fins el portal de Sant Antoni on des d'allí es segueix el GR-175 passant per davant de l'antic hospital de Santa Magdalena, creuant el Pont Vell i continuant cap al cementiri. Gran part de la ruta es fa seguint el GR-175. El paisatge és dominat per vinya i camps de sembrat. Al llarg del recorregut es troben diferents construccions que evidencien una important i antiga vida rural: les restes de l'ermita de Sant Pere del Pinetell, el mas de Gasol, l'ermita de Santa Anna de Montornès o diferents barraques de pedra seca.

View more external

Waypoints

PictographMonument Altitude 1,295 ft
Photo ofCatedral del Vi Photo ofCatedral del Vi Photo ofCatedral del Vi

Catedral del Vi

Després de la crisi agrícola provocada per la fil·loxera, els pagesos montblanquins es van constituir en Sindicat de Vinyaters el 1919 i, ràpidament, va començar la construcció del sindicat. Les obres del celler, d'estil modernista i obra de l'arquitecte vallenc Cèsar Martinell, van durar fins l'any 1922. El dramaturg Àngel Guimerà les va anomenar "Catedrals del Vi". El celler es va edificar en uns terrenys propers a la vila, entre la carretera, que era per on arribava el raïm, i la via del ferrocarril, on es carregava el vi per a la seva distribució. L'any 1945 el mateix arquitecte va fer una ampliació i va construir una nau igual que la ja existent a continuació de la façana; i el 1956 es va afegir una altra nau per al molí d'oli. Posteriorment, durant la dècada dels seixanta, es van construir dos magatzems i el 1994 s'hi va construir una cava. INFORMACIÓ PRÀCTICA: Part d'aquest edifici s'ha convertit en una agrobotiga on es poden comprar productes de la zona, com vi, cava, oli, safrà o dolços.

PictographMonument Altitude 1,106 ft
Photo ofRecinte emmurallat

Recinte emmurallat

El recinte emmurallat de Montblanc és una de les obres militars medievals conservades més important de Catalunya. Té un perímetre d'uns 1.500 metres i encercla tot el nucli de l'antiga població. A distàncies irregulars, s'alcen 31 torres, de planta quadrada i amb merlets a la part superior. El recinte també comptava amb quatre portals bàsics corresponents aproximadament als punts cardinals: a migdia, el portal de Sant Francesc; al nord, el de Sant Antoni; a ponent, el de Sant Jordi; i a llevant, el de Bové. La construcció de la muralla va iniciar-se a mitjans del segle XIV en motiu de la guerra entre els reis Pere III el Cerimoniós i Pere el Cruel de Castella. En aquest punt de la muralla, van col·locar-se el 2008 unes lletres de ceràmica amb la paraula "Montblanc" en el marc de Terrània, el Festival Internacional de Ceràmica de Montblanc. Aquest, doncs, és un bon punt on fer-se una fotografia! INFORMACIÓ PRÀCTICA: Un tram del recinte emmurallat és visitable. L'accés és per la torre de Sant Francesc, ubicada a la plaça de Sant Francesc. Els horaris a partir del 5 de febrer de 2024 són: dilluns i dimarts tancat, de dimecres a dissabte de 10 a 14 h i de 16 a 18 h; i diumenges i festius de 10 a 14 h. Aquest espai també és visitable amb les visites guiades que s'ofereixen des de l'Oficina de Turisme de Montblanc.

PictographMonument Altitude 1,098 ft
Photo ofPortal de Sant Antoni Photo ofPortal de Sant Antoni

Portal de Sant Antoni

El portal de Sant Antoni és un dels quatre portals que tenia originalment el recinte emmurallat de Montblanc, que es va construir al segle XIV. Orientat al nord, està situat en un extrem del camí ral que obria pas cap a Poblet i Lleida. Aquest portal va ser enderrocat a finals del segle XIX per facilitar el pas de carruatges pel carrer Major, i reconstruït als anys 90 del segle XX. Actualment és la seu del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Conca de Barberà.

PictographMonument Altitude 1,107 ft
Photo ofAntic hospital de Santa Magdalena Photo ofAntic hospital de Santa Magdalena Photo ofAntic hospital de Santa Magdalena

Antic hospital de Santa Magdalena

Situat al Raval i fora murs, l'actual edifici és el resultat d'un llarg procés constructiu. L'església data del segle XIV i l'edifici de l'hospital correspon als segles XV i XVI, en la qual coexisteixen els models de la darrera arquitectura gòtica amb els renaixentistes. Seguint el procés d'unificació d'hospitals ordenat pel rei Ferran II es va consolidar l'Hospital de Santa Magdalena. La seva funció era tenir cura dels pobres, pelegrins i malalts. A partir de 1853, es va instal·lar una comunitat de germanes carmelites que impartien classes a noies del poble. Va ser col·legi durant 74 anys. Posteriorment, va passar a ser un consultori mèdic i una fàbrica tèxtil. Actualment és seu de l'Arxiu Històric de la Conca de Barberà. INFORMACIÓ PRÀCTICA: Aquest edifici està obert al públic en l'horari de l'Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà. De l'1 d'octubre al 31 de maig: de dilluns a dijous de 9 h a 14 h i de 15:30 h a 18 h, divendres de 9 h a 14 h i caps de setmana tancat. De l'1 de juny al 30 de setembre: de dilluns a divendres de 9 h a 14 h i caps de setmana tancat.

PictographBridge Altitude 1,068 ft
Photo ofPont Vell

Pont Vell

El pont Vell del Francolí sembla tenir uns orígens probablement romans, però l'actual, reformat en diferents ocasions a causa de les fortes riuades, és una excel·lent obra medieval del segle XII. S'emplaça a la sortida del camí ral que passava pel costat mateix de l'antic Montblanc, al final del futur Raval. Antigament, a banda i banda del creuer, s'alçaven dos arcs, l'un amb la figura de l'Àngel de la Guarda i l'altre amb l'escut de la vila. El 1845 es va enderrocar el darrer arc que quedava per tal de millorar el pas dels carruatges que hi transitaven.

PictographIntersection Altitude 1,047 ft
Photo ofIntersecció

Intersecció

Continuar pel camí de l'esquerra (GR-175).

PictographRiver Altitude 1,030 ft
Photo ofRiu d'Anguera

Riu d'Anguera

Curs d’aigua que es forma al vessant septentrional de la serra del Cogulló i després de rebre, per la dreta, el riu de Vallverd, entre Sarral i Pira, aflueix al Francolí, aigua avall de Montblanc.

PictographIntersection Altitude 1,028 ft
Photo ofIntersecció

Intersecció

Deixar el GR-175 i continuar pel camí de l'esquerra.

PictographIntersection Altitude 1,034 ft
Photo ofIntersecció

Intersecció

Prendre el camí de la dreta, seguint les indicacions per anar a Barberà de la Conca i Santes Creus.

PictographIntersection Altitude 1,139 ft
Photo ofIntersecció

Intersecció

Prendre un petit senderó a l'esquerra que porta a les restes de l'antiga ermita de Sant Pere del Pinetell.

PictographRuins Altitude 1,143 ft
Photo ofErmita de Sant Pere del Pinetell Photo ofErmita de Sant Pere del Pinetell Photo ofErmita de Sant Pere del Pinetell

Ermita de Sant Pere del Pinetell

L'església es deuria construir durant la segona meitat del segle XII encara que no s'han trobat notícies d'ella fins ben entrat el segle XIII. De l'edifici primitiu només en resta part de l'absis semicircular. L'aparell emprat van ser carreus regulars. Fins fa uns anys, les restes de Sant Pere de Pinetell es van utilitzar com aixopluc de pagès. El Pinetell apareix documentat l'any 1155. Cap a l'any 1172, noves referències documentals semblen referir-se ja a un nucli habitat. El 1180 es mencionen la vila i el castell de l'indret.

PictographRuins Altitude 1,258 ft
Photo ofMas de Gasol Photo ofMas de Gasol Photo ofMas de Gasol

Mas de Gasol

Conjunt de construccions que formaven una explotació agrícola avui abandonada. Estava format per l'antic habitatge central, amb galeria i capelles, les cases dels treballadors i masovers, els magatzems o els estables. Probablement la història de l'actual Mas de Gasol va començar després que Poblet, a finals del segle XIII, organitzés la Baronia de Prenafeta. La masia era la més important d'aquesta antiga baronia. Avui en resten construccions bàsicament dels segles XVIII i XIX amb alguns elements (portes i finestres) del segle XVII.

PictographIntersection Altitude 1,273 ft
Photo ofIntersecció

Intersecció

Agafar el camí de l'esquerra en direcció a l'ermita de Santa Anna.

PictographReligious site Altitude 1,305 ft
Photo ofErmita de Santa Anna de Montornès Photo ofErmita de Santa Anna de Montornès Photo ofErmita de Santa Anna de Montornès

Ermita de Santa Anna de Montornès

Fundada pel rei Pere III el Cerimoniós, l'ermita de Santa Anna de Montornès va ser construïda a la segona meitat del segle XIV. Des de la seva fundació, pel fet d'estar ubicada a la quadra de Montornès, va dependre de la parròquia de Barberà, la qual en va tenir cura fins a la destrucció de 1936. A finals del segle XX, l'ermita estava abandonada i en estat ruïnós però, a principis de segle XXI, es dugué a terme una campanya de recuperació. Va ser un lloc important de romiatge, tant per celebracions festives com per realitzar pregàries dels veïns de la rodalia, especialment Barberà, Prenafeta i Montblanc. La imatge de Santa Anna ("Llegendes de la Conca de Barberà" de Rosa M. Canela) La tradició explica el motiu pel qual es va edificar l'ermita, una llegenda que ha anat passant de generació en generació. Conten que un pastor, fill de Barberà, pasturant el seu ramat va trobar la imatge de Santa Anna, prop d'una font que hi havia vora l'espai on es va construir l'ermita. Quan el pastor va veure la imatge, sense cap dubte la va agafar i se la va posar al sarró per portar-la al poble. Però la imatge va desaparèixer del sarró i va tornar al lloc que avui ocupa l'ermita. El pastor va insistir de nou, una i una altra vegada se la va guardar, però la imatge tornava a aparèixer sempre al lloc on havia aparegut. El pastor, davant el fet tan misteriós, va posar-ho en coneixement del poble, i tot comprengueren que era un prodigi de Déu i que assenyalava el lloc on Santa Anna havia de ser venerada. S'escampà l'entusiasme de tot el poble, que arribà fins al rei i l'arquebisbe, que van voler edificar la capella. Creu de terme del Coll de Sabater: Creu de pedra que hi havia davant l'ermita. En destaquen escultòricament el capitell i la creu. Hi ha qui pensa que la creu pot ser dels mateixos anys que l'ermita. A un costat hi ha la Mare de Déu amb un nen en braços i un ocell; a l'altre, la imatge del crucifix. El capitell està format per un relleus del segle XVI. Trobem també un escut de Berenguer Roca i escenes de la Mare de Déu i dels sants. Actualment, la creu de terme es pot visitar restaurada al Museu-Arxiu de la Conca de Barberà. INFORMACIÓ PRÀCTICA: Aquest edifici no està obert al públic.

PictographIntersection Altitude 1,317 ft
Photo ofIntersecció

Intersecció

Continuar pel camí de la dreta.

PictographIntersection Altitude 1,317 ft
Photo ofIntersecció

Intersecció

Agafar el GR-175 en direcció a Montblanc i Poblet.

PictographIntersection Altitude 1,209 ft
Photo ofIntersecció

Intersecció

Seguir pel GR-175.

PictographIntersection Altitude 1,227 ft
Photo ofIntersecció

Intersecció

Si ens desviem a l'esquerra, a uns 300 metres, es pot veure una singular barraca de pedra seca.

PictographWaypoint Altitude 1,258 ft
Photo ofBarraca de pedra seca 'Ferrarot' Photo ofBarraca de pedra seca 'Ferrarot' Photo ofBarraca de pedra seca 'Ferrarot'

Barraca de pedra seca 'Ferrarot'

El tipus de construcció d'aquesta barraca no coincideix amb el de la zona, sent més semblant al d'altres indrets com el Bages. És una barraca amb falsa volta, de planta quadrangular i està recoberta de terra i lliris de bosc. La barraca està construïda aprofitant un fort pendent del terreny i les seves dimensions són considerables. La inscripció "1877" al portal, pot indicar l'any de construcció.

PictographWaypoint Altitude 1,215 ft
Photo ofMas del Rendé Photo ofMas del Rendé

Mas del Rendé

Edificació rural, altiva i robusta, amb parament de pedra, que va ser destinada a tasques agrícoles, i molt eventualment a habitatge. Disposa d'un pou interior.

PictographWaypoint Altitude 1,182 ft
Photo ofBarraca de pedra seca 'Ferrarot' Photo ofBarraca de pedra seca 'Ferrarot'

Barraca de pedra seca 'Ferrarot'

Barraca construïda amb cintri per fer la volta. Es poden apreciar restes de morter a les juntes de les pedres de la volta. Barraca de volta de canó, planta rectangular i amb recobriment de terra. Té una fumera i menjadora pels animals. També té una llosa amb funció de ràfec damunt la llinda.

PictographIntersection Altitude 1,061 ft
Photo ofIntersecció

Intersecció

Seguir pel GR-175 per tornar cap a Montblanc.

Comments

    You can or this trail