Activity

Moleta de les Canals i Joan Gran

Download

Trail photos

Photo ofMoleta de les Canals i Joan Gran Photo ofMoleta de les Canals i Joan Gran Photo ofMoleta de les Canals i Joan Gran

Author

Trail stats

Distance
6.24 mi
Elevation gain
2,260 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
2,260 ft
Max elevation
3,521 ft
TrailRank 
54
Min elevation
1,320 ft
Trail type
Loop
Time
6 hours 42 minutes
Coordinates
1068
Uploaded
January 6, 2022
Recorded
December 2021
Share

near Paüls, Catalunya (España)

Viewed 1407 times, downloaded 54 times

Trail photos

Photo ofMoleta de les Canals i Joan Gran Photo ofMoleta de les Canals i Joan Gran Photo ofMoleta de les Canals i Joan Gran

Itinerary description

Des de Sant Roc pel coll de les Canals amb retorn pel Pla de l'Hedra

Acomiadem el segon any pandèmic amb dos cims al termenal entre la Terra Alta (Orta) i el Baix Ebre (Paüls), bons miradors del nord dels Ports.
No hi ha senyalització de continuïtat, solament en algunes cruïlles. Però les senderes són ben fressades. L’accés a la Moleta és per un itinerari ben evident malgrat que no hi ha camí fressat i un curt tram inicial de fàcil grimpada. A la davallada del Joan Gran, just a sota el cim, hi ha un pas delicat. Per tot plegat he qualificat l’itinerari de moderat que, per la resta, resultaria molt fàcil.

Accés
A l’entrada de Paüls −on accedim per la TV-3541 des de la C-16 a l’alçada de Xerta− prenem a l’esquerra un camí enquitranat senyalitzat cap a Sant Roc i el seguim durant un parell de quilòmetres.

Sant Roc (434m)
Senzilla ermita d’origen romànic. Al seu redós, en un paratge amb pins, carrasques, xiprers, àlbers i aurons (els paülsencs els anomenen orons) que procuren una bona ombra, hi ha una àrea recreativa amb font de setze brolladors i nombrosos corros, formats per taules i bancs de pedra seca. Cada corro pertany a una família del poble que en gaudeix de l’exclusivitat en aplecs assenyalats com els de Sant Roc i Sant Antoni.
És remarcable el treball de la pedra en sec. En són bona mostra els corros, però a tota la contrada sovintegen les marjades suportades per murs de pedra seca, alçats amb una acurada tècnica.
Baixem de l’ermita i prenem una pista. A la bifurcació anem a l’esquerra on hi ha una banderola que adreça, entre altres, al Coll de l’Ametlleral. Obviem a mà esquerra la sendera que segueix el GR, per la que retornarem. Poc més enllà deixem la pista per una altra sendera a mà dreta. No és senyalitzada, però ben fressada i fàcil de seguir. Anem pujant (SW) per entremig del bosc en moderat pendent fins a sortir a un ramal de la pista que havíem deixat. Ara el seguim a mà dreta (W). La banderola que hi ha ens adreça al Pla de l’Hedra. Quan la pista fineix en una colzada, continuem en la mateixa direcció per sendera, fins a una bifurcació en T sense senyalització, al peu del cingle de la Roca Blanca. El ramal de la dreta s’enfila al Pla de l’Hedra, per on retornarem. Anem a l’esquerra i, ben aviat, sortim a una altra sendera que, per l’esquerra ignorem on mena. La seguim a la dreta i emprenem la pujada al coll, en fort pendent, amorosit per llaçades sovintejades.

Coll de les Canals (896m)
La sendera baixa a les Eres pel coll del Bassot, però aquí l’abandonem per enfilar-nos a mà dreta a la Moleta. Som a la partió entre els termes d’Orta (Terra Alta) i Paüls (Baix Ebre) que ve fitxat, a banda i banda del coll, pel cordal carener.
Pugem, sense camí fressat i fort pendent, per un llom evident, creuant la torrentera més amunt. Fites escadusseres ens confirmen la bona direcció. Continuem sobre un altre llom fins encarar una canalona que ens mena al planell cimer.

Moleta de les Canals (1070m)
Bona talaia de l’entorn. Destaquem les Roques de Benet i l’estret de la Canaleta. La gran planúria de la Terra Alta i el Matarranya. El Montsagre i el Montaspre. I els cims, com l’Espina, del cordal carener que s’allargassa vers migdia, darrera el qual treu el cap el Caro amb les seves torres. A la llunyania podem albirar bona part del Pirineu central i oriental i, més properes, les serrallades del Montsant, de Cardó, del Boix i el Delta.
Davallem (N) per una coma (fites) i anem a passar al peu de les parets de l’esperó nord-est de la Moleta (1) per camí poc definit. Superat l’esperó, atenyem el coll del Pinar Ample. Deixem a mà dreta la sendera que baixa a la barraca del Jordi i recuperem ràpidament cota (N), ara per una de ben fressada fins a un turó on, després d’una curta davallada, encetem el repetjó final previ al cim.
(1) Opcionalment podem enfilar-nos a l’afilat crestall de l’esperó.

Joan Gran o Punta del Vacarissal (1073m)
La panoràmica és semblant a la que hem gaudit des de la Moleta. En davallem seguint la sendera que ens aboca a un pas delicat per salvar una graonada que salvem amb cura i l’auxili d’una oportuna savina (2).
Continuem (NE) baixant fins a un grau per salvar una altra graonada i, poc més avall, atenyem una bifurcació. Recte aniríem al bell mig del Vacarissal. Anem a la dreta, en pujada, fins al coll.
(2) Potser que, seguint pel cairell de la graonada, trobéssim un pas més fàcil.

Coll de l’Avenc (954m)
L’avenc és fàcilment localitzable a pocs metres del camí. Comencem a davallar fort (SE) fins a una bifurcació marcada amb una estaca. Deixem el camí que ens menaria a Paüls i anem a la dreta (S). Poc més enllà passem per la barraca del Jordi (banderola indicadora) i continuem la còmode sendera del Pla de l’Hedra fins al coll on comencem a davallar en fort pendent, fins a retrobar la bifurcació al camí de l’anada. En desfem bona part però, a la pista, seguim pel GR fins a Sant Roc.

Àlbum d'imatges a: https://photos.app.goo.gl/LinzJ2y5ES1fTTR96

View more external

Waypoints

PictographPark Altitude 1,440 ft
Photo ofSant Roc Photo ofSant Roc Photo ofSant Roc

Sant Roc

PictographIntersection Altitude 1,417 ft
Photo ofCamí de l'Ametlleral. Esquerra.

Camí de l'Ametlleral. Esquerra.

PictographIntersection Altitude 1,781 ft
Photo ofPista. Dreta.

Pista. Dreta.

PictographIntersection Altitude 1,955 ft
Photo ofCamí al mas del Torrat. Recte.

Camí al mas del Torrat. Recte.

PictographIntersection Altitude 2,003 ft
Photo ofBifurcació. Esquerra. Photo ofBifurcació. Esquerra.

Bifurcació. Esquerra.

PictographIntersection Altitude 2,018 ft
Photo ofBifurcació. Dreta.

Bifurcació. Dreta.

PictographMountain pass Altitude 2,941 ft
Photo ofColl de les Canals Photo ofColl de les Canals Photo ofColl de les Canals

Coll de les Canals

PictographSummit Altitude 3,510 ft
Photo ofMoleta de les Canals Photo ofMoleta de les Canals Photo ofMoleta de les Canals

Moleta de les Canals

PictographMountain pass Altitude 3,258 ft
Photo ofColl del Pinar Ample. Recte.

Coll del Pinar Ample. Recte.

PictographSummit Altitude 3,521 ft
Photo ofJoan Gran (Punta del Vacarissal) Photo ofJoan Gran (Punta del Vacarissal) Photo ofJoan Gran (Punta del Vacarissal)

Joan Gran (Punta del Vacarissal)

PictographRisk Altitude 3,461 ft

Pas delicat

PictographIntersection Altitude 3,052 ft
Photo ofBifurcació. Dreta.

Bifurcació. Dreta.

PictographMountain pass Altitude 3,133 ft
Photo ofColl de l'Avenc Photo ofColl de l'Avenc

Coll de l'Avenc

PictographIntersection Altitude 2,908 ft
Photo ofCamí del Pla de l'Hedra. Dreta. Photo ofCamí del Pla de l'Hedra. Dreta. Photo ofCamí del Pla de l'Hedra. Dreta.

Camí del Pla de l'Hedra. Dreta.

PictographWaypoint Altitude 2,897 ft
Photo ofSaleres del Borni

Saleres del Borni

PictographMountain pass Altitude 2,808 ft
Photo ofCollet del Pla de l'Hedra

Collet del Pla de l'Hedra

PictographIntersection Altitude 1,816 ft
Photo ofCamí a la font del Teix. GR 7.

Camí a la font del Teix. GR 7.

PictographIntersection Altitude 1,661 ft
Photo ofCamí al Pla de l'Hedra

Camí al Pla de l'Hedra

PictographIntersection Altitude 1,592 ft
Photo ofCamí de les Massaneres. Recte. Photo ofCamí de les Massaneres. Recte.

Camí de les Massaneres. Recte.

PictographIntersection Altitude 1,580 ft
Photo ofColl de l'Ametlleral. Esquerra.

Coll de l'Ametlleral. Esquerra.

Comments

    You can or this trail