Activity

Massís de Cadiretes: Puig de ses Cadiretes, monuments megalítics i Castell de Montagut

Download

Trail photos

Photo ofMassís de Cadiretes: Puig de ses Cadiretes, monuments megalítics i Castell de Montagut Photo ofMassís de Cadiretes: Puig de ses Cadiretes, monuments megalítics i Castell de Montagut Photo ofMassís de Cadiretes: Puig de ses Cadiretes, monuments megalítics i Castell de Montagut

Author

Trail stats

Distance
5.07 mi
Elevation gain
728 ft
Technical difficulty
Easy
Elevation loss
728 ft
Max elevation
1,725 ft
TrailRank 
74 4.7
Min elevation
1,276 ft
Trail type
Loop
Time
2 hours 33 minutes
Coordinates
1439
Uploaded
November 19, 2022
Recorded
October 2022
 • Rating

 •   4.7 1 review

near Canyet, Catalunya (España)

Viewed 634 times, downloaded 46 times

Trail photos

Photo ofMassís de Cadiretes: Puig de ses Cadiretes, monuments megalítics i Castell de Montagut Photo ofMassís de Cadiretes: Puig de ses Cadiretes, monuments megalítics i Castell de Montagut Photo ofMassís de Cadiretes: Puig de ses Cadiretes, monuments megalítics i Castell de Montagut

Itinerary description

L’espai natural del massís de Cadiretes se situa a la zona costanera de la província de Girona, ocupant gairebé la totalitat del terme municipal de Tossa i part dels termes dels municipis veïns.
Aquest massís, també anomenat de Sant Grau o d'Ardenya, és un dels millors exemples conservats, tot i les transformacions, del paisatge primigeni de la Costa Brava.
Aquest itinerari circular ens porta a fer una descoberta dels paratges que rodegen els cims del Puig de Cadiretes i de Montagut, tot passant per alguns dels dels monuments megalítics conservats a la zona, molt prolífica, inclosa la joia de la corona de la ruta, la Pedra-sobre-altra.
El punt de sortida de la ruta es troba més o menys al km 8,5 de la GIP-6821 (carretera de Llagostera a Cala Salions) on hi ha un petit espai per deixar el cotxe.
Cal dir que, a l’última part del recorregut, la pujada al cim de Montagut, es fa per un sender força embardissat i que, en arribar al Castell es fa difícil de transitar. Si aneu amb canalla o gent amb algún problema de movilitat, millor fer-ho per la carretera (igual que el camí de tornada).
Aquests son els punts d’interés de la ruta:

MENHIR D'EN LLACH:
El menhir d'en Llach està situat a prop de Can Cabanyes al Puig de Cadiretes al terme municipal de Llagostera (Gironès). és de granit rosat-negrós i de tipus fal•liforme, i mesura 74 cm d'ample per 76 de gruix, amb una alçada de 265 cm. A la part superior mostra una inscultura en forma de meandre serpentiforme amb una cassoleta en el seu inici, mentre que la part soterrada, en canvi, no està desbastada. Està datat en el període del Neolític Mitjà/Calcolític entre el 3500 i el 1800 aC.

PUIG DE SES CADIRETES:
Al cim de Ses Cadiretes (518,7 m) trobem un vèrtex geodèsic i una vista panoràmica de tota la zona del Massís de l’Ardenya Cadiretes, la plana selvatana amb el municipi de Llagostera a primer terme i el Montseny com a rerefons. A pocs metres del cim hi ha una torre de vigilància d’incendis tancada, però enfilant-se un tram per l’escala d’accés (ara desmuntada) es pot obtenir igualment una vista panoràmica de la costa.

PARADOLMEN D'EN GARCÍA:
El paradolmen, a diferència del dolmen, no és pròpiament una construcció humana: se n'aprofiten cavitats naturals, blocs erràtics o la morfologia del terreny ja existent per construir-los, tot i que en alguns casos la intervenció humana n'ha modificat l'estructura final.
Aquest notable exemplar que tenim al davant, el paradolmen d'en Garcia, un dels més coneguts de Catalunya, va ser identificat per Agustí Garcia l'any 1974, i va ser estudiat per Esteve Fa i Tolsanes el 1979, excavat finalment per col•laboradors del Museu de Tossa de Mar.
Es una cambra sepulcral més o menys rectangular que aprofita un bloc erràtic i la penya natural. La coberta, almenys anivellada artificialment, està falcada posteriorment amb petits blocs i una paret de pedra seca considerable. L'entrada deuria ser un curt corredor, una petita galeria coberta en forma de U. Queden restes visibles del túmul artificial que l'envoltava.

MENHIR DE MONTLLOR:
Identificat per Esteve Fa i Tolsanes l'any 1979.
És un megàlit de granit antropomorf (en forma de persona) d'una sola peça, amb una pronunciada escotadura al centre del seu perfil de migdia. A la cara de llevant, la seva superfície està parcialment colgada per la terra vora el camí, vista en la seva integritat a la cara contrària.
Malgrat no hagi estat excavat mai científicament, la seva data hipotètica de construcció es podria situar vers el 4000–2500 aC.

PARADOLMEN PEDRA-SOBRE-ALTRA:
Considerat el monument megalític més important de la zona de l'Ardenya-Cadiretes.
Identificat per Esteve Fa i Tolsanes, la primera excavació va realitzar-se entre 1977 i 1978. Va ser excavat oficialment el 1979.
És un bon exemple de paradolmen situat a la base d'una torre rocosa natural, amb una cambra sepulcral de forma aproximadament rectangular, aprofitant una cavitat enfonsada artificialment en extreure la terra del gran bloc que la cobreix. Mesura 3,4 m de profunditat, 2,6 m d'amplada i 1,25 m d'alçada. L'entrada era a través d'un llarg corredor, una galeria coberta de més de 4 m de llargada tapada amb lloses, bloc i paret seca, coberta per un túmul artificial del qual encara en queden restes. Sembla ser que també hi havia un menhir, desaparegut aproximadament el 1990.
La seva datació es fixa entre el 2700–2200 aC.

CASTELL DE MONTAGUT:
Castell situat al capdamunt del cim del puig de Montagut (498,3 m), del qual només es conserven restes de la fortificació. A causa de les poques evidències conservades i la falta de documentació i estudis es desconeixen la seva trajectòria històrica.
Del castell se'n conserva la part inferior d'una torre de planta circular i part del clos emmurallat. D'aquest en roman un mur septentrional que s'adossa a la torre, amb diverses espitlleres i una petita porta d'accés. Pel costat sud de la torre, també es conserva l'arrencament d'un mur que correspondria a les estances interiors. És probable que es conservin més restes en el subsòl.
Per les característiques arquitectòniques que es conserven, es considera una obra dels segles X-XI, i es pensa que en els segles xiv i xv, el castell només actuava com a torre de guaita

CAN RUSQUES:
Can Rusques, situada molt a prop de la carretera de Llagostera a Salionç, era un lloc de referència per tots aquells que anaven de l’interior a la costa, sobretot perquè tenia una font per a refrescar-se. Actualment el seu estat enrunat no fa justícia a la propietat. Pel nom apuntem que en la seva gestió forestal el suro hi deuria tenir un paper important, ja que coneixem amb el nom de rusquer la pila de suro que es feia en el moment de la pela per ser venut. La majoria de rusquers es situaven a prop del camí o de les masies a on s’adreçaven els compradors interessats per tal de mirar i valorar el producte.

Waypoints

PictographCar park Altitude 1,529 ft
Photo of01 Aparcament Photo of01 Aparcament

01 Aparcament

PictographWaypoint Altitude 1,594 ft
Photo of02 Rocar Photo of02 Rocar

02 Rocar

Photo of03 Menhir d'en Llach Photo of03 Menhir d'en Llach

03 Menhir d'en Llach

PictographIntersection Altitude 1,586 ft
Photo of04 A la dreta Photo of04 A la dreta

04 A la dreta

PictographIntersection Altitude 0 ft

05 A la dreta

PictographIntersection Altitude 1,545 ft
Photo of06 A l'esquerra

06 A l'esquerra

PictographIntersection Altitude 1,624 ft

07 A l'esquerra

PictographIntersection Altitude 1,634 ft
Photo of08 A la dreta cap el cim Photo of08 A la dreta cap el cim Photo of08 A la dreta cap el cim

08 A la dreta cap el cim

PictographPanorama Altitude 1,670 ft
Photo of09 Punt de Guaita Photo of09 Punt de Guaita Photo of09 Punt de Guaita

09 Punt de Guaita

PictographSummit Altitude 1,699 ft
Photo of10 Puig de ses Cadiretes Photo of10 Puig de ses Cadiretes Photo of10 Puig de ses Cadiretes

10 Puig de ses Cadiretes

PictographPanorama Altitude 1,667 ft
Photo of11 Més vistes Photo of11 Més vistes Photo of11 Més vistes

11 Més vistes

PictographIntersection Altitude 1,584 ft
Photo of12 Pla de les Pinyaques: a la dreta Photo of12 Pla de les Pinyaques: a la dreta

12 Pla de les Pinyaques: a la dreta

Photo of13 Paradolmen d'en García Photo of13 Paradolmen d'en García Photo of13 Paradolmen d'en García

13 Paradolmen d'en García

PictographIntersection Altitude 1,445 ft

14 A la dreta

Photo of15 Menhir de Montllor Photo of15 Menhir de Montllor

15 Menhir de Montllor

PictographPanorama Altitude 1,407 ft
Photo of16 Rocar i vistes a Tossa Photo of16 Rocar i vistes a Tossa Photo of16 Rocar i vistes a Tossa

16 Rocar i vistes a Tossa

Si seguim uns 30 metres podem pujar a l'esperó rocós que queda a la dreta del camí per poder gaudir de les vistes a la serra de Montllor, la vall de la riera de Tossa i de l’emblemàtic cap de Tossa. Hi ha una dita popular local que fa esment a les vistes panoràmiques del municipi de Tossa des de la serra de Montllor: “De Montllor veurem la vila, si no s'emboira!”. És a dir, les expectatives d’una vista realment espectacular es poden no acomplir a causa de la formació de boires freqüents derivades de l'ascensió de la marinada. L’adagi fa referència al fet d’estar a l’expectativa i un punt escèptic respecte al resultat final d’un anunci o d’un fet que es suposa rellevant.

PictographIntersection Altitude 1,365 ft

17 Tot a la dreta

PictographIntersection Altitude 1,370 ft
Photo of18 A l'esquerra

18 A l'esquerra

PictographIntersection Altitude 1,247 ft
Photo of19 A l'esquerra Photo of19 A l'esquerra

19 A l'esquerra

PictographIntersection Altitude 1,539 ft
Photo of20 A la dreta

20 A la dreta

PictographWaypoint Altitude 1,575 ft
Photo of21 Rocars Photo of21 Rocars Photo of21 Rocars

21 Rocars

PictographIntersection Altitude 1,565 ft

22 A la dreta

PictographIntersection Altitude 1,562 ft

23 A l'esquerra

PictographWaypoint Altitude 1,551 ft
Photo of24 Fita i línea eléctrica

24 Fita i línea eléctrica

Photo of25 Paradolmen Pedra-Sobre-Altra Photo of25 Paradolmen Pedra-Sobre-Altra

25 Paradolmen Pedra-Sobre-Altra

PictographWaypoint Altitude 1,558 ft
Photo of26 Pedra-Sobre-Altra Photo of26 Pedra-Sobre-Altra Photo of26 Pedra-Sobre-Altra

26 Pedra-Sobre-Altra

PictographIntersection Altitude 1,542 ft

27 A l'esquerra

PictographIntersection Altitude 1,549 ft

28 GIP-6821 - A l'esquerra

PictographIntersection Altitude 1,503 ft
Photo of29 A la dreta

29 A la dreta

PictographIntersection Altitude 1,542 ft
Photo of30 A l'esquerra: ¡Camí molt poc fressat!

30 A l'esquerra: ¡Camí molt poc fressat!

PictographRuins Altitude 1,664 ft
Photo of31 Castell de Montagut Photo of31 Castell de Montagut Photo of31 Castell de Montagut

31 Castell de Montagut

PictographPanorama Altitude 1,617 ft
Photo of32 Vistes des d'el castell Photo of32 Vistes des d'el castell

32 Vistes des d'el castell

PictographIntersection Altitude 1,506 ft

33 A l'esquerra

PictographWaypoint Altitude 1,490 ft

34 GIP-6821

PictographRuins Altitude 0 ft
Photo of35 Ruïnes de Can Rusques Photo of35 Ruïnes de Can Rusques Photo of35 Ruïnes de Can Rusques

35 Ruïnes de Can Rusques

Comments  (2)

 • Photo of ssoti
  ssoti Dec 15, 2022

  I have followed this trail  verified  View more

  Una ruta molt aconsellable.
  La teva descripció ha fet que hagi descobert aquest indret tant curiós, bonic i interessant.
  Gràcies per compartir i per les teves descripcions detallades i ben documentades. Com sempre.

 • Photo of RofoManus
  RofoManus Dec 15, 2022

  Ostres ssoti!
  Dona gust rebre comentaris com el teu!
  Salut i cames!

You can or this trail