Activity

MARIA LICHTMIS - langs de vier kerken van Eenum, Leermens, 't Zandt en Zeerijp.

Download

Trail photos

Photo ofMARIA LICHTMIS - langs de vier kerken van Eenum, Leermens, 't Zandt en Zeerijp. Photo ofMARIA LICHTMIS - langs de vier kerken van Eenum, Leermens, 't Zandt en Zeerijp. Photo ofMARIA LICHTMIS - langs de vier kerken van Eenum, Leermens, 't Zandt en Zeerijp.

Author

Trail stats

Distance
8.76 mi
Elevation gain
3 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
3 ft
Max elevation
5 ft
TrailRank 
42
Min elevation
-46 ft
Trail type
One Way
Coordinates
452
Uploaded
February 2, 2019
Recorded
February 2019
Be the first to clap
Share

near Zeerijp, Groningen (Nederland)

Viewed 1222 times, downloaded 18 times

Trail photos

Photo ofMARIA LICHTMIS - langs de vier kerken van Eenum, Leermens, 't Zandt en Zeerijp. Photo ofMARIA LICHTMIS - langs de vier kerken van Eenum, Leermens, 't Zandt en Zeerijp. Photo ofMARIA LICHTMIS - langs de vier kerken van Eenum, Leermens, 't Zandt en Zeerijp.

Itinerary description

Fiets Wandeltocht met ontmoeting, cultuur en lekkernijen langs de vier kerken van Eenum, Leermens, 't Zandt en Zeerijp.

Parkeren tegenover de kerk bij het dorphuis

Begin februari voelt het vaak nog als hartje winter, maar de dagen beginnen al merkbaar te lengen. In de tijd dat deze kerken gebouwd werden - de Middeleeuwen - werd het jaar beleefd volgens het ritme van de kerkelijke agenda. Heiligendagen speelden daarin een belangrijke rol. Op 2 februari was het Maria Lichtmis. Met dit feest wordt de kerstperiode officieel afgesloten Maar zoals bij zoveel christelijke feestdagen heeft ook dit feest een heidense oorsprong: het is het midden tussen de zonnewende en het begin van de lente. Geen wonder dus dat dit feest gepaard gaat met een lichtprocessie met kaarsen, de naam verwijst daar al naar.

De plaatselijke commissies van de kerken uit Eenum, Zeerijp, 't Zandt en Leermens willen deze oude traditie nieuw leven inblazen en op deze dag de mooie kerken uit onze vier dorpen onder uw aandacht brengen. Daarom zijn in alle vier kerken activiteiten (exposities, muziek en zang) georganiseerd en kunt u een (wandel/fiets)tocht maken om ze allemaal te bezoeken. Natuurlijk zijn er pannenkoeken, maar ook is er soep koffie etc. in de kerken verkrijgbaar

View more external

Waypoints

PictographReligious site Altitude -30 ft
Photo ofMariakerk 't Zandt Photo ofMariakerk 't Zandt Photo ofMariakerk 't Zandt

Mariakerk 't Zandt

In het dorpje ’t Zandt verrees in de dertiende eeuw een forse, laatromaanse kerk, die werd gewijd aan Maria. Naast de kerk kwam een toren, die in plaats van wat gebruikelijk was ten oosten van het koor kwam te staan. Van het exterieur is geen travee is gelijk; per travee kunnen bovendien noord- en zuidkant verschillen. Dit komt doordat van de vier schiptraveën beneden elk drie gekoppelde spaarvelden met enigszins spitse bogen heeft en boven elk travee een of twee smalle vensters, geflankeerd door twee of drie bredere spaarvelden met vlechtwerk en allen met rondbogen. Typerend voor het laatromaanse Groningen is de dominerende bovenzone. In de 15e eeuw moest de laatromaanse sluitgevel plaatsmaken voor een gotisch koor met een rechthoekige travee en een driezijdige sluiting, waardoor het gebouw erg lang lijkt. Het hogere koor met grotere ramen vereiste zwaardere steunberen. Het schip heeft meloenvormige koepelgewelven en het koor is voorzien van een kruisrib- en straalgewelf. Vanuit het westen gekeken vanuit het koor, zijn er nog resten van de laatromaanse koorsluiting te zien. Op het koor zijn diverse nisjes, en een fraaie sacramentsnis (met kiel- of ezelsrugboog) te zien. Een deel van de oorspronkelijke schilderingen op de gewelven zijn bewaard gebleven; deze zijn in meerdere fasen over elkaar aangebracht in de 13e – 16e eeuw. Op de noordwand zijn heiligen, het Laatste Oordeel en een heilige bisschop te zien. Op het westelijk koorgewelf zijn Christus als man van Smarten, Mattheus, een sirene, een hert, een haan, Johannes, engelenhanden met een wierrookvat en Lucas. Op het straalgewelf van de koorsluiting is de Pelikaan te zien.

Photo ofDONATUSKERK LEERMENS Photo ofDONATUSKERK LEERMENS Photo ofDONATUSKERK LEERMENS

DONATUSKERK LEERMENS

In één van de oudste kerken van Noord-Nederland zijn de sporen van de geschiedenis zowel buiten als binnen goed zichtbaar. Op de gewelven zijn schilderingen van de symbolen van de vier evangelisten terug te vinden, op de resten van het doksaal – gereconstrueerd door Henk Helmantel – zijn twee schilderlagen teruggevonden en 15e eeuwse schilderingen op de noord- en zuidwand beelden St. Sebastian, Maria en St. Ursula af.

PictographReligious site Altitude -41 ft
Photo ofKerk Eenum Photo ofKerk Eenum Photo ofKerk Eenum

Kerk Eenum

In Eenum staat een van de oudste bakstenen kerken in de Ommelanden. Het romaanse kerkje werd gebouwd in de late twaalfde eeuw. Vermoedelijk heeft het kerkje er ongeveer zo uitgezien als de kerk van Oosterwijtwerd er nu uit ziet. In de loop der tijd is er veel veranderd aan de kerk. Zo is er in de 15e eeuw een ingang in de zuidmuur bijgekomen. Ook zijn de huidige ramen waarschijnlijk pas toegevoegd in de 16e eeuw.

Photo ofJacobuskerk van Zeerijp Photo ofJacobuskerk van Zeerijp Photo ofJacobuskerk van Zeerijp

Jacobuskerk van Zeerijp

De Jacobuskerk van Zeerijp is een middeleeuwse kruiskerk met een vrijstaande klokkentoren. In de kerk zijn romanogotische en vroeggotische elementen terug te vinden. De kerk was oorspronkelijk gewijd aan de apostel Jakobus de Meerdere. In de kerk is sinds 2006 een Archeologisch Informatiepunt gehuisvest

Comments

    You can or this trail