Activity

Margijswandeling

Download

Author

Trail stats

Distance
5.1 mi
Elevation gain
213 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
213 ft
Max elevation
295 ft
TrailRank 
12
Min elevation
82 ft
Trail type
Loop
Coordinates
47
Uploaded
February 13, 2021
Recorded
February 2021
Be the first to clap
Share

near Wolfshagen, Wallonia (Belgique)

Viewed 46 times, downloaded 1 times

Itinerary description

Deze wandeling neemt je op pad door het valleilandschap van Dijle en IJse, een mozaïek van kleine akkers en broekbosjes, ruigten en rietvelden, vijvers en grachten. De route gaat naar het Margijsbos waar in het voorjaar enkele hellingen blauw kleuren door boshyacinthen.

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Hoeve Hinnemeure met restant van omwalling

Het betreft een Brabantse vierkantshoeve waarvan de huidige vormgeving teruggaat tot de eerste helft van de 18de eeuw. Het complex is stilistisch heterogeen en nog gedeeltelijk omwald, en bevat verwijzingen naar een vroegere vakwerkbouw met losse bestanddelen, wat wijst op een oudere kern.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

vervolg knuppelpad in natuurgebied Doode Bemde



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Knuppelpad in natuurgebied Doode Bemde



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Doode Bemde

De Doode Bemde is een natuurreservaat in de Dijlevallei, ten zuiden van Leuven. Het strekt zich uit aan weerszijden van de rivier de Dijle, op het grondgebied van de gemeenten Oud-Heverlee, Sint-Joris-Weert, Neerijse en Korbeek-Dijle . Het is veruit het belangrijkste en meest waardevolle natuurgebied in dit deel van de Dijlevallei. Het gebied is Europees beschermd als onderdeel van Natura 2000-gebied 'Valleien van de Dijle, Laan en IJse met aangrenzende bos- en moerasgebieden' .

Doode slaat op het ongeschikt zijn van de gronden voor de landbouwers. Een bemde is een vochtig grasland. 'Doode Bemden' betekent zoveel als onbruikbare graslanden. Maar de Doode Bemde is allesbehalve doods, voor vele dieren en planten vormt dit vochtige gebied een ideale biotoop.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Routeverkorting

Om de route in te korten wandel je hier RD. Op T-splitsing LA en pad via brugje volgen tot aan rivier de Dijle. Dan LA en je wandelt weer op de route.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kasteel d'Overschie met watermolen en wagenhuis

Voormalig kasteel d'Overschie, heden ziekenhuis, in zijn huidige vorm, gebouw van classicistische strekking, uit einde 18de eeuw of zelfs begin 19de eeuw.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Start- en eindpunt:

Start- en eindpunt Parkeerplaats Kasteel van Neerijse, Kapelweg in Neerijse, België. Horeca Bij de start: Brouwerij de Kroon, Beekstraat 20, 3040 Neerijse. Open: di t/m do van 17-23 uur, vr van 12-23 uur, za van 15.30-23 uur en op zo van 12-22 uur. Meer info: brouwerijdekroon.be. Onderweg: geen. Honden Aangelijnd toegestaan.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

St Rochuskapel te Neerijse



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Japanse sierkersen

Eind april bloeien de Japanse sierkersen. De roze bloemen vormen een fraaie zoom langs de Lindenhoflaan, bij het begin van de route. In Vlaanderen wordt deze exoot Japanse kerselaar genoemd.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Lindehof

Voormalige kasteelhoeve. Grote semi-gesloten hoeve uit de 18de eeuw met afzonderlijke bestanddelen geschikt rondom het rechthoekige erf. Boerenhuis met één verdieping en zadeldak; zijpuntgevel afgewerkt met muurvlechtingen; met één verdieping verhoogd en gecementeerd begin 20ste eeuw. Stallen gelegen aan de overkant van het binnenhof: smalle, zandstenen steekboogramen, oorspronkelijk voorzien van middenkalven; steekboogdeuren afgezet met arduinen omlijstingen en uitspringende sluitstenen; binnenin is een gedeelte overkluisd met Boheemse kappen rustend op zuilen van blauwe hardsteen en een ander met troggewelfjes. Grote langsschuur afgedekt met een mansardedak; twee arduinen steekboog inrijpoorten. Latere bijbouwen, bergruimten en kleinveestallen op de andere korte zijde. Slechts ten dele bewaarde poort voorzien van bakstenen stijlen verfraaid met Franse voegen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Hoeve

Kleine, classicistisch getinte hoeve van het langgeveltype (nok loodrecht op straat) daterend uit 18de en 19de eeuw. Rechthoekige deur en vensters voorzien van vlakke, zandstenen omlijstingen. Zijpuntgevel met vlechtingen. Wijzigen van de plint en dichtmetselen van een deur tijdens 19de en 20ste eeuw.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Parochiekerk Sint-Pieter en -Paulus met kerkhof

Het centrum van Neerijse wordt gedomineerd door de ruim geproportioneerde, op een hoogte ingeplante en door een stevige kerkhofmuur omgorde Sint-Pieter en -Pauluskerk. Het markante silhouet met twee rijzige, in zandige kalksteen opgetrokken romaanse torens (tweede helft van de 12de eeuw) en schrijnvormig neoromaans schip is van verre herkenbaar. Omwille van het voor de streek unieke karakter van dit dubbel oostelijk accent werden beide torens in 1896-1901 door Pieter Langerock (1859-1923) gerestaureerd.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint-Paulus en Paulus

Het gebedsoord "Sint-Paulus en Paulus" is gelegen in Huldenberg.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Bethunelaan Neerijse



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Brouwerij De Kroon

Dit is een plek waar speciaalbieren worden bewaakt, bedacht, gemaakt en gedronken. Het is een multifunctioneel bierproject dat draait rond brouwkunst en smaakbeleving. De nieuwe familiebrouwerij maakt zelf nieuwe speciaalbieren, die je kan proeven in het brouwhuis. Er is ook een kleine eetkaart met gerechten die met bier zijn bereid. Pater familias Freddy Delvaux wordt gezien als dé smaakexpert van België als het over bier gaat.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

GR 512 en GR Dijleland (andere zijde)



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Ijse

Je kan er uren in turen, de Ijse

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Ijsepad langsheen de .....Ijse



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

langs de Ijse

Idyllisch pad langs het water

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Voormalig Kasteel van Loonbeek

Voormalig kasteel der familie Van der Vorst. De heerlijkheid Loonbeek behoorde in de 14de eeuw toe aan de familie van Wilren, en in de 15de eeuw aan de heren van Huldenberg; in het jaar 1500 verkocht Wouter van Huldenberg dit goed aan Kanselier Jan Van der Vorst; het toenmalige slot met zijn aanhorigheden zou haast volledig in de vlammen zijn opgegaan tijdens de godsdienstoorlogen. In 1663 werd Loonbeek verheven tot baronie ten gunste van Filips Van der Vorst; zijn nakomelingen verbleven er tot het einde van het ancien regime en emigreerden toen naar Duitsland. Na de Omwenteling volgden de verschillende eigenaars mekaar spoedig op, het kasteel bleef lange tijd onbewoond en werd na de Eerste Wereldoorlog ontroofd van zijn mobilair; een gedeelte der gebouwen werd afgebroken en de grachten gedempt; heden gebruikt als pachthof. Voorheen omgracht en gedeeltelijk ommuurd domein aan de Yssche. Een gedeelte van de omheiningsmuur van de 17de eeuw voorzien van een monumentale, reeds classicistisch getinte inrijpoort met wapensteen der familie Van der Vorst (kopie) bleef tot op heden bewaard. Tegen de muur aan de neerhofzijde, wagenhuis, bergplaats enzovoort in de vorm van een fraaie pilasterportiek, bekroond met een hoog entablement; haakse stalvleugel in traditionele stijl. Op het voorhof, U-vormig kasteel van de 17de eeuw, in traditionele bak- en zandsteenstijl, hoofdgebouw gevat tussen zijvleugels, elk voorzien van een uitstekende, vierkante hoektoren met ingesnoerde spits- en peerbekroning. Gebogen zadeldakconstructies op sierlijke houten modillons. Aan de neerhofzijde, bak- en zandstenen risaliet met horizontaal gelede in- en uitzwenkende gevelbekroning uitlopend op een fronton en wapensteen van Karel Van der Vorst; jaartal 1724 op de makelaar. In 1830 werden de rechterzijvleugel en de beide torens gesloopt (linkertorenromp ten dele bewaard) en in 1870 werden de grachten gedempt.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

watermolen van Loonbeek

klok 21 november 2013 Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, kent een premie van 154.854,13 euro toe voor de eerste van drie restauratiefasen van de Watermolen van Loonbeek, Huldenberg. De watermolen prijkt samen met de schuur en omgeving al sinds 1994 op de lijst van beschermde monumenten. Na het volledige restauratieproject zal de molen worden opengesteld voor het publiek. "Tijdens deze eerste restauratiefase worden de daken van het schuurgebouw en het molengebouw aangepakt," aldus minister Bourgeois. "De daken zijn in zeer slechte staat: er ontbreken dakpannen en de balken die overblijven zijn aan het verrotten. Dringende restauratiewerken zijn noodzakelijk om nog verdere schade aan het interieur te vermijden. In latere fasen volgen nog de gevels en het maalvaardig maken van de watermolen. Bedoeling is om dit uniek stukje erfgoed daarna te gaan ontsluiten voor het publiek." Het molengebouw is opgetrokken in baksteen met een natuurstenen plint. Het heeft twee bouwlagen en een zolder en bestaat uit twee delen: de eigenlijke molen aan de rivierkant en, in het verlengde daarvan, de voormalige molenaarswoning. In de naar de straat gekeerde gevel van de molen zit een ronde steen, waarin het wapen van de familie Van der Vorst is gebeiteld. De heerlijkheid Loonbeek (inclusief de molen) was in 1500 in het bezit van Jan van der Vorst. Tot 1811 bleef het eigendom van zijn nakomelingen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kasteel Van der Vorst

Voormalig kasteel der familie Van der Vorst. De heerlijkheid Loonbeek behoorde in de 14de eeuw toe aan de familie van Wilren, en in de 15de eeuw aan de heren van Huldenberg; in het jaar 1500 verkocht Wouter van Huldenberg dit goed aan Kanselier Jan Van der Vorst; het toenmalige slot met zijn aanhorigheden zou haast volledig in de vlammen zijn opgegaan tijdens de godsdienstoorlogen. In 1663 werd Loonbeek verheven tot baronie ten gunste van Filips Van der Vorst; zijn nakomelingen verbleven er tot het einde van het ancien régime en emigreerden toen naar Duitsland. Na de Omwenteling volgden de verschillende eigenaars mekaar spoedig op, het kasteel bleef lange tijd onbewoond en werd na de Eerste Wereldoorlog ontroofd van zijn mobilair; een gedeelte der gebouwen werd afgebroken en de grachten gedempt; heden gebruikt als pachthof.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Margijsbos

Hier in het Magrijsbos stierf de legendarische brigand van de Boerenkrijg Charles-François Jacqmin Hij vormde in 1795 in Loupoigne (Waals-Brabant) een verzetsgroep tegen de Fransen? Hij gebruikte daarvoor de naam Charles de Loupoigne. Die naam is later in de volksmond verbasterd tot "Charlepoeng". Hij werd in juli 1799 gedood tijdens een gevecht in dit Margijsbos.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Margijsbos en Kasteel Van Der Vorst

Het Margijsbos is gelegen tussen Neerijse en Overijse, ten zuiden van Loonbeek op de oostelijke flank van de IJsevallei. Een oudere benaming was Sergijsbos. Het Margijsbos is een historisch bos, het komt reeds voor op de Kabinetskaart van de Ferraris (1770-1778). Een aantal holle wegen en taluds komen in het gebied voor. Het voorheen omgracht en gedeeltelijk ommuurd kasteeldomein is ingeplant aan de voet van de zuidoostelijke beboste helling van het IJsedal, in een straatbocht vlak naast de IJse. Een monumentale poort, uitgespaard in de blinde buitengevel van het wagenhuis, leidt naar een ruim binnenplein omsloten door kasteel en bijgebouwen. Het geheel vormt een goed voorbeeld van een feodale site met kasteel, castrale kapel en watermolen. De klassieke tweeledige structuur met opperhof en neerhof is nog duidelijk op het terrein herkenbaar.

Auteur:

Comments

    You can or this trail