Lokeren Eksaarde
near Oosteindeken, Flanders (Belgique)
Viewed 244 times, downloaded 3 times
Itinerary description
Waypoints
Herenhuis
Herenhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien) voorzien van vier dakkapellen met gebogen fronton en vleugelstukken, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde baksteenbouw; verhoogde begane grond met arduinen plint en steekbogige keldervensters. Gelijksoortige deur en vensters, op de bovenverdieping gevat in een geriemde omlijsting met oren en versierde sluitsteen. Gelede architraaf, vlakke fries en kroonlijst op tanden, klossen en rijk versierde consoles.
Auteur:
Herenhuis
Alleenstaand dubbelhuis met voortuin; vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, cementpannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op latere pseudo-breukstenen plint. Rechthoekige vensters, op de begane grond met houten rolluikkasten, op de bovenverdieping met vlakke waterlijst, doorgetrokken onderdorpels en versierde borstweringen. Rechthoekige deur in neoclassicistische omlijsting van arduin met jaartal 1843 op de latei; art-decoglas in het bovenlicht. Gevel beëindigd op houten kroonlijst met consoles waartussen blinde oculi. Links ertegen bakstenen schoolgebouwen.
Auteur:
Hoekhuis
Hoekhuis met herberg en woning uit de tweede helft van de 19de eeuw; twee bouwlagen onder afgesnuit zadeldak (nok parallel aan de straat. Vlaamse pannen) met een dakvenster voorzien van een houten luik en katrol. Baksteenbouw op gepikte en gecementeerde plint. Verschillende travee-indeling op de begane grond en de bovenverdieping. Toegang in afgeschuinde hoektravee. Steekboogdeur en -vensters, beluikt op de begane grond. Overhoekse muizetandfries als geveleinde. Voetpad met ingewerkte weegbrug.
Auteur:
Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk
Eksaarde zou reeds in de 7de eeuw door Amandus van Gent gekerstend (4) zijn en werd in 1230 een afzonderlijke parochie. De huidige kerk dateert uit deze laatste periode. Daar Eksaarde als grensgemeente volop in de frontlinie lag tijdens de godsdienstoorlogen(2), was de doortocht van de Geuzen(1) verwoestend voor de romaanse kerk. Er werden dan ook heel wat herstellingen uitgevoerd in de loop van de 17de eeuw.
Eksaarde-Dorp 9160 Eksaarde (Lokeren)
Kerstening (4)
Het startsein voor de kerstening of het christianiseren van onze gewesten was de bekering van de Frankische koning Clovis in de 5de eeuw waardoor het christendom tot staatsgodsdienst verheven werd. Om de heidense bevolking te bekeren werden er toegewijde missionarissen uitgezonden om her en der abdijen te stichten als burchten van het christendom. Deze acties werden pas vanaf de 7de -8ste eeuw succesvol. Een belangrijke missionaris voor Oost-Vlaanderen was Amandus. Hij stichtte in de 7de eeuw de machtige Gentse abdijen Sint-Pieters en Sint-Baafs. Van hieruit bekeerde hij Vlaanderen langs de Schelde.
Na uw bezoek aan de kerk volgt u de Liniewegel (5) tot aan de Kruiskapel. Deze route is aangegeven met ruitvormige borden en gaat langs de achterzijde van de kerk de Kasteeldreef in. U kan ook de fietsroute naar de Kruiskapel nemen.
De linie (5)
De linie was een militaire verdedigingslijn gebouwd door de Fransen in 1701-1702. Zij hadden Vlaanderen ingenomen tijdens de Spaanse Successieoorlog. De Spaanse vorst, heerser over het huidige België, stierf kinderloos. Door slimme huwelijkspolitiek dreigde de erfenis naar Franse kroon te gaan. De machtige landen van het huidige Europa konden niet toestaan dat het oorlogszuchtige Franse rijk in die mate zou uitbreiden en steunden de Habsburgse dynastie of de Oostenrijkers in hun aanspraak op de erfenis. Het Franse rijk kon uiteindelijk niet op tegen de gebundelde krachten van zijn buurlanden.
Auteur:
kruiskapel
De Kruiskapel werd in 1626 gebouwd als dank voor de vondst van twee miraculeuze kruisen in 1317. Een diepgelovige boer spitte toen twee kruisjes op uit een akker. Uit één kruis kwam een straal bloed. Toen de arme ziel de eigenaardige vondst naar huis droeg, begonnen alle klokken in de streek te luiden. Het ene kruis wordt bewaard in de kerk van Eksaarde, het andere, hoe kan het ook anders, in de Kruiskapel. Ze zijn symbolisch verbonden met een kruisweg.
Auteur:
Kruiskapel
De Kruiskapel is gebouwd in 1632 op de plaats waar volgens een legende in 1317 twee miraculeuze kruisbeelden gevonden werden. De gemetselde put nabij de kruiskapel geeft de exacte plaats aan waar een zekere Boudewijn met de Negen Ponden de kruisen opgroef.
Opeens stoot zijn spade op een hard voorwerp: een kruis, en wanneer hij het uit de grond trekt, vloeit er bloed uit. Boudewijn vindt nog een tweede kruis, twee Romeinse schalen en een speer. Terwijl hij die mysterieuze voorwerpen naar huis brengt, beginnen spontaan alle klokken van de kerk van Eksaarde te luiden.
De Kruiskapel en de kerk van Eksaarde zijn met elkaar verbonden door 14 kruiswegkapelletjes die dateren uit 1877.
Kruiskapeldreef 9160 Eksaarde (Lokeren)
Te bezoeken:
Pasen-14 sept: zon.: 14-18u
Auteur:
De Kruiskapel
Kapel der Miraculeuze kruisen, z.g. "Kruiskapel". In 1626 gebouwd op de plaats waar in 1317 twee kruisen gevonden werden waaraan bovenmenselijke krachten toegeschreven worden. Bedevaartkapel, rustig gelegen temidden der velden en omringd door rode beuken; voorplein met waterput en zandstenen kruis.
Ruim bakstenen gebouw op zandstenen sokkel. Rechth. met driezijdige absis en vierkante sacristie tegen de schuine Z.zijde. Afdekking d.m.v. zadeldak (leien) met dakruitertje. Verankerde en gecementeerde voorpuntgevel op schouderstukken; bekronend ijzeren kruis. Tudorboogdeur met zandstenen hoekblokken en kwarthol beloop; erboven afgesleten wapenschild van de stichters Philip Lanchals en Florentina de Gruutere. Groot rondbogig, getralied venster met sierlijke roedenverdeling. Zijgevels elk met twee dergelijke vensters.
Op de weg van de kerk tot aan de kapel (ca. 2 km) zijn veertien kruiswegkapelletjes geplaatst, in zandsteenbouw op arduinen sokkel en daterend van 1877. Namen van de schenkers op de sokkel: 1. E.H. F.J. Dauwe, pastoor te Eksaarde, 2. de Edele familie Van Pottelsberghe de la Potterie, 3. E.H. Emilius Verschraeghen, priester, 4. de wezen van J.F. van Pottelberge, 5. de achtbare heer Theodoor Tuyttens, Lokeren, 6. de wezen van J. B. Daelman, 7. de achtbare familie Thuysbaert, Lokeren, 8. de achtbare familie Van Mieghem, Eksaarde, 9. de wel edele Heer Graef De Pas-Vermeulen, Gent, 10. de achtbare Heer Doctoor Muyshondt, Eksaarde, 11. de edele Jufvrouw Barones Sido nie Dons -Loven - deghem, Gent, 12. de heer burgemeester Van Gremberghen-Waegenberghe, Eksaarde, 13. ter eere der zeven droefheden van de H. Maegd Maria, 14. Mad. Wwe. Vercauteren-De Clercq en dochter, Sint-Niklaas.
Auteur:
Keysershof
Auteur:
Schoolhuis
Voorgevel van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw. Baksteenbouw met gebruik van blauwe baksteen voor de plint, omlijstingen der getoogde muuropeningen en kordon onder de vernieuwde goot.
Auteur:
Hoeve met losse bestanddelen
Boerderij uit het vierde kwart van de 18de eeuw bestaande uit woonhuis, dwarsschuur en poortgebouw. Begraasd voorerf met enkele bomen en van de straat afgesloten door hekwerk van beton. Toegang tot het erf door eenvoudige poort bestaande uit twee vierkante gecementeerde bakstenen pijlers op sokkel en met kwarthol geprofileerde zandstenen dagkanten. Een zadeldekje (Vlaamse pannen) overdekt de doorgang. Arduinen jaarsteentjes (ANNO 1785) op de pijlers. Woonhuis van vijf traveeën en één bouwlaag, thans onder geknikt zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Verankerde gewitte gevel op gepikte plint. Gewijzigde rechthoekige vensters. In eerste en vierde travee een identiek segmentboogdeurtje met imposten, sluitsteen en gekorniste, rechte waterlijst. Geprofileerde band onder de dakrand. Haaks op het huis, ten noorden ervan: grote bakstenen dwarsschuur onder zadeldak (golfplaten) met brede overstek.
Auteur:
Station van Daknam
Voormalig stationnetje op de thans gedesafecteerde lijn Lokeren-Zelzate. Bakstenen gebouw uit midden 19de eeuw, van het standaard-type met drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak met brede overstek (Vlaamse pannen). Steekboogvensters met natuurstenen dorpels, onder waterlijst met gestrekte uiteinden. De dorpels van de bovenvensters zijn door een bakstenen rollaag tot een kordon verbonden. Blinde zijpuntgevels.
Auteur:
Twee opgaande olmen
Twee opgaande olmen staan op de wegberm van de Kriktestraat, ten noorden van nummer 41. De twee bomen zijn mogelijk welkomstbomen bij de boerenwoning dat ten zuiden van de bomen staat. Dit gebouw dateert uit 1923, het is mogelijk dat de bomen uit dezelfde periode dateren. Om een leeftijd van 92 jaar te hebben zouden de groeiringen gemiddeld 0,5 cm breed moeten zijn. Voor een solitaire olm zijn dit aannemelijke waarden. Om de exacte leeftijd te kunnen bepalen is dendrochronologisch onderzoek nodig.
Auteur:
Hoogland : Vertrek
HOOGLAND is een domein met 2 verblijfsmogelijkheden: "De Beuk" voor 52 personen en "De Wingerd", voor 40 personen. Grote groepen kunnen deze twee gebouwen samen huren. Hoogland heeft ook voldoende speelweides en ligt vlakbij 60 ha bossen en park.
Meer info op www.hooglandlokeren.be
Auteur:
Verloren Bos
Voor we de onverharde weg inslaan, zien we links het villapark Verloren Bos liggen dat deel uitmaakt van de groene parkengordel rond de binnenstad van Lokeren. Kom dus eens terug voor de parkenwandeling, een tocht langs het Bospark, Prinses Josephine Charlottepark, het Park ter Beuken en het Verloren Bospark.
Contactgegevens:
-Verloren Bos
-9160 Lokeren
-Nijverheidsstraat 122
Auteur:
Verloren Bos - Kasteel
Het kasteel is een jeugdvakantiehuis met 45 bedden. Enkel vol pension mogelijk. Fietsenverhuur op aanvraag.
Voor bijkomende informatie klik hier.
Auteur:
Stedelijk Museum Lokeren
Heropening in 2009
Het Stedelijk Museum van Lokeren herbergt een omvangrijke collectie huisraad, meubilair en gebruiksvoorwerpen, aangevuld met historische kostuums en een selectie schilderijen van voornamelijk Lokerse kunstenaars uit de 19de en de 20ste eeuw. Aparte zalen zijn gewijd aan de landelijke Vlaamse keuken, de religieuze kunst en volkscultuur, de lokale textielindustrie, het plaatselijke drukkerswezen, de schuttersgilden. Opmerkelijk zijn voorts de rijke verzameling Gallo-Romeinse archeologica en Egyptische objecten, en de fraaie collectie historisch aardewerk. Op de bovenverdieping is er aandacht voor de Lokerse haarsnijderijen of vellenverwerkende bedrijven en vindt men de reconstructie van een bakkers- en een slagerswinkel uit de midden van de 20ste eeuw.Ieder jaar vinden er tijdelijke tentoonstellingen plaats. Geleide bezoeken zijn mogelijk op aanvraag
Voor bijkomende informatie klik hier.
Auteur:
Hotel La Barakka
Familiehotelletje gelegen in de binnenstad. Ideaal voor een bezoek aan de kunststeden: Gent 20 km, Brugge 45 km en Antwerpen 30 km. Romantische kamers met zicht op de 18de-eeuwse kerk.
lusvormige routes in de buurt: de Grimbeertroute en de Canteclaerroute
fietsknooppunten: 24-86 W
Voor bijkomende informatie klik hier.
Auteur:
Sint-Laurentiuskerk
De Sint-Laurentiuskerk is de hoofdkerk van Lokeren en kreeg haar huidige vorm na de brand van 1719. Ze werd meteen een stuk groter en kreeg toen de 65 meter hoge westtoren, bekroond met de ,,peperbus’’. De werken waren voltooid in 1725. De driebeukige kruiskerk is gebouwd in classicerende barokstijl met behoud van enkele gotische elementen en volledig bekleed met kalkzandsteen.
In de toren bevindt zich de beiaard met 49 klokken waarvan eentje van vier ton. De beiaard werd in 1956 ingewijd door koning Boudewijn en in 2006 werd in de toren een beiaardtentoonstelling ingericht.
In de voormalige doopkapel van de kerk bevindt zich een permanent kerkmuseum, waar liturgisch vaatwerk, boeken, gewaden, processiebeelden… worden tentoongesteld. Bekijk zeker de medaillons op de deuren van de doopkapel ontworpen door beeldhouwer Willem Kerricx in het begin van de 18de eeuw. In het interieur valt verder de rococo preekstoel op, gerealiseerd in 1736 door de Mechelaar Theodoor Verhaegen. Een altaar en verschillende glasramen zijn gewijd aan de patroon Laurentius. Het reliekschrijn van de heilige is van de hand van de Antwerpenaar Jozef Hennekens.
Ten zuiden van de kerk bevindt zich het fascinerende Ryngautmonument uit 1778 in de vorm van een arduinen portiek met heiligenbeelden.
Auteur:
Station Lokeren
Station Lokeren is een spoorwegstation langs lijn 59 in de stad Lokeren. In 1856 volgde via spoorlijn 57 de verbinding met Aalst. Op 29 mei 1976 werd de verbinding onderbroken maar op 28 april 1981 weer hersteld, enkel tot Dendermonde.
Oorspronkelijk lagen de sporen bij het station gelijkvloers en de vlakbij gelegen rivier de Durme werd overgestoken met een beweegbare brug. Bij de elektrificatie van de spoorlijn Antwerpen - Gent in 1973 werden de sporen verhoogd en op een viaduct gelegd. De spoorlijn 57 naar Dendermonde bleef echter gelijkvloers zonder verbinding met hoger gelegen sporen. Bij de elektrificatie en herindienstelling van de spoorlijn naar Dendermonde in 1981 werd deze ook deze spoorlijn verhoogd en aangesloten op de Gent - Antwerpen hoofdlijn.
Auteur:
Heirbrugmolen
Ruim een eeuw geleden waren er minstens 35 molens in Lokeren. Vandaag rest er nog één, de Heirbrugmolen. De huidige stenen molen dateert uit 1837 en werd in 2002 volledig gerestaureerd en maalvaardig gemaakt. Opvallend is de open ruimte rondom de molen. Dit is het gevolg van het zogenaamde 'windrecht' van de molenaars. Hierdoor mocht er niet gebouwd worden in de nabijheid van een molen omdat het de wind van de molen zou afnemen.
De Sint-Annakapel in de Heirbrugstraat dateert uit 1644. Er was reeds vroeger een kapel maar die werd door de Geuzen(1) verwoest tijdens de godsdienstoorlogen(2). De kapel is gewijd aan de Heilige Anna, moeder van de Maagd Maria. Ook zij werd op miraculeuze wijze zwanger en wordt aanroepen bij kinderloosheid.
Heirbrugmolen
Heirbrugstraat 106-162 9160 Lokeren
Te bezoeken:
Elke 2de en 4de zondag van de maand: 14u-17u.
Geuzen (1)
Met deze term worden de tegenstanders van de Spaanse koning Filips II tijdens de godsdienstoorlogen bedoeld. Het woord is afgeleid van het Franse 'gueux' wat zoveel als armoedzaaier of schooier betekent. De Spaanse machthebbers in de Nederlanden gebruikten dit woord voor de opstandelingen. Het geeft duidelijk aan dat ze hen onderschatten en dachten dat het een fluitje van een cent ging zijn om hen te verslaan. De oorlog duurde uiteindelijk 80 jaar.
Godsdienstoorlogen (2)
De godsdienstoorlogen tijdens de tweede helft van de 16de en de eerste helft van de 17de eeuw staan ook bekend als de Tachtigjarige Oorlog. Het was een oorlog waarbij de bevolking regelrecht tegenover de katholieke machthebbers kwam te staan. Zij waren de misbruiken, niet enkel van de Kerk maar van alle traditionele machthebbers, grondig beu. Zij vestigden hun hoop op het protestantisme dat het wangedrag binnen de Kerk aan de kaak stelde. De woede kwam tot een hoogtepunt met de Beeldenstorm die in 1566 door de Nederlanden raasde. De kerken werden bestormd en enorm veel kerkschatten gingen toen verloren. Uiteindelijk trokken de protestanten naar het noorden en werden de Nederlanden in twee gebieden gesplitst, de noordelijke protestantse Nederlanden, het huidige Nederland en de zuidelijke katholieke Nederlanden, het huidige België.
Auteur:
Heirbrugmolen
De molen werd in 1852 gebouwd ter vervanging van een staakmolen. In 1873 werd deze molen uitgerust met een stoommachine en verrees naast de molen een hoge schouw. In 1940 werd de molen gedeeltelijk ontmanteld, de kap, het gevlucht, de bovenas en het kruiwerk werden verwijderd. De resterende molenromp werd in september 1979 erkend als monument en als dorpsgezicht. In 1993 kocht de stad Lokeren de molen aan en in 2001-2002 werd de molen maalvaardig gerestaureerd. Op 8 september 2002 werd tijdens de Open Monumentendag de molen opnieuw in gebruik genomen. Het molenaarshuis uit de 18de eeuw was te bouwvallig om te renoveren en werd in 2004 uit veiligheidsoverwegingen gesloopt. Het is de bedoeling dat dit later herbouwd wordt met hetzelfde uiterlijk.
Auteur:
Kasteel van Duyse
Het zogenaamde Kasteeltje van Duyse werd in 1892 opgericht naar ontwerp van de Oost-Vlaamse provinciale architect Stephane Mortier in opdracht van de Lokerse industrieel en politicus Hendrik Van Duyse (1857-1907). In de geest van het Sint-Lucasinstituut ontwierp Mortier de villa in een neotraditionele bak- en natuursteenstijl, met kenmerken van een neogotisch getint eclecticisme. Architectuurhistorisch werd dit ontwerp reeds door ingenieur-architect Louis Cloquet omschreven in zijn "Traité d'architecture" (1905) als een typevoorbeeld van een moderne landelijke villa.
Auteur:
Hoekhuis in neotradionele stijl
Hoekhuis van 1928 in neotraditionele stijl; twee bouwlagen onder mansardedaken. Baksteenbouw met natuurstenen muurbanden, negblokken en dorpels. Afgeschuinde hoektravee en laatste traveeën elk met trapgevelbekroning. Voorts in- en uitzwenkende topgevel met driehoekig fronton en siervaas. Rechthoekige deur en vensters; laatst genoemde op de bovenverdieping met rechte tussendorpel en getoogde ontlastingsboog; reliëfs in de boogvelden.
Auteur:
VVW Lokeren
In "VVW Lokeren" kunnen watersporten beoefend worden. Het is gelegen in Lokeren.
Auteur:
You can add a comment or review this trail
Comments