Activity

Likya Yolu Çayağzı-Gürses-Demre (13.04.2024)

Download

Trail photos

Photo ofLikya Yolu Çayağzı-Gürses-Demre (13.04.2024) Photo ofLikya Yolu Çayağzı-Gürses-Demre (13.04.2024) Photo ofLikya Yolu Çayağzı-Gürses-Demre (13.04.2024)

Author

Trail stats

Distance
12.4 mi
Elevation gain
1,844 ft
Technical difficulty
Very difficult
Elevation loss
1,847 ft
Max elevation
1,661 ft
TrailRank 
53
Min elevation
8 ft
Trail type
One Way
Moving time
6 hours 53 minutes
Time
8 hours 57 minutes
Coordinates
3428
Uploaded
April 13, 2024
Recorded
April 2024
Share

near Demre, Antalya (Türkiye)

Viewed 69 times, downloaded 5 times

Trail photos

Photo ofLikya Yolu Çayağzı-Gürses-Demre (13.04.2024) Photo ofLikya Yolu Çayağzı-Gürses-Demre (13.04.2024) Photo ofLikya Yolu Çayağzı-Gürses-Demre (13.04.2024)

Itinerary description

Likya Yolu Yürüyüşçüleri İletişim Grubu:
https://t.me/Likya_Yol

Açıklamaları beğenirseniz alkış tuşuna basarsanız, değerlendirme ve yorum yazarsanız sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

Kritik noktalarla ilgili açıklamaları haritadaki yer işaretlerine basarak okuyabilirsiniz.

Genel Öneriler:
Kesinlikle işaretleri takip edin. Navigasyonu işaretleri teyit için kullanın. Özellikle yol iniş yapıyorsa, işaretleri görmeden kesinlikle inmeyin. İnmek kolay fakat rotayı bulmak için geri çıkmak boşa enerji ve zaman harcatır.

Adımlarınızı dikkatli atın. Kesinlikle acele etmeyin. Kesinlikle kısa bir yükseklikten bile atlamayın. Sarkarak inin. Bastığınız taş kayabilir. Gevşek ve eğimli zeminde kaymayın. Baton buralarda işe yarar. Basit bir burkulma herşeyi mahveder.

Yağışlı günlerde dere yataklarından geçen bölümleri kesinlikle kullanmayın. Başka rotayı kullanın. Ayağınız kayabilir yada sele kapılabilirsiniz.

Hava kararmadan önce hedefinize ulaşamayacaksanız ilk bulduğunuz düzlükte kamp yapın. Kayalık bölgelerde yürümek gündüz bile zorken karanlıkta çok daha risklidir. Üstelik boyası solmuş ve bitkilerle örtülmüş işaretleri karanlıkta hiç göremezsiniz.

Bazen farklı yönlere giden işaretler sizi yanıltabilir. Bu durumda navigasyonla teyit etmeden ilerlemeyin.

Planınızı yeni yürünmüş rotalara göre yapın. Eski rotalarda arazi değişmiş olabiliyor.

Navigasyonsuz kesinlikle çıkmayın. Navigasyon olarak telefon kullanıyorsanız yeteri kadar yedek batarya alın. En az iki tane şarj kablonuz olsun. Kablo çalılara takılıp zarar görebilir. Gündüz şarj için sırt çantasına asılan güneş paneli alın. Bataryaları güneş yatayken kullanın. Telefonu uçak modunda kullanın. İletişim için farklı hattı olan, bataryası uzun giden eski Nokia 6300 gibi bir cihaz kullanın. Yürüyüşü o günlük bitirdiğinizde navigasyonlu telefonu kapatın. İletişimi eski telefondan yapın. Alakilise'de Türkcell çekiyor, Türktelekom çekmiyor. Yukarı Beymelek'te Türk Telekom çekiyor. Vodafon hakkında bilgim yok.

Navigasyon uygulaması olarak sadece wikiloc'a güvenmeyin. Wikiloc'tan tek bir rotayı takip edebilirsiniz. Fakat Osmand gibi gelişmiş bir uygulamayı da hazırda bulundurun. Daha önce yürünmüş 20-30 rotayı wikiloc'tan indirin, Google haritalarım, Osmand veya başka bir uygulamada bunları tek bir gpx dosyası haline getirip Osmand'a yükleyin. Açtığınızda görünen rotaların orta çizgisi doğru yolu gösterir. Biraz kurcalama ile öğrenebilirsiniz. Karışık geldi ise ikinci uygulama için söylediklerimi dikkate almayın:)

Belki biraz abartılı olacak fakat iki adet 1,5 lt lik suyu hiç yokmuş gibi düşünerek suyunuzu taşıyın. Bir sakatlanma durumunda ihtiyaç olabilir. Enerjisi yoğun yiyecekler taşıyın.

Suyu her molada sadece bir yudum için. İradenize hakim olun. İçeceğiniz suyu temizlik için harcamayın. Kirli kalın fakat susuz kalmayın.
Zorunlu olmayan malzemeyi yanınıza almayın. Belören'den sonra kuyu sularına muhtaç kalmayın. Çünkü sadece su bile 6-7 kg olacak. Malzemeden ödün verin ama sudan ödün vermeyin.

Uzun kollu tişört ve uzun pantolon giyin. Çalılardan ve dikenlerden zarar görmeyin. Ensenizi örten bir şapka giyin. Yorgunluğun yanında bir de güneş yanığından acı çekmeyin.

Ayakkabı olarak; tırnaklarınızı vurmayacak, bileğinize destek olacak, tabanı yumuşak olmayan, kayalardan kesilmeyecek ve kaymayacak bir model seçin. Her pahalı ayakkabı iyi ayakkabı değildir.

Yanınıza mutlaka nakit para aĺın. Yerleşim yeri dışındaki satıcılar nakit para ister.

Son öneri: Yalnız yürümek güzeldir fakat risklidir. Mümkünse yalnız yürümeyin. :)

Likya Yolu Yürüyüşçüleri İletişim Grubu:
https://t.me/Likya_Yol

Waypoints

PictographBridge Altitude 17 ft
Photo ofKöprü Photo ofKöprü Photo ofKöprü

Köprü

Çayağzı başlangıcına Kaş'tan midibüslerle gelebilirsiniz. Kaş'tan gelirken Sanayi kavşağında inip yürümeniz gerekiyor. Çayağzı'nda iki küçük market var. Bir de pis ve suyu akmayan bir tuvalet var.

PictographBridge Altitude 50 ft
Photo ofKöprü Photo ofKöprü Photo ofKöprü

Köprü

PictographPanorama Altitude 216 ft
Photo ofManzara Noktası Photo ofManzara Noktası Photo ofManzara Noktası

Manzara Noktası

PictographPanorama Altitude 636 ft
Photo ofManzara Noktası Photo ofManzara Noktası Photo ofManzara Noktası

Manzara Noktası

Vadide görülen kalıntılar Sura antik kenti

PictographRisk Altitude 616 ft
Photo ofTehlikeli Patika Girişi Photo ofTehlikeli Patika Girişi Photo ofTehlikeli Patika Girişi

Tehlikeli Patika Girişi

Haritada görülen bu noktadan başka yakınında giriş bulamadım. Yol yapımı sebebiyle arazi değişmiş olabilir. Buradan girmek zorunda kaldım. Çok büyük kayaları geçmek gerekiyor. Sakatlık ihtimali var. Yürünmüş rotaların neredeyse tamamı buradan geçiyor. Yeni bir geçiş belirlenirse çok iyi olur.

PictographRisk Altitude 615 ft
Photo ofRisk Photo ofRisk Photo ofRisk

Risk

PictographRisk Altitude 1,407 ft
Photo ofÇok zor çıkış Photo ofÇok zor çıkış Photo ofÇok zor çıkış

Çok zor çıkış

Bedensel dayanıklılığı hakkında deneyimi olmayanların bu çıkışı yapmalarını tavsiye etmiyorum. Tek çıkmayın. Vadi girişi ve Gürses'e çıkış çok dik ve tehlikeli.

PictographFountain Altitude 1,628 ft
Photo ofGürses Camii Çeşmesi Photo ofGürses Camii Çeşmesi Photo ofGürses Camii Çeşmesi

Gürses Camii Çeşmesi

Şadırvandaki depo suyu. Caminin duvarındaki çeşmenin suyu daha iyi. Burada dinlenin. Buraya kadar olan çıkış çok zordu. Bedensel dayanıklılığı hakkında deneyimi olmayanların bu çıkışı yapmalarını tavsiye etmiyorum. Tek çıkmayın. Vadi girişi ve Gürses'e çıkış çok dik ve tehlikeli. Su sebilinde su yoktu. Bu noktadan sonra Sümeli'ye kadar olan rota, arazi değişikliklerinden dolayı ilerlenemez durumda olduğundan kayıtlı izden gitmeyin. Sümeli'ye kadar yola paralel olan alternatif rotadan veya asfalt yoldan gidin.

PictographRuins Altitude 1,652 ft
Photo ofTrebenda Nekropol Photo ofTrebenda Nekropol Photo ofTrebenda Nekropol

Trebenda Nekropol

Kaynak: https://kulturenvanteri.com/tr/yer/trebendai/#15.45/36.265134/29.941901 Demre’den Kaş’a giden yolda, Sura antik kentinden sonra ulaşılan Myra’ya bağlı küçük ve tipik bir Likya yerleşimidir. Küçük bir tepenin üzerinde kale, kalenin güney yamaçlarında teras yapıları, tepenin eteğinden başlayan düzlükte nekropoller ve tarım teraslarında sur duvarları, yapı kalıntıları, sarnıçlar, mezarlar, işlik kalıntıları bulunmaktadır. Ancak bölgenin topografik yapısının oldukça kayalık ve makilik olması, yapıların tanımlanmasını ve algılanmasını zorlaştırmıştır. Şehrin diğer bölümlerine oranla daha yüksekte olan Kemerikaklık ve Kocaorman, Akköristan Tepesi mevkilerini içine alan, bölge yerleşimin akropolüdür. Bu nokta, Demre vadisini ve Myra’yı görmektedir. Savunma duvarları ile çevrili alanın sur duvarları, kulelere ait yapı duvarları ve giriş kapıları ayaktadır. Akropol içinde yer alan zeytin ezme tekneleri ve bir avlu etrafındaki odalardan oluşan kompleks yapı gurupları, kule çiftlik yerleşimi özelliğini göstermektedir. Klasik Dönem başlangıçlı akropol (kale), Bizans Dönemi’ne kadar kullanılmıştır. Akropolün güney yamaçlarında, duvarlarının bir bölümü ana kayaya oyularak yapılmış evler bulunmaktadır. Bu evlerden, içinde sarnıcı, üst kata çıkan merdivenleri ile duvarlarda nişleri olanı, en ilgincidir. Konut alanları, güney ve doğudan nekropollerle çevrelenmiştir. Kentte yoğun olarak lahit mezarlar bulunmaktadır. Likya bölgesinin genel tipolojik özelliğini gösteren lahitlerin bazıları büstlü ve hayvan figürlüdür. Alanda, lahitler dışında, nadiren üçgen alınlıklı ev tipi formunda kaya mezarları da bulunmaktadır. Yamaçlar ve düzlükler tarım alanı olarak kullanılmış, işliklerde şarap ve zeytinyağı üretilmiştir. Kocaorman mevkiindeki en önemli kalıntı, doğu-batı doğrultusunda konumlanmış, tek mekanlı Geç Bizans Dönemi şapelidir.

PictographRuins Altitude 1,646 ft
Photo ofTrebenda Nekropol Photo ofTrebenda Nekropol Photo ofTrebenda Nekropol

Trebenda Nekropol

PictographDoor Altitude 1,161 ft
Photo ofKapalı Yol Photo ofKapalı Yol

Kapalı Yol

Araziyi yüksek teras haline getirmişler. Hem tellerle kapalı, hem çok yüksek. Geçiş yok. Google Earth'de en son 2023 görüntüleri var. O görüntülerde duvarlar, tel örgüler ve taraçalar görünmüyor. Arazi muhtemelen kısa zaman önce değiştirilmiş. Buradan geçen rota muhtemelen bu arazi değişikliğinden önce oluşturulmuş. Güneyden yeni rota geçiyor. O rotaya geçmek zorunda kaldım. Planlamanızda kuzeydeki rotayı kullanmayın.13.9 km ve 14.4 km arasında wikiloc kayıt hatası var. Gerçekte toprak yoldan gittim.

PictographCastle Altitude 448 ft
Photo ofMyra Kalesi Photo ofMyra Kalesi Photo ofMyra Kalesi

Myra Kalesi

Kalenin yanındaki düzlük alanda çadır kuranlar vardı. Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Mira_(antik_kent)

PictographPanorama Altitude 457 ft
Photo ofPanorama Photo ofPanorama Photo ofPanorama

Panorama

PictographPanorama Altitude 389 ft
Photo ofPanorama Photo ofPanorama

Panorama

Photo ofMyra Tiyatrosu Photo ofMyra Tiyatrosu Photo ofMyra Tiyatrosu

Myra Tiyatrosu

Akşam 19.00 gibi hala açıktı. Müzekartla veya uygulaması ile giriliyor. Uygulamaya kayıt yıllık 60 TL. Ayrıca kart alırsanız ilave ücreti var. Uygulamanın barkod oluşturması gerekli. Gelmeden önce uygulamayı kurduktan sonra denemesini yapın. Benim telefonda sorun çıktı. Bir şekilde hallettim. Buranın girişinin karşısında sol tarafta ücretsiz park ve çadır alanı var. Yakınında iki market var.

Comments

    You can or this trail