Activity

Κυπαρισσόδασος Κριτσάς - Σπήλαιο Εγγλέζου Κουφάλα στην Τσίβη - Αρχαίο μινωικό μονοπάτι (Κριτσά - Καθαρό) (κυκλική)

Download

Trail photos

Photo ofΚυπαρισσόδασος Κριτσάς - Σπήλαιο Εγγλέζου Κουφάλα στην Τσίβη - Αρχαίο μινωικό μονοπάτι (Κριτσά - Καθαρό) (κυκλική) Photo ofΚυπαρισσόδασος Κριτσάς - Σπήλαιο Εγγλέζου Κουφάλα στην Τσίβη - Αρχαίο μινωικό μονοπάτι (Κριτσά - Καθαρό) (κυκλική) Photo ofΚυπαρισσόδασος Κριτσάς - Σπήλαιο Εγγλέζου Κουφάλα στην Τσίβη - Αρχαίο μινωικό μονοπάτι (Κριτσά - Καθαρό) (κυκλική)

Author

Trail stats

Distance
5.08 mi
Elevation gain
1,509 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
1,496 ft
Max elevation
3,906 ft
TrailRank 
79 5
Min elevation
3,132 ft
Trail type
Loop
Moving time
2 hours 30 minutes
Time
4 hours 24 minutes
Coordinates
1477
Uploaded
September 19, 2021
Recorded
September 2021
  • Rating

  •   5 1 review
Share

near Kheroukoúmadho, Crete (Greece)

Viewed 622 times, downloaded 21 times

Trail photos

Photo ofΚυπαρισσόδασος Κριτσάς - Σπήλαιο Εγγλέζου Κουφάλα στην Τσίβη - Αρχαίο μινωικό μονοπάτι (Κριτσά - Καθαρό) (κυκλική) Photo ofΚυπαρισσόδασος Κριτσάς - Σπήλαιο Εγγλέζου Κουφάλα στην Τσίβη - Αρχαίο μινωικό μονοπάτι (Κριτσά - Καθαρό) (κυκλική) Photo ofΚυπαρισσόδασος Κριτσάς - Σπήλαιο Εγγλέζου Κουφάλα στην Τσίβη - Αρχαίο μινωικό μονοπάτι (Κριτσά - Καθαρό) (κυκλική)

Itinerary description

Το Κυπαρισσόδασος της Κριτσάς βρίσκεται περίπου 10 χλμ δυτικά της Κριτσάς της επαρχίας Μιραμπέλου, πολύ κοντά στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί στο Οροπέδιο του Καθαρού. Σχηματίζεται εκατέρωθεν μιας βαθειάς ρεματιάς, στους νότιους πρόποδες του Όρους Τσίβη ή Καθαρού, στο σημείο όπου υπάρχει από τα Μινωικά χρόνια το μονοπάτι που οδηγεί στο Καθαρό.

Ο πυρήνας του δάσους καλύπτεται από κυπαρίσια, ενώ περιφερειακά η βλάστηση γίνεται μικτή από κυπαρίσσια, πρίνους, σφεντάμους, λιοπρίνια, αγριελιές και αζιλάκους. Σήμερα η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη καθώς η πεζοπορία ξεκινάει δίπλα από τον δρόμο και καταλήγει μετά από 20'-30΄ στην καρδιά του δάσους. Το σημείο που ξεκινάει το μονοπάτι για το δάσος βρίσκεται στη θέση Φαβετοπρίνος, όπου υπάρχει ένα ενημερωτικό κιόσκι και παγκάκια με μοναδική θέα στο δάσος. Στο κιόσκι υπάρχει λεπτομερής χάρτης με τα μονοπάτια και τα αξιοθέατα της περιοχής.

Στη πορεία θα συναντήσετε ερειπωμένες μάντρες, που μαρτυρούν την παλαιότερη χρήση της περιοχής από βοσκούς. Δυστυχώς όμως, ακόμη και σήμερα οι ελεύθερες κατσίκες εξακολουθούν να βόσκουν ανεξέλεγκτα στην περιοχή και να καταστρέφουν όλη τη χαμηλή βλάστηση και τα μικρά δέντρα, υποβαθμίζοντας συνεχώς το δάσος. Η προστασία του τελευταίου κυπαρισσώνα της Δίκτης πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο των δράσεων στο Λασίθι, ώστε να μην ακολουθήσει τη μοίρα των υπολοίπων κυπαρισσόδασων της περιοχής.

Συνεχίζοντας την πορεία σας μέσα από τα θυμάρια και διασχίζοντας κάθετα τα μονοπάτια για το Καθαρό, θα καταλήξετε στο δάσος μετά από λίγη ώρα. Κοντά στο δάσος υπάρχει η Σπηλιά «Εγγλέζου Κουφάλα», στην οποία κρυβόταν κάποιοι Άγγλοι κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Λένε ότι εκεί έκρυβαν ασύσρματο που επικοινωνούσε με το Κάιρο.

ΤΑ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΤΗΣ ΚΡΉΤΗΣ

Πριν από αρκετούς αιώνες η Κρήτη ήταν καλυμμένη από πυκνά δάση με κυπαρίσσια, τα οποία δυστυχώς δεν υπάρχουν σήμερα. Τα κυπαρίσσια της Κρήτης ήταν ξακουστά σε όλο τον τότε κόσμο και από τα Μινωικά χρόνια η ξυλεία τους αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα εμπορίου. Πράγματι, η Κρήτη ήταν γνωστή ως η χώρα του κυπαρισσιού, όπως π.χ. ο Λίβανος είναι γνωστός ως η χώρα του κέδρου. Η υπερ-υλοτομία όμως απογύμνωσε τα βουνά του νησιού και πλέον απομένουν ελάχιστες περιοχές με κυπαρίσσια για να θυμίζουν το παρελθόν. Έτσι, το δάσος της Κριτσάς αποτελεί το τελευταίο του είδους του στην ανατολική Κρήτη, ενώ υπάρχουν και άλλα παρόμοια δάση στα Λευκά Όρη. Το κυπαρίσσι της Κριτσάς είναι γνωστό ως θηλυκό ή κυπαρίσσι του Μίνωα, όντας δέντρο που φτάνει σε ύψος τα 30μ. και έχει οριζόντια απλωτά κλαδιά και πλατιά πλούσια κόμη.

Το κυπαρίσσι στην Ελλάδα συμβολίζει το πένθος και φυτεύεται μέχρι σήμερα στα κοιμητήρια. Σύμφωνα με τη μυθολογία ο Κυπάρισσος ήταν ένας όμορφος νέος από την Κέα, εγγονός του Ηρακλή και αγαπημένο του σύντροφο είχε ένα εξημερωμένο ιερό ελάφι. Αλλά κάποια καλοκαιρινή μέρα ενώ το ελάφι κοιμόταν ξαπλωμένο στον ίσκιο, ο Κυπάρισσος το σκότωσε από απροσεξία με ένα ακόντιο. Ο νέος γεμάτος απελπισία, θέλησε να πεθάνει. Ζήτησε από τον ουρανό τη χάρη να κυλούν τα δάκρυα του αιώνια. Οι θεοί τον μετέτρεψαν σε κυπαρίσσι,το δέντρο της θλίψης.

Πηγή: ⭐ Ταξιδιωτικός Οδηγός Κρήτης⛵⭐

View more external

Waypoints

PictographCar park Altitude 3,228 ft
Photo ofΦαβετοπρίνος Photo ofΦαβετοπρίνος Photo ofΦαβετοπρίνος

Φαβετοπρίνος

Εδώ Θα βρουμε χώρο για να παρκάρουμε το αυτοκίνητο μας, ένα ενημερωτικό κιόσκι και παγκάκια με μοναδική θέα στο δάσος. Στο κιόσκι υπάρχει λεπτομερής χάρτης με τα μονοπάτια και τα αξιοθέατα της περιοχής.

PictographPhoto Altitude 3,238 ft
Photo ofΘέα Photo ofΘέα

Θέα

Όμορφη θέα του κυπαρισσόδασους και στο βάθος φαίνεται το κρητικό πέλαγος και ο Άγιος Νικόλαος.

PictographPhoto Altitude 3,553 ft
Photo ofΘέα Photo ofΘέα Photo ofΘέα

Θέα

Όμορφη θέα του κυπαρισσόδασους από τη διαδρομή.

PictographCave Altitude 3,576 ft
Photo ofΣπήλαιο Εγγλέζου Κουφάλα στην Τσίβη Photo ofΣπήλαιο Εγγλέζου Κουφάλα στην Τσίβη Photo ofΣπήλαιο Εγγλέζου Κουφάλα στην Τσίβη

Σπήλαιο Εγγλέζου Κουφάλα στην Τσίβη

Το Σπήλαιο Εγγλέζου Τρύπα, Εγγλέζου Κουφάλα ή Σπηλιά Ανταρτών βρίσκεται σε απομονωμένη περιοχή του κυπαρισσόδασους της Τσίβης, στην τοποθεσία Ασφεντάμι. Στο μικρό αυτό σπήλαιο κρύβονταν κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αντιστασιακοί και Βρετανοί στρατιώτες, όπου και λειτουργούσαν ασύρματο για να επικοινωνούν με το Κάιρο. Το σπήλαιο διαθέτει σπηλαιοδιάκοσμο, όχι ιδιαίτερα εντυπωσιακό όμως σε σχέση με άλλα σπήλαια της περιοχής (π.χ. Γαϊδουρότρυπα).

PictographPhoto Altitude 3,540 ft
Photo ofΘέα Photo ofΘέα Photo ofΘέα

Θέα

Όμορφη θέα του κυπαρισσόδασους και στο βάθος φαίνεται το κρητικό πέλαγος και ο Άγιος Νικόλαος.

PictographPhoto Altitude 3,891 ft
Photo ofΘέα Photo ofΘέα

Θέα

Όμορφη θέα του κυπαρισσόδασους και στο βάθος φαίνεται το κρητικό πέλαγος και ο Άγιος Νικόλαος.

PictographPanorama Altitude 3,953 ft
Photo ofΚορυφή Photo ofΚορυφή Photo ofΚορυφή

Κορυφή

Στην ψηλότερη κορυφή της διαδρομής μας με υπέροχη θέα προς το κυπαρισσόδασος, τον Άγιο Νικόλαο και το κρητικό πέλαγος. Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας προς τη Μεσόραχη Δοκαριού.

PictographRuins Altitude 3,888 ft
Photo ofΠεριοχή Δοκάρι

Περιοχή Δοκάρι

Εδώ θα δούμε ένα πετρόκτιστο Μιτάτο και δίπλα μια τεράστια βελανίδια.

PictographPhoto Altitude 3,789 ft
Photo ofΘέα Photo ofΘέα

Θέα

Ακόμα μία υπέροχηπ θέα από το μονοπάτι προς Δάμακα.

PictographPanorama Altitude 3,947 ft
Photo ofΘέα Photo ofΘέα Photo ofΘέα

Θέα

Εδώ υπάρχουν κάποια χαλάσματα από ένα παλιό μιτάτο και μιας και είναι το τέλος του ανηφορικού μονοπατιού συναντάμε υπέροχη θέα προς το κρητικό πέλαγος και τον Άγιο Νικόλαο.

PictographIntersection Altitude 3,891 ft
Photo ofΔάμακας Photo ofΔάμακας

Δάμακας

Σε αυτό το σημείο τελειώνει το μονοπάτι και φτάνουμε στην περιοχή Δάμακας, όπου συναντάμε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Αν ακολουθήσουμε το δρόμο προς τα δεξιά θα οδηγηθούμε στο οροπέδιο καθαρού, εμείς όμως επιλέγουμε να πάμε αριστερά όπου πιο κάτω θα συναντήσουμε την είσοδο του αρχαίου μινωικού μονοπατιού που οδηγεί πίσω στο σημείο εκκίνησης της πορείας μας και τελικά στο χωριό Κριτσά.

PictographRuins Altitude 3,638 ft
Photo ofΠέτρινα χαλάσματα

Πέτρινα χαλάσματα

Καθώς ακολουθούμε το αρχαίο μινωικό μονοπάτι συναντάμε κάποια πέτρινα χαλάσματα που μας αποκαλύπτουν την κτηνοτροφική δραστηριότητα της περιοχής.

PictographIntersection Altitude 3,520 ft
Photo ofΔιασταύρωση

Διασταύρωση

Σε αυτό το σημείο το αρχαίο μινωικό μονοπάτι έχει καταστραφεί από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο, τον οποίο πρέπει να διασχίσουμε για να συνεχίσουμε την πορεία μας την πορεία μας.

PictographPicnic Altitude 3,497 ft
Photo ofΧώρος ξεκούρασης

Χώρος ξεκούρασης

Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας στο αρχαίο μινωικό μονοπάτι ιλίγο πριν ξανά διακόψουμε την πορεία μας για να διασχίσουμε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο θα συναντήσουμε πετρόχτιστα καθισματάκια και τραπέζια στα οποία μπορούμε να κάνουμε ένα διάλειμμα και να ξεκουραστούμε.

PictographInformation point Altitude 3,484 ft
Photo ofΑρχαίο Μινωικό μονοπάτι Photo ofΑρχαίο Μινωικό μονοπάτι

Αρχαίο Μινωικό μονοπάτι

Μια φορά κι έναν καιρό, στην Κρήτη ζούσαν νάνοι ελέφαντες (στο μέγεθος της αγελάδας) και νάνοι ιπποπόταμοι (στο μέγεθος ενός χοίρου). Τα καλοκαίρια, τα εξωτικά αυτά θηλαστικά σκαρφάλωναν στο οροπέδιο του Καθαρού στο Λασίθι για να παραθερίσουν στις εποχιακές λίμνες που σχηματίζονταν εκεί. Όλα αυτά συνέβαιναν 540.000 χρόνια πριν, στα μακρινά χρόνια του Πλειστοκαίνου. Σήμερα το πιο... εξωτικό θηλαστικό που θα συναντήσεις στο δρόμο σου για το Καθαρό, θα είναι κάποιο κατσίκι! Παρόλα αυτά, η διαδρομή που ξεκινά από την Κριτσά για να φτάσει στο όμορφο οροπέδιο είναι εντυπωσιακή και αντιπροσωπευτική της άγριας ορεινής ομορφιάς της Κρήτης. Ένα τοπίο επιβλητικό, όλο ανοιχτόχρωμη γκρίζα πέτρα, με δενδρώδεις πρίνους που ξεφυτρώνουν αγέρωχα και πεισματικά σε αυτό το αρχέγονο σκηνικό. Την ασφάλτινη διαδρομή πιθανότατα την έχεις ακολουθήσει στο παρελθόν, αλλά τώρα είναι ώρα να αφήσεις το αυτοκίνητο σου σε κάποιαν άκρη και να χωθείς μέσα στη φύση ακολουθώντας το πανάρχαιο καλντερίμι (κάποιοι το χρονολογούν στα μινωικά χρόνια) που ένωνε την Κριτσά με το Καθαρό πολύ πριν την άφιξη των τροχοφόρων. Πρώτα από όλα θα αναζητήσεις τις πινακίδες της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίων (δυστυχώς δεν είναι όλες ευανάγνωστες!) που σηματοδοτούν τα σημεία που το μονοπάτι τέμνεται από τον αμαξωτό, και άρα είναι τα σημεία που μπορείς να το εντοπίσεις και να το περπατήσεις. Ιδανικά, αν θες, μπορείς να κάνεις όλη τη διαδρομή από την Κριτσά ως το Καθαρό (ή μάλλον... ανάποδα, για ευνόητους λόγους). Στο μεγαλύτερο μέρος του το καλντερίμι διατηρείται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση και είναι ευδιάκριτο. Περνά ανάμεσα σε πρίνους και ασφένταμους, λιόπρινα, αζιλάκους και αμπελιτσές, πότε πότε ξανοίγεται σε μεγάλα ξέφωτα, άλλοτε περνά δίπλα από άγρια πανέμορφα βράχια. Απέναντι ορθώνεται η πλαγιά της Τσίβης, καταπράσινη από το πανάρχαιο δάσος κυπαρισσιών, ένα από τα λίγα στην Κρήτη. Βαδίζεις προσεχτικά, σχεδόν τελετουργικά, για να μη διαταράξεις την γαλήνη του τοπίου και την απόλυτη ησυχία που σπάει μόνο που και που από το ρυθμικό γκλιν-γκλον του κουδουνιού κάποιου κατσικιού που σε εποπτεύει διακριτικά σκαρφαλωμένο σε κάποιο βράχο ή σε κάποιο δέντρο. Στο βάθος του ορίζοντα, ο κόλπος του Μεραμπέλου και το βλέμμα φτάνει ακόμα παραπέρα, στις κορυφές της Θρυπτής και στο φαράγγι του Χα.

PictographPark Altitude 3,471 ft
Photo ofΘεατράκι στο Αστιβιδωπό Photo ofΘεατράκι στο Αστιβιδωπό Photo ofΘεατράκι στο Αστιβιδωπό

Θεατράκι στο Αστιβιδωπό

Ένα όμορφο πέτρινο θεατράκι που χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

PictographMine Altitude 3,271 ft
Photo ofΑρχαίο λατομείο Photo ofΑρχαίο λατομείο Photo ofΑρχαίο λατομείο

Αρχαίο λατομείο

Ο αρχαιολογικός χώρος της Λατούς βρίσκεται σε από- σταση τριών χιλιομέτρων βόρεια από την Κριτσά. Θεωρεί- ται η καλύτερα διατηρημένη πόλη της κλασσικής – Ελληνιστικής εποχής στην Κρήτη και μια από τις πληρέ- στερα σωζόμενες στην Ελλάδα. Συνδέεται με δρόμο από την Κριτσά και μονοπάτι μήκους 300 μέτρων περίπου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 400- 420 μέτρα στο διάσελο ενός δίδυμου λόφου. Σκληροί ασβεστόλιθοι καλύπτουν την περιοχή έντονα τεκτονισμένοι. Είναι εκπλη- κτική η αξιοποίηση αυτού του σκληρού και δυσκολολάξευ- του υλικού για διάφορες χρήσεις, όπως κυβισμένους δόμους για τοίχους χτισμένους με το ισοδομικό σύστημα, για τοί- χους χτισμένους με ακανόνιστου μεγέθους και σχήματος πέτρες, για ανώφλια, για κλίμακες, για βωμούς, ακόμα και για κατασκευή χρηστικών αντικειμένων, γουδιών κλπ

PictographIntersection Altitude 3,182 ft
Photo ofΔιασταύρωση

Διασταύρωση

Σε αυτό το σημείο αφήνουμε το αρχαίο μινωικό μονοπάτι και στρίβουμε δεξιά στο μικρότερο μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στο σημείο εκκίνησης της πορείας μας, αλλά και το τέλος της.

Comments  (1)

  • Tsitrona Jan 15, 2022

    I have followed this trail  View more

    Υπέροχες εικόνες!!

You can or this trail