Activity

Kieldrecht

Download

Author

Trail stats

Distance
5.63 mi
Elevation gain
23 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
23 ft
Max elevation
28 ft
TrailRank 
9
Min elevation
-3 ft
Trail type
Loop
Coordinates
127
Uploaded
April 9, 2023
Recorded
April 2023
Be the first to clap
Share

near Driedijk, Flanders (Belgique)

Viewed 4 times, downloaded 0 times

Itinerary description

Van Kreek 1, 9130 Kieldrecht, België

Naar Kreek 1, 9130 Kieldrecht, België



Routering Wandel - mooiste

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 20 ft

Zandgroeve van Nieuw-Namen

In Nieuw-Namen vind je een zandgroeve waarin je fossielen kan aantreffen. De zanden dateren uit het Tertiair, wat vrij uniek is in Nederland, waar de meeste afzettingen veel jonger zijn. In het zand kan je ook verharde laagjes aantreffen, waarbij de korrels door ijzer aan elkaar gekit zijn.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 10 ft

B&B De Kogge

B & B De Kogge biedt u in Kieldrecht 3 charmante gastenkamers. Als erkend fietsvriendelijk en milieubewust logies garanderen wij u kwaliteit en modern comfort. Gelegen vlakbij Kallo, Doel en de Waaslandhaven, biedt B & B De Kogge een sfeervol rustpunt voor zakenmensen. Historische steden als Antwerpen, Gent en Brugge vindt u vlakbij. Fietsroutes bieden elke fietser de mogelijkheid om het Waasland te verkennen, terwijl het Verdronken land van Saeftinghe en de Saleghemse kreken garant staan voor uren wandelplezier.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 16 ft

Kieldrecht

Kieldrecht is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Beveren. Kieldrecht ligt in het noorden van de gemeente tegen de grens met Nederland. Het dorpscentrum vormt één aansluitend geheel met de dorpskern van het Nederlandse Nieuw-Namen .
Kieldrecht is een grote deelgemeente die zich uitstrekt over een oppervlakte van 1949 ha. Deze oppervlakte vertegenwoordigt 12,9 % van de gemeente Beveren. Kieldrecht telde op 1 januari 2008 3790 inwoners.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 20 ft

Hulsterloo

Volgens de legende is Hulsterloo gesticht nadat er een miraculeus Mariabeeldje werd gevonden. Er was in alle geval een kapel, net als enkele boerderijen en er werd aan turfwinning gedaan. De streek ontvolkte vooral tijdens de woelige 16de eeuw, al ging het ook voordien al bergaf. Hulsterloo wordt nochtans expliciet vermeldt in het Reynaertepos. Volgens de vos ligt de 'schat van Kriekeputte' niet ver van de kapel van Hulsterloo. Schattenjagers opgelet: de kapel is afgebroken in de 16de eeuw. Tegen woordig bestaat Hulsterloo niet meer en kun je hier de Nederlandse gemeente Nieuw-Namen vinden, net als grensgemeente Kieldrecht.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 8 ft

Huis van Zonde: Pastorij

Het Huis van Zonde brengt je in de verleiding... In een expo gewijd aan de zeven hoofdzonden zie je, naast een verrassende selectie aan onbekende pareltjes, topstukken van Rubens, Bouts en Teniers. Telkens weer duikt ook Reynaert op uit zijn vossenhol. Waar zonde zegeviert, is deze roodharige schelm immers nooit ver weg. Verrassende multimediale applicaties en speelse technologische snufjes slaan hier de brug tussen heden en verleden. Want als VOSSEN een ding duidelijk maakt, dan is het wel dit: Reynaert is van alle tijden! Het Huis van de Zonde is gevestigd in de voormalige pastorij van het gehucht Kieldrecht. Het gebouw dateert uit 1894 en is een beschermd monument. Het historische karakter van het pand, met fraai stucwerk op de plafonds en typische marmeren schouwen, draagt bij tot het authentieke karakter van het Huis van Zonde.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 2 ft

Drijdijk

In de verte zie je de Waaslandhaven, met de Antwerp Euroterminal & marktleider in overzees transport van 'rollende vracht'. Verderop zijn ook de Tabaknatie en ITC Rubis gevestigd. De nieuwe Kieldrechtsluis brengt zeeschepen via een kortere weg tot aan hun loskades. Zelf ben je nu echter in een compenserend natuurgebied: Drijdijk. Hier komen wilde paarden grazen. Met wat geluk zie je ook kuifeenden, kievitten, knobbelzwanen of bruine kiekendieven.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 10 ft

Dorpswoning

Dubbelhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bakstenen gevel met opvallend sterk verhoogde begane grond. Muurbanden van blauwe papensteen. Steekboogdeur met ontlastingsboog met beschilderde aanzetstenen en diamantkopsluitsteen, arduinen neuten en voorafgegaan van een stoep van vijf trappen, gelijkaardige steekboogvensters verbonden door beschilderde banden met arduinen lekdrempel en luiken.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 6 ft

Twee dorpswoningen

Twee identieke dubbelhuizen met bakstenen lijstgevel uit het vierde kwart van de 19de eeuw; drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, respectievelijk Vlaamse pannen, mechanische pannen). Markerend middenrisaliet. Horizontale muurbanden van witte baksteen. Steekboogvensters met arduinen aanzet- en diamantkopsluitsteen en lekdrempels. Dito deur in magere geprofileerde arduinen omlijsting op neuten. Gevelbekroning door fries met faïencetegels en gekorniste kroonlijst op modillons (nummer 18: plastic).

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 8 ft

Langsschuur

Deze monumentale schuur heeft een aan weerszij afgewolfd zadeldak, bedekt met kunstleien. De bakstenen gevels vertonen sobere rechthoekige of rondbogige muuropeningen. Inwendig vertoont de constructie drie beuken en een hergebruikt gebint van de oudere schuur dat momenteel rust op betonnen welfsels. De middenbeuk wordt gevormd door hoge stijlen met trekbalken. De dakstijlen daarboven zijn verstevigd met een trekbalk, waarop een makelaar met schoren de nokgording draagt.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 3 ft

Rijkswachtkazerne

Rechthoekig bakstenen gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), rond de eeuwwisseling te dateren. Sokkel van breuksteen. Travee-indeling door middel van lisenen, bovenaan verbonden door steekboogfries. Per travee twee gekoppelde steekboogvensters met hoek-, aanzet- en sluitstenen en doorlopende onderdorpels van arduin. Sierankers. Analoge zijgevel van drie traveeën met deur in de as.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 10 ft

Stadswoning

Breedhuis met bakstenen lijstgevel uit de tweede helft van de 19de eeuw; vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Arduinen plint. Als horizontale accenten een puilijst en architraafbandje. Steekboogvensters onder ontlastingsboog met beschilderde aanzetstenen, lekdrempels op de begane grond; doorgetrokken onderdorpels op de bovenverdieping. Steekbogige, geprofileerde arduinen deuromlijsting op neuten.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Hoeve

Open hoeve bestaande uit woonhuis en twee langsschuren ten zuidwesten ervan, te dateren circa 1900. Woonhuis van het dubbelhuistype met bakstenen voorgevel (ten zuidwesten) van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien). Vooruitspringende middentravee met rechthoekige deur in arduinen omlijsting op neuten. Horizontale accenten door bepleisterde muurbanden ter hoogte van de dorpels, de fries met faïencetegels, en de gekorniste kroonlijst. Rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels en houten rolluikkasten. Beide schuren staan op het woonhuis ingeplant, zijn van baksteen onder zadeldak (tichels, golfplaten). De traveeën zijn door middel van lisenen aangegeven; laatst genoemde zijn op de puntgevels verbonden met een klimmende baksteenfries. Halfronde lichtopeningen. In de langsgevels oculi in de toppen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 13 ft

Gemeentehuis van Kieldrecht

Vanaf 1614 stonden Doel en Kieldrecht onder éénzelfde schepenbank. Vanaf de 19de eeuw was het gemeentehuis gevestigd in het 'Geel huis', een afspanning-logement annex privé-schooltje. In 1893 werd het huidige gemeentehuis gebouwd naar ontwerp van architect Derre. Op 22 maart 1945 werd het gebouw getroffen door een vliegende bom en herstellingen gebeurden in 1948 (architect O. Lingier).

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 9 ft

Dorpswoning

Enkelhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Bakstenen lijstgevel uit het derde kwart van de 19de eeuw, met arduinen plint en bovenaan een gelede architraaf en kroonlijst op modillons. Beluikte rechthoekige vensters, met afgeronde bovenhoeken, behouden houtwerk. Gelijkaardige rechthoekige deur in arduinen omlijsting op neuten. Nummer 5, oorspronkelijk analoog huis, doch van het dubbelhuistype, waarvan enkel nog de arduinen deuromlijsting behouden is.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 13 ft

Parochiekerk Sint-Michiel

Normaal geöosterd kerkgebouw, op een lichte verhevenheid in het dorp en omgeven door een plantsoentje met oorlogsgedenkteken. Oudste vermelding opklimmend tot 1238. In 1711 bouw van een volledig nieuwe, eenbeukige kruiskerk, die in 1784 merkelijk vergroot werd en in 1788 voorzien van een nieuwe westtoren (de huidige). Met uitzondering van laatst genoemde werd de gehele kerk in 1854 naar ontwerp van architect J. De Somme-Servais vervangen door een driebeukige ruimte, gevat onder een sterk verhoogd zadeldak dat de oostelijke galmgaten van de toren gedeeltelijk oversnijdt. In 1964 spijtige vervanging van de oorspronkelijk vloer en verwijderen van de grafstenen. Plattegrond in de vorm van een driebeukige kerk van zeven traveeën met ingebouwde westtoren en polygonaal koor van één travee. In de oksels bergplaats en sacristie. Ruim pseudo-basilicaal gebouw van baksteen met verwerking van zandsteen voor plint aan voorgevel en steunberen en voor de negblokken van de toren. Westgevel met licht vooruitspringend middenrisaliet ter breedte van de middenbeuk met sporen van vroegere dakhelling. Rechthoekig portaal in geprofileerde arduinen omlijsting, met accoladeboog toelopend op een kruisbloem; spitsbogig doksaalvenster met ijzeren roeden; erboven een oculus met rozetvormige tracering. Vierkante toren met in elke wand twee rondbogige galmgaten, afgedekt door een kort spits. Zijgevels in traveeën verdeeld door slanke steunberen met twee versnijdingen; ruime spitsbogige ramen met neogotische ijzeren roedeverdeling. Analoge vensters in het koor; mooi gesculpteerde grafstenen uit de 16de eeuw ingemetseld in de blinde absismuren, evenals arduinen gedenksteen met betrekking tot de grondige verbouwing in 1854. Interieur: spitsbogige scheibogen vloeien zonder kapiteel voort uit neogotische bundelpijlers op arduinen achtkantige sokkel. Overkluizing door middel van kruisribgewelven. Mobilair: Schilderij: "Christus aan het kruis" (hoogaltaar, waarschijnlijk uit de 16de eeuw, Maarten de Vos). Houten beeld van Sint-Michiel, 18de eeuw. Lambrizering, preekstoel en biechtstoelen, 18de eeuw, rococo. Kruisweg, 19de eeuw, Jozef Geefs.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 10 ft

Rusthuis Heilige Familie

Gelegen op het einde van een gekasseide steeg, op de plaats van de vroegere pastorie en bediend door de Zusters van de Onbevlekte Ontvangenis (Apostollinen). Diephuis met bakstenen trapgevel (9 trappen + topstuk) van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Muurbanden van blauwe baksteen. Op bovenverdieping, hoeklisenen en klimmende steekboogfries. Steekboogvensters met arduinen lekdrempels. Zijgevel van zes dubbele traveeën van elkaar gescheiden door lisenen, verbonden door overhoekse muizetandfries. Links tegen dit gebouw, moderne uitbreiding van het rusthuis in skeletbouw.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Hoeve

Boerderij met woonhuis en recentere hoevegebouwen zonder noemenswaardigheden op het erf. Voortuin in gebruik als moestuin. Woonhuis van het dubbelhuistype met bakstenen voorgevel (zuiden) van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, Vlaamse pannen), laatste kwart 18de, eerste kwart 19de eeuw te dateren, mogelijk met oudere kern. Hoge, gecementeerde plint. Opvallend talrijke muurankers. Beluikte en getraliede rechthoekige vensters in arduinen omlijsting; houtwerk uit derde kwart 19de eeuw. Rechthoekige deur in soortgelijke omlijsting, gestrekte tussendorpel en getralied bovenlicht (verankerde bovendorpel). Gevel beëindigd met kroonlijst op modillons.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Hoeve Hof ter Wheele

Achterin gelegen woonhuis, rechts van de gekasseide toegangsweg (nok loodrecht op de straat) met aangelegde voortuin. Bakstenen dubbelhuis in traditionele stijl, uit de 18de eeuw; vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, tichelen), voorzien van een centraal dakvenster met muurvlechtingen, (vernieuwd). Licht verhoogde begane grond met getraliede en beluikte kruiskozijnen, ontlast door licht getoogde rollaagjes. Schouderboogdeur met zandstenen negblokken, een gestrekt middenkalf en getralied bovenlicht. Links op het erf (ten zuidwesten van het huis) recente bakstenen stallingen (nok loodrecht op de straat).

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 3 ft

Langsschuur

De schuur is centraal op het perceel gelegen met de nok parallel aan de straat. Het gaat om het type van een driebeukige langsschuur van vier traveeën. Het gebouw is overwegend opgetrokken uit hout, op een nagenoeg vierkante plattegrond. Het wordt afgedekt door een aan weerszij afgewolfd zadeldak met een bekleding van golfplaten. Van de geregistreerde en onderzochte schuren is het de enige die nog voor een groot deel uit hout bestaat. Ze is echter beperkter in omvang dan de andere. De rechthoekige muuropeningen hebben een houten latei met uitzondering van de noord- en zuidgevel waar betonnen lateien werden gebruikt bij een latere aanpassing, vermoedelijk de verstening van de houten wanden. De houtstructuur vertoont niet volledig coherente telmerken; de noordelijke zijbeuk is afgescheiden door een houten wand op een bakstenen stoel.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 5 ft

Kapel van het Heilig Hart

Neogotische bakstenen kapel, op rechthoekig grondvlak van twee traveeën en afgedekt door een zadeldakje (nok loodrecht op de straat, kunstleien), opgetrokken door Dokter Van Haelst als dank voor het weerkeren van zijn zoon uit de Eerste Wereldoorlog. Spitsbogige vleugeldeur met bakstenen archivolten. met erboven banderol.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 11 ft

Kieldrecht

Vroeger was Kieldrecht alleen maar een stuifzandrug, die later door mensenhanden tot een dijk werd omgevormd. Beetje bij beetje werd dan de rest van het huidige Kieldrecht door indijking op het water gewonnen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 7 ft

Grote Geul

Het landschapstype, waarvan de Grote Geul een mooi voorbeeld is, werd gevormd doordat het zeewater tijdens overstromingen door de dijken brak en dan diepe geulen uitschuurde. Toen die geulen na de hersluiting van de dijken aan de werking van eb en vloed werden onttrokken, slibden ze geleidelijk dicht. Plassen van het formaat van de Grote Geul zijn echter nooit volledig dichtgeslibd en bezorgen de hedendaagse natuurliefhebbers een gevarieerde flora en fauna. Het natuurgebied kan alleen tijdens geleide wandelingen worden bezocht.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 20 ft

Nieuw-Namen

Nieuw-Namen is een dorpskern van de Nederlandse gemeente Hulst, in de regio Zeeuws-Vlaanderen van de provincie Zeeland, op de grens met België. Nieuw-Namen gaat over in het Belgische dorp Kieldrecht. Het dorp telt 955 inwoners . In 2016 was bijna de helft van de inwoners van directe Belgische afkomst.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 9 ft

Luchtwachttoren 3T3 - Nieuw-Namen

De Luchtwachttoren 3T3 is een luchtwachttoren met postnummer 3T3 gelegen in het plaatsje Nieuw-Namen in Zeeuws-Vlaanderen, in de Nederlandse provincie Zeeland.

De toren is in 1953 gebouwd en was onderdeel van het landelijke netwerk van observatieposten van het Korps Luchtwachtdienst gedurende de Koude Oorlog. Het is een van de 19 nog resterende exemplaren. De toren staat op de Nieuw Kieldrechtdijk en is oorspronkelijk ter camouflage geflankeerd door een rij populieren. Deze zijn in de loop van de tijd hoog boven de toren uitgegroeid en in 2008 vervangen door een andere boomsoort.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 13 ft

De Sint-Michielskerk

De parochiekerk van Kieldrecht was oorspronkelijk een massieve, eenbeukige kruiskerk. Ze werd gebouwd op het hoogste punt van Kieldrecht en op 3 juni 1713 door de Gentse bisschop, monseigneur Philippus Van der Noor ingewijd.

In de omgeving van de kerk stond een omheining, waar de landbouwers tijdens misvieringen hun paarden aan vast konden leggen. Rondom de Sint-Michielskerk bevond zich vroeger een netwerk van smalle straatjes met talrijke huizen, herbergen en handelszaken. Het straatje tussen de Dorpsstraat en de kerk stond bekend als “Het Gangsken”. Het was ooit het meest gefotografeerde en geschilderde straatje van Kieldrecht. Momenteel staat de kerk in het midden van een open markt.



Auteur:

Comments

    You can or this trail