Activity

KARIA PARKURU 4. GÜN : PALAMUTBÜKÜ - KNİDOS DENİZ FENERİ

Download

Trail photos

Photo ofKARIA PARKURU 4. GÜN : PALAMUTBÜKÜ - KNİDOS DENİZ FENERİ Photo ofKARIA PARKURU 4. GÜN : PALAMUTBÜKÜ - KNİDOS DENİZ FENERİ Photo ofKARIA PARKURU 4. GÜN : PALAMUTBÜKÜ - KNİDOS DENİZ FENERİ

Author

Trail stats

Distance
12.46 mi
Elevation gain
1,634 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
1,516 ft
Max elevation
693 ft
TrailRank 
40
Min elevation
-10 ft
Trail type
One Way
Time
22 hours 21 minutes
Coordinates
97
Uploaded
March 23, 2021
Recorded
October 2020
Share

near Kumyer, Muğla (Türkiye)

Viewed 470 times, downloaded 42 times

Trail photos

Photo ofKARIA PARKURU 4. GÜN : PALAMUTBÜKÜ - KNİDOS DENİZ FENERİ Photo ofKARIA PARKURU 4. GÜN : PALAMUTBÜKÜ - KNİDOS DENİZ FENERİ Photo ofKARIA PARKURU 4. GÜN : PALAMUTBÜKÜ - KNİDOS DENİZ FENERİ

Itinerary description

Dar bir yarımada olan Datça, Ege denizinin Akdeniz'e kavuştuğu nokta olan Deveboynu Burnu ile son bulur. 20. yüzyılın başlarından itibaren Sultan Mehmed Reşad'ın tahta geçmesinin onuruna bir süre Reşadiye Yarımadası olarak da anılmaktadır. Datça'daki ana yerleşimin dışında, bu dağlık yarımadada büyük nüfusa sahip başka bir yerleşim bulunmamaktadır.
Büyük bir kısmı koruma altında olup makilik, ormanlık ve kayalık bir araziye sahip olan yarımada bir çok dağ keçisine ve endemik bitkiye ev sahipliği yapmakta. Birçok plajı ve yerleşim görmemiş bakir koyları ile, bu etkileyici yarımadayı keşfetmenin en popüler yolu günümüze kadar tekne ile olmuştur.
Karia Yolu rotası Eski Datça'dan başlayıp güneye ve batıya doğru engebeli burunları ve koyları aşıp Knidos antik kentine ve yarımadanın en ucunda yer alan Deveboynu deniz fenerine ulaşıyor. Buradan 12 Yunan adalarından bazıları kolaylıkla görülebilmekte.

Waypoints

PictographFountain Altitude 0 ft

ÇEŞME

PictographWaypoint Altitude 0 ft

KALAMIŞ KOYU

KALAMIŞ KOYU

PictographWaypoint Altitude 0 ft

ÇEŞME2

ÇEŞME2

PictographWaypoint Altitude 0 ft

KNİDOS ASLANI

KNİDOS ASLANI

PictographMonument Altitude 0 ft
Photo ofKNİDOS Photo ofKNİDOS Photo ofKNİDOS

KNİDOS

KNİDOS Knidos antik çağın en önemli ticaret , sanat ve kültür kenti. Demokrasinin ilk örneklerinin yaşandığı , çağının modern kenti olan Knidos, Ege Denizi ile Akdeniz’in buluştuğu bir konumda yer alır. Karia sınırları içinde bulunan Datça yarımadası Ege adalarından gelen Dor’ların hakimiyetine girer. Dorlar Datça Merkeze 2 km uzaklıktaki Dalacak Burnundaki Burgaz mevkiinde Knidos kentini kurarlar. Knidos M.Ö 4 . yy ortalarında 35 km uzaklıktaki , bugünkü kalıntıların bulunduğu Tekir burnuna taşınılır. Bu taşınmada deniz ticaretindeki gelişmeler etkili olmuştur. Sayfamda bu taşınmadan sonraki Knidos kentini anlatıyorum . ( Büyük Menderes vadisi , Dalaman çayı ,Ege denizi ve Batıda Babadağ , Bozdağ ve Honaz Dağı içinde kalan bölge Karia toprakları olarak geçer. ) Bugün de Akdeniz’den Karadeniz’e giden gemilerin çoğu Knidos sularından geçmektedir. O günün şartlarını düşünürseniz , yelkenle hareket eden gemiler için Knidos dinlenmek , erzak temin etmek veya ticaret malı almak için gerekli bir limandı. Korunaklı doğal limanlarından dolayı da kötü havalarda da sığınılacak bir liman.

PictographRuins Altitude 0 ft
Photo ofDEVEBOYNU FENERİ Photo ofDEVEBOYNU FENERİ Photo ofDEVEBOYNU FENERİ

DEVEBOYNU FENERİ

DEVEBOYNU FENERİ Datça'nın Knidos ( Kriyo ) mevkiine 1931 yılında inşaa edilmiştir. Anadolu'nun Akdeniz'e uzanmış en uç noktası olan bu yer aynı zamanda Ege ve Akdeniz'i birbirinden ayıran bir nokta durumundadır. Bulunduğu yerin coğrafi şekli bakımından deve şeklini andırdığından fenere Deveboynu ismi verilmiştir. Bu fenerin deniz seviyesinden yüksekliği 104 metre olup,kagir kulesinin yüksekliği ise 9 metredir. Çakma karakteri Gp.Fl.W.(2) 10 Sn. olan fenerin görünüş mesafesi 12 deniz milidir. Fenerde önce ışık kaynağı olarak fitilli gaz yağı lambası kullanılmış daha sonra LPG ile çalışan parlak ışıklı manşonlu ( gömlekli ) lambalar kullanılmış ve şu anda güneş enerjisi ile çalışan 35 W'lık elektrik lambası kullanılmaktadır. Işık kaynağını kuvvetlendirerek uzaktan görünmesini teminen odak uzaklığı 375 mm olan üç adet kotodiyoptrik panel kullanılmıştı. Söz konusu optik paneller cıva banyosu üzerinde dönebilen dairesel platform üzerine dörtgen teşkil edecek şekilde yerleştirilmiş bulunmaktadır. Işık kaynağı odakta sabit olarak yakılmakta ve platform üzerindeki optik panellerin döndürülmesi suretiyle fenerin dört çakar ışık vermesi sağlanmıştı. Saat mekanizması ve paneller İstanbul’da koruma altındadır.Şu anda elektrikli flaşörlü 300m fener cihazı ile faaliyetini sürdürmektedir, Fener ve gardiyan binası ulusal miras olarak Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünce koruma altındadır.

Comments

    You can or this trail