Activity

Kapelle-op-den-Bos - Londerzeel

Download

Author

Trail stats

Distance
4.8 mi
Elevation gain
3 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
3 ft
Max elevation
39 ft
TrailRank 
9
Min elevation
16 ft
Trail type
One Way
Coordinates
149
Uploaded
July 30, 2020
Recorded
July 2020
Be the first to clap
Share

near Ramsdonk, Flanders (Belgique)

Viewed 110 times, downloaded 1 times

Itinerary description

Van: Bormstraat 209 b 1, 1880 Kapelle-op-den-Bos, Vlaanderen, België

Naar: Kouterbaan, 1840 Londerzeel, Vlaanderen, België



Routering: Wandel - mooiste

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Ramsdonk

Ramsdonk is een landelijk dorp op de scheiding van de Belgische provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant. Het vormt samen met Nieuwenrode en Kapelle-op-den-Bos de fusiegemeente Kapelle-op-den-Bos in de provincie Vlaams-Brabant.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kasteel van Houtem

Het leengoed Houtem, afhankelijk van het land van Grimbergen, was aanvankelijk bezit van een sedert 1180 vermeld geslacht van Ramsdonk, nadien en tot 1474 van een familie van Houtem; in 1522 wordt het gekocht door M. Transilvain en in 1559 vererfd door B. de Merode, wiens zoon het in 1607 verkoopt aan Ph. de Mol; laatstgenoemde laat het sterk beschadigde slot herbouwen; sedert 1640 eigendom van het geslacht van Beugem, wordt het kasteel in de 17de eeuw herbouwd en pas in 1878 door deze familie verkocht aan L.P. de Meester, wiens nakomelingen het tot op heden bewonen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

St-Niklaas

Het gebedsoord "St-Niklaas" is gelegen in Kapelle-op-den-Bos.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Parochiekerk Sint-Martinus met ommuurd kerkhof

Voorheen afhankelijk van de abdij van Grimbergen. Stenen westtoren, opgericht in 1538 als vervanging van de vroegere houtconstructie: zie opschrift "anno post natum Christum 1538, Paulo III sedente, Carol V magno rege regum imperante, benificentia Maximiliani equitis, D. de Bouchout et in Ramsdonck, ex lignea turris facta sum".

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Prima Mater - Ramsdonk

De Prima Mater staat centraal voor vrede en verzoening

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Tuin van de pastorie van de Sint-Martinuskerk

17de-eeuwse pastorie, omgeven door een tuin van 46,5 are; sporen van heraanleg rond 1900; gedeeltelijk aangelegd in 1912 als openbaar 'Mariapark' met fraaie Lourdesgrot.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Pastorie Sint-Martinusparochie

Gelegen achter de kerk, tot de Franse Revolutie eigendom van de abdij van Grimbergen. Omheind gebouw dat duidelijk zichtbaar is opgetrokken tijdens twee bouwcampagnes: het oudste deel in traditionele bak- en zandsteenstijl is door middel van gevelankers gedateerd AN 1639 (onder het abbatiaat van Ch. Outers), en werd naar de achtergevel toe verbreed in de loop van de 18de eeuw (1722-25 volgens archiefstukken); gerestaureerd in 1897 en vergroot met een aanleunend wagenhuis. Omheiningsmuur voorzien van een korfbooginrijpoort gedateerd "Anno MDCLXXXIII", maar van het bouwjaar resten slechts de geringde zandstenen posten; de arduinen latei en de bovenbouw resulteren van een restauratie, evenals een tweede toegangsdeurtje rechts, ook met oudere onderbouw. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, afgedekt met een zadeldak (leien). Oudste deel in baksteenmetselwerk met plint en speklagen van zandsteen. Gebruik van arduin voor de gerestaureerde delen. Kruis- en kloosterkozijnen en in de kordons opgenomen wigvormig ontlastingssysteem. Rondboogdeur met op volutes uitlopende druiplijst en bekronend bolkozijn. Centraal dakvenster met trapgeveltje uit de 17de eeuw, overige dakkapellen van 1897 met gelijktijdige herstelling van de trapgevels; vlechtingen in de verbreding. Achtergevel uit de 18de eeuw voorzien van een Louis XV-deur van arduin: geprofileerd spiegelboogbeloop met sleutel en druiplijst; deurwaaier en houten tussendorpel. Licht steekboogvormige vensters van baksteen met lekdrempels, hoeken sluitstenen van arduin (mogelijk van 1897). Binnenin, een kopie(?) van een arduinen renaissanceschouw met wortelmotief op de sterk gewelfde rechtstanden (zie Relegem en Diepensteinkasteel, Steenhuffel), en geschilderde wandversieringen uit de 18de eeuw. Karrenhuis onder zadeldak (pannen), uit de 19de eeuw, met korfbogen van gesinterde baksteen in de voorgevel, een rechthoekig venster en een steekboogdeur in de achtergevel.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Landschap

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Hotel Den Berg



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Bergkapel

Stichting uit het eerste kwart van de 16de eeuw, door Mathijs van Steenberck, pastoor van Londerzeel, na zijn terugkeer uit het Heilig Land; hij zou er de Calvarieweg hebben afgemeten om deze later precies over dezelfde afstand te Londerzeel aan te leggen met een kapelletje per statie, de laatste op de Calvarieberg bijeengebracht in een ruimere kapel met laatgotische inslag, de zogenaamde Bergkapel of in de volksmond Paaskapel.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Station Londerzeel-Oost

Station Londerzeel-Oost is een voormalige spoorweghalte langs spoorlijn 53 en de voormalige spoorlijn 61 in de gemeente Londerzeel.
Het station is gelegen aan de Bergboslaan, waar zich ook een oprit van de A12 richting Antwerpen bevindt. In 1956 reden er enkel nog treinen van spoorlijn 53 door het station, dus is het station gesloten en enkel het station Londerzeel-West is opengebleven.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Diepvennen

Het kampeerterrein is centraal gelegen en beschikt over toeristische, seizoens- en jaarplaatsen. Het is een mooi 10 ha terrein en gemakkelijk bereikbaar via de autosnelweg A12 (Brussel-Antwerpen). Alle faciliteiten zijn er aanwezig om je een onvergetelijk verblijf te bezorgen (zwemvijver, kinderbad, visvijver, grote speeltuin, tafeltennis, tennisterrein, petanque,...). Vernieuwd sanitair, 2 tavernes-restaurant en automatenshop.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Burgerhuis

Breedhuis met één bouwlaag, zadeldak (pannen) met laadvenster, voorzien van een gecementeerde voorgevel uit de 19de eeuw, doch met een constructie opklimmend tot de 17de-18de eeuw. De rechterzijgevel behoudt de traditionele kern: trapgevel (8 trappen en topstuk) met dekplaten van zandsteen en sporen van speklagen tussen de bepleisterde baksteenbouw; resterende topvenstertjes met kwartholbeloop der zandstenen posten en behouden afgeschuinde plint; op de begane grond, een voormalig kruisvenster met gecementeerde omlijsting, tralies en duimen voor luiken.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Dorpswoningen

Eénlaagse huisjes onder zadeldak (pannen), met gecementeerde voorgevels en rechthoekige muuropeningen uit de 19de eeuw, doch gebouwd op de oude rooilijn en mogelijk met een oudere kern.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Dorpswoning met reclameschildering

Eenvoudige dorpswoning van vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, kadastraal geregistreerd in 1912 als 'nouvelle construction' voor Karel Van der Straeten - Van Steen, 'verkensbeenhouwer'. Lijstgevel met karakteristieke gevelbekleding van wit geglazuurde baksteen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Decoratieve accenten door de verwerking van groen geglazuurde baksteen. Rechthoekige vensters met vernieuwd schrijnwerk op hardstenen lekdrempels. Steekboogdeur.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kleine Molenbeek op het einde van de Chrisantenlaan

Kleine Molenbeek op het einde van de Chrisantenlaan - winkelzone-

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Dorpswoning

Woonhuis behorend tot het veelvoorkomende type uit de 19de eeuw: anderhalve verdieping en zadeldak (nok evenwijdig aan straat); geprofileerde kroonlijst en beraapte voorgevel met rechthoekige muuropeningen onder houten latei en ruitvormige bovenvensters.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Fietspunt Londerzeel

Op deze plaats kan je een Blue-bike nemen of achterlaten.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Station Londerzeel

Station Londerzeel is een spoorwegstation in de gemeente Londerzeel op spoorlijn 53 . Men kan er kosteloos parkeren en er is een gratis fietsstalling. Tot in de jaren 50 lag dit station eveneens op de nu opgeheven spoorlijn 61 . Dit station heette voorheen ook Londerzeel-West. Het station was ook het eindpunt van lijn L van de Buurtspoorwegen van de provincie Brabant.
Het station beschikt over 3 perronsporen, waarvan voornamelijk spoor 1 en spoor 2 gebruikt worden. Tot eind 2012 konden de perrons enkel onder begeleiding van het NMBS-personeel betreden worden. Nu dienen reizigers gebruik te maken van de openbare spoorwegovergang. In 2015 zijn er langs de persoonsoverweg van spoor 3 automatische slagbomen geplaatst waardoor het spoor weer toegankelijk werd voor treinen. Echter wordt het spoor enkel in uitzonderlijke situaties gebruikt waarbij spoor 1 en 2 niet toegankelijk zijn. Het spoor kan ook opnieuw gebruikt worden voor persoonstreinen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Park van het Kasteel Drie Torens

Eén van de oudste 'Engelse' tuinen van België, oorspronkelijk 4,5 hectare, aangelegd omstreeks 1786 rond een oude,

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Watermolen Kasteel Drie Torens

Private ingang naar de watermolen aan de Drie Torens. Deze molen wordt ook de Ursenemolen genoemd. Meer informatie over deze molen vind je hier: http://www.molenechos.org/verdwenen/molen.php?AdvSearch=3418

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kasteel Drie Torens

Het kasteel Drie Torens is een kasteel in de gemeente Londerzeel in de Belgische provincie Vlaams-Brabant. Het kasteel staat aan de Drietorenstraat ten noordwesten van de plaats en rond het kasteel ligt een natuurgebied.

In 1786 werd het huidige kasteel gebouwd, met rond het kasteel een slotgracht en park aangelegd in Engelse stijl. De slotgracht wordt gevoed door de Molenbeek.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Gebouw in de Drie Torens, rechts van het niet zichtbare molengebouw

Gebouw in de Drie Torens, rechts van het niet zichtbare molengebouw

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Londerzeel

Dit is Londerzeel nabij Halle-Vilvoorde

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Paarden aan de Grote Molenbeek tussen de Herbodinnenmolen en Diepensteynmolen

Paarden aan de Grote Molenbeek tussen de Herbodinnenmolen en Diepensteynmolen

Auteur:

Comments

    You can or this trail