Activity

Kalmthout, themawandeling 'Blijf (niet) in uw kot'. Nr 7. Centrum

Download

Trail photos

Photo ofKalmthout, themawandeling 'Blijf (niet) in uw kot'. Nr 7. Centrum Photo ofKalmthout, themawandeling 'Blijf (niet) in uw kot'. Nr 7. Centrum Photo ofKalmthout, themawandeling 'Blijf (niet) in uw kot'. Nr 7. Centrum

Author

Trail stats

Distance
5.66 mi
Elevation gain
23 ft
Technical difficulty
Easy
Elevation loss
23 ft
Max elevation
268 ft
TrailRank 
35
Min elevation
135 ft
Trail type
Loop
Moving time
one hour 57 minutes
Time
2 hours 17 minutes
Coordinates
1784
Uploaded
January 25, 2021
Recorded
January 2021
Be the first to clap
Share

near Kalmthout, Flanders (Belgique)

Viewed 565 times, downloaded 2 times

Trail photos

Photo ofKalmthout, themawandeling 'Blijf (niet) in uw kot'. Nr 7. Centrum Photo ofKalmthout, themawandeling 'Blijf (niet) in uw kot'. Nr 7. Centrum Photo ofKalmthout, themawandeling 'Blijf (niet) in uw kot'. Nr 7. Centrum

Itinerary description

Wat we allemaal uit Covid-19 geleerd hebben is dat er meer dan ooit gewandeld wordt. En ook nog dat het geen goed idee is om allemaal te gaan wandelen op dezelfde route. Vandaar dit aanbod om op het grondgebied van de gemeente Kalmthout een wandelpad te volgen dat nog niet eerder werd samengesteld en beschreven.
Vandaag stellen we u voor: wandelen in en rond het Centrum.
De Norbertijnen van Tongerlo vonden in "het dorp" geen plaats meer om er één of meer pachthoeven op te richten. In de buurt van de kapel en de gemeenschappelijke dries was al voldoende bewoning. Zie daarvoor onze wandeling nr 2 "Dorp". Daarom bouwden ze drie hoeven op "Kerkeneind". Meteen kreeg Kalmthout er een tweede wooncentrum bij, dat later zou uitgroeien tot het officiële centrum, omdat hier het gemeentehuis staat.
Geïnteresseerd? Dan gaan we samen op pad. De weg is zo goed als overal verhard en kan dus ook met de fiets afgelegd worden.
O ja, in deze Kalmthoutse reeks "Blijf (niet) in uw kot" bestaat ook "Nr 1. Achterbroek", "Nr 2. Dorp", "Nr 3. Dennendaal", "Nr 4. Heide", "Nr 5. Nieuwmoer" en "Nr 6. Heuvel".

Waypoints

PictographCar park Altitude 218 ft
Photo ofParkeren

Parkeren

Parkeren doen we in de buurt van de parochiekerk en het gemeentehuis, Kerkeneind Kalmthout. Voor de GPS: N51.3822, E004.4768.

PictographPhoto Altitude 218 ft
Photo ofDe Heikneuter

De Heikneuter

Kalmthoutenaren zijn "heikneuters". Een heikneuter is een zangvogeltje dat op zandgronden leeft, maar ook iemand van het platteland die zich volgens welopgevoede mensen wereldvreemd en lomp gedraagt. "De heikneuter" is ook de naam van de culturele prijs die twee- of driejaarlijks wordt uitgereikt aan een persoon, een vereniging of een instelling die een grote verdienste heeft in de ontplooiing van het culturele leven in de gemeente Kalmthout.

PictographPhoto Altitude 218 ft
Photo ofBibliotheek

Bibliotheek

Een "bibliotheek" bestaat in Kalmthout al meer dan 100 jaar, maar natuurlijk niet op dezelfde schaal als vandaag. Het gebouw waar we nu voor staan dateert uit 1996.

PictographPhoto Altitude 218 ft
Photo ofPastorie

Pastorie

Een eerste pastorij - hier "pastorie" genoemd - werd gebouwd in de jaren 1636-1641 door de Abdij van Tongerlo, op de plaats waar voordien het "Heerenhuys" stond, de zetel van de heerlijkheid. Natuurlijk vonden er in de daaropvolgende eeuwen regelmatig verbouwingswerken plaats. Nu wordt het gebouw gebruikt door Muzarto, de academie voor Muziek, Woord en Dans.

PictographReligious site Altitude 218 ft
Photo ofParochiekerk

Parochiekerk

De eerste kerk op deze plek werd gebouwd in de tweede helft van de 14de eeuw. Ze werd ettelijke malen vergroot en verbouwd vooraleer ze uiteindelijk in het laatste decennium van de 19de eeuw werd vervangen door de huidige kerk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de toren tweemaal zwaar beschadigd. Bijzonder aan het bakstenen gebouw zijn de "speklagen" in zandsteen en de arduinen sokkel. De kerk is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw.

PictographPhoto Altitude 219 ft
Photo ofGemeentehuis

Gemeentehuis

Het oudste gedeelte van het gemeentehuis dateert uit 1863. De trap aan de voorgevel wordt geflankeerd door twee leeuwen op sokkel. De oorspronkelijke leeuwen uit 1871 werden door vandalen vernield terwijl ze aan een gemeenteloods wachtten op restauratie. De huidige exemplaren - Leo en Leon heten ze - dateren van 2003.

PictographPhoto Altitude 221 ft
Photo ofDraadloos zendstation

Draadloos zendstation

In 1917 bouwden de Duitsers op een weide in Kruisbos een draadloos zendstation. Om het niet in handen te laten vallen van de geallieerden werd het door henzelf vernietigd in 1918.

PictographRiver Altitude 205 ft
Photo ofKleine Aa

Kleine Aa

De Kleine Aa ontspringt in het akker- en weidegebied tussen Kalmthout en Gooreind. Er is geen echte bron, maar wel een brongebied: de samenloop van oppervlaktewater. De beek vloeit stroomafwaarts door Essen, Roosendaal en Steenbergen en mondt dan uit in de Volkerak. In vrijwel elke gemeente of zelfs dorp heeft ze ook een lokale naam.

PictographPhoto Altitude 136 ft
Photo ofFoxemaatdijk

Foxemaatdijk

In de Foxemaatdijk hebben we de Kleine Aa nog steeds aan onze linkerzijde.

PictographPhoto Altitude 214 ft
Photo ofLandelijk zicht

Landelijk zicht

Kalmthout is niet alleen maar heide. Er zijn ook weidse landschappen met weiden en velden.

PictographIntersection Altitude 225 ft

Rechtsaf

In de Bareelstraat gaan we na het huis met nummer 58 rechtsaf het voet- en fietspad in. De Bareelstraat dankt haar naam aan Lucien Bareel, van 1905 tot 1919 burgemeester van Kalmthout.

PictographIntersection Altitude 226 ft

Linksaf

Aan het einde van de Tulpenlaan komen we via een voet- en fietspaadje in de Valkendries. Daar gaan we linksaf.

PictographIntersection Altitude 215 ft

Linksaf

In de Vogelenzangstraat, net voor het huis met nummer 14 gaan we links het voet- en fietspaadje in.

PictographPhoto Altitude 229 ft
Photo ofGitok

Gitok

Het was de Nieuwmoerse onderwijzer Arthur Van den Eeckhaut die het initiatief nam voor de oprichting van een gemeentelijke lagere secundaire beroepsschool in Kalmthout. Hij werd er in 1961 de eerste directeur. Zijn initiatief groeide uit tot het Gemeentelijk Technisch Instituut Sint-Jozef en later gewoon tot "Gitok", wat staat voor "Gemeentelijk Instituut voor Technisch Onderwijs Kalmthout". Toen het complex hier, tussen Kapellensteenweg, Vogelenzangstraat en Heuvelspad, te klein werd om alle leerlingen te herbergen, werd in de wijk Dennendaal plaats gemaakt voor de leerlingen van de eerste graad.

PictographTree Altitude 219 ft
Photo ofCassenboom

Cassenboom

De Cassenboom dankt zijn naam aan de 19de-eeuwse Kalmthoutse burgemeester Cornelius Cas. Die liet deze zomereik aanplanten op zijn domein. De boom kreeg in recente jaren een beschermende omheining. In 1990 werd hij nog eens opgemeten. Hij was toen 23m hoog en op 1m hoogte had hij een stamomtrek van 4,90m. De Cassenboom wordt ook wel eens de Kassemse eik genoemd.

PictographIntersection Altitude 214 ft

Rechtsaf

Aan de bushalte in het Heuvelspad gaan we rechtsaf, langs de zijgevel van het schoolgebouw, naar de Vogelenzangstraat. Daar gaan we weer rechtsaf.

PictographIntersection Altitude 218 ft

Linksaf

In de Vogelenzangstraat gaan we tussen de huisnummers 13 en 15 links het fiets- en wandelpaadje in.

PictographIntersection Altitude 215 ft

Groenhof

We dwarsen "De Eendracht" en gaan rechtdoor "Groenhof" in. "Groenhof" verwijst naar een huis met dezelfde naam dat eertijds aan de Kapellensteenweg stond en "De Eendracht" was eertijds de naam van een voetbalploeg in het Centrum.

PictographIntersection Altitude 216 ft

Zoete Dreef

We gaan hier linksaf de Zoete Dreef in. Oorspronkelijk heette de weg in de volksmond "de Dreef", maar omdat ze vlakbij het café "De Zoeten Inval" ligt werd voor de naam "Zoete Dreef" gekozen.

PictographPhoto Altitude 217 ft
Photo ofDe Zoeten Inval

De Zoeten Inval

Het café aan de overzijde van de straat is het oudste café van Kalmthout. Het staat al vermeld in archieven uit 1645. Het kreeg echter pas de naam "De Zoeten Inval" in 1900.

Comments

    You can or this trail