Activity

Itinerari forestal de Fontmartina

Download

Trail photos

Photo ofItinerari forestal de Fontmartina Photo ofItinerari forestal de Fontmartina Photo ofItinerari forestal de Fontmartina

Author

Trail stats

Distance
2.91 mi
Elevation gain
827 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
827 ft
Max elevation
3,456 ft
TrailRank 
51 4
Min elevation
2,589 ft
Trail type
Loop
Coordinates
2379
Uploaded
November 24, 2020
Recorded
November 2020
 • Rating

 •   4 1 review

near La Costa, Catalunya (España)

Viewed 3901 times, downloaded 194 times

Trail photos

Photo ofItinerari forestal de Fontmartina Photo ofItinerari forestal de Fontmartina Photo ofItinerari forestal de Fontmartina

Itinerary description

[CA]
Punt d'inici: Àrea d'esplai de les Feixes del Vilar

L'enginyer forestal Joaquín Martín Diéguez, tècnic del Servei Forestal de la Diputació de Barcelona, va ser l'impulsor, durant els anys seixanta del segle XX, de la creació d’un mosaic de plantacions forestals que constitueixen el que va anomenar Silvetum del Montseny, amb l'objectiu de facilitar l'estudi i divulgació d'espècies forestals pròpies de les regions climàtiques mediterrànies, centre i nord-europees. L'itinerari comença a les feixes del Vilar, on observem plantacions de cedre de l'Himàlaia, avet de Douglas i cedre de l'Atles, més endavant trobem alzinars amb castanyers. Cap a la font de les Hortes hi trobem un bosc de ribera amb espècies com trèmols, àlbers i verns amb alguns cirerers i nogueres, entre d’altres.

Als alzinars observarem places carboneres que recorden la important indústria del carbó que es va desenvolupar al massís del Montseny. El sender continua entre plantacions forestals de pi pinastre i pi roig, i una perxada de castanyer.

A la plana del Coll destaca la plantació d'avet de Douglas, conegut també com pi d'Oregon, amb làrix i cedres. Després d'un alzinar amb pi pinyer es troben alguns exemplars de pi ponderosa. L'itinerari acaba al punt de partida, després de gaudir d'alguns castanyers centenaris.

[ES]
Punto de inicio: Área de recreo de les Feixes del Vilar

El ingeniero forestal Joaquín Martín Diéguez, técnico del Servicio Forestal de la Diputación de Barcelona, ​​fue el impulsor, durante los años sesenta del siglo XX, de la creación de un mosaico de plantaciones forestales que constituyen lo que llamó Silvetum del Montseny, con el objetivo de facilitar el estudio y divulgación de especies forestales propias de las regiones climáticas mediterráneas, centro y norte-europeas. El itinerario comienza en los bancales del Vilar, donde observamos plantaciones de cedro del Himalaya, abeto de Douglas y cedro del Atlas, más adelante encontramos encinares con castaños. Hacia la fuente de las Hortes encontramos un bosque de ribera con especies como álamos y alisos con algunos cerezos y nogales, entre otros.

En los encinares observaremos plazas carboneras que recuerdan la importante industria del carbón que se desarrolló en el macizo del Montseny. El sendero continúa entre plantaciones forestales de pino marítimo y pino albar o pino silvestre, y una perchada de castaño.

En la llanura del Coll destaca la plantación de abeto de Douglas, conocido también como pino de Oregón, con alerce y cedros. Después de un encinar con pino piñonero se encuentran algunos ejemplares de pino ponderosa. El itinerario termina en el punto de partida, después de disfrutar de algunos castaños centenarios.

Waypoints

PictographMonument Altitude 0 ft
Photo ofCan Cruspinell

Can Cruspinell

Can Cruspinell

PictographCampsite Altitude 0 ft
Photo ofCàmping de Fontmartina

Càmping de Fontmartina

El càmping de Fontmartina està situat al cor del massís del Montseny, al vessant del migjorn del Turó de l'Home i a 900 m d'altitud. El càmping ofereix tant acampades col·lectives com familiars en un indret tranquil, ideal per gaudir de la natura. Al llarg de l'any, s'hi organitzen cursos i activitats d'aproximació al coneixement del medi adequats a tots els públics. El càmping, de 3a categoria, disposa de feixes per plantar-hi tendes i un espai per a caravanes.

PictographTree Altitude 0 ft
Photo ofEls castanyers vells

Els castanyers vells

Quan els castanyers creixen, esdevenen arbres colossals. Els imponents exemplars que tenim al davant mereixen uns instants d'atenció. Els troncs, escapçats i empeltats anys enrere, són curts i gruixuts. Tenen l'escorça viva, però l'ànima buida. Diverses espècies de la fauna forestal (ocells, esquirols i altres rosegadors) contribueixen a buidar els troncs quan hi fan caus i nius. Cal advertir que el   castanyer no és un arbre indígena del nostre país. Prové de llunyanes terres de la Mediterrània Oriental. Per la qualitat de la fusta i pels seus fruits s'ha plantat a Catalunya des d'èpoques ben remotes.

PictographPanorama Altitude 0 ft
Photo ofPanoràmica del turó de l'Home

Panoràmica del turó de l'Home

Al turó de l'Home, el Montseny assoleix la màxima alçada (1.706 m). Des dels cims es veu la caseta de l'observatori meteorològic i les antenes situades a puig Sesolles.

A les carenes esventades i als vessants més inclinats, el sòl és cobert de gespes i matolls. Els boscos més enlairats són fagedes, pròpies de climes freds i humits. Sota el nivell dels faigs, en el domini dels alzinars, el paisatge és clapejat de plantacions de coníferes i castanyers. Al davant, a l'altra banda del sot, hi ha la imponent castanyeda que més endavant visitarem. El paisatge, clarament remodelat, és el testimoni de la llarga convivència de l'home i la muntanya.

PictographMonument Altitude 0 ft
Photo ofXalet Fontmartina

Xalet Fontmartina

Fins al novembre de 2009, el xalet Fontmartina, construït pel Patronat del Montseny als anys seixanta, va ser la seu de l'oficina del parc natural on s'ubicaven les dependències administratives i tècniques. Està previst que en un futur esdevingui un equipament dedicat a la formació i a la recerca.

La nova oficina del parc natural està situada en l'actualitat a la masia Mariona.

PictographPicnic Altitude 0 ft
Photo ofÀrea d'esplai de la Plana del Coll Photo ofÀrea d'esplai de la Plana del Coll

Àrea d'esplai de la Plana del Coll

L'àrea d'esplai de la Plana del Coll, situada a la carretera de Sant Celoni al Turó de l'Home km 10,8, disposa de servei de taules, sanitaris i aigua potable. Informació 24 hores.

PictographPicnic Altitude 0 ft
Photo ofÀrea d'esplai de les feixes del Vilar

Àrea d'esplai de les feixes del Vilar

Àrea d'esplai de les Feixes del Vilar

Comments  (2)

 • Photo of krishnakid78
  krishnakid78 Jul 18, 2021

  I have followed this trail  verified  View more

  Algunos senderos hay mucha vegetación y es difícil de seguirlos

 • xanbatista Apr 29, 2023

  Una excursió petita, però molt bonica. Una pena que la Diputació, no hagi posat cartells als arbres monumentals. L'espai està molt ben cuidat.

You can or this trail