Activity

Hovdala naturreservat - mellan Hovdala och Brönnestad

Download

Trail photos

Photo ofHovdala naturreservat - mellan Hovdala och Brönnestad Photo ofHovdala naturreservat - mellan Hovdala och Brönnestad Photo ofHovdala naturreservat - mellan Hovdala och Brönnestad

Author

Trail stats

Distance
7.32 mi
Elevation gain
577 ft
Technical difficulty
Difficult
Elevation loss
577 ft
Max elevation
363 ft
TrailRank 
51
Min elevation
147 ft
Trail type
Loop
Moving time
2 hours 36 minutes
Time
4 hours 2 minutes
Coordinates
2016
Uploaded
July 19, 2023
Recorded
July 2023
Share

near Hovdala, Skåne (Ruoŧŧa)

Viewed 60 times, downloaded 2 times

Trail photos

Photo ofHovdala naturreservat - mellan Hovdala och Brönnestad Photo ofHovdala naturreservat - mellan Hovdala och Brönnestad Photo ofHovdala naturreservat - mellan Hovdala och Brönnestad

Itinerary description

Lär känna vårt nya naturreservat mellan Hovdala och Brönnestad. Många har troligen följt Hovdalaåns dalgång i reservatets mittfåra förbi Hammarmölledamm längs markerade leder. Här går vi motsols längs reservatets yttre gräns. Likt Linus försöker vi hålla oss på linjen men där det är för blött eller snårigt väljer vi närmaste och bästa stig istället. Trots detta består vandringen av ca 20 % obanad terräng dvs. utan stig och med buskage. Jag har i ett annat spår gått exakt på reservatsgränsen men i den här varianten ersatt de svåraste partierna. På bilden kan man jämföra ledsträckningen (orange) med Naturreservatets gränser (grön) Välj Lantmäteriets karta i Wikiloc där är naturreservatets gräns markerad.

LÄNSSTYRELSENS TEXT:
Hovdala naturreservat ingår i det stora rekreationsområde som omger Hovdala slott söder om Finjasjön. Här möts du av lummiga ädellövsskogar, öppna betesmarker och milsvida utsikter. De stora arealerna med blandade trädslag och död ved saknar motstycke i Sverige. Naturen är artrik med flera sällsynta växter och djur. Här finns inte mindre än 18 av Sveriges 19 fladdermusarter. I väster omfamnas området av Matterödsåsen och i öster tornar Göingeåsen upp sig. Den varierade naturen erbjuder flera mil med fina vandringsmöjligheter med Hovdala slott som nav.

Spår från förr
Hällristningar, fossil åkermark och en förhistorisk boplats i Dalleröd. Ja spåren är många efter alla de människor som levt i området under årtusenden. Även skogen i reservatet har fått sin prägel genom äldre generationers vedhämtning. Något som sannolikt tog fart i samband med Hovdala slotts tillkomst under 1500-talets början. Det ståtliga porttornet uppfördes först år 1600 av Sivert Grubbe. I början av 1600-talet, när Skåne fortfarande var danskt, försökte svenskarna inta slottet under Kalmarkriget. Men det dröjde till 1658 innan Skåne och Hovdala blev svenskt genom freden i Roskilde. Men freden varade inte länge. Under det Skånska kriget 1675-79 intogs slottet åter av danskarna. Då eldhärjades stora delar, men porttornet klarade sig. Resten av dagens byggnader är från tidigt 1700-tal.

Biblioteksruin och torpet Boketorp
På 1790-talet började ägaren till Hovdala slott att bygga ett bibliotek mitt ute i den då steniga ljungmarken sydväst om slottet. Idag är här skog, men bland bokstammarna reser sig ruinerna efter denna fantasieggande stenbyggnad. Biblioteksruinen ligger utmed en av vandringslederna och är idag en populär sevärdhet. I ett biflöde till Hovdalaån ligger resterna av två tullkvarnar. Den övre var i drift mellan åren 1804 -1920. I anslutning till kvarnarna ligger 1800-tals huset Boketorp.

I Hovdalaområdet har det tidigare funnits många torp och gårdar. Några försvann i samband med dammbyggen och grustäkt, men flertalet revs när Fortifikationsverket förvärvade området för militärt övningsändamål i mitten av 1900-talet. Skogsbruket upphörde då i princip helt, något som gynnat många arter.

Militärt övningsområde fredade skogen
Tack vare områdets historia som militärt övningsområde har det inte bedrivits något aktivt skogsbruk. Något som har bidragit till att området har mycket höga naturvärden idag.

Dallerödsskogen har som exempel inte varit föremål för skogsbruksåtgärder sedan andra världskriget. Men då höggs många av de äldre träden till ved som sändes till Malmö. Idag finns här näringsrika bok- och ekskogar, men också lövsumpskogar längs med bäckar ner till Finjasjön. Mängden död ved är riklig. På marken växer gulsippa, lungört, hässelklocka, ormbär, aklejruta och gullpudra. Även moss- och lavförekomsten är riklig med arter som askvårtlav, västlig husmossa och den exklusiva pepparporellan. Bland fåglarna märks grönsångare, entita, duvhök, rödvingetrast, mindre hackspett, och spillkråka. Området är unikt både ur ett nationellt och ett internationellt perspektiv.

Slingrande å och flygande läderlapp
Hovdalaån är en starkt slingrande å i en lövsskogsklädd dalgång. Här lever ett hundratal individer av den sällsynta flodpärlmusslan. Beståndet är tyvärr under minskning och riskerar att försvinna. I ån finns även flat dammussla och äkta målarmussla. Vid ån syns fåglar som den turkos-röda kungsfiskaren, den gul-grå forsärlan, samt strömstaren som likt uttern simmar i vattnet. Alsumpskogen närmst ån är tidvis översvämmad och här finns alar med grova socklar. I dalgångens sidor växer gammal men klen bok och avenbok. På marken syns gulplister, desmeknopp och rikligt med mossor och lavar. Vissa med namn som rosa lundlav, bokvårtlav och bokkantlav. Man kan även få se den koralliknande svampen koralltaggsvamp. Skogsduva och stenknäck är några av skogens fåglar.

Områdets äldre ädellövskog är en viktig livsmiljö för fladdermöss. Här lever som exempel barbastell och den mycket sällsynta bechsteins fladdermus som bara är känd från ett fåtal platser i Sverige, främst från Nävlingeåsen i Skåne. Vid Björkviken kan du även se sydpipistrell och mindre brunfladdermus. Hovdalaåns dalgång med omgivningar är en av Sveriges artrikaste fladdermuslokaler. 18 av de 19 arter som är noterade i Sverige finns här. Andra exempel på arter som setts är större musöra, sydfladdermus, nordfladdermus, fransfladdermus, brunlångöra, dammfladdermus, trollpipistrell, dvärgpipistrell och större brunfladdermus.

Waypoints

PictographCar park Altitude 282 ft
Photo ofParkering

Parkering

Photo ofBroslätt Photo ofBroslätt

Broslätt

Bytomt/gårdstomt Beskrivning av lämning By/gårdstomt, ca 200x75 m (Ö-V). Broslätts gamla tomt enligt 1734 års karta. Tomten delvis bebyggd 1994. Byn lagd under Hovdalagård, "dödförklarad", år 1734. Vid detta tillfälle fanns 16 torpställen (för hantverkare vid godset) på platsen där bondbyn legat. Äldsta namnbelägg enligt DAL: 1647 (Broslätt), 1545 (Hovdala by).

Informationspunkt

Här börjar naturreservatet (den här lilla triangelformade delen)

PictographIntersection Altitude 193 ft
Photo ofHöger över stättan

Höger över stättan

Photo ofHär korsar vi 'Jakten på Gullspira'

Här korsar vi 'Jakten på Gullspira'

PictographIntersection Altitude 158 ft

Höger

PictographIntersection Altitude 156 ft
Photo ofTvärt höger följ kanten mellan åker och skog

Tvärt höger följ kanten mellan åker och skog

Om man riskerar att skada växande gröda fortsätt istället rakt fram och följ sedan ån på den här sidan. Anslut till spåret längre fram.

PictographIntersection Altitude 151 ft

Här korsar vi 'Jakten på Gullspira ' igen

PictographIntersection Altitude 152 ft

Korsning

Då har vi gått runt denna lilla triangelformade del som också ingår i naturreservatet

PictographIntersection Altitude 161 ft

Här börjar naturreservatet

PictographPhoto Altitude 163 ft
Photo ofHovdalaån

Hovdalaån

PictographIntersection Altitude 159 ft
Photo ofHöger in på stigen.

Höger in på stigen.

Vi väljer att följa stigarna in på "tarmen" öster om vägen eftersom naturreservatsgränsen är alltför oframkomlig här (blött och snårigt).

Photo ofLinbasta Photo ofLinbasta

Linbasta

PictographIntersection Altitude 176 ft
Photo ofVälj stigen till vänster

Välj stigen till vänster

PictographIntersection Altitude 212 ft
Photo ofTvärt höger följ skogsvägen

Tvärt höger följ skogsvägen

Photo ofÅge Hytta Photo ofÅge Hytta

Åge Hytta

PictographIntersection Altitude 186 ft
Photo ofVänster in i skogen, följ skogsvägen upp till Äspehöjden

Vänster in i skogen, följ skogsvägen upp till Äspehöjden

PictographPicnic Altitude 320 ft
Photo ofÄspehöjden

Äspehöjden

Photo ofElestorp

Elestorp

Bytomt/gårdstomt Beskrivning av lämning By/gårdstomt, ca 120x100 m (Ö-V). Ellestorps bytomt enligt 1735års karta. Bebyggelselämningar bestående av minst en husgrund(med spisröse?), en jordkällare, en brydestuga, delar avfägator samt röjningsrösen. Markskador efter bandfordon medövertvärande stridsvagnsväg (NV-SÖ). Upplysningsskyltad.Äldsta namnbelägg enligt DAL: 1502.

PictographIntersection Altitude 314 ft
Photo ofGränsen är rakt fram, vi genar genom att följa grusvägen

Gränsen är rakt fram, vi genar genom att följa grusvägen

PictographIntersection Altitude 301 ft
Photo ofVik av till vänster in i skogen, följ den vänstra cykelstigen upp i backen.

Vik av till vänster in i skogen, följ den vänstra cykelstigen upp i backen.

PictographIntersection Altitude 303 ft

Vänster

PictographIntersection Altitude 306 ft
Photo ofHöger, följ stigen

Höger, följ stigen

PictographIntersection Altitude 313 ft
Photo ofVälj stigen till vänster

Välj stigen till vänster

PictographIntersection Altitude 309 ft

Höger

PictographIntersection Altitude 308 ft
Photo ofVänster, följ stigen

Vänster, följ stigen

PictographIntersection Altitude 256 ft

Reservat-gränsen är här (vi följde stigen invid ån)

PictographIntersection Altitude 265 ft

Höger, följ stigen längs Brönnestadsån

PictographPicnic Altitude 250 ft
Photo ofBrönnestadsån

Brönnestadsån

Photo ofArkeologisk lokal Photo ofArkeologisk lokal

Arkeologisk lokal

Hällristning Figurtyp: skålgrop/älvkvarn Beskrivning av lämning 1/Skålgropsförekomst i block, ca 7x6 m st (NV-SÖ) och 4 mh,bestående av minst 1 skålgrop, 5.5 cm i diam och 1.5 cm dj,belägen i högsta, SÖ delen delen av blockets översida. Blocketutgör NV delen av en naturkluven, ca 15x10 m st (NV-SÖ) och ca4 m h blockmassa. Delvis övermyllad. 28 m VSV om nr 1 är2/Rest sten?, 1.5 m h, 2 m br (NNÖ-SSV) och 1 m tj. Grav markerad av sten/block Typ: rest sten Beskrivning av lämning 1/Skålgropsförekomst i block, ca 7x6 m st (NV-SÖ) och 4 mh,bestående av minst 1 skålgrop, 5.5 cm i diam och 1.5 cm dj,belägen i högsta, SÖ delen delen av blockets översida. Blocketutgör NV delen av en naturkluven, ca 15x10 m st (NV-SÖ) och ca4 m h blockmassa. Delvis övermyllad. 28 m VSV om nr 1 är2/Rest sten?, 1.5 m h, 2 m br (NNÖ-SSV) och 1 m tj.

PictographIntersection Altitude 353 ft
Photo ofNästan framme vid vägen mellan Brönnestad och Matteröd tar vi höger in i skogen, följ stigen.

Nästan framme vid vägen mellan Brönnestad och Matteröd tar vi höger in i skogen, följ stigen.

PictographIntersection Altitude 298 ft

Vänster, efter 25 meter ta höger in i skogen, följ stigen

PictographIntersection Altitude 287 ft

Vänster

Photo ofCaspers Minne Photo ofCaspers Minne Photo ofCaspers Minne

Caspers Minne

Minnesmärke Typ: minnessten Beskrivning av lämning Minnessten, gnejs, 1.7 m h, 0.9 m br och 0.5 m tj. Huggeninskription åt SV: CASPER / * d 29 sept 1870 / + d 24 sept 1887Den inhuggna ytan är 0.55x0.4 m st och 2-4 cm dj. Till minneav vådaskjuten son. Skiss i inventeringsboken.

Photo ofBiblioteksruinen

Biblioteksruinen

Husgrund, historisk tid Verksamhet: övrig Beskrivning av lämning Ruin, åttsidig, 11 m i diam (4.2 m i sida), med 4.5-5 m h och 1m tj murar av 0.4-1.3 m st block med 0.1 m st kilade stenar,delvis i bruk. Dörröppning i NNÖ, 1.6 m br, fönsteröppningar i alla väggar utom en i SV, 1.5-1.8 m br. I de största stenblocken är borrhål. Några block har fallit ned.Fönsteröppningarna saknar överdel.

PictographIntersection Altitude 309 ft

Vik av stigen till höger

Vi följer stigen nära Skogsdamm. Reservatsgränsen går en bit upp i backen till vänster.

PictographIntersection Altitude 305 ft

Lämna stigen till vänster

PictographIntersection Altitude 316 ft
Photo ofVänster in i skogen,

Vänster in i skogen,

PictographIntersection Altitude 302 ft
Photo ofAlternativ väg för att undvika brant nerför en sten/berg

Alternativ väg för att undvika brant nerför en sten/berg

Om du vill undvika faran med att gå brant utför på berg/sten och ett elstängsel går du över stättan, ner för nästan hela backen och därefter till vänster och ansluter till leden i skogsbrynet

PictographIntersection Altitude 234 ft
Photo ofKorsning

Korsning

Skogsbrynet till vänster

PictographRisk Altitude 312 ft
Photo ofBrant utför berg/sten Photo ofBrant utför berg/sten

Brant utför berg/sten

Följ gränsmarkeringarna nerför berget/stenen genom buskarna och över stängsel vidare längs skogsbrynet mot Boketorp.

Photo ofPosta Nillas husgrund Photo ofPosta Nillas husgrund

Posta Nillas husgrund

Broslätt och Posta-Nillas stuga Posta-Nillas stuga Broslätt var en hantverkarby under Hovdala med anor från början av 1600-talet, kanske ännu tidigare. När staten tog över Hovdala-området 1945 för att använda som militärt övningsområde, började byn att avfolkas. Flera hus revs eller flyttades, däribland Posta-Nillas stuga 1959. Den återuppfördes dock senare i en skogsbacke öster om grannbyn Nösdala invid vandringsleden "Höjdarnas Höjdarled öst"

Comments

    You can or this trail