Activity

Hoeilaart Arboretum 10

Download

Author

Trail stats

Distance
5.83 mi
Elevation gain
436 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
436 ft
Max elevation
453 ft
TrailRank 
16
Min elevation
308 ft
Trail type
Loop
Coordinates
198
Uploaded
November 18, 2023
Recorded
November 2023
Be the first to clap
Share

near Groenendaal, Flanders (Belgique)

Viewed 3 times, downloaded 0 times

Itinerary description

Van Tumuliweg 8, 1560 Hoeilaart, België

Naar Terhulpsesteenweg, 1560 Hoeilaart, België



Routering Wandel - mooiste, Manueel

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Voormalige Renbaan Groenendaal

De voormalige Renbaan Groenendaal heeft een rijk verleden in de paardensport. De talrijke manèges en paardenstallen in de omgeving zijn daar de stille getuigen van. Op de renbaan stonden wereldberoemde en minder wereldberoemde jockeys op de weegschaal. Ze joegen er de paarden van steenrijke eigenaars vooruit. Pakken geld werden er vergokt. Nu zie je er vooral hoog, verwilderd gras, een beschadigde tribune en een koninklijk paviljoen dat betere tijden heeft gekend. De Hippodroom van Groenendaal uit 1889 geeft een verlaten en vervallen indruk.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint Korneliusdreef

De Sint Korneliusdreef is zeer geliefd bij wandelaars en fietsers. Het onverhade pad is in zeer goede staat en geschikt voor zowel recreatieve fietsers als voor wandelaars met een kinderwagen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kloosterweg

De Kloosterweg

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Ganzepootvijver

De Ganzepootvijver heeft zijn naam te danken aan zijn vorm. De vijver heeft namelijk drie uitstulpingen die op de tenen van een ganzepoot lijken. Het maakt deel uit van het brongebied van de IJse, waarvan de loop gekarakteriseerd wordt door de tientallen aangelegde vijvers. De Ganzepootvijver is de eerste van die reeks. Verder zijn er nog de Keizer Karelvijver en de Koningsvijvers. Ze werden aangelegd door de voormalige priorij van Groenendaal door een afdamming van IJse en diende om het klooster te voorzien van vis. Op de kaarten van Vandermaelen staat o.a. de Ganzepootvijver niet meer aangegeven en op de kaarten van Dépot de la Guerre uit het midden van de 19de eeuw staan de vijvers niet meer vermeld. Dit wijst erop dat de opstuwing niet meer gebeurde.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Arboretum Groenendaal

Het Arboretum van Groenendaal werd opgericht in 1897, het jaar van de wereldtentoonstelling die te Brussel en Tervuren doorging. Het werd tijdens de volgende jaren progessief uitgebouwd. De educatieve waarde hiervan dient onderstreept te worden Het heeft een verzameling van een 400-tal inheemse- en uitheemse bomen. In 1917 was het al bijna 14 ha groot. In de 18de-eeuwse priorijhoeve is het bosmuseum en het Educatief Bosbouwcentrum gevestigd. In een recenter gebouwtje bij het arboretum is het Instituut voor Bosbouw en Wildbeheer gehuisvest. Een deel van het woud doet dienst als bosreservaat.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Lange Staartdreef

De Lange Staartdreef kan behoorlijk druk zijn door recreatief verkeer

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kasteel van Groenendaal

De oorsprong van de augustijnenpriorij van Groenedaal gaat terug tot 1343. Vanuit een kluis, reeds vermeld in 1304, groeide het uit tot een heuse priorij. Jan van Ruusbroec was één van de 14de-eeuwse bewoners. In 1783 wordt de priorij door Jozef II opgeheven, onder de Franse bezetting werd ze verbeurd verklaard. Het grootste deel van de gebouwen werd in 1825 gesloopt. De priorijhoeve, de onderbouw van de priorijkerk (nu een schuur) en het voormalige priorshuis (het latere kasteel van Groenendaal) werden gevrijwaard van de sloop.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Koninginnekapel

Kleine houten boomkapel opgehangen aan een beuk, en gedateerd 1989. De huidige kapel is een replica van de vroegere boomkapel, gewijd aan de Heilige Maagd. Deze werd rond 1880 geplaatst op vraag van Koningin Marie-Henriette, de echtgenote van Koning Leopold II.



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Monument voor de Boswachters

Hier bevindt zich een uniek mausoleum. Het lijkt alsof de geesten van het Zoniënwoud zich verzamelden op de plaats van het Monument voor de Boswachters. In een cirkel van stenen monolieten herdenken ze er de verdwijning van 11 boswachters die het leven lieten tussen 1914 en 1918. Richard Viandier, gepassioneerd schilder van het Zoniënwoud, werkte samen met het Water- en Bosbeheer, waarvoor hij verschillende tentoonstellingen realiseerde. Voor deze traditionele 'cromlech' of steencirkel liet hij zich inspireren door Keltische begrafenisrituelen. Deze plek, die op 30 mei 1920 ingehuldigd werd, ademt een bijzondere sfeer uit. 



Auteur:

Comments

    You can or this trail