Activity

Hoegaarden - Scherpenheuvel-Zichem

Download

Author

Trail stats

Distance
18.86 mi
Elevation gain
630 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
551 ft
Max elevation
256 ft
TrailRank 
9
Min elevation
108 ft
Trail type
One Way
Coordinates
585
Uploaded
May 27, 2021
Recorded
May 2021
Be the first to clap
Share

near Klein Overlaar, Wallonia (Belgique)

Viewed 18 times, downloaded 2 times

Itinerary description

Van: Kloosterstraat, Klein-Overlaar, Hoegaarden, Vlaams-Brabant, Vlaanderen

Naar: Albertusplein, Scherpenheuvel-Zichem, Vlaams-Brabant, Vlaanderen



Routering: Wandel - mooiste

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Onze-Lieve-Vrouwebasiliek van Scherpenheuvel

Scherpenheuvel is vooral als bedevaartsoord bekend. De barokke Onze-Lieve-Vrouwebasiliek van Scherpenheuvel is al sinds de zestiende eeuw een belangrijk bedevaartsoord voor katholieke gelovigen. Anno 2005 is het de meest bezochte bedevaartplaats van België. Er wordt een klein houten beeldje vereerd van de Maagd Maria, dat wonderdadig zou zijn.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint-Rochuskapel

De Sint-Rochuskapel bevindt zich in het domein Mariadal. De gewezen kloosterkerk van de paters Bogaarden werd gebouwd in de tweede helft van de 18de eeuw en is opgetrokken in baksteen met lijstwerk en hoekkettingen van Gobertangesteen. Met het stucwerk van het interieur is de kapel een mooi architecturaal geheel in laatbarokstijl. Het interieur is rijk, stijlvol en stemmig. Het meubilair in Lodewijk XVIe stijl, vomt één geheel met retabel, lambrisering, schijn- en echte deuren, tochtportaal en doksaal met orgel. De communiebank in rococostijl, de geschilderde kruisweg van E. Wante en tien prachtige glasramen maken van het geheel een bezienswaardig fijn gerestaureerd monument. Met de steun van de provincie Vlaams-Brabant

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Tabernakel

Het hoofdaltaar (1783) is het werk van de beeldhouwer A.J. Gillis uit Tienen. De voorzijde stelt David voor die uit de handen van de hogepriester Achimelec de toonbroden ontvangt voor zijn hongerige soldaten. (zie O.T,  1 Sam 21,2-7)

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Boulevard - Glabbeek

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Manege Sint-Jorishoeve

MANEGE SINT-JORISHOEVE, MEER DAN PAARDRIJDEN ALLEEN Manege Sint-Jorishoeve focust op een aangename sfeer, respect voor paard en ruiter en vooral op het beleven van veel plezier met paarden. PAARDENBOERDERIJ Manege Sint-Jorishoeve is nog een echte "paardenboerderij". Jaren geleden werden de boerenactiviteiten omgeruild tot paardenactiviteiten. In een authentiek kader kunnen kinderen en volwassenen genieten van pony's en paarden in de prachtige omgeving van het Brabantse Hageland. EEN MANEGE VOOR HET HELE GEZIN Manege Sint-Jorishoeve richt zich niet enkel op kinderen, maar ook op volwassenen. We zijn van mening dat het nooit te laat is om te leren paardrijden en moedigen ouders aan om samen met hun kinderen leuke tijden te beleven bij ons. Kijk op www.sint-jorishoeve.be

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint-Germanuskerk

Tienen werd ooit de blanke stad genoemd wegens zijn witgekalkte gevels, maar tegenwoordig vooral vanwege zijn witte torens. Van op afstand zijn er vier zichtbaar: van west naar oost de nieuwe watertoren, de kerken van Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Germanus en de koeltoren van de suikerraffinaderij. De toren van Sint-Germanus is hiervan veruit de oudste: romaans, met zijn basis uit de 12de en 13de eeuw. De kerk staat er ook erg geprivilegieerd: op de hoogte van de Veemarkt, onder meer bereikbaar via twee steile trappen, met een stemmig beiaardhoekje aan de Apostelenhof. De kerk is tevens een voorbeeld van de bouwstenen uit de streek, vooral het kwartsiet van Overlaar. De toren (65 meter) en zijn beiaard (54 klokken) zijn bij gelegenheid te bezoeken. In de kerk tref je de organist aan het werk. Deze kerk is vereerd met het oudste kerkorgel van de Nederlanden. Na rampen in onder meer 1536 en 1635, zijn delen gotisch verbouwd. Mettertijd kwamen delen van de kerk ,,scheef'' te staan. Het koor is zeven graden uit de as van de beuk opgetrokken en de torenspits verzakte na een ontploffing in de stad. In 2003 werden drie muurschilderingen van Yvan Struys ingewijd. Met de steun van de provincie Vlaams-Brabant

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Onze-Lieve-Vrouw-ten-Poelkerk

De ranke kerk op de Grote Markt dankt haar naam aan de ,,poel’’ waarop ze is gebouwd. Naar de verering van Onze-Lieve-Vrouw-aan-de-poel verwijst onder meer de grot aan de kant van de "Heldensquare". De legende vertelt dat in de 12de eeuw een deugdzaam man werd vermoord en in deze poel werd geworpen. Een vrouw voorspelde de bouw van een tempel op die plaats. Sedert die dag gebeurden er bij deze poel mirakels. Daarom gaf Hertog Jan I van Brabant de toestemming om er een kerk te bouwen. De kerk (1357-15de eeuw) is ontworpen door architect Jan van Oisy, die er dertig jaar mee zoet was. Tot op de dag van vandaag blijven restaurateurs aan het werk. De kerkhaan (25 kilo) en het torenkruis (8 meter lang) zijn zopas teruggeplaatst na bijna 25 jaar. Typisch aan de kerk is dat het schip nooit werd gebouwd. De voorgevel leunt daardoor meteen tegen twee dwarsbeuken aan. De nissen in de portalen zijn verfijnd gebeeldhouwd maar verloren hun beelden. In het interieur is werk van de Aarschottenaar Pieter-Jozef Verhaegen aanwezig. De 'Kruisoprichting' van Niklaas De Backer (1689) is een kopie naar Jan Van Dyck.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Hof ter Heyde

Hof Ter Heyde is een privé-rusthuis, beheerd door de familie Vanbrabant. In 1997 werd het rusthuis geopend voor 60 residenten. Het kreeg de naam "Hof ter Heyde"daar het gelegen is op het grondgebied "De Heide" te Bekkevoort. Omwille van de grote nood aan rusthuisbedden in de regio, breidde het rusthuis in 2000 uit met 30 woongelegenheden. Thans heeft het rusthuis een erkenning voor 28 rusthuisbedden (ROB) en voor 62 rust- en verzorgingsbedden.



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Tienen

Tienen is een plaats en stad in de Belgische provincie Vlaams-Brabant, in het noorden van het Haspengouws Plateau. De stad telt ruim 34.000 inwoners en ligt op een hoogte van 40 meter.

Robert Rock meent dat Tienen een germanisering is van het Keltische 'duno', wat "heuvel, versterking op een heuvel, versterking" betekent. De naam zou etymologisch ook kunnen opklimmen tot het Gallische 'tigerno, tigunno', wat eveneens betekent: hoogtepunt, hoofd, verhevenheid. De auteur wijst op de overeenstemming met de Tiense topografie, met de Sint-Germanusheuvel waarrond de stad ontstond.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Glabbeek

Glabbeek is een plaats en gemeente in de Belgische provincie Vlaams-Brabant. De gemeente telt ruim 5000 inwoners en ligt op een hoogte van 62 meter.

De dorpsnaam betekent "gladde beek", en dus vergelijkbaar met de namen Klabbeek , een deelgemeente van Tubeke, en in Duitsland Gladbeck en Mönchengladbach. De plaatsnaam Glabais nabij Genepiën is ook afgeleid van "Glabbeek".


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Bunsbeek

Bunsbeek is een deelgemeente en dorp in de Belgische provincie Vlaams-Brabant. De deelgemeente behoort tot de gemeente Glabbeek en telde in 2001 1.806 inwoners. De oppervlakte bedraagt 1.042 ha. Het dorp Bunsbeek is de hoofdplaats en tevens grootste plaats van de deelgemeente.
De huidige naam Bunsbeek is voorafgegaan door onder andere Bunsbecce uit 1125, Bunesbeck uit 1178 en Bunesbecke uit 1198. De naam is een samentrekking van het woord Buns of Bunes en het woord beek. De oorsprong van Buns is onzeker, verklaringen zijn onder andere de beek van Buna of van Buno.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint-Margriete-Houtem

Sint-Margriete-Houtem, ook geschreven Sint-Margriet Houtem, is een dorp in de Belgische provincie Vlaams-Brabant en een deelgemeente van de stad Tienen.
Voor de fusie grensde Sint-Margriete-Houtem aan het veld Rode over een kleine afstand aan Neerlinter. Bovendien kwam Bunsbeek niet alleen aan de noordkant tot tegen Houtem. Een aantal percelen in het gehucht Stok "omarmden" de gemeente in het noordoosten. Aldus bestond Houtem uit een gewone kern en een langgerekt gebied dat zich tot tegen Neerlinter uitstrekte. Deze ingewikkelde situatie werd sterk vereenvoudigd, doordat enkele percelen werden toegevoegd aan Kortenaken.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Belgische militaire begraafplaats van Houtem

De Belgische militaire begraafplaats van Houtem is een militaire begraafplaats aan de Wijngaardstraat in het Belgische dorp Sint-Margriete-Houtem.
Deze begraafplaats heeft een oppervlakte van 22 are waarop 173 Belgische graven liggen uit de Eerste Wereldoorlog. Van de 173 gesneuvelden zijn er 3 niet geïdentificeerd. De soldaten die hier liggen zijn omgekomen op 18 augustus 1914 tijdens de Slag op de Zeven Zillen. Het grote aantal slachtoffers op die dag komt voort uit een verrassingsaanval op het 22 Linieregiment. 140 andere gesneuvelde soldaten van die dag liggen begraven in het naburige Grimde in de oude kerk die na de oorlog ingericht werd als necropolis. Een aantal soldaten dat later overleed aan verwondingen, werd begraven op de stedelijke begraafplaats van Tienen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Paterskerk

De eerste begijnhofkerk in België werd in 1240 gebouwd te Luik. Als tweede oudste begijnhof wordt vaak het begijnhof van Tienen vermeld, waar in 1245 met de bouw van de vroeggotische begijnhofkerk werd gestart. De vlakke voorgevel bevatte geen klokkentoren. De plattegrond bestond uit drie beuken en een niet uitspringend pseudotransept uit de 13de eeuw. Het koor en de zijkapellen dateren uit de 14de eeuw. Van het schip zijn enkel de spitsbooggewelven tegen de voorgevel bewaard gebleven. Die tonen duidelijk aan dat alle bogen op eenvoudige vierkante zuilen rustten. De kerk bezat een gelambrizeerd houten tongewelf.
In 1843 verkocht de Commissie der Burgerlijke Godshuizen de begijnhofkerk en de aanpalende gebouwen aan de paters Dominicanen, die het geheel omvormden tot een klooster. De begijnhofkerk staat bij de Tienenaars nog altijd bekend als de Paterskerk.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Scherpenheuvel

Scherpenheuvel is een stad in de Belgische provincie Vlaams-Brabant en een deelgemeente van de stad Scherpenheuvel-Zichem. De plaats is vooral als bedevaartsoord bekend.
De geschiedenis van Scherpenheuvel gaat terug tot de middeleeuwen, toen tussen Zichem en Diest op de heuveltop een eik stond in kruisvorm. Een vrome man heeft toen een Mariabeeldje aan de eik gehangen en voortaan kwamen vele mensen er bidden. Toen een knecht van een herder het beeldje wilde meenemen, werd die volgens de legende aan de grond genageld tot een bezoeker het beeldje terug aan de boom plaatste.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Wijndries

Helling in holle weg, lengte 400m, gemiddeld stijgingspercentage van 8%, maximum 14%

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Basiliek van Scherpenheuvel

Deze Pelgrimstocht is een rondwandeling. Vertrekpunt is knooppunt 244 achter de klokkentoren van de basiliek. De route gaat onder de Barokgang door naar het Isabellaplein beneden. Vandaar gaat het verder rechtdoor naar de Rozenkranslaan en knooppunt 148.
Het Onthaalcentrum De Pelgrim (voormalig Ursulinenkloster) ligt links van deze laan aan het Isabellaplein 15b.



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Huis van de Aartshertogen

Ruime en fraaie renaissancewoning uit einde 16de eeuw, of 1601(?). Drie verdiepingen hoog hoekhuis opgetrokken uit bak- en zandsteen; zijgeveltoppen voorzien van schouderstukken en muurvlechtingen. Rechthoekige kruisvensters, op de derde verdieping afwisselend bekroond met gebogen of driehoekige frontons; rechthoekige cartouches onder laatstgenoemde ramen. Twee sierlijke voluten-risalieten en dakvensters gevat tussen inzwenkende zijvleugels. Verbouwingen: benedenverdieping ingericht als café-restaurant; recent, weinig geslaagd dakvenster. Bron: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/42737

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint-Servatiuskapel

Op een heuveltje tussen de velden vinden we in Rommersom de kleine Sint-Servatiuskapel, opgebouwd met speklagen van bak-en zandstenen en bekroond met een leien klokkentorentje. Men noemt deze kapel ook wel de 'vlooienkapel'.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Celismolen

De Celismolen is een watermolen op de Grote Gete die reeds vermeld werd rond 1395. In 1625 is de molen herbouwd en in 1910 werd het waterrad vervangen door een turbine. Verder zie je hier ook het molengebouw, de stallingen en sluizen. Er zijn in de zomer regelmatig open molendagen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Bomenrij met 8 knoteiken en 2 knotwilgen

Ten zuiden van de dorpskern van Kapellen ligt een weiland met dertien opmerkelijke knotbomen. Deze hoger gelegen locatie is historisch bekend als de Drogeweide. Het betreft acht zomereiken (Quercus robur), en twee knotwilgen (Salix sp.)langsheen de Bergeveldstraat. Deze knotbomen zijn beeldbepalend, vooral omwille van hun hoogte en representatieve groeivorm. De grootste knoteik heeft een stamomtrek van 3,21 meter op 1,50 meter hoogte gemeten en bij de grootste knotwilg 2,89 meter. Lager in het weiland staan nog drie knotessen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Eclectisch herenhuis met tuin

Het herenhuis is ingeplant langsheen de verbindingsweg Bunsbeek - Hoeleden en maakt deel uit van de vrij dichte, semi-landelijke bebouwing van het straatgehucht Boeslinter, ten oosten van de Diestsesteenweg. Volgens kadastergegevens werd het rond 1891 gebouwd - vermoedelijk als tweede verblijf - door een Luikse wapenhandelaar die in een welgestelde Bunsbeekse familie was ingetrouwd. Een ontwerper is niet gekend, niet uitzonderlijk voor deze periode en dit soort gebouwen dat meestal werd opgetrokken door een aannemer-metselaar die vooral zijn ambachtelijke kennis aanwendde, soms bijkomend geïnspireerd door modelboeken.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Boerenhuis van 1813

Huis met anderhalve verdieping, door verankering op de voorgevel gedateerd 1813. Zadeldak met zandstenen puntdakvenster voorzien van duiventil. Rechthoekige deur waarvan de latei rust op met bladwerk-ornamenten en pijnappelmotief verfraaide kraagstenen bekroond met horizontale uitstekende druiplijst. Op de gelijkvloerse verdieping van zandstenen omlijsting voorzien venster en deur met gelijkaardige waterlijst.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint-Quirinus

Heterogeen geheel met omringend kerkhof: westtoren, een beuk van drie traveeën, een uitspringend transept en een driezijdig koor, geflankeerd door sacristieën. Gotisch koor van bak- en zandsteen, op sokkel van ijzerzandsteen, versterkt door typisch Brabantse steunberen (15de eeuw?); noordsacristie uit dezelfde tijd. Gotisch transept van dezelfde materialen uit de 16de eeuw. Bakstenen beuk heropgebouwd in 1748 (steen in de noordgevel), waarbij de oude zijbeuken weggelaten werden; binnenin sporen van de spitsboog der zijbeuk (ook buiten zichtbaar); oostelijke zuilen van de zijbeuk op eigenaardige wijze opnieuw gebruikt. Stucplafonds en zuidsacristie uit de 18de eeuw. Toren en bijbouwen gedagtekend 1847.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Wijndriesberg

De "Wijndriesberg" gelegen in Bekkevoort

Auteur:

Comments

    You can or this trail