Activity

HEYBELİADA KOLAY YÜRÜYÜŞ

Download

Trail photos

Photo ofHEYBELİADA KOLAY YÜRÜYÜŞ Photo ofHEYBELİADA KOLAY YÜRÜYÜŞ Photo ofHEYBELİADA KOLAY YÜRÜYÜŞ

Author

Trail stats

Distance
5.27 mi
Elevation gain
354 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
354 ft
Max elevation
372 ft
TrailRank 
98 5
Min elevation
149 ft
Trail type
Loop
Time
3 hours 22 minutes
Coordinates
787
Uploaded
April 27, 2017
Recorded
April 2017
  • Rating

  •   5 12 Reviews

near Adalan, İstanbul (Türkiye)

Viewed 14473 times, downloaded 242 times

Trail photos

Photo ofHEYBELİADA KOLAY YÜRÜYÜŞ Photo ofHEYBELİADA KOLAY YÜRÜYÜŞ Photo ofHEYBELİADA KOLAY YÜRÜYÜŞ

Itinerary description

HEYBELİADA
Marmara Denizi'nin kuzeydoğu kesiminde yer alan 9 adadan (prens adaları) biri olan, eski adı geçmişte bakır madeni çıkarılması nedeniyle "Bakır" anlamına gelen "Halki"dir. İstanbul'un en çok rağbet gören sayfiye yerlerinden biri olan Heybeliada'nın gezilecek yerlerini tanıyalım... Büyükada'dan sonra İstanbul'un en büyük adası, yaz ve kış nüfusunun en yoğun olduğu ikinci ada olan Heybeliada'nın ismi, uzaktan yere bırakılmış bir heybeye benzediği için Heybeliada konmuş. Şimdi yemyeşil bir güzellik içinde bulunan Heybeliada'nın gezilecek yerlerinden bazılarını tanımaya çalışalım.

Vapurdan indiğiniz an, deniz sesine karışan Rum müzikleri çalınır kulağınıza Heybeliada'da. İstanbul'a bu denli yakın olup, bir o kadar şehir havasından uzak kalabilen bir sahil kasabasını gezmeye hazırsanız, gelin görülmeye değer yerlere birlikte bir göz atalım. İşte detaylarıyla Heybeliada gezilecek yerler listemiz.

Bir ada insana bir deniz, bir kum, bir de şiir gibi bir gün batımından başka ne sunabilir? İşte Prens Adaları'nın en bakiri Heybeliada, kucakladığı koskoca bir tarih ve muhteşem bir doğayla beklentilerinizden çok daha fazlasını önünüze koyuyor. Henüz denizin üzerinde adım adım yaklaşırken kendine has dokusunu hissedebileceğiniz Heybeliada gezilecek yerler açısından sunduğu tarih dolu miras ile keşfedilmek için bir günden fazlasını hak ediyor.
HEYBELİADA DA GEZİLECEK YERLER
1. Aya Yorgi Manastırı
Diğer adıyla Uçurum Manastırı diye anılan ve bu lakabı uçurumun kenarında konumlanmasından alan Aya Yorgi Manastırı, 1500'lerde inşa edilmiş pembe renkli bir mimari ve ağaçların arasındaki muhteşem manzarası ile hem doğaya, hem de tarihi bir yapıya tanıklık etmenize olanak tanıyor.

2. Heybeliada Ruhban Okulu
Heybeliada Heybeliada Ruhban Okulu Özünde, Aya Triada isminde bir 9. yüzyıl inşası olan bu yapı, zaman içerisinde din adamı yetiştirmek amacı güden bir Rum Ortodoks Ruhban Okulu görevi görmüş; ancak kapatıldığı günden bu yana konferans, sergi ve festival gibi çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

3. Aya Nikola Rum Ortodoks Kilisesi (Büyük Rum Kilisesi)
İsa'nın on iki havarisinin tasvirine ev sahipliği yapan Aya Nikola Rum Ortodoks Kilisesi kıpkırmızı görkemli yapısı ve Rum üslubuna uygun mimarisi ile Heybeliada gezilecek yerler arasında öne çıkıyor. Denizcilerin azizi olarak bilinen Nikolaos'a ithafen yapılan bu kilisenin iç mimarisinde altın yaldızlı kabartmalardan mermerlere liturjik öğelerden barok detaylara kadar özenli bir mimari sizleri bekliyor.

4. İsmet İnönü Evi Müzesi
Geçirdiği bir rahatsızlık sonucu inzivaya çekilmek için Heybeliada'nın temiz havasını ve doğasını seçen İsmet İnönü'nün yaşantısına ve Atatürk'ün hediye ettiği ev mobilya ve eşyalarına bugün tanıklık etmenize olanak tanıyan İsmet İnönü Evi Müzesi, tarih boyunca sahne olduğu hayatta kesintileri dün gibi gözler önüne seriyor.

5. Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi
Yazar Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın 32 yıllık yaşantısına şahit olan evi 2000 yılından bu yana müze olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Yazarın kişisel eşyalarından mobilyalara, tablolardan arşivlerine kadar o dönemlere ait birçok tarihi detay barındıran Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi'ni mutlaka gezmeli ve yazarın hayatından kesitlere şahit olmalısınız.

6. Beth Yaakov Sinagogu
Heybeliada'ya gelen Yahudi yazlıkçıların sayıca çoğaldığı 1940'lı yıllarda doğan ihtiyaç üzerine, 1953 yılında yaptırılan Bet Yaakov Sinagogu, günümüzde Heybeliada'nın sıkça ziyaret edilen tarihi yapıları arasında bulunuyor.

7. Deniz (Bahriye) Lisesi
Tarihte ilk olarak 1773 senesinde kurulan ve zaman içerisinde isim değişikliklerine uğrayan bu tarihi eğitim binası, yıllardır verdiği yabancı dil ağırlıklı askeri lise eğitimine, 31 Temmuz 2016 tarihinde OHAL kapsamında çıkartılan kanunun ardından son vermesiyle hatırlanıyor. Yüzyıllık tarihi askeri bina, günümüzde yalnızca ziyaret edilecek bir yapı olarak görev görüyor.

8. Sanatoryum
İsviçre'deki bir sanatoryumdan ilham alınarak 1924 senesinde, Atatürk'ün emriyle inşa edilen Heybeliada Sanatoryumu, dönemin verem hastalığına çözüm bulunduğu yer olarak dikkat çekiyor. Aynı zamanda verdiği tıp eğitimiyle Siyami Ersek gibi yerli ve hatta yabancı doktorlar yetiştirmesi ile de hatırlanan Heybeliada Sanatoryumu, maalesef kapatıldığı 30 Eylül 2005 tarihinden bu yana yalnızca kültürel bir ziyaret noktası olarak öne çıkıyor.

9. Alman Koyu
Sarp bir yolu olan Alman Koyu, Heybeliada'nın denize girilebilecek en güzel koylarından biri ve dik merdivenleri, taşlı plajıyla öne çıkıyor. Güneydoğu'ya bakan bu koy daima güneşli ve muhteşem gün batımlarına sahne olmakta.

10. Değirmen Tepe
136 metre yükseklik ile adanın dört tepesinden en yükseği olan Değirmen Tepe, eski ismiyle Papaz Tepesi; görülmeye değer bir manzaranın yanı sıra, bir de Papaz Okulu'na ev sahipliği yapmakta ve Heybeliada gezilecek yerler listesinde mutlaka bulunması gerekiyor.

Heybeliada Ulaşım
İstanbul'dan Heybeliada'ya ulaşmak için her iki yakadan da deniz yolculuğu yapabilirsiniz. Heybeliada'ya Bostancı, Kadıköy ve Kabataş'tan kalkan motorlar ve de vapurlarla kolaylıkla varabilirsiniz. Bostancı'dan yarım saatte Kabataş'tan da sadece 1 saatte bu sakin adaya ulaşabilirsiniz.
http://www.sehirhatlari.istanbul/tr/seferler/eminonu-kadikoy-adalar-3485.html
https://www.adalarvapursaatleri.com

YÜRÜYÜŞ LİDERİ : Erol GEYGEL :0545 658 48 73

View more external

Waypoints

PictographProvisioning Altitude 194 ft
Photo ofHeybeliada Photo ofHeybeliada Photo ofHeybeliada

Heybeliada

Heybeliada Vapurdan indiğiniz an, deniz sesine karışan Rum müzikleri çalınır kulağınıza Heybeliada’da. İstanbul’a bu denli yakın olup, bir o kadar şehir havasından uzak kalabilen bir sahil kasabasını gezmeye hazırsanız, gelin görülmeye değer yerlere birlikte bir göz atalım. İşte detaylarıyla Heybeliada gezilecek yerler listemiz…

PictographPhoto Altitude 245 ft
Photo ofBuyukada

Buyukada

Buyukada

PictographRuins Altitude 284 ft
Photo ofSenatoryum Photo ofSenatoryum Photo ofSenatoryum

Senatoryum

Senatoryum İsviçre’deki bir sanatoryumdan ilham alınarak 1924 senesinde, Atatürk’ün emriyle inşa edilen Heybeliada Sanatoryumu, dönemin verem hastalığına çözüm bulunduğu yer olarak dikkat çekiyor. Aynı zamanda verdiği tıp eğitimiyle Siyami Ersek gibi yerli ve hatta yabancı doktorlar yetiştirmesi ile de hatırlanan Heybeliada Sanatoryumu, maalesef kapatıldığı 30 Eylül 2005 tarihinden bu yana yalnızca kültürel bir ziyaret noktası olarak öne çıkıyor.

PictographBeach Altitude 244 ft
Photo ofÇam Koyu Photo ofÇam Koyu Photo ofÇam Koyu

Çam Koyu

Çam Koyu

PictographCampsite Altitude 195 ft
Photo ofGençlik Kampi

Gençlik Kampi

Gençlik Kampi

PictographPanorama Altitude 181 ft
Photo ofPatika

Patika

Patika

PictographCampsite Altitude 183 ft
Photo ofMola

Mola

Mola

PictographReligious site Altitude 204 ft
Photo ofTerki Dünya Manastırı Photo ofTerki Dünya Manastırı Photo ofTerki Dünya Manastırı

Terki Dünya Manastırı

Terki Dünya Manastırı Terk-i Dünya Manastırı, Heybeliada’nın güneybatı sahilinde, Çam Limanı olarak bilinen, hilal biçimindeki dev koyun batıda kalan ucunu oluşturan burun üzerine kurulmuş bir manastır. Eskiden dünya hayatıyla ilişkisini kesmek isteyen keşişler buraya gelir, uçurumun kenarındaki bu manastırda inzivaya çekilirmiş. Keşişler terk-i diyar edip geldikleri için manastırın adı Terk-i Dünya Manastırı diye anılmaya başlamış. Manastır adada ve İstanbul’da yaşayan Rumların ibadet yerlerinden biri. Her ne kadar Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) etnik bazda sayım yapmadığı için İstanbul’da ne kadar Rum yaşadığına dair net bir veriye erişmek kolay olmasa da Heybeliada Aya Triada Manastırı Başrahibi Dr. Elpidophoros Lambriniadis, 2006’da yapılan bir sayımda İstanbul, Gökçeada ve Bozcaada’daki Rum sayısının 4 bin 700 civarında olduğunu belirtiyor. Hatay’da yaşayan Rumların büyük bir kısmı zamanla İstanbul’a göç etmiş. İstanbul’daki Rumların da büyük çoğunluğunun Kurtuluş’ta yaşadığı biliniyor ve bu muhitte 600 kadar Rum olduğu söyleniyor. 6–7 Eylül olaylarından sonra Rumlar ülkeyi terketmek zorunda kalınca ve epey azalan Heybeliada’da da Rum nüfusundan geriye kalanlar ise adadaki ve İstanbul’daki yaşamlarını devam ettirmeye çalışıyor. Heybeliada’daki Terk-i Dünya Manastırı ise, adada bulunan Ruhban Okulu’ndaki rahipler tarafından yönetiliyor ve Hristiyanlara hizmet ediyor. Ada merkezine bir hayli uzak olan manastırın içinde, manastırın bakımını üstlenen Rum bir aile yaşıyor. Manastırda yaşayan ailenin kızı Bahar’a göre ise, Terk-i Dünya Manastırı’nda yaşamanın en büyük zorluğu her şeye uzak olmak. Manastır ne zaman kuruldu? 1860’larda genç bir keşiş tarafından keşişhane olarak çok küçük bir yapı şeklinde kurulmuş. 1890’da deprem sonucu yıkılmış ve 1954’te bir psikopos tarafından restore edilerek bu halini almış. O zamandan beri bu yapı var.

PictographWilderness hut Altitude 206 ft
Photo ofAt Ciftligi

At Ciftligi

At Ciftligi

PictographPhoto Altitude 202 ft
Photo ofKaşık Adasi

Kaşık Adasi

Kaşık Adasi

PictographBeach Altitude 174 ft
Photo ofYüzme molası

Yüzme molası

Yüzme molası

PictographPanorama Altitude 168 ft
Photo ofManzara

Manzara

Manzara

Photo ofRuhban Okulu Photo ofRuhban Okulu Photo ofRuhban Okulu

Ruhban Okulu

Ruhban Okulu Özünde, Aya Triada isminde bir 9. yüzyıl inşası olan bu yapı, zaman içerisinde din adamı yetiştirmek amacı güden bir Rum Ortodoks Ruhban Okulu görevi görmüş; ancak kapatıldığı günden bu yana konferans, sergi ve festival gibi çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Heybeliada Ruhban Okulu ne zaman ve nasıl kuruldu? 19. yüzyılda, Fener Rum Patrikhanesi, Ortodoks milletler arasında dini birliği korumak amacıyla bir teoloji okulunun açılmasını gündeme getirdi. 9. yüzyılda yaptırılan Heybeliada’daki Ayia Triada Manastırı, Patrik 4. Germanos tarafından 1 Ekim 1844’de Heybeliada Ruhban Okulu olarak açıldı. Ortodokslar için önemi nedir? Ruhban Okulu, Ortodoks âleminde, Atina Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden sonra kurulan akademi düzeyindeki ilk okul olma özelliği taşıyordu. Tüm Ortodoksların okulu olduğu için ayrı bir anlamı vardı. Hangi statüde eğitim veriyordu? Heybeliada Ruhban Okulu açılışından 1923 yılına kadar Yüksek Ortodoks Teoloji Okulu adını taşıdı. 1844-1915 yılları arasında yedi sınıflıydı. Bunların dördünde lise, üçünde teoloji eğitimi veriliyordu. 1915 -1918 yılları arasında Birinci Dünya Savaşı nedeniyle burada da eğitime ara verildi. 1918 -1923 yılları arasında ortaöğretimsiz beş yıllık yüksek okul statüsüne yükseltildi. 1923 -1951 yılları arasında dört yıl ortaokul ve üç yıl teoloji eğitimi, 1951-1971 yıllarında dört yıl lise ve üç yıl teoloji eğitimi verildi. Okula, yabancı öğretmen ve öğrenci kabul ediliyor muydu? Okul, Demokrat Parti iktidarının izniyle, 1950- 1964 yıllarında başta Balkan ülkeleri olmak üzere, Mısır, Etyopya, Suriye ve Britanya’dan gelen yabancı öğrencileri kabul etti. Ancak 1964’te güvenlik gerekçesiyle, yabancı öğrenci yasaklandı. Kaç mezun verdi? 127 yılda 1000’e yakın mezun verdi. Mezunlardan 12’si sonradan İstanbul Ortodoks Patriği oldu, ikisi İskenderiye Patriği, üçü Antakya Patriği, dördü Otosefal Atina Başpiskoposu, biri ise Otosefal Arnavutluk Başpiskoposu seçildi. Sadece din adamı mı yetişiyordu? Okulun amacı din adamı yetiştirmekti ancak mezunlarının sadece din adamı olacağı yönünde kesin bir sınır yoktu. Mezunları arasında öğretmen, akademisyen, diş hekimi gibi meslekleri tercih eden çok kişi vardı. Ne zaman ve neden kapandı? 1971’de Anayasa Mahkemesi tarafından bütün özel yükseköğretim kurumlarının bir devlet üniversitesine bağlanması kararlaştırıldı. Heybeliada Ruhban Okulu da ‘özel yüksekokul’ statüsünde değerlendirildi. Okulun varlığını sürdürebilmesinin ancak Türk üniversitelerinden birisine veya bir ilahiyat fakültesine bağlanarak mümkün olabileceği belirtildi. Patrikhane’nin, okulun Türk üniversitelerine bağlanmasını istememesi üzerine Heybeliada Ruhban Okulu kapatıldı. Patrikhane, okulun bir üniversiteye bağlanmasına niye karşı çıkıyor? Patrikhane, okulun ruhani papaz yetiştirmek üzere yatılı bir okul olarak kurulduğunu belirtiyor. Herhangi bir üniversiteye bağlı normal bir tedrisatta, öğrenciler derslerini gördükten sonra okuldan ayrılırsa Ruhban Okulu’nun amacına ulaşamayacağı düşünülüyor. Ruhban Okulu’nda yalnız Ortodoks ilahiyatı okunuyordu. Okulun bir üniversite bünyesine alınması sonucunda Protestanlar, Ermeniler, Katolikler, Süryanilerin de eğitime katılabileceği ve okulda sadece Ortodoks teolojisi verilemeyeceğine yönelik endişeler bulunuyor. Bu nedenle, Patrikhane, hiçbir üniversiteye bağlı olmadan okulun MEB denetiminde açılmasını ve okula yabancı öğretmen-öğrenci alınmasına da izin verilmesini istiyor. Patrikhane’nin istediği gibi MEB’e bağlı yüksekokul statüsünde açılması için ne tür yasal değişiklikler gerekiyor? Anayasa’nın 130. maddesi, bilimsel özerkliğe sahip üniversitelerin devlet tarafından kanunla kurulmasını öngörüyor. Aynı maddede ‘Kanunda gösterilen usul ve esaslara göre kazanç amacına yönelik olmamak şartıyla vakıflar tarafından devletin gözetim ve denetimine tabi yükseköğretim kurumları kurulabilir’ deniliyor. Ancak Anayasa’nın 132. maddesinde, ‘Sadece TSK ve Emniyet’e bağlı özel yüksek öğretim kurumları açılabilir’ ifadeleri var. Patrikhane’nin istediği statü için bu maddenin değiştirilmesi gerekiyor. Okulun Patrikhane’nin istediği statüde açılmasına itiraz nedeni ne? Okulun, bir üniversite bünyesinde olmadan ‘Ortodoks Teolojisi’ konusunda eğitim vermesinin, Türkiye’deki bazı tarikatların ‘Biz de kendi okulumuzu açalım’ demesine neden olacağı ileri sürülüyor. MEB ve YÖK’ün yaklaşımı nasıl? Ruhban Okulu, hükümetin, AB üyeliği çerçevesinde konuyu gündeme getirdiği 2003 yılından itibaren MEB ile YÖK arasında gerginliğe neden oldu. MEB, “Okul, YÖK’e bağlanmalı. Bunun için de 2547 sayılı YÖK Yasası değiştirilmeli. Bizim okulu denetlememiz zor olur” derken dönemin YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, “YÖK Yasası’nın Atatürk ilkelerine bağlılık gibi temel hükümleri var. Ruhban Okulu’nun bu ilkelere uymasını nasıl sağlayacağız?” itirazıyla, okul üzerinde YÖK otoritesinin kurulamayacağını öne sürmüştü. Bugüne dek ne formüller düşünüldü? 2004 yılında hükümet tarafından, Ruhban Okulu’nun Milli Eğitim Bakanlığı denetiminde, vakıf bünyesinde iki yıllık önlisans programı şeklinde eğitim verebileceğine ilişkin bir formül geliştirildi. Bunun için yasa değişikliği öngörüldü ancak bir sonuca bağlanamadı. 2005 yılında ise Dişişleri Bakanlığı daha somut bir formül üzerinde durdu. Vakıf bünyesinde ve MEB denetiminde açılması öngörülen okul için Bakanlar Kurulu’nda özel karar alınacaktı. Türkiye ile Yunanistan arasındaki ‘karşılıklılık’ ilkesine göre alınacak karar gereğince, okulun açılması için Yunanistan’a ‘Gümülcine Celal Bayar Lisesi’ndeki Türk öğretmen sayısını artırın’ koşulu sunulacaktı. Ancak bu formül de tutmadı.

PictographFountain Altitude 156 ft
Photo ofFinis

Finis

Finis

Comments  (14)

  • Photo of KAMPTREK
    KAMPTREK Nov 2, 2020

    I have followed this trail  View more

    Vapurdan indiğiniz an, deniz sesine karışan Rum müzikleri çalınır kulağınıza Heybeliada'da. İstanbul'a bu denli yakın olup, bir o kadar şehir havasından uzak kalabilen bir sahil kasabasını gezmeye hazırsanız, gelin

  • Photo of mel6677
    mel6677 Nov 2, 2020

    I have followed this trail  View more

    Bir ada insana bir deniz, bir kum, bir de şiir gibi bir gün batımından başka ne sunabilir? İşte Prens Adaları’nın en bakiri Heybeliada, kucakladığı koskoca bir tarih ve muhteşem bir doğayla beklentilerinizden çok daha fazlasını önünüze koyuyor

  • Photo of Sencer Selman
    Sencer Selman Dec 8, 2020

    Her seferinde farklı zevk aldığım bir etkinlik

  • Photo of İbrahim Yelmen
    İbrahim Yelmen Dec 8, 2020

    Adaların eşsiz güzelliği ile yürümek mavi ve yeşilin bütünleşmesi

  • Photo of Ayla Çalışkan
    Ayla Çalışkan Dec 8, 2020

    I have followed this trail  View more

    İstanbuldan uzaklaşmadan, istanbuldan uzaklaşmak için harika bir rota ;)

  • Photo of ConkerMert
    ConkerMert Dec 8, 2020

    Kaliteli rota

  • Photo of ÇiğdemŞahin
    ÇiğdemŞahin Dec 8, 2020

    Heybeliada’yı bir de böyle gezin derim. Aklınızda kalan bu gezi olacak

  • Photo of Saffet Sal
    Saffet Sal Dec 8, 2020

    Güzeldi

  • Photo of mdurust
    mdurust Dec 9, 2020

    I have followed this trail  View more

    Doğa yürüyüşlerine yeni başlayanlar için, kolay ulaşılabilir, güzel bir rota.

  • Photo of mahmutayan
    mahmutayan Dec 9, 2020

    I have followed this trail  View more

    Hafta içi kaçamakları için çok güzel bir rota

  • Photo of erolgeygel
    erolgeygel Dec 28, 2020

    İstanbul'a yakın adalardan en çok sevdiğim ada.

  • emre_serinyel Nov 26, 2021

    I have followed this trail  View more

    Harika bir rota, bir yanda güzel İstanbul manzarası, bir tarafda da ormanın verdiği huzur, tavsiye ediyorum.

  • Photo of Hamit Dogan
    Hamit Dogan Mar 16, 2023

    :b:bbbb:b:b::,::::::. :;:::. ś

  • Photo of Мария Сухова
    Мария Сухова Apr 15, 2023

    I have followed this trail  verified  View more

    Хороший маршрут

You can or this trail