Activity

GR 5 Tram 10 el Montseny - Campins

Download

Trail photos

Photo ofGR 5 Tram 10 el Montseny - Campins Photo ofGR 5 Tram 10 el Montseny - Campins Photo ofGR 5 Tram 10 el Montseny - Campins

Author

Trail stats

Distance
10.77 mi
Elevation gain
2,323 ft
Technical difficulty
Difficult
Elevation loss
2,785 ft
Max elevation
2,946 ft
TrailRank 
44
Min elevation
1,223 ft
Trail type
One Way
Coordinates
3034
Uploaded
July 14, 2021
Recorded
July 2021
Share

near Montseny, Catalunya (España)

Viewed 1885 times, downloaded 34 times

Trail photos

Photo ofGR 5 Tram 10 el Montseny - Campins Photo ofGR 5 Tram 10 el Montseny - Campins Photo ofGR 5 Tram 10 el Montseny - Campins

Itinerary description

[CA]

Punt d’inici: Centre d’informació del Montseny.


[ES]

Punto de inicio: Centro de información del Montseny.

Waypoints

PictographCar park Altitude 0 ft
Photo ofCan Cruspinell

Can Cruspinell

Can Cruspinell

PictographCampsite Altitude 0 ft
Photo ofCàmping de Fontmartina Photo ofCàmping de Fontmartina Photo ofCàmping de Fontmartina

Càmping de Fontmartina

El càmping de Fontmartina està situat al cor del massís del Montseny, al vessant del migjorn del Turó de l'Home i a 900 m d'altitud. El càmping ofereix tant acampades col·lectives com familiars en un indret tranquil, ideal per gaudir de la natura. Al llarg de l'any, s'hi organitzen cursos i activitats d'aproximació al coneixement del medi adequats a tots els públics. El càmping, de 3a categoria, disposa de feixes per plantar-hi tendes i un espai per a caravanes.
2 Càmping de Fontmartina

PictographTree Altitude 0 ft
Photo ofEls castanyers vells Photo ofEls castanyers vells Photo ofEls castanyers vells

Els castanyers vells

Quan els castanyers creixen, esdevenen arbres colossals. Els imponents exemplars que tenim al davant mereixen uns instants d'atenció. Els troncs, escapçats i empeltats anys enrere, són curts i gruixuts. Tenen l'escorça viva, però l'ànima buida. Diverses espècies de la fauna forestal (ocells, esquirols i altres rosegadors) contribueixen a buidar els troncs quan hi fan caus i nius. Cal advertir que el   castanyer no és un arbre indígena del nostre país. Prové de llunyanes terres de la Mediterrània Oriental. Per la qualitat de la fusta i pels seus fruits s'ha plantat a Catalunya des d'èpoques ben remotes.

PictographTree Altitude 0 ft
Photo ofL'alzinar

L'alzinar

L'alzina és un arbre de capçada sempre verda, de creixement lent i llenya dura, molt apreciada com a combustible. L'aprofitament de l'alzina per a l'obtenció de carbó va ser, fins fa pocs anys, una important activitat econòmica al massís.
A les clarianes i a les vores del camí, on la llum del sol és més intensa, creixen arbustos com ara brucs, estepes, ginestells i gatoses. Les fulles, com les de les alzines, solen ser petites i dures, cobertes d'una gruixuda epidermis per reduir les pèrdues d'aigua. D'aquesta manera poden suportar els eixuts estius típics dels climes mediterranis. En l'espessor de l'alzinar troba refugi i  aliment el porc senglar. El seu cos d'aspecte primitiu és perfectament adaptat al medi on viu. El pelatge llarg i resistent que el recobreix l'ajuda a  moure's fàcilment pel bosc espès. Una acurada prospecció permet de descobrir rastres del seu pas als marges del camí.
En aquesta plaça carbonera, els bosquerols feien les piles de llenya,que, després d'una lenta combustió es convertia en carbó.

PictographTree Altitude 0 ft
Photo ofLa perxada Photo ofLa perxada

La perxada

Una perxada és una castanyeda explotada en règim de bosc menut per aprofitar la fusta dels castanyers. Quan es tallen, rebroten nous tanys de la soca vella. Se'n seleccionen dos, tres o, fins i tot, quatre, que creixen ràpidament aprofitant el sistema d'arrels ja constituït. Entre cada 15 i 18 anys es poden extreure les llargues perxes per fer bigues, bótes de vi, mobiliari, etc. On les  capçades dels castanyers deixen penetrar la llum, comencen a prosperar alzines joves. Les alzines van recuperant l'espai d'on van ser desplaçades quan s'hi van plantar els castanyers.

PictographPhoto Altitude 0 ft
Photo ofMirador de can Pla

Mirador de can Pla

Des d'aquest punt es pot veure a la dreta la masia de can Pla, les localitats de Campins, Sant Celoni, Sant Esteve i Santa Maria de Palautordera, les muntanyes del Montnegre i el Corredor i el mar al fons.

PictographPhoto Altitude 0 ft
Photo ofPanoràmica del turó de l'Home

Panoràmica del turó de l'Home

Al turó de l'Home, el Montseny assoleix la màxima alçada (1.706 m). Des dels cims es veu la caseta de l'observatori meteorològic i les antenes situades a puig Sesolles.

A les carenes esventades i als vessants més inclinats, el sòl és cobert de gespes i matolls. Els boscos més enlairats són fagedes, pròpies de climes freds i humits. Sota el nivell dels faigs, en el domini dels alzinars, el paisatge és clapejat de plantacions de coníferes i castanyers. Al davant, a l'altra banda del sot, hi ha la imponent castanyeda que més endavant visitarem. El paisatge, clarament remodelat, és el testimoni de la llarga convivència de l'home i la muntanya.

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofXalet Fontmartina

Xalet Fontmartina

Fins al novembre de 2009, el xalet Fontmartina, construït pel Patronat del Montseny als anys seixanta, va ser la seu de l'oficina del parc natural on s'ubicaven les dependències administratives i tècniques. Està previst que en un futur esdevingui un equipament dedicat a la formació i a la recerca.

La nova oficina del parc natural està situada en l'actualitat a la masia Mariona.

PictographPicnic Altitude 0 ft
Photo ofÀrea d'esplai de la Plana del Coll Photo ofÀrea d'esplai de la Plana del Coll Photo ofÀrea d'esplai de la Plana del Coll

Àrea d'esplai de la Plana del Coll

L'àrea d'esplai de la Plana del Coll, situada a la carretera de Sant Celoni al Turó de l'Home km 10,8, disposa de servei de taules, sanitaris i aigua potable. Informació 24 hores.

PictographPicnic Altitude 0 ft
Photo ofÀrea d'esplai de les feixes del Vilar

Àrea d'esplai de les feixes del Vilar

Àrea d'esplai de les Feixes del Vilar

Comments

    You can or this trail