Activity

GR 5 Maastricht - Haccourt (visé)

Download

Author

Trail stats

Distance
15.7 mi
Elevation gain
1,175 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
1,070 ft
Max elevation
479 ft
TrailRank 
10
Min elevation
92 ft
Trail type
One Way
Coordinates
726
Uploaded
April 5, 2024
Recorded
April 2024
Be the first to clap
Share

near Maastricht, Limburg (Nederland)

Viewed 0 times, downloaded 1 times

Itinerary description

GR 5 route van Lage Frontweg 2A, 6219 PD Maastricht, Nederland
Naar 4684 Haccourt, België

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Fort van Eben-Emael

Het Fort van Eben-Emael werd gebouwd tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog en werd beschouwd als het sterkste fort ter wereld. De Duitse aanvallers slaagden er echter in om in WO II het fort in recordtijd van een kwartier het fort uit te schakelen en na een anderhalve dag belegering moest het fort capituleren.

Het Fort van Eben-Emael werd als decor gebruikt in de TV serie "De Smaak van de Keyser". Alfred en George komen hier in 1939 na hun mobilisatie tot de Duitsers het fort innemen.



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint-Pietersberg

In de mergelgrotten van de Sint-Pietersberg werd De Nachtwacht van Rembrandt verstopt tijdens Wereldoorlog II. Het had al op een aantal andere plaatsen verstopt geweest zoals in de duinen bij Castricum en in het kasteel Radboud in Medemblik. In april 1942 werd de Nachtwacht uit de rijkskluis van Heemskerk in de duinen van Castricum naar de mergelgrotten overgebracht. Op 25 juni 1945 arriveerde het schilderij per binnenschip terug in Amsterdam.



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Over vlinders

In 2011 telde de Limburgse vlinderdeskundige Herman Peeters 38 van de totaal circa 50 soorten dagvlinders die jaarlijks in Nederland worden waargenomen. De Sint-Pietersberg was daarmee in ons land opnieuw de beste plek om vlinders te kijken. Het relatief warme microklimaat en de bloemrijke zuid-oost gelegen kalkgraslanden zorgen voor een ongekende soortenrijkdom. "De Sint-Pietersberg is de noordelijkste uitloper van de Belgische Ardennen. Temperatuurgevoelige soorten trekken via het groene lint van het Maasdal, het Jekerdal en het Albertkanaal vanuit de Ardennen ons land binnen. Vanaf de berg verspreiden ze zich naar de rest van Limburg en Midden- en Noord-Nederland.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Wonck

Wonck is een dorp in de Belgische provincie Luik en een deelgemeente van de gemeente Bitsingen. Het was een zelfstandige gemeente tot het bij de fusie van 1977 toegevoegd werd aan de gemeente Bitsingen. Tot 1963 maakte Wonck deel uit van de provincie Limburg maar het werd bij de definitieve vastlegging van de taalgrens overgeheveld naar de provincie Luik.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Beleg van Maastricht

Het Beleg van Maastricht vond plaats tijdens de Hollandse Oorlog tussen 13 juni en 26 juni 1673. Het was koning Lodewijk XIV die Maastricht persoonlijk in wilde nemen, nadat hij de triple alliantie verbrak en in een plotwending besloot de Zuidelijke Nederlanden aan te vallen.Nadat de Franse troepen al Gent en Brussel hadden aangedaan, marcheerden ze richting Maastricht, een stad die een gedeelde soevereiniteit kende en onder het gezag van de Verenigde Provincies stond, samen met het prinsbisdom Luik. In mei 1672 werd het plaatselijke fort Navagne zelfs ongemoeid gelaten, maar nadat de winter inviel en de bevoorradingsverbindingen wegvielen, besloten de Fransen op 11 juni 1673 de stad te belegeren.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Markt

De Markt is een plein in de binnenstad van Maastricht. Het plein ontleent zijn naam aan de warenmarkten die hier al eeuwenlang plaatsvinden. Tevens bevindt zich op de Markt het Stadhuis van Maastricht en een groot aantal horecagelegenheden. De Markt is goed bereikbaar met het openbaar vervoer .

De Markt was in het begin een veel kleiner plein gelegen aan de noordelijke rand van de stad, tegen de eerste middeleeuwse muur aan. De namen van enkele op de Markt aansluitende straten, Kleine Gracht en Grote Gracht, herinneren hier aan, want zij liggen op de plaats van de gracht die langs de stadsmuur liep. Tegen de binnenkant van de oude stadsmuur bouwde men aan het eind van de 13e eeuw een lakenhal met belfort. In de lakenhal werden de lakens verhandeld van de Maastrichtse lakenwevers, die zich in het Boschstraatkwartier ten noorden van de Markt gevestigd hadden. Door de bouw van de tweede middeleeuwse omwalling in de 14e eeuw kwam het plein centraler in de stad te liggen. De Leugenpoort, de oorspronkelijke noordelijke stadspoort, werd in 1316 tot gevangenis ingericht en werd vanaf dat moment ook Gevangenenpoort genoemd. De oude stadsmuur liep tot het midden van de 17e eeuw dwars over het plein. Ten zuiden van die muur lag de Zaterdagmarkt, voornamelijk bestemd voor de verkoop van levensmiddelen, hoewel bepaalde locaties gereserveerd waren voor schoenmakers, klompenmakers, bontwerkers, touwslagers en kuipers. De ruimte buiten de oude stadsmuur was voor de handel in hout bedoeld en heette dan ook de Houtmarkt.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

ENCI-groeve

De ENCI-groeve is een kalksteengroeve aan de Maaszijde van de Sint-Pietersberg in de Nederlandse gemeente Maastricht. Dagbouwwinning van kalksteen begon hier in 1926 met de oprichting van de Eerste Nederlandse Cement Industrie . Kalksteen is een belangrijke grondstof voor de cementproductie. De mergelwinning werd op 1 juli 2018 definitief stopgezet.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Fort Eben Emael

Fort Eben-Emael, gelegen in het Belgische Eben-Emael juist ten zuiden van Maastricht, is een voormalig Belgisch militair verdedigingsfort, gebouwd tussen de Eerste- en de Tweede Wereldoorlog. Het werd in die tijd beschouwd als het sterkste fort ter wereld en gold als onneembaar. Duitse aanvallers slaagden er echter in om het fort in recordtijd uit te schakelen en al na anderhalve dag belegering moest het fort capituleren.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Fort Eben Emael

Het fort Eben-Emael is nog altijd een militair domein. Gelegen aan het Albertkanaal was het een belangrijk strategisch punt van de Belgische verdediging in het oosten. De belangrijkste taak van het fort was de overtocht te verbieden van het Albertkanaal en de Maas. Ook het zogenaamde "Gat van Visé" ten zuiden van het fort werd verdedigd. Vandaag worden er niet enkel bezoeken georganiseerd in het fort, maar vinden we er ook een gespecialiseerd museum met materiaal, uniformen, wapens, enz. uit 1940. Het kan beschouwd worden als het museum van de slag van het Albertkanaal op 10 en 11 mei 1940 waarbij meer dan 700 Belgische soldaten omkwamen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Scooterverhuur Limburg

Genieten van het Limburgse landschap wordt nog leuker op één van de tweewielers.
Scooterverhuur Limburg is één van de bekendste scooterverhuurbedrijven in de regio. Het assortiment bestaat naast scooters ook uit e-scooters, e-choppers en e-bikes, die allemaal eenvoudig te bedienen zijn.
Voor vertrek krijg je een duidelijke uitleg over het gebruik van de tweewieler. Voor vragen of hulp zijn de medewerkers altijd bereikbaar voor je.
Volg de social media kanalen om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en acties!

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

ENCI-groeve Maastricht

De ENCI-groeve is een prachtig voorbeeld van hoe een industrieel gebied is teruggegeven aan de natuur. Sinds 1926 werd er in de ENCI-groeve kalk afgegraven om er in de nabijgelegen fabrieken cement van te maken. Zo ontstond er een enorme kuil in het landschap, waarbij oudere ondergrondse mergelgroeves verdwenen. Tijdens het afgraven van de zeventig miljoen jaar oude kalk, hoofdzakelijk gevormd tijdens het tijdperk ‘Maastrichtien’, stuitten werknemers van de ENCI op bijzondere fossielen. Omdat de krijtlagen zijn ontstaan in een ondiepe subtropische zee, waren dit vooral resten van zeedieren zoals zee-egels en haaientanden. Ook zwom hier de maashagedis, ofwel de Mosasaurus. Van dit beest, één van de laatste soorten uit het tijdperk van de dinosauriërs, zijn verschillende botten teruggevonden. In het Natuurhistorisch Museum in Maastricht kun je ze bewonderen.
De ENCI, de Eerste Nederlandse Cement Industrie, was van nationaal belang. Het was negentig jaar lang een grote leverancier van kalk voor de productie van cement. Naast de winning van kalk, werd ook het halffabrikaat ‘klinker’ en het eindproduct cement gemaakt. Pas in 2018 werd de laatste kalk gewonnen. Daarna werd de groeve dankzij Natuurmonumenten herontwikkeld tot natuurgebied. Nu geniet je vanaf een spectaculair uitkijkpunt van het uitzicht over het Maasdal, de groeve en de bossen rondom. Via 215 trappen daal je af in de groeve, langs de verschillende krijtlagen terug in de tijd. Uiteindelijk wandel je over de voormalige bodem van de Krijtzee.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Spencer’s

Spencer’s bevindt zich in het hart van de kerk van het Kruisherenhotel Maastricht. De ruime entresol biedt een spectaculair uitkijkpunt om te genieten van ontbijt, lunch, diner en weekendbrunch in een adembenemende omgeving.
Onder leiding van chef de cuisine, Camiel Custers, creëert het keukenteam gerechten geïnspireerd op de bourgondische levensstijl van Maastricht, en geeft deze leven door gebruik te maken van lokale, seizoensgebonden producten, gedurfde en spannende smaken.
Het getalenteerde team zal je op je gastronomische reis begeleiden.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Fort D'eben-emael

Het fort Eben-Emael is nog altijd een militair domein. Gelegen aan het Albertkanaal was het een belangrijk strategisch punt van de Belgische verdediging in het oosten. De belangrijkste taak van het fort was de overtocht te verbieden van het Albertkanaal en de Maas. Ook het zogenaamde "Gat van Visé" ten zuiden van het fort werd verdedigd. Vandaag worden er niet enkel bezoeken georganiseerd in het fort, maar vinden we er ook een gespecialiseerd museum met materiaal, uniformen, wapens, enz. uit 1940. Het kan beschouwd worden als het museum van de slag van het Albertkanaal op 10 en 11 mei 1940 waarbij meer dan 700 Belgische soldaten omkwamen.

-Museum / informatiecentrum
-Gebouwenerfgoed
-Historische site
-Herinneringstoerisme (militair erfgoed…)
-Sport & fysieke activiteit
-Wandeltocht
-Fietstoerisme

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Toren van Eben-Ezer

"Collectie silex artefacten. Beschrijving: de toren van Eben-Ezer werd door Robert Garcet gebouwd in het begin van de jaren '50. Het is een puur kunstwerk. Het is ook een gebouw dat gewijd is aan de vrede en broederschap tussen de volkeren dat zijn deuren openzet om de archeologische, paleontologische en historische ontdekkingen en de universele gedachte van zijn bouwer te verspreiden.
Géospadium: interactieve voorstelling van de geschiedenis van het silex.
Deze ruimte neemt u mee naar het universum van het Krijt. Met een cd-rom kunt u er de vorming van het silex ontdekken en zijn diverse toepassingen in de loop van de geschiedenis van de mensheid.
In het park van de toren: tentoonstelling van fantastische kunst: jaarlijkse kunsttentoonstelling, van juni tot juni. Deze tentoonstelling toont het werk van een dertigtal kunstenaars die elk jaar een ander thema behandelen."

-Museum / informatiecentrum
-Gebouwenerfgoed
-Donjon, toren, belfort
-Park en tuin
-Site / Industrieel gebouw, brug, kunstwerk



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Musée D'eben

"Boerderij-interieur uit de 18de en de 19de eeuw, schuur, broodoven, smidse, putten, kelder, plaatselijk landbouwmateriaal. 'Musée de la chapellerie de paille' (Museum voor strohoeden) (plaatselijke industrie). Archeologische afdeling. In een bijgebouw: een kruidenierszaak, een keuken uit de jaren '40, een stationswerkplaats.
Architectuur Beschrijving
Boerderij en bijgebouwen uit de 18de eeuw."

-Museum / informatiecentrum
-Folklore

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Jeker

Het wateroppervlak van "Jeker" is gelegen in Bassenge.
Meer informatie op deze link

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Haute Froidmont

Haute Froidmont

500m á 8%

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Wijnrestaurant Mes Amis

Wijnrestaurant Mes Amis dé plek waar regionale culinaire hoogstandjes en lokale wijnen elkaar ontmoeten. Gastvrouw Annaline Doelen en haar zoon patron-cuisinier Patriek staan garant voor een avond gastronomisch genieten.
Niet alleen is wijn een belangrijk onderdeel van een maaltijd, voor de keukenbrigade is het de inspiratiebron. Eerst worden de regionale wijnen geselecteerd en daarbij worden verfijnde gerechten met mooie producten van lokale leveranciers gecreëerd.
Elke maand wordt er een verrassingsmenu (4-9 gangen) voor je samengesteld dat past bij het seizoen. Tevens is er een ruim aanbod aan vegetarische gerechten beschikbaar en natuurlijk wordt er rekening gehouden met je dieetwensen. 
Na het aperitief met amuses, schenken de medewerkers je graag een bijpassend Limburgs wijnarrangement om de verrassing compleet te maken. De medewerkers zijn trots op de kwaliteit van de regionale wijnen, zowel aan Nederlandse alsook aan de Belgische zijde. 
En dat laten zij je graag proeven. Als vinoloog creëert Annaline samen met een aantal regionale wijnmakers haar eigen cuvees die regelmatig in de prijzen vallen. 
Als één van de meest gastvrije ondernemingen van Maastricht is de insteek om je een avond te verwennen en je te laten genieten van lekker tafelen met je gezelschap. 
Mocht je aan tijd gebonden zijn of vanwege een andere reden snelle service wensen, dan wordt daar graag rekening mee gehouden.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Groeve Ternaaien-Boven (De Aardappelenberg)

Groeve Ternaaien-Boven (De Aardappelenberg)

Het Caestert plateau vormde vroeger van Maastricht tot aan Wezet één geheel, maar is in de loop der tijd doorsneden geraakt en een deel ervan is afgegraven ten behoeve van de kalkwinning. Het Albertkanaal doorsnijdt het plateau tussen de Belgische plaatsen Kanne en Ternaaien (Frans: Lanaye) en trekt met de 60 meter diepe insnijding veel fietsers en wandelaars. Het gedeelte van het Plateau van Caestert aan de zuidzijde van het kanaal wordt het Plateau van Eben-Emael genoemd. Op het Nederlands grondgebied heeft de ENCI-groeve een grote krater geslagen en op Belgisch grondgebied heeft men de Groeve Marnebel bij Eben Emael en een groeve bij Wezet gegraven. De heuvel D'n Observant is een stortberg, die is opgeworpen van de onbruikbare, metersdikke deklagen, die bij het graven van de ENCI-groeve vrijkwamen.

In het plateau zijn diverse ondergrondse gangenstelsels gegraven. In het Nederlandse deel van het plateau is een groot deel, zo'n 70%, van deze gangen verloren gegaan door de ENCI-groeve en zijn er vier grote gangenstelsels te onderscheiden die ieder een eigen karakter hebben.

In het Belgische noordelijke deel zijn de drie grootste groeven:

Groeve Caestert

Groeve Ternaaien-Boven (De Aardappelenberg)

Groeve Ternaaien-Midden (Een verloren en daardoor in vergetelheid geraakt stuk van Ternaaien-Boven, herontdekt in 2009.)

Groeve Ternaaien-Beneden (Le Collinet)



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Wonckerberg

Wonckerberg

Beklimmingscode van RouteYou :

  • Lengte : 0.43 km
  • Stijging : 37 m
  • Gemiddelde hellingsgraad : 10 m / 100 m - 9.55 %
  • Maximale hellingsgraad : 14.88 %


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Groeve Caestert

Groeve Caestert

Het Caestert plateau vormde vroeger van Maastricht tot aan Wezet één geheel, maar is in de loop der tijd doorsneden geraakt en een deel ervan is afgegraven ten behoeve van de kalkwinning. Het Albertkanaal doorsnijdt het plateau tussen de Belgische plaatsen Kanne en Ternaaien (Frans: Lanaye) en trekt met de 60 meter diepe insnijding veel fietsers en wandelaars. Het gedeelte van het Plateau van Caestert aan de zuidzijde van het kanaal wordt het Plateau van Eben-Emael genoemd. Op het Nederlands grondgebied heeft de ENCI-groeve een grote krater geslagen en op Belgisch grondgebied heeft men de Groeve Marnebel bij Eben Emael en een groeve bij Wezet gegraven. De heuvel D'n Observant is een stortberg, die is opgeworpen van de onbruikbare, metersdikke deklagen, die bij het graven van de ENCI-groeve vrijkwamen.

In het plateau zijn diverse ondergrondse gangenstelsels gegraven. In het Nederlandse deel van het plateau is een groot deel, zo'n 70%, van deze gangen verloren gegaan door de ENCI-groeve en zijn er vier grote gangenstelsels te onderscheiden die ieder een eigen karakter hebben.

In het Belgische noordelijke deel zijn de drie grootste groeven:

Groeve Caestert

Groeve Ternaaien-Boven (De Aardappelenberg)

Groeve Ternaaien-Midden (Een verloren en daardoor in vergetelheid geraakt stuk van Ternaaien-Boven, herontdekt in 2009.)

Groeve Ternaaien-Beneden (Le Collinet)



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Oude kelders onder Kasteel Caestert

Kasteel Caestert was een kasteel gelegen op het Plateau van Caestert in de Belgische provincie Luik ten zuiden van Maastricht. Het kasteel lag op zo'n 250 meter ten zuiden van de grens met Nederland en op zo'n 100 meter ten oosten van de grens met de provincie Limburg. Ze lag boven op de rotsen bij Klein-Ternaaien hoog uitkijkende over de Maas. Aan de oostzijde keek ze uit over de Maas, aan de westzijde bevond zich de thans nog in zeer vervallen staat bestaande hoeve Caestert. Het kasteel lag achter de hoeve aan het uiteinde van de Castertweg en bij de Rue de Caster. 

Het Caestert plateau vormde vroeger van Maastricht tot aan Wezet één geheel, maar is in de loop der tijd doorsneden geraakt en een deel ervan is afgegraven ten behoeve van de kalkwinning. Het Albertkanaal doorsnijdt het plateau tussen de Belgische plaatsen Kanne en Ternaaien (Frans: Lanaye) en trekt met de 60 meter diepe insnijding veel fietsers en wandelaars. Het gedeelte van het Plateau van Caestert aan de zuidzijde van het kanaal wordt het Plateau van Eben-Emael genoemd. Op het Nederlands grondgebied heeft de ENCI-groeve een grote krater geslagen en op Belgisch grondgebied heeft men de Groeve Marnebel bij Eben Emael en een groeve bij Wezet gegraven. De heuvel D'n Observant is een stortberg, die is opgeworpen van de onbruikbare, metersdikke deklagen, die bij het graven van de ENCI-groeve vrijkwamen.

In het plateau zijn diverse ondergrondse gangenstelsels gegraven. In het Nederlandse deel van het plateau is een groot deel, zo'n 70%, van deze gangen verloren gegaan door de ENCI-groeve en zijn er vier grote gangenstelsels te onderscheiden die ieder een eigen karakter hebben.

In het Belgische noordelijke deel zijn de drie grootste groeven:

Groeve Caestert

Groeve Ternaaien-Boven (De Aardappelenberg)

Groeve Ternaaien-Midden (Een verloren en daardoor in vergetelheid geraakt stuk van Ternaaien-Boven, herontdekt in 2009.)

Groeve Ternaaien-Beneden (Le Collinet)

 



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

De verloren vallei

De Verloren Vallei is ongeveer dertig meter breed en enkele honderden meters lang. 

In de vallei heerst een op het oog subtropisch klimaat. Hier vind je onder andere de relatief zeldzame tongvaren.

Onderdeel van de wandeling "Expeditie Caestert - De verloren Vallei en de verborgen Mergelgrotten". 

Onderdeel van de wandeling "Avontuurlijke wandeling door de ENCI steengroeve, over de Sint Pietersberg en langs Mergelgrotten".



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Plattenberg

Plattenberg

Beklimmingscode van RouteYou :

  • Lengte : 0.7 km
  • Stijging : 52 m
  • Gemiddelde hellingsgraad : 7 m / 100 m - 6.98 %
  • Maximale hellingsgraad : 8.16 %


Auteur:

PictographCave Altitude 0 ft

Duivelsgrot

De Duivelsgrot of Wijngaardgroeve is een klein gangenstelsel in de Sint-Pietersberg, onderdeel van het Plateau van Caestert, dat zich bevindt aan de zijde van het dal van de Jeker. De groeve ligt ten zuiden van Maastricht in Nederlands Zuid-Limburg. Ter plaatse van de groeve komt het droogdal Poppelmondedal uit in het Jekerdal. De ingang van de groeve ligt op minder dan 200 meter van de grens met België en op zo'n 400 meter ten noordoosten van Kanne.

Op ongeveer 530 meter naar het noordoosten lag vroeger de Nieuwe Marendalgroeve en op ongeveer 530 meter naar het noorden ligt de Oude Marendalgroeve. Op ongeveer 250 meter naar het oosten bevindt zich de zuidwestelijke groevewand van de ENCI-groeve.



Auteur:

Comments

    You can or this trail