Activity

Γιούχτας - Ιερό Κορυφής - Μονή Αφέντη Χριστού - Σπήλαιο Χωστό Νερό (κυκλική)

Download

Trail photos

Photo ofΓιούχτας - Ιερό Κορυφής - Μονή Αφέντη Χριστού - Σπήλαιο Χωστό Νερό (κυκλική) Photo ofΓιούχτας - Ιερό Κορυφής - Μονή Αφέντη Χριστού - Σπήλαιο Χωστό Νερό (κυκλική) Photo ofΓιούχτας - Ιερό Κορυφής - Μονή Αφέντη Χριστού - Σπήλαιο Χωστό Νερό (κυκλική)

Author

Trail stats

Distance
5.91 mi
Elevation gain
1,703 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
1,703 ft
Max elevation
2,730 ft
TrailRank 
87 5
Min elevation
2,730 ft
Trail type
Loop
Moving time
one hour 59 minutes
Time
3 hours 26 minutes
Coordinates
1659
Uploaded
January 29, 2022
Recorded
January 2022
  • Rating

  •   5 1 review
Share

near Archanes, Crete (Greece)

Viewed 1885 times, downloaded 42 times

Trail photos

Photo ofΓιούχτας - Ιερό Κορυφής - Μονή Αφέντη Χριστού - Σπήλαιο Χωστό Νερό (κυκλική) Photo ofΓιούχτας - Ιερό Κορυφής - Μονή Αφέντη Χριστού - Σπήλαιο Χωστό Νερό (κυκλική) Photo ofΓιούχτας - Ιερό Κορυφής - Μονή Αφέντη Χριστού - Σπήλαιο Χωστό Νερό (κυκλική)

Itinerary description

Ο Γιούχτας βρίσκεται δυτικά των Αρχανών, περίπου 10χλμ νότια της πόλης του Ηρακλείου. Είναι ένα μικρό μοναχικό βουνό με μέγιστο ύψος τα 811μ, το οποίο όμως κατέχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά των Κρητικών. Βρίσκεται σε ένα μοναδικό τοπίο τριγυρισμένο με αμπελώνες και ελαιώνες, βόρεια από τις κοιλάδες του κεντρικού Νομού Ηρακλείου, δυτικά από τις Αρχάνες και και ανατολικά από την κοιλάδα του Γιόφυρου Ποταμού. Κατά την αρχαιότητα ήταν ιερό βουνό, κυρίως επειδή η όψη του από τα βορειοδυτικά θυμίζει έντονα ανθρώπινο πρόσωπο που κοιτάει στον ουρανό. Ακόμη και σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς για την ανθρωπόμορφη όψη του. Κατά το μύθο, εδώ βρισκόταν ο τάφος του Δία και μάλιστα το όνομα Γιούχτας αποτελεί παραφθορά του Λατινικού Jupiter, δηλαδή Δίας.

Ο Ιυττός (Κνωσσία Δίκτη) το όνομα του Γιούχτα στα μινωικά χρόνια. Είναι το βουνό που τροφοδοτούσε με νερό την περιοχή. Από εδώ υδρεύονταν το μινωικό συγκρότημα της Κνωσού. Το νερό έτρεχε γάργαρο μέσα σε πήλινες υδρορροές, για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των Μινωιτών. Οι Μινωίτες είχαν το Γιούχτα σε ιδιαίτερη θέση, καθώς ήταν το πρώτο βουνό που έβλεπαν όταν πλησίαζαν με τα καράβια τους τις ακτές της Κρήτης. Εδώ έκτισαν δύο μινωικά ιερά,, το ένα στο ψηλότερο σημείο του βουνού (Ψηλή Κορυφή) και το δεύτερο στη θέση Ανεμόσπηλια. Στο δεύτερο μάλιστα βρέθηκε ένας ανθρώπινος σκελετός, ξαπλωμένος σε βωμό με ένα μαχαίρι μπηγμένο στο κορμί του, καταπλακωμένος από την οροφή του κτιρίου. Αυτή θεωρείται και η πρώτη ένδειξη ανθρωποθυσίας κατά τη Μινωική εποχή, που μάλιστα σώθηκε στον χρόνο μάλλον επειδή το κτίριο κατέρρευσε, πιθανόν λόγω σεισμού, την ώρα της θυσίας. Επίσης υπάρχουν δύο ιερά σπήλαια, στα οποίο ανακαλύφτηκαν σημαντικά λατρευτικά αντικείμενα, το Χωστό Νερό και ο Σπήλιος του Στραβομύτη.
Σήμερα κοντά στο μινωικό ιερό κορυφής λατρεύεται ο Αφέντης Χριστός στην κορυφή του Γιούχτα, σα συνέχεια της λατρείας του Δία που κι εκείνος διαδέχτηκε τη λατρεία της θεάς φύσης. Είναι τετράκλιτος ναός από τους ελάχιστους που υπάρχουν. Το βορειότερο μέρος είναι αφιερωμένο στους Αγίους Αναργύρους, το επόμενο στους Αγίους Αποστόλους, το τρίτο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και το νότιο, κτισμένο το 1443 (ενετοκρατία), είναι αφιερωμένο στην Αγία Ζώνη.
Στην Ενετοκρατία αναπτύχθηκε εδώ πάνω ο μοναχισμός, αυτό δηλώνεται και από ένα παλιό ερειπωμένο μοναστήρι που λέγεται «Των Καλογράδων τα Κελιά», στην δυτική απόκρημνη πλαγιά του Γιούχτα. Από το 1970 προστατεύεται ως αρχαιολογικός χώρος και από το 1980 έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA 2000.
Το ανέβασμα και η διάσχιση του βουνού είναι αρκετά εύκολη υπόθεση επειδή υπάρχει ένα πολύ όμορφα σηματοδοτημένο και ευκρινές μονοπάτι που διασχίζει το βουνό από τη μία πλευρά στην άλλη. Η έλλειψη άλλων κοντινών βουνών τριγύρω χαρίζει στο Γιούχτα μοναδική και ανεμπόδιστη θέα προς όλες τις κατευθύνσεις παρά το σχετικά μικρό ύψος του.

View more external

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 1,424 ft
Photo ofΑρχή πορείας Photo ofΑρχή πορείας

Αρχή πορείας

Λίγο έξω από το χωριό Αρχάνες συναντάμε την αρχή του χωματόδρομού που θα μας οδηγήσει στο μονοπάτι και τελικά στην κορυφή και τη Μονή του Αφέντη Χριστού. Λίγο πιο πίσω υπάρχει χώρος για να παρκάρουμε το αυτοκίνητο μας.

PictographIntersection Altitude 1,509 ft
Photo ofΔιασταύρωση Photo ofΔιασταύρωση

Διασταύρωση

Στα δεξιά μας όπως μας υποδεικνύει και η ταμπέλα συναντάμε το μονοπάτι και ξεκινάει η ανάβαση προς την κορυφή.

PictographPanorama Altitude 1,752 ft
Photo ofΘέα Photo ofΘέα Photo ofΘέα

Θέα

Υπέροχη θέα προς το χωριό Αρχάνες.

PictographPanorama Altitude 1,798 ft
Photo ofΘέα Photo ofΘέα

Θέα

Εδώ συναντάμε έναν αυτοσχέδιο σταυρό που έφτιαξε κάποιος και η θέα προς το χωριό Αρχάνες συνεχίζει να είναι φανταστική.

PictographIntersection Altitude 2,398 ft
Photo ofΔιασταύρωση Photo ofΔιασταύρωση Photo ofΔιασταύρωση

Διασταύρωση

Εδώ τελειώνει το πρώτο κομμάτι του μονοπατιού και συναντάμε το χωματόδρομο που οδηγεί στη Μονή του Αφέντη Χριστού. θα ακολουθήσουμε το χωματόδρομο προς τα δεξιά για να βρεθούμε στο μονοπάτι που οδηγεί στο ιερό κορυφής.

PictographIntersection Altitude 2,418 ft
Photo ofΔιασταύρωση Photo ofΔιασταύρωση

Διασταύρωση

Εδώ συναντάμε το δεύτερο κομμάτι του μονοπατιού που οδηγεί στη Μονή του Αφέντη Χριστού, δεν θα το ακολουθήσουμε τώρα γιατί θέλουμε να πάμε στο ιερό κορυφής αλλά στην επιστροφή.

PictographIntersection Altitude 2,513 ft
Photo ofΔιασταύρωση Photo ofΔιασταύρωση Photo ofΔιασταύρωση

Διασταύρωση

Σε αυτό το σημείο ξεκινάει το μονοπάτι που οδηγεί στο ιερό κορυφής. Η θέα προς το χωριό Αρχάνες και τα λασιθιώτικά βουνά είναι εξαιρετική.

Photo ofΙερό Κορυφής Γιούχτα Photo ofΙερό Κορυφής Γιούχτα Photo ofΙερό Κορυφής Γιούχτα

Ιερό Κορυφής Γιούχτα

Ο Γιούχτας κατά την αρχαιότητα ήταν ιερό βουνό, κυρίως επειδή η όψη του από τα βορειοδυτικά θυμίζει έντονα ανθρώπινο πρόσωπο που κοιτάει στον ουρανό. Ακόμη και σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς για την ανθρωπόμορφη όψη του. Κατά το μύθο, εδώ βρισκόταν ο τάφος του Δία και μάλιστα το όνομα Γιούχτας αποτελεί παραφθορά του Λατινικού Jupiter (δηλαδή Δίας). Οι Μινωίτες είχαν τον Γιούχτα σε ιδιαίτερη θέση, καθώς ήταν το πρώτο βουνό που έβλεπαν όταν πλησίαζαν με τα καράβια τους τις ακτές της Κρήτης. Εδώ έκτισαν δύο μινωικά Ιερά, το ένα στο ψηλότερο σημείο του βουνού (Ψηλή Κορυφή) και το δεύτερο στην θέση Ανεμόσπηλια. Το ιερό της Ψηλής Κορυφής του Γιούχτα αποτελεί το σημαντικότερο και μεγαλύτερο ιερό κορυφής της Κρήτης και ήταν άμεσα εξαρτημένο από την Κνωσό με στεγασμένους και υπαίθριους χώρους για διαμονή, αποθήκευση και πραγματοποίηση τελετουργιών. Εδώ είχε οικοδομηθεί αρχαίος ιερός οίκος 8Χ5μ με περίβολο που είχε κυκλώπειο τείχος, μέσα στο ιερό του οποίου ανακαλύφθηκαν λατρευτικά είδωλα ανδρών, γυναικών, ζώων, αναθηματικά μέλη, τράπεζες προσφορών, επιγραφές σε Γραμμική Α, χάλκινα κι ασημένια εδώλια, χάλκινοι πελέκεις, σφραγίδες και αντικείμενα από χρυσό. Ρόλο υποδοχής των αφιερωμάτων των πιστών είχε το φυσικό όρυγμα του ιερού στο βράχο του βουνού όπου εντοπίστηκαν πάρα πολλά από τα αρχαιολογικά ευρήματα.

PictographCar park Altitude 2,546 ft
Photo ofΠάρκινγκ Γιούχτα Photo ofΠάρκινγκ Γιούχτα Photo ofΠάρκινγκ Γιούχτα

Πάρκινγκ Γιούχτα

Σ΄ αυτό το σημείο υπάρχει παρκινγκ για όποιον θέλει να ανέβει στην κορυφή με το αυτοκίνητο. Μπροστά μας είναι η Μονή του Αφέντη Χριστού, στα δεξιά μας οι κεραίες του Ο.Τ.Ε. και αριστερά η θέα στο χωριό Αρχάνες απλά μαγική.

PictographReligious site Altitude 2,552 ft
Photo ofΜονή Αφέντη Χριστού στον Γιούχτα Photo ofΜονή Αφέντη Χριστού στον Γιούχτα Photo ofΜονή Αφέντη Χριστού στον Γιούχτα

Μονή Αφέντη Χριστού στον Γιούχτα

Η μονή του Σωτήρα Χριστού (γνωστότερη ως Αφέντη Χριστού) ήταν κτισμένη στην δεύτερη ψηλότερη κορυφή του ιερού βουνού των Μινωιτών, του Γιούχτα. Σήμερα από το ακατοίκητο μοναστήρι απομένει ο τετράκλιτος ναός που είναι αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα (6 Αυγούστου), στην Αγία Ζώνη (31 Αυγούστου), στους Αγίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο (30 Ιουνίου) και στους Αγίους Ανάργυρους (1 Ιουλίου). Η θέα από το ασβεστωμένο ξωκλήσι, που κρέμεται πάνω από τους δυτικούς γκρεμούς του Γιούχτα, είναι συγκλονιστική. Στο μοναστήρι οδηγεί χωματόδρομος από τις Αρχάνες. Το μοναστήρι λειτούργησε κατά την Ενετοκρατία (διασώζεται η χρονολογία 1443) και ήταν πολύ γνωστό στους ταξιδιώτες που έρχονταν στον Γιούχτα για να δουν το μέρος όπου οι αρχαίοι τοποθετούσαν το τάφο του Δία. Κάτω από την εκκλησία υπάρχουν τα Κελιά των Καλογράδων, που σαν Μετέωρα κρέμονται στους βράχους. Πολλοί πίστευαν ότι κάπου στο όρος Γιούχτας έμεινε ο Απόστολος Παύλος. Μάλιστα σε κοντινή απόσταση από την εκκλησία του Χριστού σώζονται τα ερείπια ενός πολύ ενδιαφέροντος μοναστικού συμπλέγματος, που έχει συνδεθεί με το ερημητήριο του Αγίου Παύλου, και το ονομάζουν των Καλογράδων τα Κελιά. Το κτίριο αυτό είναι τριώροφο κι έχει κτιστεί σε ένα πολύ δύσβατο και μη ορατό σημείο, σε πολύ απόκρημνο γκρεμό, σχεδόν από κάτω από την εκκλησία. Ακριβώς αυτή η θέση το κάνει εντυπωσιακό και θα μπορούσε κάποιος να του αποδώσει τον χαρακτηρισμό Μετέωρα της Κρήτης. Το κατώτερο επίπεδο αποτελείται από σπήλαιο, που πιστεύεται ότι λειτουργούσε ως ναός. Δυστυχώς το κτίριο έχει υποστεί πολύ μεγάλη φθορά από το χρόνο και, αν δεν γίνει άμεσα επέμβαση, κινδυνεύει να καταρρεύσει. Η επικρατέστερη άποψη για το κτίριο είναι ότι αρχικά ήταν τα κελιά που έμεναν καθολικές μοναχές της Μονής του Σωτήρος (ακόμη διακρίνει κάποιος το απόκρημνο μονοπάτι που οδηγεί στην εκκλησία του Χριστού). Αργότερα λειτούργησε ως ορθόδοξη μονή, ενώ κατά την μεγάλη επανάσταση του 1866 οι Τούρκοι σκότωσαν τον τυφλό μοναχό Κυριάκο που βρήκαν εδώ. Η πρόσβαση γίνεται από το απότομο κατηφορικό μονοπάτι που ξεκινάει δίπλα στην εκκλησία. Επίσης, με αυτοκίνητο μπορείτε να πάτε γύρω από τον Γιούχτα και να βάλετε «στόχο» το εκκλησάκι του Χριστού, καθώς τα κελιά βρίσκονται από κάτω και ελαφρώς βόρεια. Αφήστε το αυτοκίνητο στο κοντινότερο σημείο και πλησιάστε προσεκτικά.

PictographSummit Altitude 2,543 ft
Photo ofΚορυφή Γιούχτα Photo ofΚορυφή Γιούχτα Photo ofΚορυφή Γιούχτα

Κορυφή Γιούχτα

Εδώ είναι το ψηλότερο σημείο του Γιούχτα η κορυφή του με ύψος τα 811μ. και θέα ατελείωτη 360 μοιρών.

PictographIntersection Altitude 2,539 ft
Photo ofΔιασταύρωση

Διασταύρωση

Κατεβαίνοντας από την κορφή στα δεξιά μας συναντάμε το μονοπάτι που θα μας οδηγήσει πιο κάτω στον χωματόδρομο.

PictographRuins Altitude 2,267 ft
Photo ofΕρείπια

Ερείπια

Εδώ συναντάμε μια πέτρινη καλύβα, ίσως το καταφύγιο κάποιου βοσκού.

PictographIntersection Altitude 2,228 ft
Photo ofΔιασταύρωση Photo ofΔιασταύρωση

Διασταύρωση

Σ΄ αυτό το σημείο όπως μας υποδεικνύει και η ταμπέλα θα στρίψουμε στο χωματόδρομο στα δεξιά μας και λίγο πιο κάτω στο μονοπάτι στα αριστερά μας για να φτάσουμε στο σπήλαιο Χωστό Νερό.

PictographCave Altitude 2,290 ft
Photo ofΣπήλαιο Χωστό Νερό Photo ofΣπήλαιο Χωστό Νερό Photo ofΣπήλαιο Χωστό Νερό

Σπήλαιο Χωστό Νερό

Το σπήλαιο του Χωστού Νερού βρίσκεται στην περιοχή Σελιά του Γιούχτα κοντά στο δρόμο που οδηγεί στην εκκλησία του Αφέντη Χριστού. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 720μ στη νοτιότερη κορφή του ιερού βουνού και για να μπορέσει να το δει κανείς πρέπει να μπει έρποντας. Το σπήλαιο αυτό αποτελείται από 3 αίθουσες και πολλούς διαδρόμους που τις συνδέουν όλες με την πρώτη αίθουσα μήκους 7μ, η οποία φωτίζεται επαρκώς λόγω του μεγάλου πόρου της. Βαθιά στο σπήλαιο βρίσκονται μικροί σταλαγμίτες και μικρές λεκάνες νερού. Απ' τους σταλαγμίτες τρέχει νερό, χειμώνα - καλοκαίρι σε μικρή ποσότητα. Η πηγή πήρε το όνομα της απ' το σπήλαιο, που ονομάστηκε έτσι επειδή δεν μπορεί κανείς να το εντοπίσει εύκολα. Μέσα στο σπήλαιο σήμερα υπάρχει εικόνα της Αγίας Παρασκευή. Φαίνεται ότι και εδώ, τα ασβεστολιθικά εξάρματα και οι ανθρωπόμορφοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες προσέλκυσαν τους Μινωίτες για να λατρεύσουν τους θεούς. Το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε από τα μινωικά χρόνια μέχρι τη ρωμαϊκή εποχή ως ιερό, αλλά και ως καταφύγιο σε ώρες ανάγκης. Βρέθηκαν αρκετά αναθήματα, όπως πήλινα ζώδια, θραύσματα αγγείων και μέρος ενός αγαλματιδίου με κεφαλόδεσμο, που φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου. Τα αναθήματα μαρτυρούν μια λατρεία ποιμενική, λίγο - πολύ μυστική και επίπονη. Το Χωστό Νερό έχει μια κακή φήμη η οποία στηρίζεται στις μαρτυρίες ότι πολλές κοπέλες πήγαιναν για να φέρουν νερό και δεν επέστρεψαν. Αυτό, αν ίσχυε, εξηγείται ως εξής: οι κοπέλες εκεί μέσα χάνονταν, γιατί ο χώρος ήταν σκοτεινός με πολλούς μικρούς διαδρόμους. Η φήμη που είχε (και ίσως έχει ακόμα) το σπήλαιο για τους Αρχανιώτες διασώζεται και από τον Ρaul Faure όταν επισκέφτηκε το σπήλαιο το 1954. Στο βιβλίο του «Τα Ιερά σπήλαια της Κρήτης» αναφέρει σχετικά: «Η σπηλιά αυτή έχει κακή φήμη σήμερα. Σύμφωνα με μια αφήγηση που άκουσα στις Αρχάνες, όποιος μπει μέσα, κινδυνεύει να καταποντιστεί στα μαύρα και βαθιά νερά της, ενώ ακριβώς δίπλα στο Χωστό Νερό, εμφανίζεται που και που, κι ύστερα χάνεται μυστηριωδώς, μια πέτρινη πλάκα με κρίκο».

PictographPanorama Altitude 2,290 ft
Photo ofΘέα Photo ofΘέα Photo ofΘέα

Θέα

Υπέροχη θέα στο χωριό Προφήτης Ηλίας και το Γιουχτάκι.

PictographIntersection Altitude 1,785 ft
Photo ofΔιασταύρωση

Διασταύρωση

Σ΄ αυτό το σημείο ακολουθούμε το μονοπάτι στα αριστερά μας που μέσα από ελαιώνες και ένα δίκτυο χωματόδρομων θα μας οδηγήσει στο σημείο εκκίνησης.

PictographPanorama Altitude 1,706 ft
Photo ofΘέα

Θέα

Πλέον απολαμβάνουμε την θέα από τα χαμηλά! Ο Γιούχτας διαρκώς στο αριστερό μας χέρι δείχνει την ομορφιά του σε όλο του το μεγαλείο.

PictographIntersection Altitude 1,401 ft
Photo ofΔιασταύρωση

Διασταύρωση

Στη διασταύρωση αυτή επιλέγουμε να πάμε αριστερά για να φτάσουμε μετά από λίγα μέτρα στο σημείο εκκίνησης και να ολοκληρώσουμε αυτή την όμορφη πορεία.

Comments  (1)

  • Tsitrona Apr 4, 2022

    I have followed this trail  View more

    Πολύ ωραία πορεία! Την κάναμε με χιόνια και ήταν πολύ όμορφα!!!

You can or this trail