Activity

Fulacık-Akçat Zirve Dağcılık İstanbul Şube Doğa Yürüyüşü

Download

Trail photos

Photo ofFulacık-Akçat Zirve Dağcılık İstanbul Şube Doğa Yürüyüşü Photo ofFulacık-Akçat Zirve Dağcılık İstanbul Şube Doğa Yürüyüşü Photo ofFulacık-Akçat Zirve Dağcılık İstanbul Şube Doğa Yürüyüşü

Author

Trail stats

Distance
9.97 mi
Elevation gain
2,116 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
3,071 ft
Max elevation
2,422 ft
TrailRank 
61 5
Min elevation
417 ft
Trail type
One Way
Time
6 hours 47 minutes
Coordinates
1452
Uploaded
March 27, 2017
Recorded
March 2017
  • Rating

  •   5 2 Reviews
Be the first to clap
2 comments
Share

near Fulacık, Kocaeli (Türkiye)

Viewed 1378 times, downloaded 25 times

Trail photos

Photo ofFulacık-Akçat Zirve Dağcılık İstanbul Şube Doğa Yürüyüşü Photo ofFulacık-Akçat Zirve Dağcılık İstanbul Şube Doğa Yürüyüşü Photo ofFulacık-Akçat Zirve Dağcılık İstanbul Şube Doğa Yürüyüşü

Itinerary description

Zirve dağcılık İstanbul Şube 16 kişi Hava 9-19 derece 6 saat hava bulutlu
FULACIK
Tarihçe
Eski bir Rum mahallesidir. 1920'li yıllarda Bulgaristan'dan getirilen muhacirler yerleştirilmiştir. Rumlara ait mezarlık ve iki adet kilise temeli bulunmaktadır.
Cumhuriyetten önceki adı Fuğlacık olan mahallenin ilk kurucuları 1600'lü yıllardaki İran Şahı Abbas'ın zulmünden kaçarak Konya'nın Karaman yöresinden (1601-1612 ) gelen Hristiyan Ortodoks İzmit Sancağı içerisinde kalan bu bölgede Rumca “Fugagli” isminden bozma Fuğlacık (Yasemincik) adıyla kurulmuştur.
İlk yerleşimcilerden 10 ailenin İslam dinini kabul etmeleri sonucunda anlaşamayarak 17. yüzyılın ortasında merkez ilçeye göç etmişlerdir.
Araştırmacı A. İ. Manof'a göre bu Hristiyanların Yunanca bilmeyip, Osmanlı Türkçesi'ni konuştuklarını ve Hristiyan Ortodoks mezhebine mensup olduklarını yazar. Lozan Barış Antlaşması'nın (24.07.1923) ek protokolü uyarınca Yunanistan'daki Müslüman ile Türkiye'deki Rum Ortodoksların değişimi ile ilgili Mübadele (Nüfus Değişimi) kararının alınması ile 1924 yılında buradakiler Yunanistan’a gönderilmiştir. Yunanistan’da Yeni Fulacık isminde bir mahalle kurmuşlardır, bir kısmı da Aşıklar (Evropos) mahallesine iskan edilmiştir. Ayrıca Atina'da Fulacıklılar Derneği kurmuşlardır. Uzun yıllar sonra birkaç kez köye ziyarete gelmişlerdir.
Mahallenin güneybatı köşesinde yer alan Rum Ortodoks Manastırı’ndan, köy içindeki kilise ve papaz konutu ile Rum Mezarlığı’ndan geriye bir şey kalmamıştır.
Gezginler Seyahatnameleri’nde Fulacık’tan söz ederler: 1705, Paul Lucas, 1807 Adrien Dupré[1]
Kurtuluş Savaşı (1919-1923)'den sonra Fulacık'tan boşaltılan köye, mübadele göçmeni olmayan Bulgaristan'ın Aydos merkezine bağlı Almadere, Çepence, Kiremitli, Kokarçeşme gibi köylerinden gelen muhacirlerden Mehmet Can ve Hasan Ağa adlı kişilerin önderliğinde 1928'de iskan edilmiştir.
8000 dekar tarım ve 900 dekar orman arazisi olan mahallenin halkının büyük çoğunluğu ekonomik gerekçelerle çeşitli tarihlerde köylerinden ayrılarak başta Orhangazi olmak üzere Karamürsel, Altınova ilçelerine ve Yalova il merkezine göç etmişlerdir.
Fulacık, Karamürsel ilçesinin dağ köylerinden olup arazisi dalgalı konumdadır. Bu nedenle kuru tarım olarak buğday, arpa, yulaf, mısır ve ayçiçeği ekilişi yapılmaktadır. 300 dekarlık sulu tarıma elverişli olan yerlere aile içi sebze ve meyve ekilişi yapılmaktadır.
Geçim kaynakları tarım ve hayvancılıktır. Meraların geniş yer tutması, hayvancılığın gelişmesine katkı sağlamakta olup, süt ürünleri ile mahallenin ekonomik hayatına olumlu tesirler kazandırmaktadır. 1965 yılında yolu yapılmıştır. 1969 yılında da Kadriye Köyü ile yol bağlantısı sağlayan ikinci şose yoluna kavuşmuştur. 1971 yılında Çamdibi Köyü ile birlikte içme suyuna kavuşan Fulacık Köyü, 1973-1974 yıllarında elektriğe de kavuşmuştur.
Fulacık mahallesi gerekli sosyal gelişmeyi sağlayamadığından ve geliri düşük olduğundan, geri kalmış tipik bir Anadolu mahallesi görünümü vermektedir. Geleneksel hayatı dışa kapalıdır. Gelir düşüklüğü sebebi ile çokça göç yaşayan köylerden biridir. Son yıllarda köye ipek halı dokumacılığı için tezgahların girmesi olumlu bir etki yapmıştır. Bu nedenle genç kızlar aile bütçelerine katkı sağlayacak gelir elde etmeye başlamışlardır. Mahalli yaşantılarında örf, adet ve geleneklerinin yaşatılmasında önemle titizlik gösterilmektedir.

Comments  (2)

  • Photo of ALPS
    ALPS Mar 27, 2017

    I have followed this trail  View more

    güzel bir faaliyet

  • Photo of ibonur
    ibonur Dec 4, 2017

    I have followed this trail  View more

    gayet iyi rota

You can or this trail