Activity

Fırat Yolu Bingöl-Yedisu-Peri Vadisi-Güzgülü-Yoncalık Şelalesi Doğa Yürüyüş Rotası

Download

Trail photos

Photo ofFırat Yolu Bingöl-Yedisu-Peri Vadisi-Güzgülü-Yoncalık Şelalesi Doğa Yürüyüş Rotası Photo ofFırat Yolu Bingöl-Yedisu-Peri Vadisi-Güzgülü-Yoncalık Şelalesi Doğa Yürüyüş Rotası Photo ofFırat Yolu Bingöl-Yedisu-Peri Vadisi-Güzgülü-Yoncalık Şelalesi Doğa Yürüyüş Rotası

Author

Trail stats

Distance
8.98 mi
Elevation gain
2,461 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
2,776 ft
Max elevation
6,708 ft
TrailRank 
32
Min elevation
5,328 ft
Trail type
One Way
Time
7 hours 50 minutes
Coordinates
1607
Uploaded
January 24, 2023
Recorded
July 2022
Share

near Ayanoğlu, Bingöl (Türkiye)

Viewed 801 times, downloaded 2 times

Trail photos

Photo ofFırat Yolu Bingöl-Yedisu-Peri Vadisi-Güzgülü-Yoncalık Şelalesi Doğa Yürüyüş Rotası Photo ofFırat Yolu Bingöl-Yedisu-Peri Vadisi-Güzgülü-Yoncalık Şelalesi Doğa Yürüyüş Rotası Photo ofFırat Yolu Bingöl-Yedisu-Peri Vadisi-Güzgülü-Yoncalık Şelalesi Doğa Yürüyüş Rotası

Itinerary description

Rotanın Yürüyüşe Uygun Tarih Aralıkları
İlkbahar da haziran başı- Eylül ortası a kadar önerilmektedir. Bu tarihte hem çoban ve sürüler ile karşılaşılmakta hem de flora çok zengindir. Yaylacılar haziran başı gelip- 10 Eylül'e kadar yayladadır. Çobanlar yayladan indiklerinden yaylalar boştur. Sonbaharda bu rota çok güzel olur.

Rota Başlangıcına Yakın Yerleşim Yeri ve Varsa Yerelde Kullanılan Adı
Yedisu peri vadisi Güzgülü köyü yaylası
Rota Bitişine Yakın Yerleşim Yeri ve Varsa Yerelde Kullanılan Adı
Yedisu peri vadisi Güzgülü köyü yaylası

Nasıl Gidilir?
Bingöl merkezden Erzurum yoluna gidilir. Yedisu sapağından dönülerek, Yedisu İlçesine tabelaları ve navigasyonu takip ederek gidebilirsiniz. Yedisu'ya bağlı Güzgülü köyü neden yaylaya doğru çıkılarak yol devam eder. Güzgülü köyü rota başlangıcına kadar araç ile gidilebilir. Gps datası vardır. Araç Yolunu aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

https://tr.wikiloc.com/gezi-yuruyus-rotalari/firat-yolu-bingol-yedisu-peri-vadisi-guzgulu-yoncalik-selalesi-rotasi-arac-yolu-124208409

Araç Yolu Hangi Araç Tiplerine Uygundur?
Araç yolu için Ford minibüsler önerilmektedir. Altı alçak küçük araçlar çıkamamaktadır.

Rotanın Tarihi Turistik Değeri
Bu rotada çaxanim yaylasında yayla yaşamı görülebilir. Göçerlerin fotoğrafları, panorama ve bitki örtüsü etkindir. Bu rotada Yoncalık Şelale'sine iniş veya vadinin karşınızdan geçiş için platform vb. yapılırsa rota çok etkileyici bir şekilde tamamlanır.

İletişim Olanağı
Vodafone, Turkcell ve Türk Telekom çok az yerde çekiyor.

Market-Restoran Var mı?
Yedisu ilçesinde market vardır. Sabah 09:00 da açmaktadır. Börekçi vardır. Sabah erken saatte açıyor çay, börek vb. Bulunur.

Bisiklet Tamircisi, Benzin İstasyonu, Lastik Tamircisi Var mı?
Bisiklet tamircisi var. Çok küçük bir benzin istasyonu var sadece dizel yakıt satıyor.


Yola Uzaklık (Rotanın asfalt yola uzaklığı)
Bingöl merkezden rota başlangıcı olan Yedisu İlçesi 105 Km. Rota Güzgülü köyü yaylasına çıkan yolda başlar. Güzgülü köyü rota başlangıcı arası 17.5 km.

En Yakın Sağlık Kuruluşu
1. Kaynar Pınar Termal Hotel (Karlıova’ya bağıdır) Yedisu vadisi girişinde Ilıcalar bölgesindedir. https://www.kaynarpinartermal.com/ (rota'nın bittiği yerdedir.) 2. Bingöl yolu üzerindedir. Ilıcalar Sağlık Ocağı- Adres: Ilıcalar Bucağı Erzurum Bingöl Yolu Pk:12000 Bingöl Merkez/Bingöl Telefon: (0426) 252 51 35 3.Yedisu Toplum Sağlığı Merkezi -Adres: Merkez Mah. Kiğı Yedisu Yolu Pk:12830 Yedisu/Bingöl, 12830 Telefon: (0426) 371 70 08
Havalimanına Uzaklığı (km)
Havaalanını-Bingöl Merkez 26 km’dir. Bingöl merkezden Yedisu İlçesi 105 Km. Rota Güzgülü köyü yaylasına çıkan yolda başlar. Güzgülü köyü rota başlangıcı arası 17,5 km dir.

Konaklama Seçenekleri
1. Kaynar Pınar Termal Hotel https://www.kaynarpinartermal.com/ Adres: Kaynarpınar, Karlıova, Bingöl Türkiye Tel:0 543 172 1212
2.Yaylada çadır kurulabilir.

Yerel Şenlik, Geleneksel Etkinlikler Hakkında Bilgi ve Tarihleri
Bölgenin milli park statüsüne alınabilmesi için çalışmalar başlamıştır. Yayla yaşamı önemlidir.

Bingöl Sanatçıları:
Bingöl kültürünü yansıtan değerli sanatçıları; Mikail ASLAN, Mücahit GÖKER, Abdurrahman DELEN, Rençber AZİZ, Yakup KOCAK, Avni Polat’tır. Denğ-Bej: Serdir Turgut’tur.
Bingöl'de ne yenir?
Kavurma (Keçi), Sebzeli Tepsi Kebabı, İçli Köfte Haşlama, Mastuva (Katı Çorba), Serinapet (Sirön), Kelldoş (ekmek), Maliyez, Kavurmalı Löl Böreği (Katı Börek), Un helvası, Ayran çorbası, Tutmaç Çorbası, Germ Çorbası (sıcak veya soğuk içilir nohut, mısır, yarpuz ve etten oluşur), Pekmezli börek, Ev baklavası, Bingöl cevizi, Ev yapımı hoşaf (Bölgenin doğal elmasından Eksisu'da yapılır. ) Tandır ekmeği.

Bingöl Yerel Arı ve Bal üreticileri:
Yunus Karasu +90 (544) 742 47 93
Ilıcalar Kolan mezrası bölgesi üreticileri; Nihat KUYULDAR, Ömer KUYULDAR, Abdullah KUYULDAR, Yasin KORKUT (Arı sütü)

Bingöl Yöresel Ürünler:
Bingöl cevizi, dut pekmezi, üzüm pekmezi, pestil, Kurutulmuş meyve, sebze, patlıcan, biber, domates, taze fasulye vb. Guldar Domatesi coğrafi işaret almıştır.

Rota Hakkında Kısa Özet
Köy, yayla, doğal yapı, peri vadisin florası ile farklılıklar içermektedir.
Rota İçin Önemli Tüyolar (Yanında Götürülecekler, Riskler vb.)
Bilekli bot, Tozluk, Kafa feneri, güneş kremi, şapka, baton, buff ya da boyunluk, uzun kollu ve uzun paçalı kıyafetler, Kene ilacı, yedek ayakkabı ve kıyafet çantanızda olması önerilmektedir. Dik iniş vardır. Baton ve bilekli bot önemlidir.

Fauna Bilgisi
Ayı, kurt, tilki, kurt, vaşak, tavşan, çakal, su samuru, kara yılan, sincap, kırlangıç, kartal, şahin, atmaca, dağ keçisi, leylek çok sayıda bulunamakta olup gölgede doğal yaşam devam etmektedir.
Flora Bilgisi
Söğüt, meşe ve meşe türleri, huş ağacı, diş budak, aluç, yaban mersini, menengiç, kavak, ceviz, kayısı, elma, armut, erik, dut, iğde, kantaron, yabai fi, deve dikeni, yonca, sığır kuyruğu, zahter, civan perçemi, ışkın, çaşır mantarı vb. çok zengindir. Flora çok zengindir.
Rotaya Yakın Köyde Yaşayan Yemek- Acil Durum veya İhtiyaç Halinde Aranacak Kişi BilgisiGüzgülü Köyü Muhtarı: Necati Caz (0535 7412008)

Tunceli Genelini Yürütebilecek Liderleri (Yerel rehber)
Nurettin KUYULDAR 0533 4952511

Sadece Kendi Bölgesini Yürütecek Liderler (Yerel rehber)
Güzgülü Köyü Muhtarı: Necati Caz (0535 7412008)


Karma Rota Görüşleri
Yaylada yemek hazırlatılabilir. Bunun için Muhtar Bey yaylacılar ile iletişim kurabilir. Muhtar beyle iletişim kurulabilir. Yaylaya giderken çocuklara küçük hediyelikler ya da şekerleme götürülebilir. Coğrafi işaret almış Yedisu fasulyesi ile bölge ünlüdür.
Güzgülü Köyü Muhtarı: Necati Caz (0535 7412008)

Genel Bilgiler
Yedisu vadisi sonuna doğru ile Kiğı arasında kalmaktadır. Git- gel rotadır. Güzgülü Köyü’nden yayla yoluna araçla deva edilen rota yaylaya gelmeden araçtan inilerek başlar. Stabilize yol ile başlayan rota, patika yoldan yaylaya kadar devam eder. Yayla yaşamının içinde yer alınacak rota, yayladan sonra yan geçiş ile Mustafa Dedenin evine iniş yapılarak devam edilir. Flora çok zengindir. Evin yanından Şelaleye doğru patika devam eder.
Fakat Şelalenin dere yatağından dökülmeye başladığı üst noktaya kadar inmek mümkünüdür. Bu noktadan aşağısı çok çok tehlikeli olduğu için (Tek sağlam kaya yoktur. Toprak-kaya karışımlı dik yamaçtan oluşmaktadır.) İniş mümkün değildir. Rota geri dönülerek tamamlanır. ( Fakat bu durumda Mehmet amcanın evinin yanına inilmeden de geri dönülebilir.)
Bu rotada şelale tam görülememektedir. Şelale büyük, heybetli ve yazın bile dolu dolu akan bir şelaledir. Bu rota şelale açılarak etkin hale getirilebilir. Şelalenin yanına ahşap platform yapılarak iniş sağlanabilir. Ya da Karşıdaki yukarıdan inilen merdiven ile nehrin karsında bulunan tünelin yanından köprü, zipline hattı, platform vb. yapılarak şelaleye yakınlaşılabilir. Böylece hem Yedisu vadisinin içinden araçla gelen foto-kültür-doğa turizmi için hem de trekking rotasını tamamlayıcı hat olacağı için açılabilir. Şelaleye yanaşılması için herhangi bir şey yapılmazsa bu rota yayla yaşamının görülebileceği çok kısa bir rota olarak açılabilir.

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 6,194 ft

Başlangıç-Bitiş Noktası Yediusu Güzgülü Yoncalık Şelalesi

PictographWaypoint Altitude 5,879 ft

Başlangıç-Bitiş Noktası Yediusu Güzgülü Yoncalık Şelalesi Araç Yolu Bitişi

PictographFountain Altitude 6,479 ft

Göze-1 Yayla Yolu

PictographFountain Altitude 6,643 ft

Göze-2

PictographWilderness hut Altitude 5,674 ft

Mustafa Amcanın Evi

PictographWaypoint Altitude 5,333 ft

Peri-Yoncalık Şelalesi

PictographPanorama Altitude 4,724 ft

Peri-Yoncalık Şelalesi Seyir Noktası

PictographRisk Altitude 6,658 ft

Tehlikeli Patika

PictographCampsite Altitude 6,445 ft

Çaxanim yaylası

Comments

    You can or this trail