Activity

FİNİKE SULUİN MAGARASI

Download

Trail photos

Photo ofFİNİKE SULUİN MAGARASI Photo ofFİNİKE SULUİN MAGARASI Photo ofFİNİKE SULUİN MAGARASI

Author

Trail stats

Distance
1.77 mi
Elevation gain
131 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
171 ft
Max elevation
170 ft
TrailRank 
32
Min elevation
-31 ft
Trail type
One Way
Moving time
20 minutes
Time
one hour one minute
Coordinates
265
Uploaded
April 22, 2023
Recorded
April 2023
Be the first to clap
Share

near Boldağ, Antalya (Türkiye)

Viewed 91 times, downloaded 3 times

Trail photos

Photo ofFİNİKE SULUİN MAGARASI Photo ofFİNİKE SULUİN MAGARASI Photo ofFİNİKE SULUİN MAGARASI

Itinerary description

Suluin mağarası, Antalya'nın Finike İlçesi'nde bulunan ve 80 metrelik giriş ağzıyla Asya Kıtası'nın bilinen en derin mağarasıdır. 27 Ağustos 1995 tarihinde bir su altı araştırma ekibinin mağaraya yaptıkları dalışta 122 metreye kadar inmişler, fakat mağara sonuna ulaşamamışlardır. Finike'de ilçe merkezine 1 kilometre mesafede bulunan ve esrarengiz görünümüyle dikkati çeken Suluin, halk arasındaki adıyla "İncirli" Mağarası, tarihten günümüze kadar gerçek anlamda keşfedilmemiş bir sır olarak gizemini koruyor.


Antik dönemde önemli bir liman kenti olan Finike'nin, başlıca doğal zenginliklerinden Suluin Mağarası, Finike'ye gelen herkesin ilgisini çekiyor. 1955 yılında mağarada araştırma yapmak isteyen Amerikalı sualtı ekibinden iki kişin 122 metre dierinliğe ulaşmış, ancak burada ölmüşlerdir. Bu nedenle de mağaraya giriş ve dalış yasağı getirilmiştir. Amerikalı dalgıçların yaptıkları dalışlarda, Suluin Mağarası'nın, Asya Kıtası'nın en büyük sualtı mağarası olduğunu tespit ettikleri de belirtilmiştir.


Antalya platosu traverten bir platodur ve bu platoyu; su, kireç taşlarını eriterek meydana getirmiştir. Bu oluşumun altından bir çok tatlı su kaynakları denize karışmaktadır. Kırkgöz mevkiindeki Suluin mağarası bu kaynakların doldurduğu ve içindeki sarkıt ve dikitlerden dolayı daha önceden kuru olduğu tahmin edilen sualtı mağaralarından birisidir. 1995 yılında yapılan araştırmada mağara derinliğinin 83 metreye ulaştığı ve kanallardan daha ilerlendiğinde 45 metre civarı bir derinlikte büyük bir salonun içine girildiği saptanmıştır. Bu salonun duvarları sarkıtlar, traverten havuzlar ve diğer oluşumlarla kaplıdır. Salona giren ve çıkan çok sayıdaki yan kollar olduğu yapılan araştırma dalışlarında görülmüştür.
Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, “Mağara Finike’den çıktıktan sonra Kaş’a doğru giderken yaklaşık 500 metre ilerde dağın yamacında bulunuyor. Çok enteresan bir mağara. Avrupa’nın bilinen en geniş ve en derin mağarası. Geçmişte mağaraya dalış yapan Alman bir çift hayatını kaybetmişti. Soğuk su nedeniyle fazla nitrojen yüklemesi ve narkoza (derinlik sarhoşluğu) girme sonucu öldüler sanıyorum. 60 metreden cenazeleri çıkarılmıştı. Ve ondan sonra uzun süre mağaraya girilmedi. Önümüzdeki günlerde yeniden girmenin hazırlığını yapıyoruz dedi.

Waypoints

PictographIntersection Altitude 42 ft
Photo ofSuluin Mağarası Photo ofSuluin Mağarası Photo ofSuluin Mağarası

Suluin Mağarası

Suluin mağarası, Antalya'nın Finike İlçesi'nde bulunan ve 80 metrelik giriş ağzıyla Asya Kıtası'nın bilinen en derin mağarasıdır. 27 Ağustos 1995 tarihinde bir su altı araştırma ekibinin mağaraya yaptıkları dalışta 122 metreye kadar inmişler, fakat mağara sonuna ulaşamamışlardır. Finike'de ilçe merkezine 1 kilometre mesafede bulunan ve esrarengiz görünümüyle dikkati çeken Suluin, halk arasındaki adıyla "İncirli" Mağarası, tarihten günümüze kadar gerçek anlamda keşfedilmemiş bir sır olarak gizemini koruyor. Antik dönemde önemli bir liman kenti olan Finike'nin, başlıca doğal zenginliklerinden Suluin Mağarası, Finike'ye gelen herkesin ilgisini çekiyor. 1955 yılında mağarada araştırma yapmak isteyen Amerikalı sualtı ekibinden iki kişin 122 metre dierinliğe ulaşmış, ancak burada ölmüşlerdir. Bu nedenle de mağaraya giriş ve dalış yasağı getirilmiştir. Amerikalı dalgıçların yaptıkları dalışlarda, Suluin Mağarası'nın, Asya Kıtası'nın en büyük sualtı mağarası olduğunu tespit ettikleri de belirtilmiştir. Antalya platosu traverten bir platodur ve bu platoyu; su, kireç taşlarını eriterek meydana getirmiştir. Bu oluşumun altından bir çok tatlı su kaynakları denize karışmaktadır. Kırkgöz mevkiindeki Suluin mağarası bu kaynakların doldurduğu ve içindeki sarkıt ve dikitlerden dolayı daha önceden kuru olduğu tahmin edilen sualtı mağaralarından birisidir. 1995 yılında yapılan araştırmada mağara derinliğinin 83 metreye ulaştığı ve kanallardan daha ilerlendiğinde 45 metre civarı bir derinlikte büyük bir salonun içine girildiği saptanmıştır. Bu salonun duvarları sarkıtlar, traverten havuzlar ve diğer oluşumlarla kaplıdır. Salona giren ve çıkan çok sayıdaki yan kollar olduğu yapılan araştırma dalışlarında görülmüştür.

Comments

    You can or this trail