Activity

Falgars d'en Bas - Cingles d'Aiats - Santuari de Cabrera

Download

Trail photos

Photo ofFalgars d'en Bas - Cingles d'Aiats - Santuari de Cabrera Photo ofFalgars d'en Bas - Cingles d'Aiats - Santuari de Cabrera Photo ofFalgars d'en Bas - Cingles d'Aiats - Santuari de Cabrera

Author

Trail stats

Distance
7.23 mi
Elevation gain
2,142 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
2,142 ft
Max elevation
4,303 ft
TrailRank 
55
Min elevation
2,994 ft
Trail type
Loop
Time
3 hours 13 minutes
Coordinates
2009
Uploaded
December 21, 2023
Recorded
December 2023
Share

near els Hostalets d'en Bas, Catalunya (España)

Viewed 234 times, downloaded 9 times

Trail photos

Photo ofFalgars d'en Bas - Cingles d'Aiats - Santuari de Cabrera Photo ofFalgars d'en Bas - Cingles d'Aiats - Santuari de Cabrera Photo ofFalgars d'en Bas - Cingles d'Aiats - Santuari de Cabrera

Itinerary description

Que el Cabrerès és una de les zones més boniques i amb més possibilitats de fer sortides de Catalunya és un fet irrefutable. L'únic que cal tenir paciència per arribar-hi. Aquí es proposa una ruta circular per visitar el santuari de Cabrera i completar-ho amb l'ascensió als cingles d'Aiats. El punt de sortida és Falgars d'en Bas on hi ha espai per deixar el cotxe.

Es comença a caminar per la carretera d'accés i ben aviat es troba el mirador sobre el salt de la Coromina o del Sallent, un impressionant i vertiginós salt d'aigua. Es continua i es troba un trencall indicat on hi ha tan el GR com el camí de Sant Jaume. Es pren, es passa la tanca i es camina per la pista. Al davant, hi ha un mas, però no cal arribar-hi, ja que es gira a la dreta abans de creuar una riera.

Per aquest camí es fa una ziga-zaga i tot seguit es deixa per prendre un corriol que surt a l'esquerra, cal estar atent i seguir bé el track, perquè és bastant perdedor, però per sort és curt. S'arriba de seguida a una pista, que cal seguir un tram també curt i en una cobra on hi ha una riera, es deixa i es pren un corriol que surt a la dreta i puja fins a les restes de Can Santcrist. A partir d'aquí cal de nou seguir el track pel mig de les antigues pastures i anar a trobar el corriol que puja a Aiats, que es troba després de creuar una pista.

El corriol puja bastant i s'arriba al coll Sabastida, on hi ha una portellera inutilitzada. Cal, però, continuar pujant fins a assolir Aiats i encara queden un parell de trams bastant drets. Ara bé, un cop a dalt, les vistes són impressionants, amb el Pirineu, la plana de la Garrotxa, el mar i tota la zona del Cabrerès i Osona. Des d'aquí caldrà anar fins al mirador d'Aiats i després seguir un camí per aquest altiplà, que passa per les barraques d'Aiats, fins a arribar al coll de Bram. Abans, també hi haurà hagut un altre coll i un pas equipat de zero dificultat.

Al coll de Bram hi ha un dels trams més interessants de la jornada, les escales que pugen al Santuari de Cabrera: una col·lecció d'esglaons i de ziga-zagues a la roca que posen a prova el fons pulmonar. Abans d'arrbar, un sant Bernat de Menthon dona la benvinguda al planer on hi ha el santuari. L'espai, no cal dir-ho, és de gran bellesa i als caps de setmana ofereixen servei de dinars.

Se segueix la cinglera cap al geodèsic i el castell de Cabrera, del qual només en queden restes, i un cop passat, caldrà prendre un corriol que surt a mà dreta. S'inicia una bona baixada per un corriol ben fresat i que acabarà al port de la Faja, on hi ha unes instal·lacions per esquellar el bestiar.

A partir d'aquí es pren la pista, es passa pel costat del Molí de la Faja i tot seguit es gira a la dreta, es travessa una riera i enmig de camps es passa una portallera i per sota el molí. A partir d'aquí una combinació de pistes, camins i corriols porten fins al punt de sortida, Falgars, entremig de boscos i prats i amb pocs elements d'orientació. Per tant, caldrà estar atents i seguir bé el track.

Un cop a les envistes de Falgars, caldrà baixar un terraplè i finalment es pot gaudir de l'església de Sant Pere i veure com es va modificar el romànic llombard.

És una ruta que a nivell físic té l'exigència de pujar a Aiats i les escales de Cabrera, la resta, en canvi, és de molt bon fer, amb pistes i corriols ben fresats. Ara bé, no gairebé no hi ha cap rètol ni senyals que puguin ajudar, per tant, portar el track és indispensable per fer aquesta ruta.

Waypoints

PictographPanorama Altitude 4,213 ft
Photo ofAiats Photo ofAiats Photo ofAiats

Aiats

PictographRuins Altitude 4,190 ft
Photo ofBarraques d'Aiats

Barraques d'Aiats

PictographRuins Altitude 3,564 ft
Photo ofCal Santcrist Photo ofCal Santcrist

Cal Santcrist

Cal Santcrist

PictographMountain pass Altitude 3,852 ft
Photo ofColl del Bram Photo ofColl del Bram Photo ofColl del Bram

Coll del Bram

PictographMountain pass Altitude 3,930 ft
Photo ofColl Sabastida

Coll Sabastida

PictographReligious site Altitude 3,117 ft
Photo ofFalgars d'en Bas Photo ofFalgars d'en Bas Photo ofFalgars d'en Bas

Falgars d'en Bas

PictographSummit Altitude 4,288 ft
Photo ofGeodèsic i castell de Cabrera Photo ofGeodèsic i castell de Cabrera Photo ofGeodèsic i castell de Cabrera

Geodèsic i castell de Cabrera

PictographPanorama Altitude 3,094 ft

Mirador al salt de la Coromina

PictographWaypoint Altitude 3,608 ft
Photo ofMolí de la Faja Photo ofMolí de la Faja

Molí de la Faja

PictographMountain pass Altitude 3,615 ft
Photo ofPort de la Faja

Port de la Faja

PictographReligious site Altitude 4,248 ft
Photo ofSantuari de Cabrera Photo ofSantuari de Cabrera Photo ofSantuari de Cabrera

Santuari de Cabrera

Comments

    You can or this trail