Activity

Expeditie Bilzen 2022 - Lus 1

Download

Author

Trail stats

Distance
13.03 mi
Elevation gain
436 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
436 ft
Max elevation
325 ft
TrailRank 
16
Min elevation
164 ft
Trail type
Loop
Coordinates
544
Uploaded
October 27, 2022
Recorded
October 2022
Be the first to clap
Share

near Bilzen, Flanders (Belgique)

Viewed 28 times, downloaded 3 times

Itinerary description

Van De Commanderie, 3740 Bilzen, België

Naar 3740 Bilzen, België



Routering Wandel - mooiste

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 0 ft

station Bilzen

Er zijn rechtstreekse treinverbindingen naar Luik (1 trein per uur; reistijd: 40min), Leuven (1 trein per uur; reistijd: 58min), Brussel (1 trein per uur; reistijd: 1u26min) en Antwerpen (1 trein per uur; reistijd: 1u21min).
Daarnaast zijn er 2 treinen per uur naar Hasselt (reistijd: 13min), Diepenbeek (reistijd: 6min), Tongeren (reistijd: 9min), Diest (reistijd: 32min) en Aarschot (reistijd: 44min).

Om een route te plannen klik hier. Vul vertrek en bestemming in. Door op het pijltje naast Enkel NMBS te klikken kan je kiezen tussen station of adres.. Vul verder de datum en het tijdstip van je verplaatsing in en klik op de knop Bevestig.

Bus 10 brengt je van het station naar het bedrijventerrein. Voor meer info klik je op de betreffende bushalte.

Voor een fietsroute vanaf het station van Bilzen naar het bedrijventerrein .

Voor meer informatie en de deur-tot-deur routeplanner kan je bellen naar 02 528 28 28 of surfen naar www.nmbs.be.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Hasseltsepoort - Rotonde

Sint-Lambertuslaan- Hasseltsepoort Neem de vierde afslag aan de rotonde. Vlak na de afslag van de rotonde kruis je nog een straat: een voorrangbord geeft aan dat je voorrang hebt. Geef ook voorrang aan voetgangers die de straat oversteken via het zebrapad. Oefeningen - Rotonde Info: rotonde Een rotonde is een rond plein dat je met de rijrichting mee moet volgen. Aan de rotonde zie je een omgekeerde driehoek en haaientanden op de rijbaan. De omgekeerde driehoek is een voorrangsbord en betekent dat weggebruikers die uit die straat komen zo nodig moeten stoppen en voorrang moeten verlenen aan weggebruikers op de rotonde. De regel is dat bestuurders op de rotonde voorrang hebben op bestuurders die de rotonde willen oprijden. Bij het oprijden van de rotonde moeten bestuurders geen richtingaanwijzers gebruiken. Om de rotonde te verlaten, moeten de richtingaanwijzers wel gebruikt worden. Zo rijd je als fietser de rotonde op : - Bij het oprijden van een rotonde geef je voorrang aan weggebruikers op de rotonde. Je ziet de haaientanden staan, die duidelijk aangeven dat je moet stoppen en voorrang verlenen. - Is er een fietspad, gebruik dat dan. Is er geen en moet je op de rijbaan fietsen, fiets dan niet uiterst rechts op de rotonde, maar maak jezelf goed zichtbaar. - Automobilisten die willen afslaan, moeten doorgaande fietsers op de rotonde voorrang geven. Omdat dit niet altijd gebeurt, kan je als fietser dan best vertragen en zo nodig je voorrang afgeven in plaats van aangereden te worden! - Geef een teken met je rechterarm als je de rotonde wil verlaten. Op deze rotonde is geen fietspad, dus maak je als fietser gebruik van de rijweg. Wees dubbel op je hoede als je in de buurt van vrachtwagens komt. Naast, voor en achter de vrachtwagen zijn er heel wat gevarenzones waar de chauffeur je niet kan zien, de zogenaamde dode hoek. Hou voldoende afstand achter of voor de vrachtwagen. Rechts van de vrachtwagen is de dodehoekzone het grootst. Dus zeker opletten voor naar rechts afslaande vrachtwagens! Kan jij de chauffeur niet zien, dan kan hij jou ook niet zien! Het is verboden om te fietsen op het voetpad/trottoir. Vind je fietsen op het fietspad echter te gevaarlijk, dan kan je afstappen en met je fiets aan de hand via het trottoir en zebrapad de rotonde te nemen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint-Stefanuskerk

Opvallend kleurrijke kerk uit de 18de eeuw met veel oudere toren. Binnenin zijn de meest waardevolle kunstwerken verzameld in een schatkamertje. De vroeg-gotische doopvont is één van de oudste en meest opmerkelijke stukken in de kerk. Op de hoeken van de kuip staan vier hoofden afgebeeld: een man, een vrouw, een grijsaard en een duivel. Ze staan symbool voor de vier levensstromen in het Aards Paradijs die op hun beurt dan weer de vier evangelisten symboliseren: Geon (Mattheus), Tigris (Marcus), Eufraat (Lucs) en Physon (Johannes). Sint-Stefanus, de patroonheilige van de kerk, is terug te vinden op het schilderij boven het hoofdaltaar (1879). Op het doek is te zien hoe Stefanus, ook wel 'de eerste martelaar' genoemd, wordt gestenigd. Het hoofdaltaar stond vroeger in de Sint-Pauluskathedraal in Luik en werd er door de Hoeselaren met paard en kar opgehaald. De kleurrijke glasramen in het koor vertellen aan de noordkant de LEGENDE VAN SINT-HUBERTUS EN HET HERT. De ramen aan de zuidkant gaan over het leven van Sint-Lambertus. SINT-HUBERTUS EN SINT-LAMBERTUS De Heilige Hubertus van Luik (7de eeuw) bekeerde zich nadat hij tijdens een jachtpartij oog in oog kwam te staan met een hert dat een kruis in zijn gewei had. Een stem zij hem naar Lambertus, de bisschop van Maastricht te gaan. Hubertus ging bij hem in de leer en volgde hem uiteindelijk ook op als bisschop. Sint-Hubertus is een populaire heilige in onze streken. Hij is de patroonheilige van de jacht. In vele gemeenten vindt nog elk jaar een Hubertusviering plaats, dikwijls in open lucht, waarbij dieren gezegend worden. Het hert met het kruis tussen zijn gewei is vandaag trouwens terug te vinden in het logo van het drankje Jägermeister. Open kerk: dagelijks 10u-17u.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

St.-Mauritiuskerk

De NEOGOTISCHE Sint-Mauritiuskerk heeft een kleurrijk beschilderd interieur. Het vijfhoekige koor stamt nog uit de gotische periode. De grafsteen van de familie van Bocholtz werd ontdekt onder het hoogaltaar en kreeg een nieuwe plaats achteraan in de kerk. Edmond van Bocholtz, landcommandeur van de Duitse orde in Alden Biesen liet in 1659 zijn familieleden onder deze steen bijzetten met de bedoeling deze kerk tot grafkerk van zijn geslacht te maken. De landcommandeur werd zelf echter elders begraven. Hij staat afgebeeld op het schilderij van de knielende H. Dominicus. Deze ontvangt de Rozenkrans uit de handen van O.L. Vrouw en geeft tegelijkertijd een rozenkrans aan de landcommandeur. Op de achtergrond houdt de H. Gregorius van Cappadocië de banier vast van de Duitse Orde. Mauritius, de patroonheilige van de kerk, was erg populair bij de Franken. Hij was een legeraanvoerder onder de Romeinse keizer Maximilianus Hercules. Samen met zijn gezellen onderging hij de marteldood. Zijn beeld staat in de rechterzijbeuk. Hij is gekleed als een Romeinse centurio (officier) in de kleuren van Bilzen (groen en rood). Open Kerk: dagelijks 9u-17u NEOGOTIEK Bouwstijl uit de 19de eeuw geïnspireerd op de middeleeuwse gotiek gekenmerkt door verticale lijnen en spitsbogen. Architectuur, interieur en meubilair vormde vaak één geheel. Heel wat neogotische kerken waren binnenin kleurrijk beschilderd. Deze bonte interieurs zijn vandaag in de meeste neogotische kerken bedekt door een witte pleisterlaag.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Prieeltje

In de Demerstraat passeer je aan rechterkant een kapelletje dat omgevormd werd tot prieel. Het prieeltje bevond zich oorspronkelijk in de tuin van de pastorie. Het terrein behoorde toe aan de Duitse Orde en de kapel werd dan ook in de 18de eeuw gebouwd door de landcommandeur van Alden Biesen. DE DUITSE ORDE De Duitse Orde of Teutoonse Orde, was een geestelijke ridderorde die gesticht werd in 1190 in de tijd van de Kruistochten. De leden waren adellijke ridders die geloften van armoede, kuisheid en gehoorzaamheid aflegden. Naast geestelijke zorg en liefdadigheid was vooral de strijd tegen de andersgelovigen het ideaal van de orde. De priesters-broeders waren belast met de zielzorg terwijl de ridder-broeders ten strijde trokken. Oorspronkelijk werd de Duitse Orde ingezet in het Heilige Land, maar gaandeweg werd haar werkterrein steeds groter.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

St.-Stefanuskerk

  De geschiedenis van de kerk is goed gedocumenteerd. Na de restauratie in 2008 verscheen een geïllustreerde, goed leesbare bundel die wijst op de oude en recente delen. Deze uitgave is verkrijgbaar in de kerk. De basis van de kerktoren is preromaans en dateert uit de elfde eeuw. In dit gedeelte werden oude baksteen en vijftien soorten natuursteen teruggevonden. Een deel daarvan blijkt recuperatiemateriaal van Romeinse villa’s uit de streek. Op die basis kwam in 1250 een romaans-gotische combinatie in streekeigen mergelsteen. Deze kerk werd in 1766 vervangen door een nieuwe constructie: een classicistische, eenbeukige zaalkerk in baksteen. Enkele jaren later werd de barokke spits in Oostenrijkse stijl toegevoegd. Wegens een groeiende bevolking, werd deze zaalkerk in 1896 met een derde verlengd en in 1932 uitgebreid met twee zijbeuken. In het interieur gaat de aandacht naar het hoogaltaar (1689) afkomstig uit de Luikse Sint-Pauluskathedraal. De twee witmarmeren medaillons met afbeeldingen van de apostelen Petrus en Paulus werden gemaakt door de beroemde beeldhouwer Jean Delcour. Het 18de eeuwse koorgestoelte komt uit de Sint-Jan-Evangelistkerk van Luik. De Kruisafneming in het koor is afkomstig van het atelier van Rubens. De Steniging van Sint-Stefanus aan de rechterkant van het koor werd in 1713 gemaakt door Jean Detrixhe. De twee zijaltaren, de twee biechtstoelen en de communiebank (thans verwerkt in het altaar en de lezenaar) zijn allen van de hand van de 18de eeuwse Duitse meester-schrijnwerker Carl Weyskopf. De eikenhouten reliekenkast dateert uit de 17de eeuw. De vroeggotische doopvont (ca. 1250) telt vier karaktervolle koppen. De vis afgebeeld op het deksel is één van de oudste christelijke symbolen. De gekroonde adelaar op het tabernakel verwijst naar de grootste weldoener van de kerk, de adellijke familie de Brouckmans. Hun domein (nu een school) vindt u naast de kerk.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Holle wegen

Je wandelt nu door een van de prachtige holle wegen in Hoeselt. Holle wegen zijn in de loop van eeuwen zo diep uitgesleten door landbouwverkeer dat zij onder het niveau van de het landschap zijn komen te liggen. Ze liggen nu als het ware verscholen tussen akkers, graslanden en boomgaarden. De meeste holle wegen zijn ontstaan in de late middeleeuwen. Omdat zone en wind er moeilijk door dringen, zijn de temperaturen zachter en is het er vochtiger. Zo ontstaat soms een bosachtige weg tussen bijvoorbeeld twee hooilanden of akkers in.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Fossiele slakken

Hier aan de Jeugdkapel zie je soms met wat geluk stukken fossiele oesterschelpen of slakken uit de zanden van Grimmertingen liggen. Ze werden door beesten uit hun gangen gewerkt. Onze bodem is namelijk opgebouwd uit verschillende lagen. De zanden van Grimmertingen is zo'n laag. Deze zandlaag werd hier in de buurt op verschillende plaatsen afgezet op het einde van het Eoceen, 34 miljoen jaar geleden, net voor de klimaatsafkoeling van het begin van het Oligoceen. Door de uitsluiting van de holle weg in deze lagen kan je zo makkelijk fossielen vinden. Er zijn op deze plaats ongeveer 300 soorten fossiele weekdieren aangetroffen. In de Demervallei zelf vind je die oude fossielen niet. De bodem is er vaak venig en dus jong. De Demer heeft er ook geen sedimenten uit oudere lagen afgezet. Er kunnen wel resten van zoetwaterslakken aangetroffen worden die nu in de omgeving niet meer voorkomen, omdat het gebied gedeeltelijk is ontwaterd via allerlei slootjes.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kleuren in het bos

Elk seizoen heeft zijn charmes, maar de lente is in dit gebied toch wel bijzonder door zijn veelvoud aan voorjaarsplanten! Sleutelbloemen, speenkruid, muskuskruid en hier en daar een eenbes verraden de oude bosgronden. De das, adoptiesoort van de gemeente Hoeselt, voelt zich alleszins thuis in deze streek. Deze zwart-wit gestreepte panda van de Lage Landen komt voor in de vallei, maar door verkeersslachtoffers van de E313 en andere gevaarlijke wegen, zijn de burchten niet permanent bewoond. Hij komt voorlopig enkel als zwerver tussen de bloemen en holle wegen kuieren.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

't Siebelke

Dit gezellige, rustieke bier- en fietscafé ligt in het groene hart van Haspengouw. Je kan hier terecht voor een lekkere lunch of frisse pint, binnen of op het mooie terras. Elke maand staat er een ander bier in de kijker.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Bilzen

Nog vaak wordt Bilzen geassocieerd met Jazz Bilzen uit de jaren 1960. Die tijd is voorbij, maar het festival heeft Bilzen wel wijd en zijd bekendgemaakt. Ook termen als 'Demerstadje' en 'terrasjes' worden vaak verbonden met Bilzen. Beide geven een goed beeld: je kunt er rustig van de natuur genieten, maar je kunt er ook de stedelijke geneugten smaken en terrasjes zijn daar een aangenaam onderdeel van. De bezoeker vindt in het stadscentrum interessante gebouwen, onder meer het stadhuis uit 1686, de Sint-Mauritiuskerk, een van de weinige hallenkerken in onze regio, en het Taalmuseum. Dit laatste is gehuisvest in het stadhuis en houdt zich bezig met de oorsprong van het Nederlands, vooral dan de oudste, geschreven bronnen. Je kunt er ook wat opsteken over de oorsprong van onze familienamen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Stadhuis

Het Stadhuis dateert van 1686 is opgetrokken in Maaslandse stijl.

Dat uit zich in de pui met dubbele trap en de voorgevel in typische kalksteen.



PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint-Mauritiuskerk

De Sint-Mauritiuskerk is één van de zeldzame hallenkerken in deze streek.

Het interieur werd gerestaureerd in neogotische stijl.

Merkwaardig en opvallend zijn het rijke koloriet van de glasramen en het moderne schilderwerk. Onder de toren werd en museale ruimte gecreëerd met een duidelijke knipook naar de Landcommanderij Alden Biesen.



PictographWaypoint Altitude 0 ft

Hoeselt

Hoeselt bevindt zich in de regio Vochtig-Haspengouw. De kern van Hoeselt leunt aan bij het meer stedelijke Bilzen maar het grondgebied van de gemeente ten zuiden van de kern heeft alle kenmerken van het rurale landschap van Vochtig-Haspengouw: natuurlijke valleien, reliëfverschillen met valleihellingen, kasteeldomeinen met bossen, lintbebouwing, boomgaarden en graslanden. Hoeselt ligt op een heuvelige vlakte waarvan de hoogte varieert van 45 tot 100 meter. Ten oosten van Hoeselt bevindt zich de vallei van de Demer, waar zich broekbossen bevinden.



PictographWaypoint Altitude 0 ft

Rijkhoven

De deelgemeente Rijkhoven is ontstaan rond de Landcommanderij Alden Biesen. Deze voormalige waterburcht van de Duitse Ridderorde is thans een belangrijk cultuurcentrum van de Vlaamse overheid. Jaarlijks wordt het door meer dan een kwartmiljoen belangstellenden uit heel de wereld bezocht.



PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kasteel van Schalkhoven

Schalkhoven is bekend om zijn kasteel. Het oorspronkelijke waterkasteel dateert van 1588. Rond 1770 werd het verbouwd en ingericht in classicistische stijl. De grote achterliggende hoeve in Maaslandse stijl is deels uit de 16de eeuw, maar werd sterk verbouwd in de 18de eeuw.



PictographWaypoint Altitude 0 ft

Picknickplaats

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Picknickpaats

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Borreberg

Borreberg

Beklimmingscode van RouteYou :

  • Lengte : 0.45 km
  • Stijging : 22 m
  • Gemiddelde hellingsgraad : 2 m / 100 m - 2.45 %
  • Maximale hellingsgraad : 10.53 %


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Letenberg

Letenberg

Beklimmingscode van RouteYou :

  • Lengte : 0.43 km
  • Stijging : 31 m
  • Gemiddelde hellingsgraad : 7 m / 100 m - 7.22 %
  • Maximale hellingsgraad : 9.17 %


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kasteel Schalkhoven

Schalkhoven is bekend om zijn kasteel. Het oorspronkelijke waterkasteel dateert van 1588. Rond 1770 werd het verbouwd en ingericht in classicistische stijl. De grote achterliggende hoeve in Maaslandse stijl is deels uit de 16de eeuw, maar werd sterk verbouwd in de 18de eeuw.



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

TC Jus In

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Nollekenswinning

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Brasserie Biesegek

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Common Sense

Comments

    You can or this trail