ESPARREGUERA-CAN ROCA-ELS BLAUS-EL PUIG-LA TORRETA-SERRA DELS GATELLS-13-FEB-1
near Esparreguera, Catalunya (España)
Viewed 4020 times, downloaded 81 times
Trail photos
Itinerary description
La sortida l’organitza la Noe ja que som al “seu terreny”. El traçat passa per molts camins i corriols de la cursa de la Montserratina.
Quedem com sempre a Olesa per recollir a la Míriam, la Viqui i en Pep, sortim cap a Esparraguera on ens espera la Noe, carregada de pa, i del sarró li surt un cordill que ens dona entendre que el ràpel d’avui serà a base de xoriso del bó.
Ens acosten en dos minuts a la zona de Can Roca, lloc on deixarem el cotxe i començarem la caminada.
Trastos a l’esquena i GPS en marxa i apa a caminar direcció al camí del Blaus, arribem al primer mirador per gaudir de les vistes de les parets de roca blava, semblen roques tenyides amb trossos de Cel. Clic clic al Cel ben a prop.
Seguim camí fins a trobar el segon mirador per sobre de la Riera del Puig.
Camí aval,l tot passant per davant de Ca l’Esperança, seguint la riera del Puig arribem al revolt de la bassa de Can Ramon ( ICC Castell d’Esparraguera ), des de aquí les vistes de la Colònia Sedó amb totes les seves característiques modernistes de l’època. Clic clic color de terrissa.
Entrem al Pla del Puig per anar a visitar l’església de Santa Maria del Puig i les casetes del Puig, i em sorprèn una cisterna d’aigua immensa que hi ha al mateix Pla, amb un tros enrunat.
Agafem camí amunt seguint el Torrent del Puig que ens pujarà cap a la Casa Blanca, la Noe comenta que a la casa que hem deixat a baix és d’una amiga seva, la Mònica, i a l’esquerra tenim la casa on la Bego havia viscut. Ens parem una estoneta a la Casa Blanca a comentar-ho.
Seguim Torrent amunt fins arribar a la Torreta, el punt més alt d’Esparraguera, coronat per una torre d’alta tensió on a sota s’amaga una barraca de Pedra molt maca i sencera, les vistes des del cim són espectaculars i Clic clic fotos a dojo.
Ens allunyem una mica per fer l’esmorzar, això es massa, la Noe treu el pa i el cordill del ràpel “axoriçat” que ens baixarà amb un extra plom cap a la panxa.
Amb l’estomac, crec que massa ple, agafem la baixada fins a Ca n’Estruc, girem a l’esquerra per anar fins a les Abelles, direcció al Pont de Ca l’Estruc, avanç d’arribar a la carretera agafarem un corriol que surt a l’esquerra i que ens fa pujar pel costat del Torrent de la Salut, passem per la Font Closa, fins arribar a la Font de la Salud on gaudim d’un gran plataner i d’una petita bassa. Clic clic sota l’arbre.
Girem per anar a trobar la carretera de les Coves del Salnitre i tornem avall per anar a trobar el camí de les Obagues.
A l’entrar al camí, quina sorpresa tant gran, allí davant tenim una construcció immensa amb tres boques d’entrada a tres forns de calç que estan en perfecte estat. Clic clic això si que són forns.
Agafem el camí d’Espareguera a Collbató o Camí de l’Italià, com es coneix popularment.
Ens desviem a la dreta per anar agafar la Serra dels Gatells, el camí es pedregos i molt maco, sense perdre de vista el Massís de Montserrat, arribem a la Roca dels Corbs, o Cadira del Gegant, des d’aquí les vistes al Massís són d’escàndol Clic clic panoràmiques d’en Pep.
Seguim fins a tornar al camí de l’Italià, ens trobem un Monòlit en forma de menhir amb les quatre barres pintades i com no Clic clic del grup.
Arribem al Coll de Can Rubió, i ens dirigim cap a Can Rubió, lloc on fem una relliscada d’orientació i casi acabem reclusos per dolents.
Tornem enrere i apa cap a Can Roca on tenim el cotxe i aprofitem per refrescar-nos i canviar de samarreta i posar-nos guapos Jajajaja.
Camí al centre d’Esparraguera la Noe em fa donar una volta turística per ensenyar-me el poble.
Parem a un bareto que coneix la Noe a fer un petit vermut, que acaba sent un dinar espectacular de montaditos i tapes excel•lents.
El matí ja a passat i ara uns petons i un adéu.
Fins divendres que ve.
Waypoints
Forn de calç de Cal Rogent (Collbató)
No gaire lluny del poble, al peu d'un camí que surt de la carretera de Montserrat, es conserven les restes d'uns forns de calç, de primers del segle XX. En aquests forns es feia la cocció de pedres calcàries, amb llenya obtinguda dels boscos propers, que s'havia de mantenir al foc durant més d'una setmana per obtenir-ne la calç. Un forn de calç és una construcció tradicional generalment de forma circular on s’hi coïen pedres calcàries per obtenir calç. El procés per a la seva l’obtenció consistia en mantenir d’entre una setmana o dotze dies la pedra a partir d’uns 800ºC, tot usant la llenya dels boscos com a combustible. Els boscos es netejaven i s’esporgaven els arbres. Amb la llenya obtinguda es feien feixos coneguts amb el nom de “fogots”. La pedra calcària, un cop arrencada de la muntanya, s’introduïa al forn de forma circular i per capes, en funció de les seves dimensions, les més grosses a la base i les més menudes a la part superior. A la part inferior hi havia una boca per la qual s’alimentava el foc fins que la pedra restava cuita. Aleshores ja es podia desenfornar. La pedra calcària sotmesa a cocció permet que es transformi el carbonat càlcic en òxid càlcic (calç viva). En combinar-la amb aigua, s’hidrata i desprèn calor. La calç hidratada (calç apagada o calç aèria), exposada a l’aire, es carbonata, o sigui, es combina amb el diòxid de carboni de l’aire per tornar a formar carbonat càlcic.
Comments (2)
You can add a comment or review this trail
Santi, no pares.... I això que tens el "dit gros" fotut ;-)
Salut i Cames!!
Hola Miquel, aprofitant tant com es pot el contacte de la natura com la dels companys.
Referent al dit he d'aprofitar el moment.
Salutacions company