Activity

ENP de les Gavarres: l'empremta geològica de les Gavarres, Terra, Calç i Llècol; la Bisbal d'Empordà.

Download

Trail photos

Photo ofENP de les Gavarres: l'empremta geològica de les Gavarres, Terra, Calç i Llècol; la Bisbal d'Empordà. Photo ofENP de les Gavarres: l'empremta geològica de les Gavarres, Terra, Calç i Llècol; la Bisbal d'Empordà. Photo ofENP de les Gavarres: l'empremta geològica de les Gavarres, Terra, Calç i Llècol; la Bisbal d'Empordà.

Author

Trail stats

Distance
3.52 mi
Elevation gain
226 ft
Technical difficulty
Easy
Elevation loss
226 ft
Max elevation
321 ft
TrailRank 
32
Min elevation
159 ft
Trail type
Loop
Coordinates
296
Uploaded
May 10, 2024
Recorded
May 2024
Be the first to clap
Share

near Vulpellac, Catalunya (España)

Viewed 39 times, downloaded 0 times

Trail photos

Photo ofENP de les Gavarres: l'empremta geològica de les Gavarres, Terra, Calç i Llècol; la Bisbal d'Empordà. Photo ofENP de les Gavarres: l'empremta geològica de les Gavarres, Terra, Calç i Llècol; la Bisbal d'Empordà. Photo ofENP de les Gavarres: l'empremta geològica de les Gavarres, Terra, Calç i Llècol; la Bisbal d'Empordà.

Itinerary description

Aquest itinerari incideix en l’àmbit geològic de les Gavarres i concretament es centra en la seqüència de materials que trobem des de la plana empordanesa fins al massís de les Gavarres. Terra, calç i llécol fa referència a aquest transició d’uns materials joves (la plana empordanesa) a uns de més antics (les Gavarres).
El recorregut té l’origen i final en els terrenys on s’alça el convent dels pares franciscans de la Bisbal d’Empordà, talaia que permet copsar el relleu de les Gavarres.

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 186 ft
Photo ofINICI

INICI

Deixarem el vehicle o l’autobús a l’Av. President Companys de la Bisbal. D’aquest punt ens desplaçarem pel carrer Martí Barrera i seguidament al carrer del Convent que ens portarà al turó on s’assenta el convent de Sant Sebastià dels pares franciscans i des d’on podrem albirar la silueta del vessant nord de les Gavarres. El Convent reposa sota un aflorament de gresos. Els gresos són roques sedimentàries de color ocre formades per grans de sorra de mida diversa i enganxats. Aquests, s'han dipositat en capes (estrats) de manera que les més antigues es queden a sota i les més noves a sobre. També podrem observar que aquests estrats no es disposen en posició horitzontal, sinó que s’inclinen (cabussen) suaument cap el nord.

PictographWaypoint Altitude 232 ft
Photo ofCALCÀRIES A LA ROUREDA

CALCÀRIES A LA ROUREDA

Quan comença la zona boscosa observarem un canvi en el terreny: hi ha desnivell i apareixen unes roques clares, molt dures i consistents. No tenen res a veure amb els gresos, són roques calcàries. El fet que el bosc comenci amb un canvi de materials del sòl no és casualitat. Aquestes roques dures i compactes es van sedimentar fa uns 50 milions d’anys en un mar poc profund que vorejava les Gavarres. Són roques sedimentàries que alberguen gran quantitat de fòssils marins: nummulits, petxines, ostres, cargols, etc. Aquests fòssils són restes d’organismes vius que van quedar enterrats en els sediments que van originar aquestes roques calcàries.

PictographWaypoint Altitude 193 ft
Photo ofRIERA DE LA MARQUETA

RIERA DE LA MARQUETA

Quan arribem al cim del turonet s’obre una explanada i comença un sender que davalla ràpidament, enmig d’una zona boscosa força atapeïda amb abundància de pins, fins arribar a un camp de conreu. Voregem el camp i assolim la riera de la Marqueta, que, segons l’època de l’any i la pluviositat, pot està seca o amb aigua fresca que llisca sobre els còdols de la llera. Les lleres de les rieres són laboratoris de geologia perquè hi trobem les roques que l’aigua ha erosionat baixant pel llit del riu. En aquesta riera podrem observar moltes pissarres i esquistos, les roques més abundants del vessant nord de les Gavarres. Els esquistos i pissarres són roques metamòrfiques, roques que han estat sotmeses a alta pressió i temperatura. Són molt antigues (300 anys d’antiguitat), de color fosc a diferència de les calcàries que són clares, i es caracteritzen per estar formades per làmines com les pàgines d’un llibre (d’això se’n diu esquistositat). A les Gavarres, els esquistos i les pissarres també se’ls anomena llécol.

PictographFountain Altitude 216 ft

FONT D'EN SALOMÓ.

Arribem a la font d’en Salomó (aigua sense garanties sanitàries!). En els marges de l’enclavament de la font podrem apreciar bandes d’esquistos folrats amb molses. A sobre de la font hi ha un parell de pous de glaç: un de sencer i un altre inacabat.

PictographTree Altitude 243 ft

ROURE MONUMENTAL

Travessarem per un passallís sobre la riera de la Marqueta i encara observarem, en el marges del camí, uns bons afloraments d’esquistos, i poc més endavant veurem que aquests queden enterrats per un bon gruix de terra procedent de les sedimentacions i l’alteració dels mateixos esquistos. Aviat podrem gaudir de la bellesa d’un roure monumental situat a peu del camí.

PictographWaypoint Altitude 321 ft
Photo ofLA FALLA

LA FALLA

Si observem amb atenció, veurem que de sobte passem dels esquistos a les calcàries. Estem en una falla geològica. El límit geològic entre les Gavarres i la plana empordanesa ve definit per una falla que posa en contacte els materials de l’Eocè (període comprès entre 54 a 36 milions d’anys) amb uns altres molt més antics de l’Era Paleozoica (de 300 a 500 milions d’anys enrera). La falla que observem no és un tall net sinó una zona de contacte entre els dos blocs que s’han desplaçat un envers l’altra. A causa de l’alteració de la capa superficial del sòl per l’erosió, la sedimentació i el creixement de la vegetació és difícil veure la falla com el que es dibuixa en els llibres.

PictographWaypoint Altitude 276 ft
Photo ofEL FORN DE CALÇ DE MAS VINYAVELLA

EL FORN DE CALÇ DE MAS VINYAVELLA

Seguim el sender que passa per sota la línia elèctrica. Veurem una mena de clots amb els marges formats per parets de roca calcària. Es tracta d’antigues pedreres d’on s’extreia la calcària per coure-la i convertir-la en calç. A prop d’aquest mateix indret, retornant al camí principal hi trobem el forn de calç del Mas Vinyavella, avui inaccessible ja que es troba dins una propietat privada, es tracta d’un dels antics forns de calç que es treballaven al voltant de les Gavarres

PictographReligious site Altitude 215 ft

CONVENT DE SANT SEBASTIÀ

El camí ens porta de retorn cap a La Bisbal d’Empordà, en direcció al Convent dels pares franciscans, punt d’inici i final del recorregut.

PictographFountain Altitude 230 ft
Photo ofPOU DE GLAÇ D'EN SALOMÓ

POU DE GLAÇ D'EN SALOMÓ

Es tracta d'un gran dipòsit soterrat que s’emprava antigament (fa més de 200 anys enrera) per guardar el glaç provinent de la congelació hivernal de l’aigua de la riera de la Marqueta, que es desviava i reposava en unes basses de força extensió. En aquella època, a causa d’una petita era glaciar, feia molt més fred que ara i permetia desenvolupar aquesta indústria del gel.

Comments

    You can or this trail