Activity

EL VENDRELL - ELS GARROFERS - ESGLÉSIA DE SANT RAMÓN - PASSEIG DE COMA~RUGA - RESERVA MARINA DE LA MASIA BLANCA

Download

Trail photos

Photo ofEL VENDRELL - ELS GARROFERS - ESGLÉSIA DE SANT RAMÓN - PASSEIG DE COMA~RUGA - RESERVA MARINA DE LA MASIA BLANCA Photo ofEL VENDRELL - ELS GARROFERS - ESGLÉSIA DE SANT RAMÓN - PASSEIG DE COMA~RUGA - RESERVA MARINA DE LA MASIA BLANCA Photo ofEL VENDRELL - ELS GARROFERS - ESGLÉSIA DE SANT RAMÓN - PASSEIG DE COMA~RUGA - RESERVA MARINA DE LA MASIA BLANCA

Author

Trail stats

Distance
4.77 mi
Elevation gain
282 ft
Technical difficulty
Easy
Elevation loss
430 ft
Max elevation
377 ft
TrailRank 
32
Min elevation
-19 ft
Trail type
One Way
Moving time
one hour 20 minutes
Time
one hour 25 minutes
Coordinates
1279
Uploaded
March 21, 2024
Recorded
March 2024
Share

near El Vendrell, Catalunya (España)

Viewed 10 times, downloaded 0 times

Trail photos

Photo ofEL VENDRELL - ELS GARROFERS - ESGLÉSIA DE SANT RAMÓN - PASSEIG DE COMA~RUGA - RESERVA MARINA DE LA MASIA BLANCA Photo ofEL VENDRELL - ELS GARROFERS - ESGLÉSIA DE SANT RAMÓN - PASSEIG DE COMA~RUGA - RESERVA MARINA DE LA MASIA BLANCA Photo ofEL VENDRELL - ELS GARROFERS - ESGLÉSIA DE SANT RAMÓN - PASSEIG DE COMA~RUGA - RESERVA MARINA DE LA MASIA BLANCA

Itinerary description

Ruta des de El Vendrell a Coma-ruga passant per:
- Els Garrofers (4 Km)
- Església de Sant Ramón (5.6 km)
- Passeig de Comarruga (6.3 km)
- Reserva marina de la Masía Blanca (7.3 Km)

Ruta circular matinal, ideal per estirar les cames i gaudir del paisatge variat que envolta el Vendrell.
La ruta ens porta des del Vendrell fins a Sant Vicenç de Calders, i des d'allà per camins dins del bosc fins a Els Garrofers, la platja i el passeig de Coma-ruga, i la reserva marina de la Masia Blanca.

PUNTS D'INTERÈS A LA RUTA:

ESGLÉSIA DE SANT RAMÓN A COMA-RUGA:

Sant Ramon de Coma-ruga és una església del Vendrell protegida com a bé cultural d'interès local.
Situada al xamfrà del carrer de l'església, té un petit jardí a l'entrada. S'hi accedeix mitjançant una escalinata. La façana presenta una gran arc de mig punt cec, on hi ha la porta d'accés, la qual és rematada per un fris d'arc de mig punt cec i una gran rosassa amb decoració geomètrica. A cada costat hi ha una finestra quadrangular amb reixa de ferro, damunt la qual es troba una altra rosassa. Tot el conjunt de la façana sobresurt un xic respecte a la resta de l'edifici. A la banda dreta es troba el campanar, sostingut per contraforts rematats per cartel·les. És una torre de secció vuitavada, de quatre balcons amb barana de ferro i arc de mig punt que contenen la campana. Una cornisa i una volta són el seu remat.
Al seu interior hi ha un mosaic del segle XX, realitzat per Santiago Padrós l'any 1962.

LA MASIA BLANCA - RESERVA MARINA:

La reserva marina de Masía Blanca està formada per una circumferència de 0,2 milles de diàmetre, que s'anomena reserva marina integral, envoltada per una àrea de 0,6 milles anomenada zona d'amortització. L'àrea s'estén davant d'una gran platja de sorra, interrompuda per la riera de la Masia Blanca, i constitueix un atractiu turístic molt important per a la zona. Hi ha dunes originades per l'acció del vent amb les construccions fetes a la costa; aquestes dunes fixes han estat colonitzades per plantes que formen una comunitat vegetal completa molt típica dels substrats de sorra.

Al mar, igual que a terra ferma, el relleu acull nombroses espècies i afavoreix que la biodiversitat augmenti. La reserva marina de la Masia Blanca, que es va crear amb la finalitat de protegir uns fons rugosos, excepcionals en una àrea on dominen les sorres i els fangs, està localitzada davant de les platges del Vendrell, a prop del port de Coma-ruga.

Aquests fons estan constituïts per barreres d'origen biològic (comunitats coral·lígenes), perpendiculars a la costa, entre un fons sorrenc i una altra barrera de gran longitud, paral·lela a la línia de la costa situada a la part més profunda de la reserva marina. Així mateix, abunden els prats de la planta aquàtica endèmica de la Mediterrània, la Posidònia oceànica, que forma un laberint ric en espècies d'invertebrats (pops, sípies, nacres…) i vertebrats (molls, mers, daurades i llobarros entre d'altres). Aquest relleu submarí ha afavorit l'establiment de diverses comunitats que s'intercalen, presentant una gran biodiversitat.

Es poden distingir tres comunitats diferents, depenent del tipus de substrat: comunitats de substrat tou amb vegetació de prats de Posidonia oceanica; un fons de substrat tou sense vegetació, caracteritzat per la sorra on es desenvolupa una fauna rica en invertebrats, petits crustacis i peixos típicament bentònics, i un fons de substrat dur, caracteritzat per roca biogènica, que amb la seva pròpia formació tenen especial protagonisme les algues de la família de les coral·linàcies, que formen un relleu molt rugós amb nombrosos forats que serveixen de refugi a innombrables organismes del fons.

Aquesta comunitat, anomenada en llenguatge científic precoraligen d'ambients infralitorals al límit del circalitoral, a Catalunya en diuen grapissar, coneguda com a maërl en altres zones del litoral.

Els prats també constitueixen un paisatge digne d'admiració per la seva magnífica bellesa i formen un hàbitat de gran riquesa pesquera. A més, el fons de maërl, escàs a la Mediterrània, d'un creixement molt lent i molt vulnerable, presenta un interès ecològic destacat, perquè a l'heterogeneïtat especial que el caracteritza se li afegeix l'elevada biodiversitat, és a dir, l'abundància d'espècies, fins i tot algunes molt poc comunes i d'altres d'interès pesquer. Cal afegir que a la reserva marina arriben les aigües termals de la font de Brisamar que, durant tot l'any, surten a 19ºC i enriqueixen de forma natural les aigües de la reserva que, igual que les del Mediterrani, es caracteritzen per la pobresa en nutrients i la transparència.

Comments

    You can or this trail